TOP 5 lokalít, kde zaženieš jarnú únavu

Barcelona, photo: @momentsofgregory

Zvyknúť sa dá na všetko, aj na krátke dni a dlhú tmu, na rozfúkaný účes aj nedostatok vreckoviek v sychravom počasí. Na šedú oblohu aj hmlu ako v románovom Rockforte Harryho Pottera. Potom sa jedného dňa stane, že nám zasvieti slnko do tváre, hmla odíde naspäť do Rockfortu, započujeme vtáky aj zvuk pučiacich stromov. Hovorí sa tomu jar. A my z tej nádhery akosi ostaneme ešte viac paf, než by sa patrilo a páčilo. Tomu sa hovorí jarná únava!

Nič to, máme tipy, ako ju zažehnať. Pretože „pripraveným praje“, „prevencia je nad zlato“ a veľa iných synoným. Akýmkoľvek smerom sa rozbehnete, všade to bude stáť za to. A čo je ešte lepšie, všade budete srdečne vítaní. Prečítajte si naše európske, cestovateľské tipy, jednou rukou pomiešajte horúcu čokoládu a druhou bookujte lístok na  vlak, autobus, či lietadlo.

 

1. BARCELONA

Niečo na tej Barcelone zaručene je. V uliciach hlavného mesta Katalánska počuť, okrem španielčiny, či katalánčiny, množstvo ďalších jazykov. Každoročne sa tam premotká 8 miliónov turistov. Nehanbite sa zaradiť k svetobežníkom a zvolajte hrdé „hola!“.

Poznáme dva príbehy vzniku Barcelony. Prvý tvrdí, že mesto založil svalnatý Herkules asi 400 rokov pred založením Ríma, čo je podľa našich prepočtov nejaký ten piatok. Podľa druhého mýtu je Barcelona dielom otca Hannibala.

Jednou z typických zastávok turistov je pamätník Columbus, ktorý už od r. 1888 naliehavo ukazuje jedným smerom. Podľa niektorých sprievodcov ruka znovuobjaviteľa Ameriky smeruje k jej brehom, no nenechajte sa zmiasť. Amerika je opačným smerom.

Columbus však nie je „katalánskym hrdinom“. Je ním kreatívec s hustou bradou, syn kováča, pán architekt, ktorý má „za ušami“ 7 lokalít svetového dedičstva UNESCO. Áno, reč je o Antony Gaudím. Spomeňme niektoré jeho diela. Masívna a večne nedokončená La Sagrada Familia, ktorej prvý kameň bol položený v r. 1882. Jej dokončenie je už na spadnutie, predpokladá sa rok 2026. Tu si predstavte, že stavba veľkej pyramídy v Gíze trvala bez ťažkej techniky len 20 rokov. Ďalším barcelonským skvostom je farebný a nezbedný Park Güell, či ihravá fasáda Casa Batlló.

Vedeli ste, že španielske flamenco sa v Barcelone veľmi nenosí? Tam si podupkávajú na rockové beaty. A až do r. 1992 Barcelona nemala pláž. Za navozený piesok môžu letné olympijské hry, ktoré premenili priemyselné pobrežie na pláže Barceloneta.

Tip verne.sk na barcelonské zážitky: poprechádzajte sa najznámejšou ulicou sveta pulzujúcou za svetla aj za tmy, La Rambla. Okoštujte chutné, svieže ovocie na tržnici La Boqueria a vyvezte sa starulinkou zubačkou na horu Tibidabo so sochou Krista. Vnorte sa do najstaršej časti mesta Barri Gòtic, teda Gotickú štvrť, kde sa stretá architektúra rímskej a stredovekej éry s modernými kaviarňami a horkokrvnými Kataláncami.

Slávny P. Picasso sa raz nechal počuť: Todo lo que puede ser imaginado es real = Všetko, čo si vieme predstaviť je skutočné. Pre toto si dovoľte predstavu výletu v barcelonských uličkách.

 

2.  AMSTERDAM

Pokiaľ vám Barcelona príde preplnená a hlučná, skúste vykročiť k holandskému Amsterdamu. Pôsobivé mesto hneď z niekoľkých dôvodov. Kedysi malá rybárska dedinka vyrástla na 90 ostrovčekoch asi tak meter pod hladinou mora. Dnes je hlavné mesto Holandska obmývané 165 kanálmi (viac než v Benátkach) a zdobí ho 1281 mostov (viac než v Paríži).

Letisko Schiphol má ako jediné letisko na svete múzeum a leží až 4m pod hladinou mora. Je to tým, že miestni kedysi vykopali močiar kvôli rašeline na varenie a vykurovanie dlhých domov. Keď sme pri typicky vysokých, holandských domkoch vystavaných v rade ako hranolky v balíčku, sú postavené na drevených stožiaroch ešte zo 17. storočia. Preto majú tendenciu nakláňať sa a akoby „tancovať“. A k vysokým domom patria aj vysokí Holanďania. Áno, ide o najvyšších ľudí na svete.
 


Amsterdamphoto: @thomas linkel

Štatistiky vravia, že sa tam križuje asi milión bicyklov, z toho sa ročne ukradne 100 000. Tak trochu majú asi Holanďania problém s parkovaním bicyklov, keďže sa ich každoročne z kanálov vyloví cez 12 000! Okrem štandardného starostu tam majú aj starostu pre bicykle, starostu pre nočný život, či oficiálneho mestského básnika. Byť holandským kreatívcom sa tu teda vyplatí.

Voda v amsterdamských kanáloch je taká čistá, že miestne ZOO dáva svojim slonom pitnú vodu priamo z kanálov. Čo však málokto tuší, Amsterdam pod zemou skrýva tajné, vodovodné kohútiky.

„Benátky severu“ dokázali šokovať v minulosti, rovnako aj dnes. V 17. storočí boli návštevníci z iných krajín denno-denne zdesení okatou prostitúciou, no a začiatkom 20. storočia tam  nepochopiteľne zakázali tanec. Pokiaľ v uličkách s červeným svetlom zasvieti modrá, či fialová, znamená to, že žena nemusí byť ženou.

Nielen Gréta, ale aj včelári všetkých krajín bijú na poplach. V Amsterdame vedia ako zatočiť so škodlivými pesticídmi a od r. 2000 vysádzajú špeciálne kvetinové záhrady. Počet včiel tak stúpol o 45%. Skúsme sa inšpirovať aj my na Slovensku. My vás na oplátku inšpirujeme tipmi.

Tip verne.sk na amsterdamské zážitky: cíťte sa kráľovsky v prekrásnom Kráľovskom paláci na námestí Dam. Zažite Plávajúci kvetinový trh, ktorý má históriu ešte z r. 1862 a tiež sa nechajte nadchnúť svetoznámymi tulipánovými poliami. Chyťte trajekt zdarma do zrenomovanej lodenice s chutným jedlom, pivom a kultúrnou scénou. Pre zamyslenie sa nad minulosťou doporučujeme návštevu Domu Anny Frankovej, dievčiny skrývajúcej sa s rodinou pred nacistami počas 2. sv. vojny. Annin denník je najviac preloženou holandskou knihou vôbec.

Ako Holanďania vravia: Het mae niet for the hoe langzaam is gaat, zolang is maar niet stopt = Nezáleží na tom ako pomaly idete, pokiaľ nezastavíte. Nezastavujte, ale poznávajte a prebicyklujte Amsterdam krížom-krážom.

 

3.  PRAHA

Snáď neexistuje Slovák nad 2 roky, ktorý by do Prahy ešte nezavítal, neprešiel sa po Karlovom moste, nestratil v dave turistov a znova nenašiel pri Chráme sv. Víta. V 18. stor. nebola Praha jednotným mestom, ako ju poznáme dnes. Vznikla spojením štyroch samostatných miest a to, Staré Mesto, Nové Mesto, Malá Strana a Hradčany.

Stovežatá prežila invázie, povodne, požiare, vojny, zvrhnutia a práve táto schopnosť prežitia z nej robí jedno z najfascinujúcejších miest Európy v akomkoľvek ročnom období, počasí, dátume, či storočí.

Zamýšľali ste sa niekedy nad pôvodom názvu Praha? Jedni si myslia, že názov pochádza z vltavských perejí – prahov, iní sa viac prikláňajú k verzii vypáleného – vypraženého – lesného porastu.

Najväčší rozruch dokáže vyvolať Staromestský orloj, ku ktorému sa viaže legenda o majstrovi Hanušovi. Hodinárovi boli zo strachu, že postaví rovnako krásny orloj aj pre iné mesto, vypálené oči. A hádajte, čo sa stalo? Presnú repliku orloja nájdeme aj v Soule, v Južnej Kórei. Praha je však originál, unikát, Praha je len jedna!



Praha, photo: @thewanderinglens

Stredoveké mesto v sebe skrýva prvenstvo za najväčší hrad na svete so svojimi 18 akrami. Svojou rozprávkovou atmosférou ohúrilo hlavné mesto bratov Čechov aj kamenné srdce Adolfa Hitlera. Mal v pláne stráviť tam pokojnú penziu a čo je úplne nepochopiteľné, snažil sa uchovať pražskú židovskú štvrť (ako múzeum a memento židovstva).

Pokiaľ vám pivo v Amsterdame zachutilo, potom míľovými krokmi do Prahy. Priemerný Pražák spotrebuje asi 155 litra piva za rok a týmto sa pasujú za najväčších fajnšmekrov piva na svete.

Tip verne.sk na pražské zážitky: odfoťte sa pri grafiti stene venovanej Johnovi Lennonovi, či skontrolujte sochu obesenca na Husovej ulici. Údajne je to stvárnenie S. Freuda s jeho početnými fóbiami, s ktorými márne bojoval. Riaďte sa semafórom na najužšej ulici Prahy (šírka cca 50 cm). Zatancujte si pri Tancujúcom dome, ktorého predlohou bol tancujúci pár Fred Astair a Ginger Rogersová. Môže to však znamenať aj jin-jang, či stretnutie komunizmu s demokraciou.

U bratov Čechov takéto počuť: Co můžeš zhotoviti dnes, neodkládej na zítřek. Bookujte miestenku na vlak do Prahy už dnes, neobanujete.

 

4.  REYKJAVÍK

Nevieme, či existuje krajina tak veľmi opradená legendami a ságami, ako je Island. Nielen to, vyše 50% Islanďanov stále verí v škriatkov, trollov, elfov. Miestni si prírodné úkazy vysvetľujú po svojom: pri zemetrasení sa elfovia milujú, výbuch sopky dáva tušiť, že si trollovia varia obed.

Tento ostrov na pomedzí Európy a Ameriky bol dlhé roky pred zrakmi turistov tak trochu nedostupný. A čo je zaujímavé, je to jedno z mála miest, kde McDonald´s nie a nie preraziť. Ak sa rozhodnete absolvovať štvorhodinový let, bude škoda ostať len v najsevernejšom hlavnom meste sveta, v tzv. dymovej zátoke. Doporučujeme okoštovať z krajiny ohňa a ľadu čo najviac.

Jeden by povedal, že každá krajina sveta je krajinou kontrastov, v istom zmysle áno. Nikde však nie sú do očí bijúce paradoxy a protiklady, ako na veľkom severskom ostrove s malou populáciou. Veľa vodopádov a chladných ľadovcov, ale aj horúcich sopiek. Dlhé, takmer 20-hodinové temnoty v decembri, naproti tomu 20-hodinové svetlo v júni. Málo? Mnoho geotermálnych oblastí a takmer žiadne lesy. Úžasný rešpekt k prírode, no ako jedna z mála krajín povoľuje rybolov na veľryby.

Ostrov Vikingov je domovom najstaršieho parlamentu na svete, tzv. Althing od r. 930. Islandčina je už sama o sebe prazvláštna, občas znie akoby našincovi zapadol v krku chlpatý knedlík. Medzitým, ako sa iné jazyky vyvíjali do dnešnej podoby, islandčina si zachovala svoje korene.

)
Island, photo: @tiffpenguin

Island nemá vlastnú armádu a muži zákona pri sebe nenosia zbrane, za čo si však zasluhuje potlesk, je nízka kriminalita. Ak by existovala hitparáda najekologickejších krajín sveta, ostrov neďaleko Grónska by sa zrejme ocitol na špici. Fosílne palivá síce poznajú, ale využívajú ich veľmi málo. Ich spätosť s prírodou je tak dokonalá, že za zdroj energie využívajú to, čo im príroda sama ochotne ponúka, a to vodnú a geotermálnu energiu. Vedeli ste, že ak sopka vybuchne aspoň 1x za 10 000 rokov, považuje sa za činnú? Eyjafjallajökull v roku 2010 vybuchla trikrát a ochromila leteckú prepravu v celej Európe.

Jedna pikoška na záver, kamarátov na Islande hľadajte v telefónnom zozname pod krstnými menami a nie priezviskami. Ružolíce islandské detváky zdedia otcove krstné meno s dodatkom -dóttir (dcéra), alebo -son (syn). Preto po svete behá toľko -dóttirovcov a -sonovcov.

Tip verne.sk na islandské zážitky: dominanta Reykjavíku, vysoký futuristický kostol Hallgrímskirkja vás nenechá chladnými. Určite musíte zájsť na miesto, kde „spí“ otec gejzírov, pán Geysir a jeho aktívny bratranec, gejzír Strokkur, ktorý vybuchuje každých 10 min. do výšky 30m. Malá, rázovitá dedinka Vík a jej Reynisdrangar so skalnými ihlami. Útvary sú známe ako skamenení trollovia. Farebná geotermálna oblasť Seltún – Krýsuvík s bublajúcimi jazierkami, či tajomná Gunnuhvér, ktorá patrí čarodejnici Gunne. Dať tip na jeden vodopád by bolo urážkou tých ostatných, ale skúsme: jeden z naj naj naj Skógafoss. Vyberte sa na tmavé miesto a pozorujte úchvatné vlnenie na oblohe, polárnu žiaru.

Potomkovia Vikingov v tom majú jasno: Verðr þat er varir ok svá hitt er eigi varir = Stane sa veľa, ak očakávaš najmenej. A verte, či nie, na Islande sa to deje, dostanete viac, než si dokážete predstaviť. Do tejto krajiny sa treba nielen zahľadieť, ale aj započúvať.

 

5.  BUDAPEŠŤ

Nemusíme ísť ďaleko, keď si chceme dať famózny obed, či výborný zákusok, alebo aj všetko naraz a potom ešte raz. Vyhlásená maďarská kuchyňa chutí nielen našim chlapom. Lokalita Budapešti máta hlavy už od doby kamennej, takže si mesto prešlo všetkým. Tu zakopnete o rímske historické pamiatky, tam o neogotické, ďalej zase o renesančné, či osmanské. Machri z histórie si prídu na svoje. Aj vy sa pýtate, odkiaľ pochádza maďarčina? Nik nevie. Podobný jazyk na planéte neexistuje.

Maďarské hlavné mesto pri Dunaji nebolo spočiatku hlavným mestom, kedysi ním bol Ostrihom. Vzniklo zaujímavo, spojením troch miest: Buda, Óbuda a Pest, ktoré sú spojené krásnym reťazovým mostom. Možno ani nie ste gurmán, ani historik, potom ste určite milovník kúpeľov a wellnessu, Budapešť je aj v tomto smere štedrá. Veľké množstvo podzemných termálnych prameňov robí z Budapešti favorita. Niektoré kúpeľné hotely sídlia v prekrásnych, historických budovách. Budete sa tu cítiť kráľovsky.

Okrem horúcich prameňov skrýva Budapešť v podzemí labyrint cez 200 jaskýň a tunelov. Kedysi útočisko pre prapraotcov, neskôr ako stredoveké väzenie, počas vojen veliteľské stanovište, či nemocnica. Dnes je z toho múzeum sprístupnené verejnosti. Ostaňme ešte chvíľu pri histórii, budapeštianske metro je jedno z najstarších (staršie je už len v Londýne).


Budapešť, photo: @independent.co.uk

Dnes je mesto navštevované aj vďaka zrúcaninám domov z ghetta pretvorených na reštaurácie. Mladí ľudia vdýchli život týmto komunistickým smutníkom a interiér vyzdobili vecami nájdenými na ulici.

Budapešť porodila, okrem iných, aj také esá, ako bol pán Rubik (vynálezca rubikovej kocky), či pán Bíró (vynálezca guľôčkového pera). Prvá zmienka o založení Maďarska je z r. 896 a zaujímavosťou je, že v meste nesmú byť budovy vyššie ako 96m. Presne na centimeter je tak vysoká Bazilika sv. Štefana, ako aj budova Parlamentu.

Ak ste po výdatnom obede a prechádzate okolo sochy pupkatého policajta pred Bazilikou sv. Štefana, pohladkajte brucho sochy. Budapešťania veria, že vtedy nepriberú na váhe.

Tip verne.sk na budapeštianske zážitky: druhá najväčšia Synagóga na svete sa nachádza na ulici Dohány. Tretia ríša spôsobila mnoho boľačiek aj v Budapešti. Niekoľko bronzových topánok pripevnených k zemi na brehu Dunaja symbolizuje holokaust a poctu zabitým. Málo známy, o to však pútavejší „skalný kostol“, či jaskyňa Sziklatemplom. Podľa Lonely Planet sa tretí najlepší bar planéty nachádza práve tu, Szimpla Ker.  Tak teda: egészségedre! = na zdravie

 

 

Autor: Helena Králová

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.