Túžite po adrenalínovom výlete? Vyskúšajte niektorú z najnebezpečnejších ciest sveta!

Hoci niektorým by sa pri slove najnebezpečnejšie cesty sveta zježili všetky chĺpky na tele, iní hneď ožijú. Adrenalínoví nadšenci majú svoje vlastné hranice, v ktorých sa neustále posúvajú. Mnohí z nich by si určite nenechali ujsť šancu vyskúšať si miesta, o ktorých iní hovoria so strachom v hlase.

 

Slováci síce často nadávajú na naše rozbité cesty, k nervydrásajúcim zážitkom, ktoré si odnesiete z nasledujúcich miest, sa však ani zďaleka nepribližujú. No adrenalín nespočíva len v tom, že na niektorých z nich chýba asfalt. Ostatné vedú cez desivé prudké zrázy, môžu ich zasiahnuť nepredvídateľné zosuvy pôdy a iné šialenosti.

 

Sedem najnebezpečnejších ciest sveta zostavil portál BBC Travel. Pozrite sa na ne s nami.

 

1.     National Road 5, Madagaskar

Cesta na Madagaskare veru nie je v najlepšom stave.

FOTO: flickr.com/ Artur Wojciechowski

 

Štátna cesta číslo päť sa tiahne medzi mestami Maroantsetra a Soanierana-Ivongo. Dlhá je približne dvesto kilometrov, no ak sa na ňu raz vydáte, jej zdolanie vám môže trvať aj 24 hodín.

 

Vždy si treba vopred overiť, aké sú na nej momentálne podmienky. Chýbajúci betón nie je totiž tou najhoršou prekážkou v jazde. Do cesty vstupujú veľké skaly a na niektorých miestach tvoria zátarasy zničené mosty.

 

Ak si navyše svoju cestu naplánujete niekedy medzi decembrom a marcom, teda v období dažďov, môže byť cesta na mnohých miestach úplne neprejazdná. Nemá však len samé negatíva. Naopak, keďže vedie pozdĺž pobrežia, satisfakciou bude krásny výhľad na Indický oceán.

 

Už si v hlave skladáte, ako by ste sa sem dostali, aby ste zažili jeden z najlepších výletov svojho života? Vyskúšajte ponuku cestovnej agentúry verne.sk, ktorá vás zavedie do Južnej Afriky. Dostať sa na Madagskar už potom pre zdatných cestovateľov nebude problém.

 

2.     Rothang Pass, India

foto

Cesta popod Himaláje právom patrí k najnebezpečnejším na svete.

FOTO: flickr.com/ Chris Juden

 

Rohtang znamená v preklade „hromada tiel“. Toto nelichotivé meno si vyslúžila pre časté zosuvy pôdy, ktoré môžu kedykoľvek zasiahnuť cestu v nadmorskej výške štyritisíc metrov vedúcu východnou časťou Himalájí. Aby toho nebolo málo, číhajú tu aj ďalšie nebezpečenstvá ako všeobecne nepredvídateľné počasie, snehové búrky a lavíny.

 

Napriek tomu množstvo cestovateľov vytiahne každý rok GPS a s vervou sa pustia do hľadania nebezpečenstva. No má aj svoje obmedzenia, otvorená je len od mája do novembra. Pre bezpečnejší prejazd týmto miestom bol vybudovaný aj osem kilometrov dlhý tunel, no pôvodná cesta má v sebe príliš veľa lákadiel na to, aby sa jej ľudia úplne vzdali.

 

Naplánovať si takúto cestu nebude úplne jednoduché. Môžete ju ale skúsiť skombinovať s poznávacími cestami a nakoniec sa vám určite podarí dosiahnuť svoj cieľ.

 

3.     Transfăgărășan Road, Rumunsko

foto

Motorkári túto známu rumunskú cestu veľmi dobre poznajú.

FOTO: flickr.com/ Antony Stanley

 

Rumunsko nie je len domovom grófa Drakulu, ale aj miestom, kadiaľ vedie jedna z najnebezpečnejších ciest Európy. Automobilovým nadšencom sú ostré zákruty a dramatické zjazdy druhej najvyššie položenej cesty krajiny dobre známe. Podľa tímu obľúbenej relácie Top Gear je dokonca „najlepšou cestou na svete“. Nuž, ich nadšenie im nebudeme brať, ale necháme radšej na vás, aby ste si urobili vlastný názor.

 

Transfagarasan postavili v roku 1970 v prípade invázie a spája dve najvyššie hory v Južných Karpatoch.

 

4.     Eyre Highway, Austrália

foto

Cesta, na ktorej nikdy neviete, či vám pod kolesá naskočí klokan alebo nevbehne ťava.

FOTO: flickr.com/ Mel Patterson

 

Aj keď by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že ide o úplne obyčajnú a nudnú cestu, pravda je iná. Nikdy totiž neviete, kedy vám do cesta znenazdajky vbehne klokan, emu alebo dokonca aj ťava, opísal nástrahy miestnej komunikácie pre portál BBC policajt z Perthu.

 

Najnebezpečnejšia je trasa najmä za svitania alebo pri súmraku, keď sa väčšina voľne žijúcich zvierat snaží dostať za potravou či naopak do svojho domova.

 

5.     Prithvi Highway, Nepál

foto

Na ceste Prithvi si môžete obzrieť aj krásnu prírodu okolo.

FOTO: flickr.com/ Bryan_T

 

Cesta z Káthmándú do Pokhary má dĺžku 174 kilometrov a je zážitkom, na ktorý všetci dlho spomínajú. Uvidíte z nej aj desiaty najvyšší vrch sveta Anapurnu a jej chránenú oblasť. A práve výhľad je tým najväčším dôvodom, pre ktorý sa napokon mnohí adrenalínoví nadšenci vyberú touto trasou. Dostať strach, keď uvidia iné autá či motorky spadnuté v priepasti pod nimi, je už ale neskoro.

 

6.     Kolyma Highway, Sibír

foto

Pod cestou Kolyma sa skrývajú smutné príbehy tisícok životov. Doslova.

FOTO: flickr.com/ Магадан

 

Domáci ju poznajú pod obyčajným názvom „cesta“. Nie je sa čomu čudovať, v tomto chladnom a nehostinnom regióne je to jediná hlavná cesta.

 

Ďalšia prezývka je však o dosť desivejšia, volajú ju totiž aj „cesta kostí“. Pomenovanie ale nemá súvis s tým, že je nebezpečná, ale so smutnou históriu, ktorá sa k nej viaže. Stavali ju tisícky politických väzňov, ktorí boli počas Stalinovej vlády v Rusku odvlečení do gulagov. Mnohých zastrelili, pretože podľa dozorcov nepracovali dosť tvrdo. Iným sa stala osudnou krutá zima, kedy teploty klesli aj hlbšie ako -70 stupňov Celzia. Množstvo mŕtvych bolo jednoducho pochovaných pod základmi tejto cesty.

 

Dlhé roky sa o ňu nikto nestaral, až kým v roku 2004 po nej neprešli herec Ewan McGregor a televízny moderátor Charlie Boorman. V roku 2008 sa stala federálnou cestou a začala lákať skupinky odvážlivcov, ktorí majú radi skutočnú zimu. Dnes je táto 2031 kilometrov dlhá cesta známa aj ako najchladnejšia cesta sveta.

 

Či už na vás zapôsobila pre svoju krutú históriu, alebo vás láka vyskúšať si jazdu v poriadne mrazivom počasí, za návštevu určite stojí. Do Ruska vás zavedie aj verne.sk.

 

7.     Guoliang Tunel, Čína

foto

Tunel vytvorili obyvatelia dedinky len "svojpomocne".

FOTO: flickr.com/ Sjonnie van der Kist

 

Po celé desaťročia bola maličká dedinka Guoliang na vrchole útesu odrezaná od sveta. Čínska vláda odmietla kvôli „pár“ obyvateľom postaviť cestu, a tak vzali veci do vlastných rúk. Od roku 1972 do roku 1977 sami pomocou výbušnín a lopát postavili 1,2 kilometra dlhý tunel.

 

Počas týchto rokov prišli o život niekoľkí ľudia, ktorí sa na stavbe podieľali. Nebezpečné však nebolo len ju postaviť, poriadny adrenalín sa zažíva aj počas jazdy. Tunel postavený na vrchole útesu je len štyri metre vysoký a nebezpečný je najmä po daždi, kedy sa stane z cesty doslova kĺzačka. V stavbe je urobených 30 okien, z ktorých je výhľad na údolie. Takže, ak si chcete vyskúšať tento adrenalínový zážitok, nezabudnite, že sa radšej netreba pozerať dole.

 

Ak aj nepatríte k dobrodruhom, ktorí ocenia spomínanú cestu, Čína patrí k miesta, ktoré stoja za to, aby ste ich spoznali. To najznámejšie sa dozviete počas okružnej a poznávacej cesty, ktorú môžete podniknúť s verne.sk

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.