Užívajte si ako Hemingway: Toto sú jeho obľúbené bary na Kube

La Floridita, jeden z najznámejších barov v Havane.

FOTO: flickr.com/mickeyfreebs

Dovolenka na Kube je ako cesta späť v čase. Havana je mesto s malým prístupom na internet, kde ulicami jazdia staré autá s turistami ako aj domácimi, ktorým sa podarilo udržať ich v pojazdnom stave po dlhé roky. V mnohých ohľadoch ostáva Havana rovnako jedinečná, ako bola v období, keď v nej žil Ernest Hemingway. Ešte aj dnes stoja mnohé z barov, kde slávny spisovateľ rád popíjal. A v priebehu času sa ani veľmi nezmenili. Dva z nich sú známe vďaka konkrétnym nápojom – La Floridita a La Bodeguita del Medio.

La Floridita, domov daiquiri

Hostia sedávali v rybej reštaurácii a bare v starej časti Havany Habana Vieja už od roku 1817. Vtedy sa však volal La Piña de Plata. Takmer o sto rokov neskôr presvedčilo množstvo severoamerických turistov majiteľa, aby názov zmenil na La Florida, z čoho sa postupne stala La Floridita.

Bar má povesť „la cuna del daiquiri“ (kolíska daiquiri). V bare sa učili tí najlepší barmani, ktorí sa špecializovali na koktaily pripravované z čerstvých ovocných štiav a rumu. Dnes v bare ochutnáte rôzne variácie daiquiri, ale tradične nápoj obsahuje rum, cukor, ľad, limetku a likér maraschino. Daiquiri s obľubou popíjal aj Ernest Hemingway, ktorý ho pil bez cukru. Hostil tu aj svojich priateľov – herca Spencera Traya, ktorý si zahral vo filme Starec a more, vojvodu z Windsoru alebo Jean-Paula Sartra.

hemingway

Hemingwaya v bare pripomína jeho socha.

FOOT: flickr.com/Serependiti

Vstup do baru s jeho jedinečným neónovým nápisom je ako vrátiť sa do roku 1950. V rohu pri bare sedí na jeho obľúbenom mieste socha Ernesta Hemingwaya. Výzdoba, čašníci a barmani oblečení v červenom a živá kapela, ktorá hrá tradičné kubánske rytmy, akoby sa za tie roky vôbec nezmenili. La Floridita je častým cieľom turistov, preto je tu väčšinou tak plno, že obsadiť si stôl je takmer nemožné. No ak budete mať šťastie, svoj pohár daiquiri si vypijete pri bare. Keďže má bar klimatizáciu, naspäť do horúčavy vonku sa vám bude odchádzať len ťažko.

La Bodeguita del Medio, rodisko mojita

Iné je to v bare La Bodeguita del Medio. Malý bar v Habana Vieja nemá žiadnu klimatizáciu, zato sa ale v otvorenej zadnej časti krútia ako o preteky stropné ventilátory. V zadnej časti je reštaurácia, ale všetka zábava so živou hudbou sa odohráva vpredu. Bar je oveľa viac neformálny a hlučnejší ako La Floridita, je to skutočný bar, kde sa podáva tradičné kubánske jedlo.

Tak ako k La Floridite patrí daiquiri, o La Bodeguite sa hovorí, že v nej vzniklo mojito. Určite ste už vyskúšali množstvo rôznych mojít, no také ako v tomto bare na Kube, neochutnáte nikde inde na svete. Kým sa postojačky kolíšete v rytme hudby, môžete si poobzerať podpísané steny a dekorácie. Asi k najvzácnejším nápisom patrí ten od Hemingwaya: „My mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita“. Či už ho napísal naozaj on alebo nie, je to jeden z častých záberov, objavujúcich sa na fotkách z dovolenky na Kube.

la bodeguita

Ďalší z Hemingwayových obľúbených barov – La Bodeguita del Medio.

FOTO: flickr.com/ Paulina Babul

Samozrejme, že Hemingway mal v Havane aj ďalšie obľúbené bary. Dos Hermanos, ktorý patrí k najstarším barom v meste, však po rekonštrukcii prišiel o veľkú časť svojej pôvodnej tváre. Nezažijete v ňom pocit, že sa každú chvíľu otvoria dvere a vojde Hemingway, no navštevuje ho oveľa menej turistov a nebýva taký preplnený.

S históriou Havany sa spája aj bar Sloppy Joe’s. Kedysi ho navštevovali rôzne celebrity, ktoré si odskočili na Kubu zo Spojených štátov. No po revolúcii chátral, až bol nakoniec zatvorený. V roku 2013 ho ale po rozsiahlej obnove opäť otvorili. Steny zdobia staré fotografie spolu s novšími, ktoré naznačujú, že bar bude zrejme pokračovať vo svojej predchádzajúcej sláve u známych osobností. Okrem Ernesta Hemingwaya ho navštívil John Wayne, Ted Williams, Frank Sinatra a dokonca aj Adam Sandler.

Radi by ste si pripomenuli, ako vyzeral život v Havane za čias Ernesta Hemnigwaya? Je to úplne jednoduché. Vyberte si svoju dovolenku na Kube v našej ponuke na stránke verne.sk a vyskúšať najlepšie daiquri a mojito na svete môžete kedykoľvek!

Autor: verne.sk

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.