Top atrakcia Abú Dhabí: Fakty, ktoré ste o Veľkej mešite šejka Zayeda (možno) ani netušili!

Veľká mešita šejka Zayeda je jednou z najväčších atrakcií, ktorú musíte vidieť počas dovolenky v Abú Dhabí.

FOTO: depositphotos.com

Spojené arabské emiráty sú pre mnohých ľudí vysnívanou destináciou na exotickú dovolenku pri mori. Umelo vybudované ostrovy, luxusné hotely, pláže s jemným pieskom, horúce slnko. Okrem toho krátky let priamo z Bratislavy a pomerne prijateľné ceny. Emiráty sú známe tiež svojim megalomanstvom – v Dubaji stojí najvyššia budova sveta Burdž Chalífa, nachádza sa tu najväčšie nákupné centrum sveta The Mall of Emirates, stoja tú úžasné a obrovské zábavné parky. A hoci na väčšinu z týchto turistických atrakcií láka Dubaj, nezaostáva ani Abú Dhabí. Ten je domovom tretej najväčšej mešity na svete – Veľkej mešity šejka Zayeda.

Pomenovaná je po zakladateľovi a prvom prezidentovi Spojených arabských emirátov šejkovi Zayed bin Sultan Al Nahyan. On vybral miesto, kde bude mešita stáť a mal tiež podstatný vplyv na celú architektúru. Keďže stojí vo výške 9,5 metra nad úrovňou ulice, je dobre viditeľná zo všetkých smerov. Jej hlavnou úlohou je slúžiť ako pamätník islamskej kultúry a prominentné centrum pre islamské vedy. Je tiež miestom posledného odpočinku šejka Zayeda.

Z histórie slávnej mešity

Nachádza sa v srdci nového Abú Dhabí medzi mostmi Musaffah a Maqta. Stavba trvala takmer dvanásť rokov, počas ktorých sa do nej investovalo približne 2,5 miliardy dirhamov. Pre verejnosť bola otvorená 20. decembra 2007. Je to najlepšie miesto, kde môžete porozumieť miestnej kultúre a náboženstvu, pričom budete súčasne obdivovať jej ohromnú krásu.

mesita

Na výzdobu mešity bolo použité zlato, perleť a polodrahokamy.

FOTO: depositphotos.com

Šejk Zayed bol známy pre prijatie tolerantnej verzie islamskej viery a dištancoval sa od fanatizmu a extrémizmu. Vo Veľkej mešite videl miesto uctievania, kde sa ľudia budú stretávať, aby pochopili význam islamu a videli ho ako náboženstvo, ktoré je poslom mieru, tolerancie a rozmanitosti. Dokončenia stavby sa nedočkal, no jeho synovia dokončili veľký sen svojho otca.

Zaujímavosti o mešite šejka Zayeda

  • Komplex sa rozkladá na ploche 22 412 metrov štvorcových.

  • Na jeho výstavbu bolo použitých 33-tisíc ton ocele a 250-tisíc ton betónu.

  • Na nádvorí sa nachádza spolu až 1048 stĺpov.

  • Zmestí sa do nej 40-tisíc návštevníkov a veriacich.

  • Dekorácia mešity bola dokončená s použitím gréckeho a talianskeho bieleho mramoru, ktoré patria medzi najčistejšie na svete.

  • V interiéri sa nachádzajú verše z koránu písané v troch druhoch arabskej kaligrafie.

  • Ozdobou mešity je sedem pozlátených lustrov rôznych veľkostí so Swarovského kryštálmi. Najväčší luster v mešite je zároveň najväčším lustrom na svete.

  • V hlavnej modlitebni sa rozkladá ohromujúci koberec s veľkosťou viac ako 5600 metrov štvorcových. Ručne ho viazalo asi 1300 iránskych remeselníkov, ktorí spotrebovali približne 35 ton vlny a 12 ton bavlny. Celkovo pozostáva z vyše dvoch miliárd uzlov. Prevláda na ňom zelená farba, ktorá bola obľúbenou farbou šejka Zayeda.

  • V nočných hodinách sa používa špeciálny systém osvetlenia, ktorý sleduje fázy mesiaca.

koberec

Ohromný koberec pokrýva podlahu v najväčšej modlitebni mešity.

FOTO: screenshot youtube.com/Gulf News

Naplánujte si návštevu

Keď sa vyberiete na dovolenku do Spojených arabských emirátov, určite nezabudnite Veľkú mešitu šejka Zayeda (Sheikh Zayed Grand Mosque) navštíviť. Pre verejnosť je otvorená vždy, keď sa v nej nekonajú modlitby. Od nedele do štvrtka sa prehliadky zvyčajne konajú o desiatej a jedenástej dopoludnia a o piatej popoludní, v piatok o piatej a pol ôsmej večer a v sobotu o desiatej a jedenástej dopoludnia a o druhej, piatej a pol ôsmej popoludní. Navštíviť ju však môžete aj bez sprievodcu. Treba si dať ale pozor na vhodné oblečenie, žiadne šortky ani sukne alebo odhalené ramená nie sú povolené. Najlepšie je, že táto turistická atrakcia je úplne zadarmo.

VIDEO: Pozrite sa, ako vyzerá jeden deň vo Veľkej mešite šejka Zayeda

Premýšľate nad tým, že by ste sa aspoň na chvíľu radi zbavili tohto mrazivého počasia? Dovolenka v Abú Dhabí je jednou z najlepších možností. Do Emirátov sa nemusíte vybrať len v letných mesiacoch, už teraz v nich vládne teplota okolo 25 stupňov Celzia, ktorá je ideálna na oddych aj poznávanie. Nezabudnite, že širokú ponuku dovoleniek v Abu Dhabi a celých Spojených arabských emirátoch nájdete aj u nás vo verne.sk

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.