Príprava na lyžovačku: 5 vecí, ktoré nesmiete podceniť!

 

Vychutnajte si lyžovačku bez zranení a nervozity.

FOTO: depositphotos.com

Lyžovačka je tým najlepším relaxom počas zimy. Poriadne si zašportujete, pretiahnete všetky svaly a pocítite úplne inú energiu ako vo zvyšok roka. No ak sa na lyžovačku nepripravíte, namiesto dobrého pocitu môžu byť „odmenou“ boľavé svaly a kĺby a v tom horšom prípade aj nepríjemné zranenie. Ak máte svoju zimnú dovolenku naplánovanú už o pár týždňov, je najvyšší čas začať s prípravou.

Fitnes

Dve návštevy posilňovne alebo jedno krátke „koliečko“ behu okolo domu za týždeň ako príprava na lyžovačku nestačí. Lyžovanie si vyžaduje použitie aj tých svalov, ktoré v každodennom živote používame len veľmi málo. Fitko teda určite netreba vynechávať, ale sústreďte sa skôr na stroje, ktoré vám precvičia svaly využívané počas lyžovania. Nehanbite sa osloviť ani trénera. Okrem návštevy posilňovne sú dobrými športmi aj futbal, squash alebo iné, ktoré si vyžadujú rýchle pohyby a zmeny smeru. Ak sa chystáte na lyže po prvý raz, pomôže vám aj korčuľovanie, ktoré uľahčí váš výcvik. Pre náročnejších lyžiarov sú vhodné horské bicykle, jazda na koni alebo gymnastika. To všetko pomáha rozvíjať kondíciu a rovnováhu.

Flexibilita

Pružnosť svalov a šliach je dôležitá. Pri nízkych teplotách môžu byť svaly stuhnuté, reagovať pomaly a strácať rozsah pohybu. Pravidelné precvičovanie pred zimnou dovolenkou pomôže vášmu lyžiarskemu výkonu. Vďaka nemu nebude nič znamenať ani to, ak náhodou v prvý deň na svahu padnete. Dôležité je dobre sa zahriať. Skúste najskôr pretiahnuť svoje svaly na kratšom úseku a až potom sa vydajte zlyžovať celý svah.

Lyže

Ak máte svoje vlastné lyže, nezabudnite ich nechať skontrolovať v servise. Odborníci vám ich navoskujú, zbrúsia hrany, skontrolujú, či sú všetky časti v poriadku a bezpečné. So správne nabrúsenými a navoskovanými lyžami sa vám bude lyžovať ľahšie a vy si budete športovanie oveľa viac užívať.

Lyžiarske topánky

Ak ešte nemáte lyžiarske vybavenie, je dôležité kúpiť si ako prvé topánky, až potom lyže. Uprednostnite obchod, v ktorom vám budú vedieť odborne poradiť. Aj keď vás lyžiarky vyjdú viac, akoby ste možno chceli, určite peniaze neľutujte. Pri lyžovačke oceníte, keď si obujete správne padnúce topánky, ktoré spĺňajú všetky potreby vašich nôh. Našťastie, takmer vo všetkých strediskách nájdete predajne s lyžiarskymi potrebami, kde môžete v nevyhnutnom prípade nakúpiť. Za lyžiarky by ste tak však zaplatili dvakrát.

Oblečenie

Dobré lyžiarske oblečenie môže znamenať presne ten rozdiel medzi celodennou lyžovačkou a pocitom, keď zničení vyzujete lyže už na obed. Na to, aby vaše telo správne fungovalo, potrebuje teplo, ale nie príliš horúco. Dnešné technológie sú pokročilé a priedušné multivrstvenie pomáha udržať telo v teple, keď je zima, ale tiež odparovať pot, ak je vám horúco. Vlnená bielizeň, najmä z vlny typu merino, je lepšia ako bavlna. Nebude vás chladiť ani v prípade, ak bude vlhká, kým v bavlnenej by ste mrzli. Navyše, ak si nie ste úplne istí svojimi schopnosťami na svahu, pekné oblečenie vám môže zlepšiť náladu a potešenie z celej zimnej dovolenky. Takže máte dobrú výhovorku na to, aby ste si ho dopriali. ;)

Zacvičte si doma!

Cvičenie je pred lyžovačkou jednou z najdôležitejších vecí, ktoré netreba podceňovať. Ak nemáte čas na fitnes centrum alebo tam neradi chodíte, cvičiť môžete aj doma. Vo svojej obývačke si môžete zacvičiť napríklad aj podľa tohto videa:

 

Ešte nemáte vybratú svoju tohtoročnú lyžovačku? Cestovná agentúra verne.sk vám ponúka ten najširší výber lyžovačiek nielen na Slovensku, ale aj v Rakúsku, Nemecku, Taliansku, Francúzsku či Švajčiarsku. Nájdite si svoju zimnú dovolenku spolu s nami!

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.