Všetko, čo musíte vedieť o exotickej dovolenke na Srí Lanke

 

Exotickú dovolenku môžete prežiť na Srí Lanke.

FOTO: depositphotos.com

Nekonečné pláže, nadčasové ruiny, milí ľudia, kvantá slonov, zábavné vlaky, slávny čaj a chutné jedlo. Okrem toho má len málo miest na svete toľko pamiatok UNESCO na takom malom priestore ako Srí Lanka.

Mnohí by si mohli myslieť, že po ničivom zemetrasení v roku 2004 ostane krajina v zlom stave. Ale nie. Obyvatelia ostrova ukázali veľkú silu, keď sa pustili do obnovovania svojho domova. Neúnavne pracovali, no aj naďalej ostali milými a priateľskými. Aj vďaka tomu je Srí Lanka miesto pre úžasnú dovolenku v exotike, ktorú môžete podniknúť s cestovnou agentúrou verne.sk.

Cestovateľov ostrov zvádza po stáročia. Už Marco Polo o ňom vyhlásil, že je to najlepší ostrov na svete tejto veľkosti. Jeho pobrežie obmýva Indický oceán. Oslnivo biele pláže lemované palmami obkolesujú celý ostrov. Vnútrozemie tvorí pôsobivá paleta viacerých typov krajiny. V nížinných džungliach voľne žijú zvieratá – slony, leopardy a vzácne endemické druhy vtákov. V hmlistých výšinách hôr sú čajové plantáže, kde sa pestuje najznámejší čaj na svete.

foto

Čaj zo Srí Lanky je známy na celom svete. Pestuje sa na týchto plantážach.

FOTO: depositphotos.com

Na takú malú krajinu má však komplikované počasie. Najlepší čas na dovolenku na Srí Lanke (ak chcete prebrázdiť celý ostrov) je od decembra do marca. Ak vám stačí návšteva východného pobrežia, potom je vhodný termín od apríla či mája až do septembra. Keďže ostrov leží v blízkosti rovníka, ostáva teplota relatívne konštantná počas celého roka. Pre pobrežné a nížinné oblasti sú charakteristické teploty okolo 26 až 30 stupňov, s rastúcou nadmorskou výškou teplota prirodzene klesá.

Kam za exotickou dovolenkou

Každé dobrodružstvo na Srí Lanke sa začína na medzinárodnom letisku neďaleko hlavného mesta (a tiež zďaleka najväčšieho mesta ostrova) Colombo. Rozľahlá metropola je plná kontrastov a pre návštevníkov je úvodom do mnohých kultúr a histórie ostrova.

Západné pobrežie Srí Lanky je takým malým dovolenkovým rajom, kde vyrastajú viac či menej luxusné rezorty a hotely. Najznámejšími letoviskami sú Beruwela, štýlová Bentota alebo Hikkaduwa.

Niekoľko kilometrov od mesta Hikkaduwa sa nachádza hotel Citrus Hikkaduwa***, ktorý stojí priamo na pláži s útesmi. Dovolenkári môžu relaxovať v príjemnej vode a večer navštíviť niektorí z tunajších barov.

foto

Ak chcete hotel priamo na pláži, vyberte si Citrus Hikkaduwa.

FOTO: archív verne.sk

Aktívnu dovolenku, na ktorej si užijete všetko od potápania až po vodné lyžovanie, ponúka hotel The Eden Resort & Spa**** v oblasti Beruwela. Od obchodov a reštaurácií je vzdialený približne jeden kilometer. Niekoľko barov je aj priamo v hoteli – bar pri bazéne, strešný bar a vínna pivnica. Za poplatok môžete podniknúť výletnú plavbu.

foto

Exotická dovolenka ako v raji? Nájdete ju v hoteli Eden Resort na Srí Lanke!

FOTO: archív verne.sk

Ak hľadáte dovolenku na Srí Lanke s all inclusive, potom skúste hotel Club Palm Bay Marawila***. V hoteli si môžete požičať bicykel a vybrať sa na krátku cestu do okolia. Za poplatok je k dispozícii aj golf, squash alebo tenis. O zábavu sa večer postará živá hudba alebo tematické večery.

foto

Vhodnou voľbou pre aktívnu dovolenku na Srí Lanke je hotel Club Palm Bay Marawilla.

FOTO: archív verne.sk

Najlepšie národné parky

Nedotknutú prírodu možno nájsť na sever od Colomba. Na polostrove Kalpitiya môžete pozorovať delfíny, morské korytnačky alebo veľryby. V Národnom parku Wilpattu a jeho okolí žijú leopardy, slony a leňochody.

Národným parkom s najväčšou koncentráciou leopardov je Yala. Druhý najväčší park v krajine má rozlohu 120-tisíc hektárov, kde nájdete lagúny, vodné nádrže, pasienky, kroviny a lesy. Park je domovom pre viac ako dvesto druhov vtákov a cicavcov. Okrem leopardov sú zaujímavými obyvateľmi parku krokodíly, pávy, šakaly, leňochody a majestátne slony.

Najlepším miestom na pozorovanie slonov je ale Národný park Minneriya. Ak sa vám pošťastí, odfotíte si tu aj leopardy, leňochody, krokodíly, jašterice, líšky, pytóna a ďalšie zaujímavé zvieratá.

 foto

Slony sú jednou z najväčších atrakcií Srí Lanky.

FOTO: depositphotos.com

Biosfériskou rezerváciou UNESCO je Národný park Bundala, jedno z najvýznamnejších útočísk vtákov v Ázii. Žije tu vyše 190 druhov, medzi nimi aj plameniaky, bociany či lyžičiare.

Kultúrny trojuholník a ďalšie pamiatky na Srí Lanke

Vzdialenosti sú tu krátke. Ráno si môžete pozrieť posvätný domov najstaršieho žijúceho stromu na svete (Anuradhapura) a poobede s obdivom sledovať stovky slonov v Národnom parku Minneriya. Medzitým objavíte niektorú z krásnych pláží, meditovať môžete v dvetisíc rokov starom chráme, počas prechádzky malými dedinami si s domácimi vymeníte pár úsmevov a uvidíte rôzne druhy vtákov a kvetov.

Na južnom pobreží stojí za návštevu chrámové mesto Kataragama. Vo vnútrozemí sa nachádza druhé najväčšie mesto ostrova Kandy, kde je známy Chrám Budhovho zubu a koná sa tu tiež jeden z najstarších a najväčších Budhových festivalov na Srí Lanke - Esala Perahera. Mesto Ratnapura slúži ako najlepší východiskový bod pre návštevu Národného parku Uda Walawe a vzácneho tropického dažďového pralesa Sinharaja. Severne od Kandy sú vyprahnuté pláne. V tejto oblasti, známej ako kultúrny trojuholník, boli prvé civilizácie na ostrove a aj dnes je tu ešte množstvo zničených palácov a chrámov. Najdôležitejšie sú fascinujúce mestá Anuradhapura a Polonnaruwa, nádherné jaskynné chrámy Dambula a citadela Sigiriya.

 foto

Dambula je častým cieľom turistov.

FOTO: depositphotos.com

Srí Lanka, nirvána pre milovníkov pláží

Exotická dovolenka na tomto ostrove premôže vaše zmysly. Vo vzduchu sa šíri vôňa jazmínu a bohato koreneného jedla. Zelené ryžové polia, nakláňajúce sa palmy a čajové plantáže v horách sú očarujúce. Pre dovolenkárov sú ale často najdôležitejšie krásne pláže. Srí Lanka oproti ostatným dovolenkovým rajom v nijakom prípade nezaostáva. Tu sú niektoré z jej najkrajších pláží:

Tangalla – Kokosovo sfarbené pláže okolo Tangalla obmýva lenivé azúrové more. Je tiež deliacou čiarou medzi dokonalými tropickými zátokami na juhozápadnom pobreží a dlhými plážami bičovanými vlnami na juhovýchode.

Mirissa – Otvoriť si kokosový orech, vkĺznuť do hojdacej siete a jemne sa pohojdávať vo vetre, nič viac vám tu netreba. Zo všetkých väčších plážových rezortov je Mirissa medzi turistami najvyhľadávanejšia. Keď vás omrzí leňošenie, vydajte sa odtiaľto na vodné safari hľadať modré veľryby.

Arugam Bay – Najlepšie miesto pre surferov na Srí Lanke. Svoju pohodu tu však nájdu aj tí, ktorí si na dosku netrúfajú.

Uppuveli Beach – Krásne miesto na východnom pobreží, ktoré sa len v posledných rokoch stáva cieľom turistov. Skutočnou atrakciou sú trblietavé koralové útesy na Pigeon Island.

Hoci východné pobrežie o niečo zaostáva za západným, aj tu môžete stráviť exotickú dovolenku. Skvelým miestom je hotel Amaya Beach Passikudah*****. Hoci je transfer z letiska o niečo dlhší, odmenou sú krásne nedotknuté pláže s plytkou vodou a ideálnymi podmienkami na relaxáciu.

foto

Komfortný hotel Amaya Beach na východnom pobreží Srí Lanky.

FOTO: archív verne.sk

Bentota – Rušné stredisko je plné hotelov, no pláže nie sú zaplavené dovolenkármi. Naopak, je to jedno z najlepších miest na odpočinok.

Do Bentoty sa dostanete letecky priamo z Bratislavy. Exotickú dovolenku v tropickom palmovom háji prežijete s verne.sk v hoteli Bentota Village***. Stojí štyristo metrov od pláže, kam vás zdarma odvezie tuk-tuk. V hoteli sa budete cítiť príjemne aj vďaka tomu, že má len 14 izieb. Ústredným bodom je pekná záhrada s bazénom.

foto

Dovolenku v exotike si vychutnáte aj v hoteli Bentota Village.

FOTO: archív verne.sk

Unawatuna – Voda na tomto mieste je pokojná ako v jazere a plážové kaviarne servírujú výborné jedlo.

Tipy a triky pre prvú dovolenku na Srí Lanke

Pripravte sa na pomalé cesty

Aj keď sa infraštruktúra zlepšuje a možností dopravy pribúda, nie je preprava veľmi rýchla. Cesta vo vrchoch je známa ako „požierač času“. Ale ste predsa na exotickej dovolenke, tak kam by ste sa ponáhľali? Ak však nechcete strácať čas, siahnite trochu hlbšie do vrecka, prenájom auta je dobrým riešením.

Zabudnite na divoké párty

Dovolenku na Srí Lanke neberte ako možnosť na bujarý nočný život. Plážové bary nájdete napríklad v Arugam Bay na východnom pobreží alebo v Hikkaduwe na západe, ale zábava v nich je veľmi jemná.

Vychutnajte si jedlo

Pri výbere exotickej dovolenky na Srí Lanke si pokojne objednajte len hotel s raňajkami alebo polpenziou. V bistrách sa najete za rozumnú cenu a vyskúšate tradičnú kuchyňu. Množstvo variácií s ryžou a karí sa hodí k obedu, Kott Rott (nakrájané chlebové placky restované s vajcami a zeleninou) sa podávajú večer.  Prisťahovalci, susedné krajiny a kolonizátori nechali svoju stopu aj v srílanských jedlách, ktoré sú kombináciou holandskej, portugalske, anglicke, arabskej i indickej kuchyne.

Buďte aktívni!

Srí Lanka je známa pre svoje pláže a čajové plantáže, no je tiež nabitá možnosťami na adrenalínové športy. Prečo neskúsiť surfovanie v Arugam Bay, pešiu turistiku v pohorí Knuckles alebo rafting v Kelaniya Ganga?

Nečakajte Indiu

V najužšom mieste delí Srí Lanku od Indie len necelých 30 kilometrov, ale rozdiel medzi oboma krajinami je veľký. Tempo života na ostrove je oveľa nižšie ako u jeho „zbesilého“ suseda.

Kriket musí byť

Srí Lanka, rovnako ako India alebo Bangladéš žije kriketom. Chlapcom hrajúcim túto hru na uliciach sa pravdepodobne nevyhnete. A ak máte tento šport radi, skúste sa pridať! :)

Stráviť exotickú dovolenku na Srí Lanke môžete aj vďaka ponuke cestovnej agentúry verne.sk. Vybrať si môžete odlety z Bratislavy alebo z Viedne. Exotické dobrodružstvo už na vás čaká!

 

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.