Tri, dva, jedna... Olympiáda prichádza. Zistite najdôležitejšie fakty o Rio de Janeiro

Rio de Janeiro si tento rok užije turistov viac ako inokedy.

FOTO: archív verne.sk

Už o pár dní to vypukne. Letnú olympiádu v Riu s napätím očakávajú športoví fanúšikovia po celom svete. Navyše je to skvelá príležitosť pre cestovateľov, ktorí zatiaľ nevideli dôvod na návštevu tejto juhoamerickej krajiny, aby zmenili názor a vybrali sa sem.

Aj keď niektorí turisti sa trochu obávajú brazílskeho mesta, iní ho považujú za bezpečné a krásne. Navštíviť ho môžete aj vďaka cestovnej agentúre verne.sk, ktorá má v ponuke niekoľko hotelov priamo v Rio de Janeiro. Ak ešte nie ste rozhodnutí, či sa vybrať do Ria alebo nie, prinášame vám výber tých najzaujímavejších a pre niekoho možno menej známych faktov o meste, ktoré pochádzajú z portálu telegraph.co.uk. Možno vám pomôžu pri vašom rozhodovaní.

Rio de Janeiro je pomenované po rieke, ktorá neexistuje

Legenda hovorí, že portugalskí objavitelia, ktorí pristáli v dnešnom Riu v januári 1502, si poplietli krásny záliv s ústím rieky. Tak vzniklo pomenovanie mesta Rio de Janeiro (rio – rieka, Janeiro – január), aj keď je úplne nepresné.

 foto

Za pomenovanie Ria môže chyba.

FOTO: archív verne.sk

Hostilo najväčší futbalový zápas všetkých čias. A nielen ten

V roku 1950 sa v Riu konalo finále Svetového pohára medzi Uruguajom a Brazíliou. Oficiálne sa zápasu zúčastnilo 173 850 divákov, čím zostáva zápasom s najvyšším počtom fanúšikov. Neoficiálne si však futbal pozrelo ešte viac ľudí. Pre Brazílčanov je ale doteraz národnou tragédiou, keďže Brazília prehrala 2:1. Okrem toho sa v Riu konal aj najväčší koncert, keď na pláži Copacabana v roku 1994 vystupoval Rod Stewart. jeho koncert si vtedy prišlo pozrieť 3,5 milióna ľudí. Toľko fanúšikov nemali ani Rolling Stones, ktorí hrali na rovnakom mieste v roku 2006. ich fanúšikov sa zozbieralo „len“ 1,5 milióna. 

Mesto má prezývku „Cidade Maravilhosa“

Ak viete trochu po portugalsky, viete, že to znamená „Nádherné mesto“.

Keď je hlavou mesta „šašo“

Počas karnevalu odovzdá starosta kľúče od mesta mužovi, ktorému sa hovorí Kráľ Momo. Toto legendárne „párty zviera“ potom prevezme velenie nad celou zábavou. Karneval v Rio de Janeiro je najväčší karneval na svete svojho druhu.

Bývalé hlavné mesto

Rio de Janeiro bolo kedysi hlavným mestom Portugalskej ríše. V rokoch 1815 až 1822 slúžilo ako sídlo portugalského kráľovského dvora, ktorý odišiel do exilu kvôli Napoleonovi Bonapartemu. V minulosti bolo Rio de Janeiro aj hlavným mestom Brazílie, v súčasnosti to už však tak nie je, aj keď mnohí si myslia opak.

Nájdete ho na brazílskej vlajke

Hviezdy na brazílskej štandarde predstavujú oblohu nad Riom z 15. novembra 1889, čo je dátum, kedy bola vyhlásená Brazílska republika.

Najvyššia socha Krista

Socha Krista má vznešenú polohu, ktorá je však na druhej strane dôvodom, prečo do nej často udrie blesk. Aj keď sa hovorí, že blesk nikdy nezasiahne dvakrát to isté miesto, v tomto prípade to rozhodne neplatí. Väčšina „incidentov“ sa zaobíde bez následkov, no v roku 2014 prišla socha počas búrky o palec.

foto

Poznávacím znamením Ria je Socha Krista.

FOTO: archív verne.sk

„Brazílčan“ sa narodil v Riu

Móda pre ženy, ktoré si začali odstraňovať všetko alebo väčšinu svojho ochlpenia, sa zrodila na plážach v Riu, kde ju nadšene prijali. Pojem „Brazílčan“ bol však prvý raz vyslovený v americkom Manhattane.

Je bezpečnejšie ako Detroit

Napriek nie úplne najlepšej reputácií Rio de Janeiro v kriminalistických štatistikách zaostáva napríklad aj za americkým mestom Detroit. Okrem toho je mesto bezpečnejšie aj ako zvyšok Brazílie.

Národné jedlo

Národným jedlom Brazílie je feijoada. Jedlo tvorí výdatné dusené mäso, čierna fazuľa, klobása.

Nájdete tu tematický bar o Usámovi bin Ládinovi

Po útokoch na dvojičky sa v Riu objavil muž, ktorý sa výrazne podobal na Usámu bin Ládina. Namiesto toho, aby sa za svoju podobu hanbil, začal z nej ťažiť. Svoj bar v Sao Paule premenoval na Bar do bin Laden a o niečo neskôr otvoril aj sesterský bar Caverna do Bin Laden v Riu.

Nakrúcal tu Michael Jackson

Jeden zo svojich videoklipov tu nakrúcal aj Kráľ popu Michael Jackson. Konkrétne išlo o klip k piesni They Don’t Care About Us.

VIDEO: Pozrite si Rio de Janeiro v klipe Michaela Jacskona

Má jednu z najstarších električkových tratí

Električková trať Santa Teresa bola otvorená v roku 1877, vďaka čomu je jednou z najstarších dráh na svete. V Južnej Amerike je najstaršou.

Tomuto sa v Riu vyhnite!

Ak sa chystáte na letnú olympiádu do Ria alebo sa sem chcete vybrať len ako turisti, máme pre vás niekoľko tipov, čomu by ste sa mali vyhnúť.

Na letisku si vyberajte taxík

V súčasnosti je na letisku k dispozícii osem taxislužieb – niektoré sú lacnejšie, niektoré ponúkajú viac pohodlia, no za vyššiu cenu. Pri prvom a druhom termináli majú taxíky svoje stanovištia, kde si viete porovnať ich cenu. Ak platíte v hotovosti, môžete dostať aj malú zľavu.

V kaviarňach, baroch a reštauráciách nedávajte „trinkgeld“

V celej Brazílii je 10-percentné prepitné zarátané v cene v časti „servis“. Samozrejme, že čašníci sa vždy potešia, ak natrafia na ničnetušiaceho turistu, ale v podstate sa prepitné navyše neočakáva. V taxíkoch nie je zvykom nechávať prepitné. Naopak v hoteloch by ste mali personálu dať zopár drobných, cca. medzi 2 – 5 realmi (asi 0,50 až 1,30 eura).

K Soche Krista nechoďte taxíkom

Radšej sa k nej odvezte po horskej železnici alebo oficiálnym minibusom. Výhodou je, že autobus vás odvezie za 53 realov (cca. 13 eur) mimo sezóny a 65 realov (cca. 16 eur) v hlavnej sezóne priamo k Soche a v cene je už aj vstupné. Taxíky sa nedostanú až na vrch a minibus spolu so vstupným si budete musieť tak či tak doplatiť.

Na pláži sa nekúpte „hore bez“

Aj keď sa Brazília považuje za benevolentnú krajinu, nie je to celkom tak. Brazílsky trestný zákon zakazuje „obscénne činy“ na verejnosti, čo u žien zahŕňa aj opaľovanie hore bez. Už veľa Európaniek si muselo na naliehanie policajtov naspäť obliecť odhodený vrchný diel plaviek. Od roku 2013 existujú snahy o uvoľnenie a tolerovanie takéhoto štýlu opaľovania, zatiaľ však bezúspešne.

foto

Plavky si na plážach v Rio de Janeiro radšej nechajte.

FOTO: archív verne.sk

Keď už viete tie najdôležitejšie informácie o Rio de Janeiro, ostáva si len vybrať hotel, v ktorom svoju dovolenku alebo výlet strávite. Vyberte si ho z ponuky cestovnej agentúry verne.sk!

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.