TOP 10: Najnebezpečnejšie letiská sveta

Čo vlastne znamená nebezpečné letisko? Odpoveď na túto otázku nie je úplne jednoduchá. Záleží to na fyzikálnych a environmentálnych faktoroch ako krátke dráhy, vysoké nadmorské výšky alebo nepredvídateľné počasie. Nebezpečné ale môžu byť tiež pristávacie alebo vzletové dráhy v blízkosti obývaných oblastí. Letiská, ktoré by boli za normálnych okolností bezpečné, o tento status prídu, keď okolo nich vypuknú nepokoje. A niektoré letiská sú desivé ako samotné peklo. Ktoré teda patria k tým najnebezpečnejším? Dozviete sa v našom rebríčku!

Medzinárodné letisko na Gibraltáre

Letisko bolo postavené počas druhej svetovej vojny. Pristávanie či vzlietanie lietadiel samo o sebe nie je nebezpečné. O nebezpečenstvo sa však postarala nezvyčajná architektúra. Letisko totiž pretína hlavná cesta z Gibraltáru do Španielska – Winston Churchill Avenue. Pri každom pristátí či vzlietnutí lietadla tak musí byť na ceste zastavená premávka.

Ak práve nepristáva alebo nevzlieta nejaké lietadlo, je cesta plná áut. Keď sa však k slovu dostanú lietadlá, vodiči si musia počkať.

FOTO: wikimedia Andrew Griffith

Letisko Toncontino, Honduras

Dostať sa cez hory je len jedna prekážka na ceste k bezpečnému pristátiu na tomto honduraskom letisku. Tou ďalšou je výška 1004 metrov nad hladinou mora. Počas zostupu lietadla je nutné urobiť 45-stupňový oblúk, aby lietadlo dosiahlo dráhu nachádzajúcu sa v údolí. Vzhľadom na okolitý hornatý terén prežijú cestujúci poriadne rýchlu stratu výšky, aby sa lietadlo dostalo do roviny s pristávacou dráhou. Situáciu často komplikuje aj silný vietor, ktorý núti pilotov robiť úpravy na poslednú chvíľu.

VIDEO: Pozrite sa, ako prebieha pristátie na letisku Toncontino

 

Letisko Juancho E. Yrausquin, ostrov Saba

Letisko na krásnom ostrove, vzdialenom len asi 45 kilometrov od ostrova St. Maarten v Karibiku, má najkratšiu pristávaciu dráhu na svete. Dlhá je približne štyristo metrov. Maličký ostrov má prevažne sopečný terén s výnimkou trojuholníka trávnika vybiehajúceho do Karibského mora, kde sa lietadlá pokúšajú pristáť. Dráha je na jednej strane lemovaná svahom a na druhej strane vodou. Nebezpečenstvo je tak kompenzované krásnym okolím.

VIDEO: Pristávanie na letisku na ostrove Saba

Pristávacia stanica Air Murdo, Antarktída

Dobrou správou je, že pristávacie dráhy na Antarktíde sú dlhé. Tou trochu strašidelnejšou je fakt, že sú z ľadu. Nachádza sa na brehu jazera McMurdo, priemerná teplota sa počas všetkých dvanástich mesiacov pohybuje pod bodom mrazu a obsluhuje tri dráhy. V zlom počasí tu v roku 1970 havarovalo lietadlo, ktoré je ešte aj dnes vidieť uväznené v ľade.

VIDEO: Pristávanie a vzlietnutie lietadiel na Antartíde nie je vôbec jednoduché

Letisko Narsarsuaq, Grónsko

Počasie na letisku nie je oveľa prívetivejšie ako na Antarktíde a prístup k letiskovej dráhe je jeden z najkomplikovanejších na svete. Počasie takmer neustále vytvára turbulencie a spôsobuje nízku viditeľnosť. Silný vietor v kombinácii so zľadovatelou pristávacou dráhou ľahko zviesť lietadlo z kurzu. Bežným zjavom je aj výbuch neďalekej sopky, ktorá do oblakov chrlí popol, ktorý môže zničiť motory.

VIDEO: Letisko v Grónsku je tiež niečo pre tých, ktorí majú radi vzrušenie

Letisko Paro, Bhután

Na svete sú približne len dve desiatky pilotov, ktorí sú kvalifikovaní na pristátie na tomto letisku. Nachádza sa vo výške približne 2200 metrov a obklopujú ho vrcholy Himalájí vysoké až takmer 5500 metrov. Terén je taký neľútostný a počasie natoľko nevyspytateľné, že lety sú povolené len za dobrých meteorologických podmienok a vždy sa môžu konať len počas dňa.

VIDEO: Vyskúšali by ste si takéto pristátie?

Letisko Madeira

Možno nebude na škodu, ak si pred pristátím na tomto letisku doprajete pohár vína z Madeiry. Na letisku je krátka pristávacia dráha zovretá medzi strmými útesmi a brehom oceána. Veľká časť pristávacej dráhy pritom vedie cez platformu ponad oceán. O jej bezpečnosť sa stará 180 podporných pilierov, ktoré musia odolávať veľkému zaťaženiu pri pristávaní lietadiel.

madeira

Časť pristávacej dráhy letiska na Madeire stojí na podporných pilieroch. 

FOTO: wikimedia/Jarvin

Letisko La Guardia, New York

Pri pristávaní si užijete nádherný výhľad, to je jasné. Ale aj toto letisko má svoje „temné stránky“. Pristávacie dráhy vedú ponad vodu, o vzrušujúci zážitok sa postará kĺzanie cez zátoky Flushing a Bowery. Navyše si ale piloti musia dávať pozor, aby sa nedostali do kolízie s niektorým z lietadiel z ďalších dvoch blízkych letísk – JFK a Newark.

LaGuardia

Vedeli ste, že aj letisko LaGuardia patrí k tým nebezpečnejším?

FOTO: wikipedia/Patrick Handrigan

Letisko Princess Juliana, St. Maarten

Zábery z jedného z najrušnejších letísk v Karibiku ste už iste videli. Nič netušiaci turisti sa opaľujú na pláži, keď sa im nad hlavami objaví obrovské pristávajúce alebo vzlietajúce lietadlo. Postupne sa z tejto časti ostrova stala turistická atrakcia, každý chce aspoň raz zažiť prelet lietadla len kúsok nad svojou hlavou. Okrem toho je pristávacia dráha pre veľké lietadlá veľmi krátka. A hoci bolo letisko pôvodne postavené pre malé lietadlá, dnes tu pristávajú aj stroje ako Airbus A340 alebo Boeing 747.

VIDEO: Pristávanie na ostrove St. Maarten je jedným z TOP zážitkov. Aj keď trochu nebezpečných...

Letisko MCAS Futenma, Okinawa

Námorníctvo a námorná pechota označujú toto letisko za najnebezpečnejšie na svete, kde nepretržite pristávajú stíhačky a ďalšie bojové lietadlá. Táto oblasť je strategicky dôležitá pre americkú armádu.

VIDEO: Pristávanie na letisku v Okinawe je trochu adrenalínový zážitok

Ktoré letisko by ste si chceli obzrieť zblízka? Alebo by ste sa tým nebezpečným radšej vyhli veľkým oblúkom? Potom si vyberte svoju najbližšiu dovolenku z ponuky cestovnej agentúry verne.sk!

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.