Pravda alebo mýty? Čo v skutočnosti stojí za Bermudským trojuholníkom

 

Je Bermudský trojuholník naozaj taký záhadný, ako sa o ňom hovorí?

FOTO: flickr.com/Truong Mr

Legendárny trojuholník, ktorý leží v Atlantickom oceáne medzi Bermudami, Miami a Portorikom, poznajú všetci. Nielen že tu zmizli lietadlá a lode, tradujú sa aj príbehy o divoko krútiacich sa kompasoch a „zbláznených“ prístrojoch. Časové diery? Mimozemšťania? Nadprirodzené sily? Už od nepamäti hľadajú ľudia odpovede na zdanlivo nevysvetliteľné udalosti. Medzi nimi aj množstvo renomovaných vedcov.

Najznámejší prípad

Najznámejší je prípad letu číslo 19. V roku 1945 bolo päť amerických bombardérov na skúšobnom lete. Napriek tomu, že poručík udržiaval rádiový kontakt so stanicou, flotila zablúdila. Päť bombardérov pokračovalo cez Atlantik bez orientácie a snažilo sa nájsť pevninu, predtým ako sa im minie palivo. Zdalo sa, že ich kompasy prestali fungovať. Rádiový kontakt s piatimi lietadlami sa prerušil a stroje zmizli bez stopy. Nikdy sa nenašla ani časť vraku alebo telo niektorého zo 14 členov posádky.

V Bermudskom trojuholníku zmizla aj loď USS Cyclops. Tá sa štvrtého marca 1918 odrazila od brehov Barbadosu a na palube mala 306 členov posádky. Do svojho cieľa však už nikdy nedorazila. O 30 rokov neskôr zmizlo lietadlo Douglas DC-3. V blízkosti cieľového letiska požiadal pilot o povolenie na pristátie. Letisko reagovalo na jeho žiadosť kladne, kapitán sa však už viac neozval. Žiadny z 37 cestujúcich nebol nikdy nájdený a lietadlo sa tiež nenašlo.

Mimozemšťania, obrovské chobotnice alebo americká vláda?

Existuje množstvo teórií spojených s Bermudským trojuholníkom, ktorému sa hovorí aj Diablov trojuholník. Zaoberal sa ním aj Charles Berlitz, ktorý publikoval knihu „Bermudský trojuholník: okno do vesmíru?“. V nej sa snažil „zvaliť“ všetky problémy na nadprirodzené sily. Vo svojej knihe píše, že lietadlá a lode väčšinou zmizli za dobrého počasia a bez toho, aby volali o pomoc. Časopis Der Spiegel v roku 1975 napísal, že „vysvetlenia, ktoré Berlitz ponúka sú viac, ako dokáže ľudský mozog zvládnuť“. Avšak jeho kniha sa stala známou po celom svete a aj vďaka nej je tajomná legenda o Bermudskom trojuholníku živá ešte dnes.

Ešte stále je internet plný fór, na ktorých ľudia diskutujú o záhadných zmiznutiach. Milovníci konšpiračných teórií by zasa dali ruku do ohňa za to, že v celej situácii je namočená americká vláda. V Bermudskom trojuholníku sa podľa nich skrýva obrovská podvodná stanica. Iní zasa podľa portálu Travelbook.de veria, že v Trojuholníku si vybudovali svoju základňu mimozemšťania.

Obrovské vlny

Napriek množstvu konšpiračných teórií existujú aj vážne pokusy vysvetliť všetky zmiznutia. Jedna z teórií ich vysvetľuje faktom, že v moriach sa vyskytuje obrovské množstvo metánu. Plyn, oslobodený zemetrasením, sa spojí s vodou. Vznikne tak látka s nižšou hustotou, ako má voda a výsledkom je obrovská vlna, ktorá dokáže zaplaviť palubu, trup sa prelomí a loď klesne ku dnu.

Nemecký vedecký časopis „Welt der Physik“ vysvetľuje zmiznutia takzvanou obrovskou vlnou. Je to vlna, ktorá vznikne prekrytími viacerých vĺn. Spojená vlna má obrovskú silu a veľkosť. Dokonca takú, že by dokázala zničiť loď. Zatiaľ však nie je vedecky dokázané, či sa tieto vlny vyskytujú aj v oblasti Bermudského trojuholníka.

Nie je všetko až také nezvyčajné?

Autor a pilot Larry Kutsche píše vo svojej knihe „Hádanka Bermudského trojuholníka je vyriešená“, že v Bermudskom trojuholníku sa nestalo viac nehôd ako v porovnateľných morských oblastiach. Aj spoločnosť na vedecké vysvetľovanie paranormálnych javov sa vyjadrila, že „neskoršie výskumy nezaznamenali žiadne neprirodzené hromadenie incidentov v Bermudskom trojuholníku“.

Larry Kusche tiež ukázal, že Berlitz uviedol vo svojej knihe početné nepravdivé výroky. Sfalšoval podľa neho údaje o poveternostných podmienkach, upravil súradnice nehôd tak, aby sa stali v Bermudskom trojuholníku alebo zamlčal, že išlo o neskúsených pilotov.

Nejde teda v prípade Bermudského trojuholníka o žiadny nevysvetliteľný mýtus? Je to len produkt našej túžby po záhadnom a tajomnom? V skutočnosti tomu nasvedčujú všetky údaje. No milovníci konšpiračných teórií sa svojho presvedčenia len tak ľahko nevzdajú. A do ktorej skupiny patríte vy? :)

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.