Romantika aj zábava s deťmi. Letná dovolenka na Korfu je pre každého

Na Korfu si nájde niečo pre seba každý cestovateľ.

FOTO: archív verne.sk

Favoritom cestovateľov, ktorí majú radi prechádzky po pláži, ale aj trochu kultúry, je najzelenší z Iónskych ostrovov Korfu. Má kozmopolitný nádych v kombinácií s tradičným charakterom Grécka. Paleokastritsa, Sidari, Kassiopi a Acharavi sú príjemnými miestami na strávenie letnej dovolenky na severnej strane ostrova. Vnútrozemie je zasa posiate krásnymi dedinkami s mnohými pamiatkami. Všetky prírodné a architektonické krásy podčiarkuje tradičná grécka hudba, ktorej tóny vibrujú vzduchom, a chutná grécka kuchyňa, ktorá svojimi vôňami nenechá ľahostajným žiadneho dovolenkára.

Krajina inšpirovala už Homéra, ktorý ju nazval krásnou a bohatou. Na severe je hornatá, so strmými útesmi a štrkovými zátokami. Smerom k hlavnému mestu sa hornatý povrch zjemňuje a prechádza do pláží, ktoré sú jemnejšie a dlhšie. Vnútrozemie je malebnou zmesou cyprusových lesov a poľnohospodárskej pôdy.

Korfu je druhým domovom pre turistov už viac ako 130 rokov a nie sú to len prázdne reči, keď turistické centrá na ostrove tvrdia, že majú pre každého niečo. Okolo hlavného mesta Korfu Town je najhustejšia koncentrácia rezortov, ktoré sa tiahnu pozdĺž pobrežia.

Vodopády, v ktorých žili nymfy

Najstaršou dedinou na Korfu je Old Perithia. Je to chránená pamiatka a zaujímavé miesto na prechádzku. Jej zaujímavosťou je, že v nej stojí síce len 130 domov, ale až osem kostolov. Bola postavená vysoko v horách, ktoré jej poskytli úkryt pred pirátmi.

Na Korfu ale nájdete množstvo ďalších zaujímavých miest, ktoré by ste pri svojej letnej dovolenke mali navštíviť. K tým patrí:

  • Kynopiastes – mestečko s pôsobivou architektúrou a jednou z najznámejších reštaurácií na ostrove.

  • Nymphes – známe vďaka vodopádom a jazerám, v ktorých sa kedysi kúpavali nymfy.

  • Lakones – miesto, odkiaľ sa môžete vydať do Paleokastritse s nádhernými plážami.

  • Benitses – kedysi rybárska dedina, ktorá je v súčasnosti historickým turistickým mestom. Navyše sa nachádza len kúsok od paláca Achillion, ktorý dala postaviť cisárovná Sissi.

V Korfu Town stojí jeden z prvých hotelov ostrova

Množstvo najlepších múzeí a rôznorodú architektúru ponúka turistom hlavné mesto ostrova. Promenáda Esplanade medzi Starou pevnosťou a starým mestom je plná zaujímavých miest. Na severe stojí Kráľovský palác, kde je dnes zriadené Múzeum ázijského umenia. Z prístavu v Korfu odchádza trajekt, ktorý smeruje na nádherný ostrov Paxos.

foto

Corfu Palace – jeden z najstarších hotelov na ostrove.

FOTO: archív verne.sk

Jedným z prvých hotelov postavených na Korfu bol Corfu Palace*****, ktorý sa od centra mesta nachádza len desať minút chôdze. Pri prechádzke máte navyše krásny výhľad na oceán. Hotel Corfu Palace, ktorý môžete navštíviť aj s cestovnou agentúrou verne, v sebe ukrýva veľa čara z minulosti so svojimi privátnymi balkónikmi a terasami. 

Komfortnú letnú dovolenku na Korfu prežijete aj v hoteli Kontokali Bay*****, ktorý leží na krásnom zelenom polostrove priamo na pláži. Jeho hostia strávia dovolenku na súkromnej pláži s nádhernými výhľadmi.

Západy slnka z „cisárskeho trónu“

Pláže na juhu ostrova Korfu majú jemnejší piesok, obzvlášť na juhozápade. Východné pobrežie zasa láka na pokojnejšie more. No nech si vyberiete ktorúkoľvek časť ostrova, jedným si môžete byť istí – nádherný odtieň svetlej modrej farby nájdete všade.

Ak hľadáte viac izolované pláže, skúste Pelekas, Glyfadu alebo Prasoudi. Ak sa vyberiete na letnú dovolenku na Korfu s deťmi, budú pre ne zrejme najlepšie pláž Messonghi.

Tradičná dedina Pelekas sa nachádza trinásť kilometrov od Korfu Town. Stojí na jednom z najkrajších kopcov ostrova, odkiaľ je úchvatný panoramatický výhľad na okolie. V malej dedine vládne ruch, pretože ju turisti často využívajú ako východiskový bod pri prechádzke na blízke pláže. Pláž Pelekas je menšia, no plná reštaurácií a tradičných taverien, odkiaľ sa nesie lahodná vôňa klasických gréckych jedál. Z kopca, ktorý je známy ako cisársky trón, si dovolenkári často vychutnávajú západy slnka.

Hotelom, ktorý nájdete v tejto časti ostrove, je Mayor Pelekas Monastery*****. Svojich hostí láka na služby all inclusive, no najmä na svoju jedinečnú architektúru, keďže je postavený terasovito v svahu nad plážou. 

foto

Nádherný výhľad z hotela Mayor Pelekas Monastery na ostrove Korfu.

FOTO: archív verne.sk

Jedna z najpopulárnejších pláží na ostrove Glyfada sa od hlavného mesta Korfu Town nachádza šestnásť kilometrov. Vďaka čistej vode a bezpečnosti si vyslúžila aj ocenenie Modrá vlajka. Pláž s jemným pieskom je obklopená útesmi pokrytými stromami a impozantnými skalnými útvarmi. Glyfada láka najmä mladých dovolenkárov, vďaka čomu tu vládne veľký ruch a veselá nálada.

Najlepšie dovolenky pre rodiny s deťmi

Messonghi je malá dedina, vzdialená od hlavného mesta Korfu asi 22 kilometrov. Jej prednosťou sú nedotknuté pláže a rodiny s deťmi ocenia najmä pokoj tohto miesta. Messonghi je jednou z najstarších rybárskych dedín na Korfu, no stále viac získava punc miesta, ktoré poskytuje dokonalú a pokojnú dovolenku. Pohľad na majestátne olivové háje a zvlnené kopce v diaľke je skvelou kulisou pre letnú dovolenku na pláži, ukrytej ďaleko od hluku a zhonu populárnych letovísk. Deti si na Messonghi Beach môžu bez obáv zaplávať, adrenalínoví nadšenci si zasa vychutnajú športové aktivity ako vodné lyžovanie alebo jazdu na rýchločlnoch.

Prasoudi, úžasná pláž v blízkosti obce Agios Mattheos, leží 27 kilometrov juhozápadne od Korfu Town. Je to ďalšia lokalita, ktorá je skvelou alternatívou pre rodinnú dovolenku na Korfu, ale zamilujú si ju aj páry, ktoré si chcú dopriať trochu súkromia. Menšiu piesočnatú pláž obklopujú svieže zelené kopce a dlhý rad olivovníkov. Plytká priezračná voda poteší rodičov, ktorí môžu bez strachu dopriať svojim deťom zábavu v mori. Tesne nad plážou stojí taverna s tradičnými jedlami.

Najslávnejšia dedina ostrova

Napadla vám hneď Paleokastritsa? Potom máte pravdu. Leží asi 25 kilometrov severozápadne od hlavného mesta ostrova a ponúka nepreberné množstvo miestnych taverien s výhľadom na modrú zátoku a šesť piesočnatých a štrkových pláží, ktoré sú roztrúsené po celom okolí. Pláže obklopujú olivovníkové háje, ktoré dotvárajú dramatickú, no krásnu scenériu. Tento kozmopolitný rezort sa tiahne pozdĺž pobrežnej cesty okolo krásnych zátok a malebného prístavu, odkiaľ odchádzajú výletné lode, aby turistov odviezli na blízke, ale trochu odľahlejšie pláže. Ak sa odhodláte na takúto cestu, určite neoľutujete. Miesta, na ktoré vás zavedú, sú neopakovateľným zážitkom, ktorí si donesiete len z letnej dovolenky na Korfu.

foto

Pláž Paleokastritsa patrí k najkrajším v celom Grécku.

FOTO: archív verne.sk

Dedinka sama osebe si ponecháva svoj tradičný šarm a charakter a je považovaná za jedno z hlavných turistických centier na ostrove. Dôkazom je aj veľké množstvo hotelov, barov a reštaurácií. Dominantou dediny je Kláštor Panny Márie, ktorý ukrýva kolekciu byzantských ikon, knihy a ďalšie predmety. Pláž s rovnomenným názvom Paleokastritsa je trochu menšia, ale extrémne známa pre svoju chladnú vodu a príjemné prostredie. Navyše sa považuje za jednu z najkrajších pláží na gréckych ostrovoch. Dovolenkovú atmosféru dotvárajú početné bary a taverny.

Aby vaša láska trvala naveky

Populárnym turistickým letoviskom je aj Sidari, ktoré leží 36 kilometrov od Korfu Town. Všade okolo tejto oblasti nájdete krásnu divokú prírodu, kde v posledných rokoch pribudlo množstvo turistických atrakcií. Obec sa nachádza hneď vedľa slávneho Canal d 'Amour (Kanál lásky), ktorý je nielen skutočným prírodným unikátom, no viaže sa k nemu aj legenda. Tá hovorí, že dvojice, ktoré kanálom spoločne preplávajú, ostanú spolu už navždy.

Canal d'Amour, korfu, grecko, letna dovolenka pri mori, romanticka dovolenka, dovolenka v grecku, verne

Jednou z množstva atrakcií na Korfu je aj Kanál lásky (Canal d 'Amour).

FOTO: depositphotos.com

Hlavná pláž Sidari je piesočnatá, no občas tu býva veterno. Pozdĺž pláže sa za posledné roky vybudovali krásne nové hotely, z reštaurácií a taverien sa ozýva grécka hudba, štrnganie ľadu v pohároch a vrava dovolenkárov. Z malého prístavu v Sidari odchádzajú výletné lode na izolované ostrovy Othon, Mathraki a Erikoussa, ktoré sú známe vďaka tyrkysovo modrému moru.

Neďaleko sa nachádza ďalšie známe letovisko Acharavi. Dedina sa rozkladá okolo piesočnatej pláže, ktorá sa tiahne do dĺžky tri kilometre. Každý, kto zavíta na pláž Acharavi sa môže tešiť na príjemné opaľovania na zlatistom piesku a osviežujúce kúpanie v plytkej krištáľovo čistej vode.  V blízkosti sa nachádza nedotknutá a pokojná pláž, ktorú radi navštevujú nudisti.

Rodiny s deťmi si zábavu v Acharavi užijú v hoteli Gelina Village****. Rodičia si oddýchnu v štyroch vonkajších bazénoch, deti sa vyšantia v aquaparku, ktorý je súčasťou areálu, a v detskom bazéne. Veľkou výhodou sú aj dvaja slovenskí animátori, ktorý sa o zábavu najmenších hostí postarajú v letných mesiacoch.

foto

V hoteli Gelina Village si tú najlepšiu dovolenku užijú rodiny s deťmi.

FOTO: archív verne.sk

Ideálnym miestom pre letnú dovolenku na Korfu je aj Agios Gordios. Krásna zátoka je vnorená medzi svieže zelené hory s olivovníkmi a viničom. Na pláži sú k dispozícií vodné športy pre malých aj veľkých. Je to trochu hlučnejšie miesto s deťmi hrajúcimi sa vo vlnách. Vychutnať si tu môžete nielen príjemné opaľovanie, ale aj dobré grécke jedlo v tavernách či pohár ľadového frappé v baroch.

Len kilometer od centra strediska Agios Gordios je postavený hotel Mayor La Grotta Verde Grand Resort*****. Hotel je vystavaný v svahu nad morom na úpätí hôr. Priamo pred ním sa rozprestiera dlhá pláž. 

foto

Mayor La Grotta Verde Grand Resort – miesto, kde si doprajete príjemné chvíle vo dvojici.

FOTO: archív verne.sk

Miest, kde stráviť svoju letnú dovolenku na Korfu je neúrekom. Isté je však to, že nech sa vyberiete kamkoľvek, svoje rozhodnutie neoľutujete, pretože ostrov ponúka v každej časti niečo, čo urobí vašu dovolenku nezabudnuteľnou. Ostáva už len vybrať si správny hotel, ktorý si najľahšie objednáte na verne.sk!

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.