Zadar nemusí byť len o mori. Prežite najlepšiu dovolenku v Chorvátsku na bicykli

zadar

Na bicykli spoznáte Chorvátsko úplne inak.

FOTO: zadarbikemagic.com

Existuje len málo oblastí na svete, kde sa na takom malom priestore nachádza toľko prírodných odlišností ako v Zadarskej župe. Mestá a turistické centrá ponúkajú nespočetné množstvo možností pre pohodovú dovolenku v Chorvátsku. Takmer tristo ostrovov, z ktorých každý rozpráva svoj vlastný príbeh sa navzájom úplne odlišujú. Spoločnú majú pravdepodobne len jednu vec – to, že všetky sú ostrovy. Niekedy, najmä počas hlavnej sezóny, je v Zadare plno, no množstvu turistov sa dá vyhnúť jednoduchým spôsobom – požičať si bicykel a vyraziť na túru.

Národný park Paklenica je nádhernou prírodnou atrakciou a riečny kaňon vyzerá, akoby bol na druhej strane sveta a nie len pár kilometrov. Rozprestierajú sa tu hory, ktoré sú rovnako krásne ako Alpy, kde nájdete aj príjemné sladkovodné jazero. Zadar je zasa mesto, ktoré ukrýva plno uličiek, mesto hudby, univerzít a basketbalu, mesto, kde slnko zapadá do mora medzi ostrovmi.

Spoznať všetky krásy z trochu iného pohľadu, než ste možno boli zvyknutí doteraz, môžete práve v sedle bicykla. V Zadarskej župe objavíte až tritisíc kilometrov cyklociest, rozdelených do 86 trás. Rozdiel je samozrejme v type aj náročnosti. Vďaka tomu si tu každý cyklista nájde niečo pre seba. Najviac trás je určených horskej cyklistike, tých je až 48. Zhodne po 20 ciest je rozdelených na cesty a na trasy vhodné pre rodiny s deťmi. A ktoré kúty Zadaru môžete na bicykli objavovať?

Ostrovy

Hoci sa vám to môže zdať trochu nepravdepodobné, ostrovy sú jedným z najlepších miest na cykloturistiku. Samozrejme, že cesta sa začne na trajekte, no v porovnaní s jazdou na aute, bude oveľa lacnejšia. Stačí si len porovnať poplatky za auto a za bicykel. Hneď, ako sa dotknete pevniny, môžete vyraziť objavovať krajinu. Je to skvelý spôsob, ako môžete stráviť celý deň.

zadar

Na bicykli môžete pokojne stráviť celý deň.

FOTO: zadarbikemagic.com

Ostrov Ugljan

Najbližší ostrov je od Zadaru vzdialený len niekoľko námorných míľ. Na pokojnom ostrove vás privítajú rybárske dediny, ktoré sú úplným protikladom uponáhľaného mestského života. Všade sa rozprestierajú olivové háje, nájdete tu antické vily a mauzóleá a ak si budete chcieť oddýchnuť (celková dĺžka cyklistických trás je cca 35 kilometrov), skvelým miestom sú krásne pláže. Dediny sú plné tradičných dalmatínskych kamenných domov. V niektorých ako Batalaža, Sutomišćica a Lukoran v minulosti postavili svoje sídla chorvátski aristokrati. Mesto Kali je známe najväčším rybolovom zo všetkých destinácií na Jadrane. Zaujímavosťou ostrova (ktorý má mimochodom rozlohu len niečo viac ako 50 kilometrov štvorcových) je záhrada tisícročných olív. Rastie ich tu asi dvestotisíc a vďaka nim sa celým ostrovom nesie nezameniteľná vôňa.

Ostrov Dugi Otok

Nájdete na ňom až 70 kilometrov cyklociest a tiež množstvo ciest, ktoré stoja za návštevu. Pobrežie ostrova s výhľadom na otvorené more sa vyznačuje ostrými kontrastmi: časť v prírodnom parku je väčšinou strmá a dominujú jej krásne útesy. Na juhovýchodnej strane ostrova zasa možno nájsť pokojné zátoky. Na severozápadnom cípe ostrova stojí impozantný maják, postavený ešte v roku 1849. Je vysoký 42 metrov, vďaka čomu je dnes najvyšším májakom na Jadrane. V jeho blízkosti nájdete kaplnku svätého Mikuláša, žiadané miesto pre romantickú svadbu. Najznámejšou plážou v oblasti Zadarskej župy je Sakarun. Svoju povesť získala pre biely piesok, čisté more a borovicový háj, ktorý v lete poskytuje príjemný tieň. Kúpania na pláži sa nemusia báť ani rodiny s deťmi, more je ešte pár metrov od pobrežia plytké. Lákadlom juhovýchodnej časti ostrova je Prírodný park Telašćica. Chrakteristický kontrast vytvárajú pokojné zátoky a strmé útesy, borovicové lesy na jednej strane a dubové lesy na druhej. V parku rastie vyše štyristo druhov rastlín, vrátane vzácnych a endemických exemplárov. V zálive Mir sa voľne potuluje aj niekoľko oslov. Park je tiež domovom slaného jazera Mir. Vo vnútri zátoky môžete obdivovať šesť ostrovčekov a útesov a 25 malých zátok.

zadar

Cyklocesty okolo Zadaru vás zavedú na zaujímavé miesta.

FOTO: zadarbikemagic.com

Cyklistika okolo Zadaru

Mestečko Bibinje

Bibinje je malé mesto v južnom Chorvátsku, neďaleko Zadaru. Nachádza sa tu jeden z najväčších chorvátskych prístavov Marina Dalmacia. Okrem množstva pamiatok, ktoré dokumentujú bohatú históriu mesta, má Binje ešte jednu výhodu. Leží v blízkosti národných parkov Krka, Paklenica, Kornati a Plitvické jazerá. V júli a v auguste sa v meste konajú viaceré kultúrne podujatia, doplnené spevom, ohňostrojom, ochutnávkami vína, rýb či lievancov. Cyklisti si prídu na svoje na cyklotrase s dĺžkou 20 kilometrov.

Mesto Nin

Na malom ostrovčeku uprostred plytkej lagúny možno nájsť mestečko Nin a jeho staré centrum. S pevninou je spojený dvomi kamennými mostmi. Nin je známe pre svoje liečivé bahno. Sami môžete uvidieť výrobu soli s tisícročnou tradíciou v Múzeu soli. Odnesiete si z neho originálnu chorvátsku soľ a slávny „soľný kvet“. Ak sa dotkne palca sochy Grgur Ninski, vraj vám prinesie šťastie. Za návštevu stojí Kostol sv. Mikuláša, kde bolo podľa tradície korunovaných sedem kráľov. Kostolík (má naozaj maličké rozmery) stojí na širokom poli a patrí k miestam, kde sa dá pozorovať ohromujúci západ slnka. Na bicykli si urobíte parádny výlet, trasa má totiž celkovú dĺžku až 45 kilometrov.

Podľa portálu zadar-bike.com ide o tie najkrajšie a najdôležitejšie cyklocesty v okolí Zadaru. No existuje ich ešte oveľa viac. Môžete ich objaviť ak sa s nami vyberiete na dovolenku do Chorvátska. V cestovnej agentúre verne máme pre vás pripravených množstvo ponúk. Navyše nemusíte si vyberať len dovolenku v najvyššej sezóne, bicyklovanie si užijete už od mája až do septembra.

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.