Zážitok, aký sa nemusí opakovať: Pozorovanie veľrýb na polostrove Samaná

Pozorovanie veľrýb v Dominikánskej republike je úžasný zážitok.

FOTO: facebook National Geographic

Krásne pláže, tropické podnebie, exotické palmy, čisté more. Dominikánska republika je „rajom“, kde si každý vie predstaviť svoju dovolenku v exotike, ako popíja drink a leží na pláži. Z Dominikánskej republiky si však môžete odniesť jeden z najlepších zážitkov svojho života!

Veľryby využívajú polostrov Samaná už po tisíce rokov ako miesto, kde privádzajú na svet svojich potomkov. Zachytávajú ich už kresby v jaskyniach, ktoré zanechali členovia indánskeho kmeňa Taínov a o ich prítomnosti hovoril aj samotný Columbus.

Každý rok sa na toto miesto vracajú viac ako štyri tisícky veľrýb. Samci sa snažia upútať pozornosť samíc, vyplávajú mimo záliv, kde o ne bojujú. Samice zatiaľ ostávajú v plytších vodách, kde hľadajú najlepšie miesto pre svoje mláďatá. Ak budete na dovolenke v Dominikánskej republike práve v zime, určite si tento rituál nenechajte ujsť. Sezóna pozorovania veľrýb trvá od polovice januára až do konca marca.

Divadlo, aké inde neudivíte

Dospelí jedinci dorastú až do dĺžky 15 metrov, vážia okolo štyridsať ton, sú čierne a majú výrazné biele škvrny. Ich ústa sú naplnené stovkami vláknitých dosiek, ktoré pôsobia ako sito a zachytávajú potravu. Na bruchu majú veľké záhyby, ktoré zvieratám umožňujú robiť si bohaté zásoby jedla. Na obrovských chvostoch majú biele vzory, podľa ktorých ich morskí biológovia dokážu identifikovať.

VIDEO: Takto môžete pozorovať veľryby aj vy!

Počas pozorovania veľrýb môžete zachytiť viacero typov správania. Niekedy vymrštia celé svoje telo do výšky, po čom nasleduje dramatický pád späť pod hladinu mora. Inokedy vystrčia nad vodu len hlavu a búchajú bradou proti hladine. Určite uvidíte aj to, ako dvíhajú a nechajú padať svoj chvost alebo otočia telo a udierajú plutvou na hladinu. Ak uvidíte, že vyklenuli chrbát a držia chvost priamo vztýčený vo vzduchu, zistíte, že sa práve pripravujú na hlboké klesanie.

Morom sa nesú aj veľrybie „piesne“, ktorými sú známe. Zmiešaním akéhosi stonania a cvrlikania vzniká základná forma dorozumievania. Spievajú však len samce a práve v teplých dominikánskych vodách oveľa častejšie ako v Atlantiku. Práve preto vznikli rôzne špekulácie, že svoje piesne používajú na hľadanie partnerky. Ich pieseň sa neustále vyvíja a tak na konci marca znie úplne inak ako v decembri, keď sem veľryby priplávali.

Ako žijú veľrybie mláďatá

Toto všetko je akousi „predohrou“ k páreniu a privádzaniu nových potomkov na svet. V tomto období je preto veľká šanca zazrieť aj mláďatá. Aj keď určite nevyzerajú tak, ako by sme si ich predstavovali. Veľrybie mláďa totiž váži okolo tony a vďaka hustému materskému mlieku dokáže za deň pribrať až 40 kilogramov. Ťažšie je to v prípade, ak samice privedie naraz na svet dve mláďatá. Vtedy sa musí rozhodnúť len pre jedno z nich, obe by totiž nedokázala uživiť.

dominikanska

Doprajte si exotickú dovolenku v Dominikánskej republike a môžete byť svedkami jedinečného divadla.

FOTO: facebook National Geographic

Pozorovanie veľrýb ako podpora cestovného ruchu trvá už desaťročia. V súčasnosti ponúkajú tento jedinečný zážitok desiatky lodí. Aj tie však musia dbať na predpisy, aby neohrozili nielen posádku lode, ale tiež zvieratá.

Plánovali ste si exotickú dovolenku, ale neboli ste rozhodnutí, kam sa vybrať? Dominikánska republika je jednou z najlepších alternatív. A navyše si práve odtiaľto môžete odniesť zážitok na celý život! Objednajte si svoju exotickú dovolenku v Dominikánskej republikecestovnej agentúre verne.sk ešte dnes a už o pár týždňov si ju môžete užívať!

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.