Pôvabné mestá, nádych mytológie. Zažite dovolenku na Malte

Aj na Malte môžete prežiť krásnu letnú dovolenku.

FOTO: depositphotos.com

Dokonalé zátoky, tyrkysové more, vzrušujúca a rôznorodá história, milí a príjemní ľudia, oddych na krásnych plážach, večery plné zábavy a dobrej nálady, ubytovanie v komfortných hoteloch, dobré jedlo a bezpečie ostrova v Stredozemnom mori. Vitajte na Malte! Že ste ešte nepremýšľali o letnej dovolenke na Malte? Je najvyšší čas začať.

Keď sa povie Malta, všetci si predstavia nie veľmi veľký ostrov v Stredozemnom mori. Len málokto si ale uvedomí, že to nie je synonymum pre maltské súostrovie, kam okrem Malty patria aj dva menšie ostrovy – Gozo a Comino. Malta je s rozlohou 316 kilometrov štvorcových a počtom obyvateľov 450-tisíc najhustejšie osídlenou krajinou Európy. Slovenskí dovolenkári ocenia najmä to, že Malta je členom Európskej únie a platí sa tu eurom.

Na Malte sa stretávajú rôzne kultúry, náboženstvá a etniká. Táto rôznorodosť má príčinu ešte v staroveku. Ako prví objavili Maltu Kartáginci, po nich prišli Rimania a nakoniec Arabi. Malý ostrov preukázal veľkú udatnosť počas tureckých nájazdov, ktoré plienili Európu, no brány Malty im ostali zatvorené. Napokon sa Malta dostala pod nadvládu Veľkej Británie a jej kolóniou bola dlhé desaťročia. Úplnú nezávislosť získala až v 20. storočí. Výhodou je však to, že obyvatelia Malty hovoria plynule po anglicky, čo veľmi zjednodušuje komunikáciu.

Hlavné mesto Valetta sa pýši krásnou architektúrou, pôvabnými úzkymi uličkami a pôsobivými kostolmi. Okolo celého ostrova sú roztrúsené malé zátoky ako stvorené na šnorchlovanie, plávanie a opaľovanie. Malta je pravým turistickým strediskom, keď vládne ruch a šum. Kto má rád viac pokoja, nájde ho na menších ostrovoch Gozo a Comino. Letnú dovolenku na Malte prežijete presne podľa svojej chuti a nálady. Vďaka vynikajúcej ostrovnej klíme si môžete prázdniny užívať takmer po celý rok.

foto

Malta ešte stále nepatrí k najvyhľadávanejším turistickým miestam. No tak trochu neprávom.

FOTO: archív verne.sk

Najkrajšie pláže ostrova

Malta má niekoľko krásnych pláží, na ktoré by sa mal zatúlať každý dovolenkár:

Ghajn Tuffieha – je úplne nedotknutá pláž na severozápade ostrova s ideálnymi podmienkami na šnorchlovanie. Počas týždňa takmer zíva prázdnotou, cez víkend sem ale radi zavítajú aj domáci.

Mellieha Bay – najdlhšia a zároveň turistami najviac obľúbená pláž na severe Malty v rovnomennom stredisku. Turistom tu k šťastiu veľa nechýba, po ruke sú stánky s občerstvením aj ležadlá, ktoré si môžu prenajať.

Golden Bay – je najznámejšou plážou ostrova. Obklopuje ju tyrkysovo modré more. A hoci je počas letnej sezóny plná, stojí za návštevu. Nachádza sa na severozápade.

Peter’s Pool – úžasná zátoka, ktorá očarí všetkých milovníkov podmorského sveta. Okrem šnorchlovania tu nájdu niečo pre seba aj odvážlivci. Obľúbenou kratochvíľou je tu skákanie z útesu.

Form Ir-Rih – ak je more pokojné, je táto zátoka na severozápade Malty vrcholným zážitkom. Pre mnohých turistov ostáva ešte aj dnes toto miesto neznáme. Hoci naň vedie asi 20 minútový výstup, ak ho podniknete, nebudete ľutovať ani na minútu. Šnorchlovanie, potápanie a objavovanie sveta pod hladinou mora, vynahradí celú námahu.

Valleta, Sliema, Mdina, najdôležitejšie mestá ostrova

Malta je maličký, ale za to krásny ostrov. Keď sa sem vyberiete na letnú dovolenku, neostávajte len na pláži pred vašim hotelom, ale spoznajte aj ďalšie jeho časti. Najjednoduchším spôsobom je prenajať si auto. Aj keď si budete chvíľu zvykať na to, že sa jazdí po ľavej strane, jeho pomoc bude nenahraditeľná. Za pár minút sa dostanete na akékoľvek miesto, na ktoré si pomyslíte. Aj keď je premávka na Malte rýchla a uličky sú často úzke, akonáhle sa dostanete mimo mesta vychutnáte si bezstarostnú jazdu, navyše naprieč nádhernou krajinou.

S autom sa môžete vybrať aj do hlavného mesta Vallety, ktoré je skutočným klenotom. V spletitých uličkách sú ukryté najrôznejšie obchodíky. Miestami sa môžu návštevníci cítiť ako vo filme zo stredoveku, pretože okolo mesta sú vysoké múry, ktoré v minulosti slúžili ako obrana pred nepriateľmi. Dokonalú dovolenkovú atmosféru dotvárajú štýlové kaviarne, ktoré stoja v historických miestach. Mnohé z nich podávajú pastizzi, čo sú miestne tradičné taštičky z lístkového cesta plnené ricottou alebo hráškovým krémom.

 foto

V hlavnom meste Valleta sa naplno prejavuje mix rôznych kultúr.

FOTO: archív verne.sk

Príjemné večerné prechádzky na promenáde, dobré jedlo a zábavu ponúka mesto Sliema. Počas dňa stoja v prístave farebné lode, ktoré sa vydávajú na plavby okolo ostrova. Večer si návštevníci posadajú do reštaurácií, ktoré sú vychýrené svojimi tradičnými špecialitami. Delfínia ryba chutí najlepšie ľahko osmažená na olivovom oleji, pečená v rúre s paradajkovou šťavou, kaparami a vínom alebo sa z nej dá pripraviť chutný rybací koláč. Maltská kuchyňa v sebe mieša najlepšie ingrediencie Stredomoria s orientálnymi príchuťami. Výsledkom sú tak jedinečné jedlá, ktoré inde nenájdete.

Ponoriť sa do víru zábavy v meste Sliema môžete v hoteli Bayview, ktorý má v ponuke cestovná agentúra verne. Do centra s kaviarňami, reštauráciami a obchodmi sa dostanete pešo za pár minút.

foto

Pred hotelom Bayview sa nachádza pobrežná promenáda ako stvorená na prechádzky.

FOTO: archív verne.sk

Mdina bola v minulosti hlavným mestom ostrova, dnes je turistickým strediskom. Pokojné mestečko obchádza hektická a stresujúca doba. Úzke uličky, malé kostoly, historické a náboženské poklady len čakajú na to, kedy ich návštevníci objavia. Mesto, tak ako ho vidíme dnes, si v sebe zachovalo štipku arabskej kultúry a niečo zanechalo stredoveké kresťanské obdobie. Príchodom rytierov na Maltu síce strácala Mdina na význame, no jej pamiatkam na dôležitosti neubralo nič. Prvou katedrálou na ostrove bola Katedrála sv. Pavla, kde turisti obdivujú farebne vykladanú mramorovú podlahu.

Bájny ostrov Gozo

Z prístavov v Malte každý deň vyrážajú lode, ktoré smerujú na ostrov Gozo. Ostrov je taký maličký, že ho celý dokážete obísť za jeden deň a nič pritom nevynecháte. K ostrovu sa viaže aj kúsok mytológie. Podľa Homérovho eposu Odyysea bol Gozo domovom krásnej Kalypsó. Hlavného hrdinu Odyssea tu držala sedem rokov, keď sa vracal do svojej rodnej Itaky. Dnes sú pamiatkou na starú grécku báj jaskyne, kde spolu mali žiť.

Turistov sem okrem historických pamiatok láka aj krásna pláž Ramla Bay a jedinečný prírodný úkaz – Azure Windov (azúrové okno), čo je vlastne útes v mori s veľkou dierou uprostred.

foto

Pri návšteve ostrova Gozo nemôžete obísť Azúrove okno.

FOTO: archív verne.sk

Mytológiou sa nechali inšpirovať aj miestni hotelieri, a tak na ostrove Gozo nájdete hotel s príznačným menom Kalypso. Ak sú povesti a báje niečo pre vás, vyberte sa do tohto hotela s verne.sk.

Rybársky prístav, v ktorom leží, je najobľúbenejším letoviskom ostrova. Počas letnej sezóny je to cez deň aj v noci živé stredisko, plné barov, reštaurácií, kaviarní a obchodov.

foto

Je na starých mýtoch niečo pravdy? Presvedčte sa v hoteli Kalypso na ostrove Gozo.

FOTO: archív verne.sk

Najmenším ostrovom maltského súostrovia je Comino. Koľko by vám asi trvalo prejsť sa po ňom, keď jeho rozloha je len tri kilometre štvorcové? Počas letnej dovolenky na Malte si to môžete vyskúšať. Podľa niektorých zdrojov žije na ostrove len okolo desať obyvateľov, čo môže byť obrovskou výhodou, ak túžite po pokoji a tichu. Turisti ho však radi vyhľadávajú pre čisté more, skvelé podmienky na šnorchlovanie, zátoky a skaliská. Jedinou možnosťou, kde sa na ostrove môžete ubytovať je hotel Comino ***.

foto

Aj keď ide o jediný hotel, kde sa môžete ubytovať, určite vás nesklame.

FOTO: archív verne.sk

Ak by ste chceli stráviť letnú dovolenku na Malte v živšom stredisku, vyberte sa do hotela Labranda Riviera Resort & Spa, ktorý sa nachádza v meste Marfa na ostrove Malta.

foto

Z hotela Labranda Riviera Resort & Spa je krásny výhľad na ostrovy Gozo a Comino.

FOTO: archív verne.sk

Hotel obklopuje nedotknutá príroda a malebné pobrežie, čo je základom pre pokojnú dovolenku plnú relaxu. Len desať minút jazdy od hotela nájdete Mellieha Bay, najdlhšiu pláž na ostrove Malta.

Cestovná agentúra verne.sk má pre vás pripravenú ponuku aj s ďalšími hotelmi na Malte. Stačí si vybrať ten, ktorý sa vám zapáči najviac a už o pár dní si môžete užívať slnečné lúče na dovolenke pri mori. 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.