To NAJ z Dominikánskej republiky: Pláže, príroda aj mesto Krištofa Kolumba

 

Zažite exotickú dovolenku v Dominikánskej republike.

FOTO: depositphotos.com

Keď sa povie Karibik, každý si hneď predstaví pláže s jemným bielym pieskom, takmer do neba sa týčiace palmy a more, ktoré ohromuje svojimi farbami od tyrkysovej až po smaragdovú. Ku Karibským ostrovom patrí aj Dominikánska republika, ktorú vyhľadáva stále viac cestovateľov. Čo okrem krásnych pláží ponúka dovolenka v Dominikánskej republike?

Každá časť Dominikánskej republiky je známa pre niečo iné: v Punta Cana narážajú na pobrežie vlny krištáľovo čistého mora, v Bahía de las Aguilas sa neviete vynadívať na nápadne tyrkysovo modrú vodu, na polostrove Samana vás očarí hlboký modrý Atlantik a zlatý piesok.

Najvyššia sezóna sa v Dominikánskej republike začína v polovici decembra a trvá do konca apríla. September a október nie sú práve najvhodnejšie mesiace, pretože je to obdobie cyklónov. Od novembra je už však počasie rozumnejšie, takže sa sem pokojne môžete vydať už vtedy. Výhodou je, že sa tak vyhnete aj najväčšiemu návalu turistov. Rovnako platí, že dobré počasie vystihnete ešte aj počas mája. Od januára do marca je vynikajúce obdobie na pozorovanie veľrýb na polostrove Samana.

foto

Aj takto si predstavujeme exotickú dovolenku v Dominikánskej republike.

FOTO: depositphotos.com

All inclusive rezorty v Punta Cana

Najrýchlejšie rastúcou rekreačnou oblasťou v krajine je Punta Cana na východnom pobreží. Ako had sa tu vlnia bazény, biely piesok siaha, kam až ľudské oko dovidí, rezorty pripravujú tie najlepšie aktivity pre rodiny s deťmi. V sedemdesiatych rokoch minulého storočia tu bola ešte džungľa, dnes je už oblasť plná exkluzívnych rezortov s all inclusive službami. Takže je tým pravým miestom na dovolenku v exotike. O čistotu na plážach sa deň čo deň starajú tímy zamestnancov. Vďaka ochrane útesov je more väčšinou pokojné a ideálne na kúpanie a vodné športy.

Punta Cana však nemusí vyhovovať všetkým. Oblasť je trochu izolovaná, najbližšie mesto uvidíte približne po hodine cesty autom. Hlavné mesto Santo Domingo je vzdialené tri hodiny cesty. No na druhej strane si môžete vychutnať pokoj, vybrať sa na rôzne výlety loďou alebo na „safari“, čo väčšinou znamená navštíviť vidiecke farmy miestnych obyvateľov. V centre letoviska nájdete farebné mesto El Cortecito s milými plážovými kaviarňami a stánkami.

Neďaleko mestečka stojí hotel Vista Sol Punta Cana Beach Resort & Casino****. Okrem tradičných aktivít, ktorým sa môžete venovať na dovolenkách v klasických destináciách, sa tu môžete zapojiť do hodín merengue a domov si tak donesiete okrem opálenia aj nové tanečné kroky.

foto

Hotel Vista Sol Punta Cana obklopujú samé palmy.

FOTO: archív verne.sk

Priamo na prekrásnej pláži stojí aj hotel Now Larimar Punta Cana*****, ktorý sa doslova topí v tropickej zeleni. Ak sa chystáte na dovolenku do Karibiku aj so svojimi deťmi, tu im nebude nič chýbať. Hotel má detský bazén, klub pre deti od troch do dvanástich rokov a nafukovací ľadovec. Pre toho, kto sa doteraz nenaučil šnorchlovať, poskytuje hotel aj úvodné lekcie v bazéne.

foto

Päťhviezdičkový rezort v dovolenkovej oblasti Punta Cana je skvelým miestom pre dovolenku v exotike.

FOTO: archív verne.sk

Ako z rozprávky o Karibiku – polostrov Samana

Doslova rajom pre dovolenku v exotike je polostrov Samana na severnom pobreží. Nepatrí k príliš preplneným oblastiam, takže si na plážach s bielym pieskom budete môcť vychutnať aj trochu romantiky. Snáď jediným obdobím, kedy je polostrov preplnený, je od polovice januára do marca, kedy zátoku naplnia veľryby, ktoré sa tu pária. Tento úkaz s úžasom pozorujú stovky turistov. Okrem toho tu ale nájdete aj jednu z najkrajších pláží v Dominikánskej republike Playa Rincon. Neporušený takmer tri kilometre dlhý pás piesku v pozadí zdobí palmový les. Prístup autom je komplikovanejší, preto sa sem mnohí návštevníci dopravia loďou.

Aj počas dovolenky v Dominikánske republike pocítite "kozmopolitného ducha, a to v dedine Las Terrenas. Nachádza sa 38 kilometrov od mesta Samana a má zreteľne európsku atmosféru s talianskym sŕkaním kávy, francúzskymi imigrantmi, ktorí v košoch na chrbte prenášajú z pekárne svoje milované bagety. Mestečko Las Galeras je zasa populárne pre možnosti na šnorchlovanie, potápanie a turistickú rozhľadňu.

V blízkosti mesta stojí hotel Grand Paradise Samana****, pred ktorým sa tiahne obľúbená pláž. Radi na ňu zablúdia športovci, ale aj dvojice, ktoré túžia počas dovolenky v Karibiku po troche romantiky. Navyše vo vode môžete často natrafiť na „šantiace“ korytnačky.

foto

Pred hotelom Grand Paradise Samana môžete oddychovať aj na krásnej tráve.

FOTO: archív verne.sk

Najkrajšie pláže

Dominikánska republika je známa najmä vďaka svojim plážam, ktoré sem lákajú takmer všetkých dovolenkárov. Ktoré sú tie najkrajšie na ostrove? Vybrali sme niekoľko z nich!

Rincon Beach, polostrov Peninsula – Pláž dlhá štyri kilometre je často označovaná ako najlepšia v krajine. Prístup na ňu však nie je jednoduchý, výlet z mesta Las Galeras trvá približne 45 minút. Výhodou ale je, že na nej nestretnete veľa ďalších turistov.

Samana Bay – zátoka, kde si môžete pozrieť párenie veľrýb, je veľmi populárna. Okrem toho tu nájdete aj oddych na krásnych plážach, a po tom predsa všetci na dovolenke v exotike túžia.

Juanillo Beach, Punta Cana – Pláž je trochu komplikovanejšie nájsť, preto sa určite opýtajte miestnych alebo v hoteli, ako sa na ňu presne dostanete. Nenechajte sa od jej návštevy odradiť, prežijete tu pokojné chvíle bez hordy iných dovolenkárov.

foto

V Dominikánskej republike prežijete exotickú dovolenku na krásnych plážach.

FOTO: depositphotos.com

Ostrov Saona - patrí k populárnym atrakciám počas dovolenky v Dominikánskej republike. Saona má nádherné tyrkysovo modré more, nedotknuté pláže, háje kokosových paliem a jedným z jej prvých návštevníkov bol vraj aj Krištof Kolumbus.

Ostrov Catalina – aj keď je tento koralový ostrov maličký, nemá ani 10 kilometrov štvorcových, za návštevu stojí jeho podmorský svet.

Playa Caribe - je obľúbeným miestom pre obyvateľov hlavného mesta, keďže sa nachádza asi 45 minút od Santo Dominga. Je to malá pláž so zvyčajne pokojným morom, nie sú tu však žiadne bary ani reštaurácie.

Za dobrodružstvom sa vyberte do hôr

Dovolenku v Dominikánskej republike ale môžete prežiť aj inak. Krajina má tlčúce srdce plné dobrodružstiev, koloniálnej a domorodej histórie, ktoré mnohí turisti často prehliadajú. Skvelým tipom na výlet je Národný park Los Haitises. Návštevníkom dáva rýchlokurz z ekologickej a kultúrnej histórie regiónu. Lemujú ho desiatky malých ostrovčekov, ktoré sa dajú obísť len na lodi. Národný park vyzerá takmer prehistoricky. Jaskyne na niektorých ostrovoch z mora pôsobia, akoby turistov chceli prehltnúť svojimi zívajúcimi ústami. Pelikány a volavky sa vrhajú na hladinu vody, aby si ulovili svoju korisť. Návštevníci môžu vystúpiť z lode, aby preskúmali sériu jaskýň, ktoré používali domorodci ako obradné miesto. Steny pokrývajú piktogramy a nad hlavami visia masívne kvaple.

foto

Na dovolenke v Dominikánskej republike natrafíte aj na plameniaky.

FOTO: depositphotos.com

Zastávku by ste si určite mali urobiť aj pri vodopádoch. Platí, že tam, kde sú kopce, sú aj vodopády a Dominikánska republika je toho dôkazom. Vydajte sa do vnútrozemia polostrova Samana, kde nájdete malebný vodopád Cascada El Limón s výnimočnou tôňou. Možností, ako sa sem dostať je niekoľko – môžete si urobiť výlet z blízkeho mesta Limón, niektorí turisti sa sem vyberú na štvorkolkách z Las Terrenas a nezabudnuteľným zážitkom je výlet na koni. O kúsok ďalej na severozápade sa ukrýva 27 vodopádov v Damajagua, ktoré vytvárajú modro-zelené prírodné bazény. Vodopády musíte navštíviť so sprievodcom, tento výlet majú v ponuke viaceré turistické kancelárie.

Opaľovanie na pláži počas dovolenky v exotike je síce príjemné, ale občas potrebujeme z karibského tepla doslova ujsť. V takom prípade je výborný nápad zamieriť do hôr a nadýchať sa sviežeho horského vzduchu. Populárne sú najmä Jarabacoa a Constanza, ktoré turistov odmenia výhľadom na nádherné zelené kopce a kvetinové farmy. V stánkoch, ktoré cestou stretnete, si môžete kúpiť dominikánsku arepu, čo je vlastne obrovský kukuricový koláč. Adrenalínové typy by si mali vyskúšať jazdu na rafte perejami rieky Rio Yague del Norte, ktorá je najdlhšou riekou v Karibiku, alebo výlet do kaňonu.

Prvé mesto v „Novom svete“

Oblasť okolo mesta Constanza je známa ako švajčiarsky Karibik. Vládne v nej taká atmosféra, že si budete pripadať, akoby ste sa ocitli v Alpách. Je to poľnohospodárske centrum krajiny a obyvatelia tu dopestujú potraviny, o akých by sa vám tu ani nesnívalo – jablká, hrušky, jahody, hlávkový šalát, cibuľu či mrkvu.

foto

Santo Domingo – najstaršie mesto v Novom svete.

FOTO: depositphotos.com

Ak toto nie je práve „vaša šálka kávy“, nevadí. Máme pre vás niečo iné, čo vás počas dovolenky v Dominikánskej republike uchváti. Na zozname svetového dedičstva UNESCO je zapísaná koloniálna zóna hlavného mesta Santo Domingo, kde je vidieť krásnu a dobre zachovalú španielsku koloniálnu architektúru. Niektoré z budov patria dokonca k najstarším európskym stavbám v Amerike. Mesto založil v roku 1496 Krištof Kolumbus, ktorý bol zároveň tunajším prvým „turistom“. Na poznávanie pamiatok a histórie nepotrebujete veľa – len vlastné nohy a chuť objavovať. Prejdete sa po dláždených uliciach ku Katedrále Primada de America, ktorá je najstarším fungujúcim kostolom „Nového sveta“. Fortaleza Ozama je najstaršou koloniálnou vojenskou štruktúrou. Z prvej nemocnice San Nicolás de Barí už síce ostali len ruiny, ale napriek tomu stoja za obzretie. V Santo Domingo je údajne pochovaný aj Krištof Kolumbus.

Jedinečnou možnosťou, kde stráviť svoju exotickú dovolenku, je ubytovanie v hoteli Hostal Nicolas de Ovando*****, ktorý bol v skutočnosti domovom prvého španielskeho guvernéra ostrova. Nachádza sa v historickom centre „Zona Colonial“ a pochádza ešte zo 16. storočia. Odvtedy ale samozrejme prešiel rekonštrukciou. Kombinácia koloniálneho šarmu a moderného dizajnu vytvára pôsobivú architektúru, ktorú objavíte aj vďaka cestovnej agentúre verne.sk.

foto

Hotel, ktorý pochádza ešte zo 16. storočia.

FOTO: accorhotels.com

Mesto ale ponúka viacero krásnych hotelov, kde prežijete príjemnú dovolenku v Dominikánskej republike. Takým je aj Catalonia Gran Dominicus**** na dlhej piesočnatej pláži. Keď sa ocitnete v hoteli, pomyslíte si, že presne takto ste ti to celé vlastne predstavovali – malé budovy obklopené tropickou záhradou, izby zariadené karibským štýlom, šum palmových listov a more na dosah.

foto

Ako z pohľadnice – hotel Catalonia Gran Dominicus v Dominikánskej republike, urobí z vašej dovolenk v exotike nezabudnuteľný zážitok.

FOTO: verne.sk

Ak túžite po ešte luxusnejšej dovolenke, vyberte si z ponuky cestovnej agentúry verne.sk hotel Iberostar Hacienda Dominicus*****, ktorý sa tiež nachádza na južnom pobreží. Okolo neho sa rozprestiera fantastická pláž. Rezort tvoria jedno- a dvojposchodové domčeky v španielskom štýle s malými dvormi. V tropickej záhrade nájdete komplex troch bazénov, pri ktorých si oddýchnete na slnečnej terase. Samozrejme v prípade, že sa vám nebude chcieť urobiť tých pár krokov navyše k pláži.

foto

Hotel Iberostar Hacienda Dominicus vyzerá, akoby sa vaše sny stali skutočnosťou.

FOTO: archív verne.sk

Očarila vás Dominikánska republika a už teraz máte chuť podniknúť dovolenku v exotike? V cestovnej agentúre verne.sk si každý vyberie miesto, vďaka ktorému prežije jedinečný oddych na karibských plážach.

 

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.