TOP 20 najbizarnejších jedál z celého sveta! Mali by ste odvahu na TOTO?

 

Húsenice alebo rôzne červíky... Trúfli by ste si na takéto jedlo?

FOTO: depositphotos.com

Cestovanie po svete nie je len o spoznávaní krajiny, obyvateľov, kultúry, pamiatok... Keď chcete mať silu, aby ste zvládli všetko, čo ste si naplánovali, musíte nabrať dostatok energie. Najlepším spôsobom je pochutnanie si na domácich jedlách... Aj keď v niektorých prípadoch by sme o „pochutnávaní“ veľmi nehovorili. Zostavili sme preto pre vás výber najzvláštnejších pochúťok z celého sveta. Ak si v ňom nájdete náhodou krajinu, do ktorej sa práve chystáte, aspoň budete pripravení! :)

Haggis, Škótsko

Škóti si zrejme povedali, že pripravovať vnútornosti zvlášť by bolo veľmi dlhé, preto sa rozhodli ich zmiešať všetky dokopy. Vznikol tak haggis, ktorý tvorí pomleté ovčie srdce, pečeň a pľúca zmiešané s cibuľou, ovsenými vločkami a tukom. Jedlo je ochutené soľou a korením a varené v žalúdku.

Khash, Blízky východ, východná Európa, Turecko

Ak vám nevadí trochu strašidelné jedlo, potom je khash práve pre vás. Vyrobený je z nôh a hlavy kráv. Kedysi to bolo jedlo konzumované najmä počas zimy, dnes je považované za pochúťku. Teda aspoň pre tých, ktorým nevadí, že sa pozerajú na lebku s chladnými mŕtvymi očami.

Oči tuniakov, Japonsko

Keď už sme pri očiach, nemôžeme obísť ani Japonsko, kde sa často podávajú oči tuniaka. Chutia vraj podobne ako napríklad chobotnica.

Hákarl, Island

jedlo

Hákarl vyzerá nevinne, ale netrúfne si naň každý.

FOTO: flickr.com/Peter Fritzenschaft

Zrejme najbizarnejší islandský pokrm robí problémy aj niektorým Islanďanom. Jeho základom je mäso grónskeho žraloka veľkého, ktoré je bez predchádzajúcej úpravy jedovaté. Má totiž vysokú koncentráciu amoniaku, neurotoxínu a kyseliny močovej. Aby sa mäso zbavilo jedov, je pol roka „pochované“ v plytkej jame pod zemou. Na ňom sú naukladané kamene ako závažie. To žraloka stlačí a jedovaté látky sú z tela vytlačené. Následne sa nechá mäso vysušiť, potom sa nakrája na prúžky a môže sa jesť.

Millenium egg, Čína

jedlo

Jedlo sa dá naservírovať pekne, ale naozaj ho ochutnať... To chce odvážlivca.

FOTO: flickr.com/colin leong

V skutočnosti nejde o vajce, ktoré by bolo staré niekoľko storočí, no napriek tomu je poriadne zhnité. Po tom, ako je na niekoľko mesiacov uložené v zmesi ílu, popola a páleného vápna, naberie žĺtok tmavo zelenú alebo až čiernu farbu a vyzerá ako sliz. Bielko sa zmení na tmavohnedé priesvitné želé a celé jedlo silno páchne po síre a amoniaku.

Jing Leed, Thajsko

Máte radi popcorn? Jeho chuť vraj trochu pripomína veľká stará kobylka ochutená soľou, korením a čili, ktorá sa vypráža vo veľkom woku. Na rozdiel od pukancov z tela kobylky vystrekne trochu šťavy, keď sa do nej zahryznete.

Osie sušienky, Japonsko

Nenechajte sa pomýliť názvom, ktorý vám môže pripomínať naše sladké koláče – osie hniezda. V japonskej „sladkosti“ sa totiž ukrývajú skutočné osy. A navyše aj so žihadlami. Ak sa teda odvážite vyskúšať túto „pochúťku“ prajeme vášmu jazyku veľa šťastia.

Vyprážaná tarantula, Kambodža

jedlo

Trúfli by ste si na vyprážanú tarantulu?

FOTO: flickr.com/Paul Mannix

Ale nielen ona. Vyprážané pavúky sú vo všeobecnosti v niektorých krajinách veľmi populárne. Hoci má zrejme viac mäsa ako taká kobylka, jej brucho je plné vnútorností, vajec a výkalov. Naozaj by ste povedali mňam???

Witchetty grub, Austrália

Dali by ste si trochu mandlí? V Austrálii môžete vyskúšať húsenicu mole Cossid, ktorá má v surovom stave chutiť presne takto. Keď sa ľahko uvarí, jej koža pripomína pečené kurča a vnútornosti dostanú podobu aj chuť praženice.

Escamol, Mexiko

Hovorí sa mu tiež hmyzí kaviár, takže vám asi bude hneď jasné, čo je základom tohto jedla. Presne tak – skladá sa z jedlých lariev a kukiel mravcov zozbieraných z tequily. V krajine sa považuje za pochúťku. Má konzistenciu tvarohu alebo masla a chutí ako orechy.

Sago Delight, juhovýchodná Ázia

Sago húsenice vraj majú krémovú konzistenciu, keď sa jedia surové. Po uvarení chutia ako slanina.

Polievka z vtáčieho hniezda, Japonsko

Toto ázijské jedlo sa pripravuje z vtáčieho hniezda, ktoré je celé zlepené vtáčími slinami. Zvyčajne sú postavené niekde vysoko na útese, preto je aj ich zbieranie nebezpečnou záležitosťou a každý rok pri ňom zomrie niekoľko ľudí.

Fugu, Japonsko

Chcete aj pri jedle zažiť trochu adrenalínu? S rybou fugu žiadny problém. Táto pochúťka má totiž potenciál stať sa vaším posledným jedlom v živote, ak sa nesprávne pripraví. Práve preto ju môžu pripravovať len šéfkuchári, ktorí svoje kuchárske umenie ovládajú dokonale.

Vyprážaný štrkáč, USA

Hovorí sa, že toto jedlo obľúbené najmä na juhozápade Spojených štátov amerických, chutí trochu ako žabacie stehienka.

Ustrice Rocky Mountain, USA

Aj keď to napovedá názov, o ustrice vôbec nejde. V skutočnosti sa pod týmto názvom ukrývajú býčie semenníky obalené v cestíčku.

Baluty, Filipíny

A ešte raz sa vrátime k vajíčkam. Ak ste doteraz v našom zozname nenašli nič, na čo by ste povedali, že je to nechutné, možno práve baluty vás k tomu prinútia. Ide totiž o vyvíjajúce sa kačacie embryo, ktoré je uvarené v škrupine. Tak drsne, ako to znie, to aj naozaj vyzerá. Napriek tomu je to jedlo, s ktorým sa na Filipínach stretnete aj na ulici. Najčastejšie sa zapíja pivom.

Dragon in the Flame of Desire, Čína

Trochu komplikovaný názov pre vcelku jednoduché jedlo – pečený penis jaka, ktorý sa podáva v reštaurácii Guolizhuang v Pekingu.

Shirak, Japonsko

Ďalšie jedlo, z ktorého asi nebudete dvakrát nadšený. Shirak sa totiž vyrába zo semena rýb, mäkkýšov a iných vodných živočíchov. Servírovať sa môžu buď jemné a krémové alebo upravené v pare či vyprážané.

Kobrie srdce, Vietnam

Nielen nechutná, ale aj veľmi krutá je príprava nasledujúceho jedla. Živé stvorenie rozrežú priamo pred vami, pričom jeho srdce stále bije. A tak ho dostanete do rúk aj vy.

Casu marzu, Taliansko

jedlo

Na prvý pohľad nevyzerá casu marzu veľmi nechutne. Ale keď sa pozriete z blízka...

FOTO: flickr.com/Kennislink

Taliani sú známi svojím kulinárskym umením. Či sa ale dá slovo „umenie“ použiť aj na označenie syra casu marzu, si nie sme celkom istí. Meno obľúbenej pochúťky na Sardínii v preklade znamená zhnitý syr. Ale ani to celkom nevystihuje jeho podstatu. Ovčí syr je doslova prešpikovaný červami a živými larvami hmyzu. Do syra sa pridávajú larvy syrorodky robnej a kyselina, ktorú vylučujú, rozkladá tuk v syre, robí ho mäkký a tekutý. Niektorí ľudia červíkov vyberajú predtým, ako si dajú sústo. Iní sa však od syra s larvami nenechajú odradiť. Ak by ste sa aj vy rozhodli pre druhú alternatívu, dávajte si pozor na oči. Vyrušený červík sa dokáže vymrštiť do výšky niekoľkých centimetrov.

Aj napriek tomu, čo ste si prečítali, vás neopustila chuť do cestovania? Alebo ste si našli špecialitu, ktorú by ste určite chceli vyskúšať na vašej dovolenke v exotike? Vyberte si svoju dovolenku na verne.sk a ochutnajte všetko, na čo si pomyslíte!

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.