TOP 10 turistických atrakcií v Abu Dhabi

Na dovolenku v Abu Dhabi vďaka jedinečným atrakciám nezabudnete.

FOTO: depositphotos.com

Hlavné mesto Spojených arabských emirátov je dobre organizované a má krásnu polohu pri mori. V roku 1760 sem prišiel kočovný kmeň Bani Yas, ktorého príslušníci boli prvými obyvateľmi Abu Dhabi. Až do objavenia ložísk ropy to bola malá rybárska dedina. Výnosy z čierneho zlata ju premenili na moderné mesto, ktoré je dnes rušným centrom vlády a obchodu.

Hlavnou atrakciou emirátu Abu Dhabi je Veľká mešita šejka Zajída, ktorá ohromí všetkých jej návštevníkov. Mesto je ale tiež dobrým východiskovým bodom pre exkurzie do púštnych oblastí či oázy Al Ain. Ak sa vyberiete na dovolenku do Abu Dhabi, nemali by ste celý čas stráviť len v hoteli. Poďte sa s nami pozrieť, aké jedinečné zážitky si môžete priniesť.

1.     Veľká mešita šejka Zajída

Macedónsky mramor, dizajnové prvky, zaujímavá architektúra robia z mešity modernú oslavu islamu. Interiér zdobia zložité rezby a mozaikové obklady, ktoré vyvolávajú veľkolepý pocit už pri prvých krokoch vo vnútri budovy. Postaviť ju nebola žiadna maličkosť, preto trvalo takmer dvadsať rokov, kým ju mohli v roku 2007 otvoriť. Naraz sa do jej útrob zmestí až 40-tisíc návštevníkov. Najväčšia mešita v Spojených arabských emirátoch je venovaná šejkovi Zajídovi, ako už napovedá jej názov. Aj nemoslimovia majú povolený vstup do všetkých častí mešity, vrátane obrovskej knižnice. V mešite sa konajú aj prehliadky so sprievodcom, vstup je voľný a otvorená je každý deň okrem nedele.

foto

Jedna z najväčších pamiatok v Abu Dhabi – Veľká mešita šejka Zajída.

FOTO: depositphotos.com

2.     Heritage Village

Názov tohto miesta by sa dal preložiť ako „dedina kultúrneho dedičstva“. Ide o autentickú repliku beduínskeho tábora, kde turisti získajú najlepšiu predstavu o typických arabských emirátoch pred tým, ako objavili ropu. Je umiestnená v peknej časti mesta s plážami. Po návšteve dediny je to príjemné miesto na prechádzku. V múzeu nájdete predmety, ktoré využívali obyvatelia každý deň. Ukáže vám tiež tajomstvá miestneho poľnohospodárstva a obchodu s perlami, ktorý bol hlavným ťahúňom ekonomiky.

3.     Old Fort, Biela pevnosť

Palác Al Hosni je najstaršou stavbou v Abu Dhabi. Postavený bol v roku 1793 ako sídlo vládnucej rodiny a vlády. Interiér bol zrekonštruovaný a zmodernizovaný a v súčasnosti slúži kultúrnej nadácii ako Centrum pre dokumentáciu a výskum. V ňom sú uschované dokumenty o kultúrnom dedičstve a histórii Spojených arabských emirátov a celej oblasti. V paláci je tiež múzeum tradičných artefaktov a historických fotografií. Výstava je rozdelené do dvoch celkov – jeden zobrazuje prírodu a život zvierat v púšti, v druhej sú historické ukážky Abu Dhabi.

4.     Ženské centrum remesiel

Miestne ženy v centre potvrdzujú svoje tradičné zručnosti, ako je tkanie, vyšívanie alebo košíkarstvo. Je to vynikajúce miesto na nakúpenie nezvyčajných a autentických suvenírov. Odnesiete si odtiaľto šály, papuče, tašky, textil, podnosy alebo koše. Toto centrum vzniklo kvôli pracovným príležitostiam pre ženy v regióne a slúži tiež na zachovanie tradícií.

5.     Yas Island

Jedna z hlavných destinácií v Abu Dhabi s luxusnými hotelmi, krásnymi piesočnatými plážami, ktoré sú ideálne na opaľovanie. Dokonalé pre dovolenku v Abu Dhabi. Ale tu sa možnosti Yas Island ani zďaleka nekončia. Práve naopak. Ak sa nechcete vypekať na slnku, ale radšej zažiť trochu adrenalínu, navštívte indoorový zábavný park Ferrari World. S červenou kupolou by ste ho len ťažko prehliadli. O zábavu sa postarajú desiatky atrakcií, medzi nimi aj najrýchlejšia horská dráha na svete, ktorá dosahuje rýchlosť 240 km/h. A ak ste bláznivým fanúšikom seriálu F1, potom určite neobíďte Yas Marina Circuit, okruh, na ktorom formule jazdia. Najlepší zážitok si odnesiete, ak si vyskúšate šoférovanie na tejto trati alebo sa aspoň posadíte na miesto spolujazdca so skúseným profíkom.

foto

Vo Ferrari Worlde zažijete poriadny adrenalín.

FOTO: depositphotos.com

6.     Vyhliadková plošina

Odpoveďou na megalomanskú Burdž Khalífa v Dubaji je vyhliadková plošina v Etihad Towers. Nachádza sa na 75. poschodí veže Tower 1. Ak nie ste hosťom hotela Jumeirah, zaplatíte vstupný poplatok. Vstupenku však môžete použiť aj na zaplatenie v priľahlej reštaurácii. Vstupné je 75 AED (cca. 18 eur).

7.     Zoo Park

Emirates Park Zoo je skvelou príležitosťou ako si užiť deň vonku a naučiť sa niečo o zvieratách. V parku žije približne 1700 zvierat, medzi nimi aj vzácne biele tigre, žirafy a slony. V časti primátov stretnete viacero druhov opíc, svoj vlastný park majú plameniaky aj uškatce. V detskej zoo sa môžu deti dotknúť a nakŕmiť domáce zvieratá. Park sa nachádza asi pol hodiny cesty od Abu Dhabi, otvorený je každý deň. Vstupné pre dospelých je 25 AED (cca. 7 eur), za deti mladšie ako šesť rokov zaplatíte 10 AED (cca. 2,40 eur), deti mladšie ako tri roky majú vstup zdarma.

8.     Nemocnica pre sokoly

The Abu Dhabi Falcon Hospital je veterinárna nemocnica pre choré a zranené sokoly. Zároveň ale tiež poskytuje záujemcom prehliadky, čím vám umožní dotknúť sa týchto dravcov. Ak máte radi výzvy, môžete si vyskúšať sokola aj podržať tak, ako to robia sokoliari.

9.     Lodné výlety

Nikde nezažijete lepší výhľad na Abu Dhabi ako na vode. Keď vyplávate z prístavu, odrazu uvidíte všetky vysoké budovy v úplne inom svetle. Spoločností, ktoré organizujú všetky typy lodných výletov za rôzne ceny nie je veľa. Jeden z najpopulárnejších výletov je plavba pri západe slnka.

10.   Liwa Oasis

Abu Dhabi je krásne mesto, ale občas môžete mať pocit, že je toho mestského zhonu na vás už priveľa. V takej chvíli dobre padne „útek“ z mesta. Jednou z najlepších možností je návšteva Liwa Oasis. Oáza je známa pre najväčšie piesočnaté duny na svete, ktoré ponúkajú úplne iný zážitok ako všetko ostatné. Môžete si vyskúšať drsnú cestu na džípoch, zasurfovať si takmer ako na vode alebo si obzrieť okolie z ťavieho chrbta. Druhým podobne pokojným je oázové mesto Al Ain, za ktorým sa vypína mohutný vrch Jebel Hafeet.

foto

Púštne safari je adrenalínový zážitok.

FOTO: depositphotos.com

 

V Abu Dhabi môžete prežiť príjemnú exotickú dovolenku a pritom nemusíte letieť vôbec ďaleko. Lety z Bratislavy či Viedne trvajú približne päť a pol hodiny a zavedú vás do úplne iného sveta, aký ste poznali doteraz. Vydajte sa za zážitkami a poznávaním nových miest s cestovnou agentúrou verne.sk!

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.