Srí Lanka by bez neho nebola úplná: Cejlónsky čaj zmenil osud krajiny

Čajovníkové plantáže sú jedným z najväčších turistických lákadiel na Srí Lanke.

FOTO: depositphotos.com

Jedna rastlina vybudovala priemysel v hodnote 1,5 miliardy dolárov. Pestovanie čaju na Srí Lanke sa začalo len s jednou rastlinou, ktorú v roku 1824 z Číny priviezli Briti. Odvtedy po celej krajine pribudli čajové plantáže s neuveriteľnými scenériami.

Listy cejlónskeho čaju hrajú v histórii krajiny prekvapivo zložitú úlohu. Jedna rastlina Camelia sinensis (čajovník čínsky) totiž mala byť pôvodne „len“ uložená v kráľovskej botanickej záhrade v Kandy. Napokon sa z neho stal najdôležitejší vývozný artikel krajiny. Okrem toho, že čaj je dôležitý pre poľnohospodárov, má aj inú úlohu. Čajovníkové plantáže totiž fascinujú turistov, preto svoju úlohu zohrávajú i v cestovnom ruchu.

Z histórie čaju na Srí Lanke

Na začiatku bola káva. Áno, znie to možno neuveriteľne, ale okolo roku 1860 bola Srí Lanka, vtedy ešte Cejlón, najväčším producentom kávy na svete. Čaju sa venovalo len málo pozornosti. Nakoniec, na čo aj? Veď káva stačila, až kým... Kým sa o dva roky neskôr neobjavila pleseň. Počas desiatich rokov priviedla zákerná huba Hemileia vastatrix britských pestovateľov kávy do krachu. Na ostrove ich žilo viac ako dvetisíc, no len štyristo z nich sa po tvrdej rane opäť otriaslo a pustilo sa do pestovania čaju.

Prvá čajovníková plantáž vznikla v krajine v roku 1867, vtedy však nemala žiadny zásadný význam. Škótsky pestovateľ kávy James Taylor vtedy vysadil čaj na ploche približne 76-tisíc metrov štvorcových v nadmorskej výške okolo päťsto metrov. O pár rokov neskôr priviezla Východoindická spoločnosť na Celjón tamilské zberačky čaju, ktoré sa o polia začali starať tak, ako ich to naučili doma.

sri lanka

Tamilské zberačky čaju vyberajú tie najkvalitnejšie listy.

FOTO: depositphotos.com

O svoje prvenstvo prišiel

Kedysi významné kávové plantáže sa predávali „za babku“ a svoju príležitosť využil potravinársky magnát Thomas Lipton. Kúpil štyri plantáže a začal na nich pestovať čaj, priniesol stroje na hromadnú výrobu a začal s riadením dodávok do Británie. Energiu venoval aj marketingu. Čaj ukladal do plechových dóz, začal používať čajové vrecúška (relatívne nový vynález) a dokonca si vymyslel aj slogan „Z čajových plantáži priamo do kanvice“. Najskôr prišli do Londýna dve skromné debny naplnené cejlónskym čajom. O pár rokov neskôr na svetovej výstave v Chicagu firma rozdelila milión čajových balení. Cejlón upevnil svoje meno vo svete čaju a veľké britské firmy začali skupovať malých farmárov a vytvárať veľké spoločnosti.

Ostrovný národ sa v roku 1965 stal najväčším svetovým vývozcom čaju. Samotnému priemyslu dominovali stále Briti, hoci už niekoľko rokov predtým získal Cejlón nezávislosť. Čaj z ostrova vyvážali do celého sveta. Aj napriek tomu, že to s čajom vyzeralo veľmi sľubne, ešte stále nemal svoj boj vyhratý. Drsné pozemkové reformy pestovanie čajovníka takmer zničili. Nakoniec sa ho však podarilo zachrániť, keď v roku 1988 vznikla značka Dilmah Tea. Dnes je tento brand známy nielen na Srí Lanke, ale aj po celom svete. O svoje prvenstvo však prišiel, keď nedokázal konkurovať čajom z Indie a Kene.

Pozoruhodné čaje zo Srí Lanky

Srí Lanka je jedinečná v tom, že tropické počasie jej umožňuje kontinuálnu celoročnú úrodu. Ostrov má pozoruhodnú mikroklímu, ideálnu pre výrobu čaju. Čaj na Srí Lanke sa rozdeľuje na základe nadmorskej výšky, v ktorej je pestovaný. Každý z nich má pozoruhodné odrody, napriek tomu sa na ostrove produkuje takmer výhradne čierny čaj.

Odroda Pahata Rata „Low Country“ sa pestuje v podhorí Srí Lanky. Čaj z neho je farebný a výdatný, ideálny na doplnenie smotany a cukru. Listy sú často väčšie, plnšie a viac žilkaté.

Medar „Midland“ je čaj z nadmorskej výšky okolo dve až štyritisíc metrov nad morom. Čaje majú plnú chuť doplnenú osviežujúcimi citrusmi a ovocnými tónmi.

sri lanka

Okrem čaju objavíte počas dovolenky na Srí Lanke aj takéto krásne pláže.

FOTO: depositphotos.com

Doprajte si jedinečnú chuť pravého cejlónskeho čaju. V cestovnej agentúre verne.sk sme pre vás pripravili dovolenky aj poznávacie zájazdy na Srí Lanke. Vyberte si to, čo sa vám hodí najviac!

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.