Pre kávičkárov a cestovateľov: Najlepší suvenír z Bali je cibetková káva

 

Cibetková káva patrí k TOP kávam sveta.

FOTO: cluwak.com

Čo môže byť lepšie ako spojiť exotickú dovolenku na krásnych plážach s poznávaním chrámov a divokej prírody? Ak by ste k tomu chceli ochutnať aj jednu z najslávnejších káv na svete, cieľ vašej cesty je jasný. Bali.

Cibetkovú kávu sprevádza povesť „špičky“ medzi zrnkovými kávami. Keď sa rozhodnete preskúmať ostrov Bali, často narazíte na tabule s označením Coffe Luwak, prípadne Kopi Luwak. Sú to kávové farmy, na ktorých sa pestuje cibetková káva (luwak = cibetka). Cibetky sú malé zvieratká podobné veveričke alebo fretke žijúce v korunách stromov. Primárne sa živia dužinatým ovocím, ale nepohrdnú ani kávovými zrnami, ktoré však nie sú schopné stráviť a nakoniec ich v celku vylúčia.

Každá chutí inak

Na prvé počutie tento proces neznie veľmi lákavo. Cibetky si však vyberajú tie najlepšie a najkvalitnejšie plody, ktoré v ich tele prejdú fermentáciou. Podľa odborníkov práve toto spracovanie zvýrazňuje chuť kávy. Vylúčené kávové zrná sa následne zbierajú na plantážach. Namáhavá ručná práca je jedným z dôvodov, prečo je cibetková káva taká drahá. Následne sa spracujú presne tak isto ako iné kávové zrná – očistia sa a upražia. Dôležité pri výrobe je odhadnúť správny čas praženia, aby zrná nestratili jemnú chuť a arómu.

Chuť kávy z jednotlivých fariem sa zväčša líši, keďže každý farmár pestuje iný typ kávy. Počas dovolenky na Bali ich určite stihnete navštíviť hneď niekoľko a na vlastnej koži si tak otestujete, ktorá vám chutí najviac. Nezabudnite ju potom priniesť so sebou ako darček pre niekoho, kto ju dokáže oceniť.


Prečítajte si tiež:

Najlepšie tipy a triky... alebo všetko, čo musíte vedieť pred vašou prvou dovolenkou na Bali


Ako si vybrať tú správnu

Cibetková káva je niekoľkonásobne drahšia ako tradičná zrnková. Napriek tomu milovníci kávy neváhajú zaplatiť aj vyššiu cenu. V súčasnosti je taká populárna, že sa z tradičného pestovania a prípravy stáva komerčná záležitosť. Mnohí majitelia kávových fariem odchytávajú cibetky žijúce vo voľnej prírode a zatvárajú ich na svoje plantáže, aby zvýšili zisk. Na druhej strane je množstvo fariem zapojených do programu Fair Trade, ktoré predávajú kávu z voľného chovu cibetiek. Pri výbere si preto dajte pozor a radšej si predajcu preverte.

Patríte ku „kávičkárom“ a je vašou veľkou túžbou ochutnať cibetkovú kávu priamo z farmy? Vyberte si exotickú dovolenku na Balicestovnej agentúre verne.sk a pridajte si aj tento sen do kolónky splnené. 

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.