Po stopách Hry o tróny. Navštívte miesta zo seriálu, ktorý milujú milióny ľudí

Spoznajte miesta, kde sa nakrúcal seriálový hit Hra o tróny.

FOTO: depositphotos.com

Seriál Hra o tróny (alebo ak chcete Game of Thrones) sa stal celosvetovým trhákom. Asi ani samotní tvorcovia pri prvých scénach netušili, že vytvoria novú kultovú sériu, ktorá pohltí divákov zo všetkých krajín, kde sa bude vysielať. Ešte menej asi predpokladali mestá, ktoré povolili nakrúcanie vo svojich uliciach a pamiatkach, že sa o pár rokov neskôr stanú hlavnými turistickými tepnami, ktoré si do svojho itinerára zapíše každý poctivý fanúšik. Aj to sa však stalo skutočnosťou a krajiny si môžu k svojmu rozhodnutiu gratulovať.

Ktoré miesta a mestá sa stali kulisami pre scény, kde sa odohráva život rodiny Eddarda Starka, kde vládne kráľovná Cersei a kde stojí vysoký múr, ktorý oddeľuje nebezpečnú krajinu snehu a ľadu? Dej príbehu sa odohráva na dvoch kontinentoch. Tým prvým je Západozem, kde sa rozprestiera Sedem kráľovstiev. Za morom leží Essos, kde vládne krásna Daenerys. Pozrite sa s nami na najzaujímavejšie miesta seriálu Hra o tróny!

Kráľovo prístavisko aj Meereen

Chorvátske mesto Dubrovnik sa stalo obľúbenými kulisami pre filmárov. Fanúšikovia tu nájdu množstvo miest, ktoré poznajú zo seriálu. Dubrovnik sa stal Kráľovým prístaviskom, hoci v prvej sérii ho tvorcovia umiestnili do maltského mesta Mdina. Od druhej série sa však domovom kráľov Západozeme stal práve Dubrovnik. Tvorcom učarovali mohutné mestské hradby. Ulica sv. Dominika poskytla dokonalé zátišie pre trhy, ktoré sa v Kráľovom prístavisku konajú. V Dubrovniku ale nájdu turisti aj pevnosť Lovrijenac – sídlo kráľa. V parku Gradac sa konala svadobná hostina mladého kráľa Joffreyho. Konca oslavy sa však nedožil, práve tu ho totiž otrávili. Dlhá ulica Starého mesta sa zasa stala miestom potupy Cersei, kadiaľ musela prejsť nahá, kým ľudia stojaci všade naokolo do nej hádzali zeleninu a kričali nadávky. V Kráľovom prístavisku sme zvyknutí aj na krásne záhrady. Tie sa nachádzajú v arboréte v mestečku Trsteno, ktoré je od Dubrovnika vzdialené pár kilometrov. Jeden z najdôležitejších bodov dubrovnickeho opevnenia bola aj Veža Minčeta. V seriáli z nej urobili Dom neumierajúcich.

foto

V pevnosti Lovrijenac, v seriáli Červená pevnosť, stojí vec, po ktorej všetci túžia – Železný trón.

FOTO: depositphotos.com

Dubrovnik ale nebol jedinou lokalitou Chorvátska, ktorá očarila tvorcov seriálu. Zaujala ich aj stredoveká pevnosť Klis pri meste Split vytesaná do skaly. Pevnosť je súčasťou exteriérov, ktoré znázorňujú Meereen. Mesto dobyla Daenerys so svojou armádou Nepoškvrnených a ostala tu vládnuť. Na nakrúcanie scén, ktoré sa odohrávajú v trónnej sále sa herečka nemusela presúvať ďaleko. Jej kroky viedli do Diokleciánovho paláca, ktorý bol v Splite postavený ešte v treťom storočí a patrí k svetovému kultúrnemu dedičstvu UNESCO. 

K Daenerys neoddeliteľne patria jej „maznáčikovia“ – tri obrovské draky, ktoré naháňajú hrôzu. V úvodnej epizóde štvrtej série sa pri záberoch na Daenerys a jej draky objaví aj záber, ktorý smeruje na letovisko Baška Voda.

Qarthu, „najväčšiemu mestu, aké kedy bolo a bude“, prepožičalo svoju tvár mesto Trogir. K exteriérom Qarthu patrí aj Veža Minčeta a ostrov Lokrum. V Trogire sa kulisami seriálu stalo okolie kláštora Sv. Dominika. Maličký ostrov Lokrum sa nachádza pri pobreží Dubrovnika, turisti tu nájdu kláštor a záhrady. Práve na tomto mieste sa Deanerys stretla s mestskou radou Qarthu. Legenda hovorí, že na tomto ostrove sa v 12. storočí zdržiaval aj kráľ Richard Levie srdce. Je prístupný verejnosti, takže sa sem bez problémov môžete dostať aj vy, keď sa vyberiete do Chorvátska či už na letnú dovolenku alebo na výlet.

Ani Šibenik filmári neobišli a v seriáli Hra o tróny poznáme toto miesto ako slobodné mesto Braavos, kam ušla Arya Stark. Malé dievča z rodu Starkovcov vôbec nemá na ružiach ustlané, musela bojovať o svoj život a naučiť sa, aby sa z nej stal Nikto, dievča bez mena, bez minulosti a bez rodiny. Ak si pamätáte scénu, v ktorej predávala na trhu ustrice, tak vám prezradíme, že sa odohrávala v meste Kastel Gomilica, ktoré leží niekoľko kilometrov od Splitu.

foto

Po stopách seriálu Hra o tróny sa môžete vydať aj do chorvátskeho Splitu.

FOTO: depositphotos.com

Ak patríte k fanúšikom seriálu Hra o tróny, Chorvátsko je krajinou, kde sa nebudete nudiť minimálne niekoľko dní a možno by ste tu dokázali stráviť aj pár týždňov len tým, že by ste navštevovali a spoznávali miesta, kde sa odohráva jeden z najúspešnejších seriálov súčasnosti. Aspoň niektoré lokality určite stihnete aj počas letnej dovolenky v Chorvátsku, ktorú si môžete vybrať v cestovnej agentúre verne.sk. Chorvátsko je úžasné vďaka tomu, že sa dokážete ubytovať v kempoch, apartmánoch i luxusných hoteloch. To znamená, že váš výlet do Chorvátska nemusí byť vôbec drahý a bonusom budú krásne spomienky a jedinečné zážitky.

Do sídla Starkovcov

Lokalitou, kde sa odohráva najpodstatnejšia časť deja, je jednoznačne Severné Írsko. HBO si vybralo pre umiestnenie studeného severu Západozeme pobrežie pozdĺž Írskeho mora s kopcami a členitým pobrežím Severného Írska. Určite k najúchvatnejším miestam, z ktorých by ste mali zimomriavky aj v skutočnosti, patrí buková alej Dark Hedges, ktorá v seriáli dostala názov Kráľova cesta. V druhej sérii sa po nej vydala Arya Stark, keď sa jej podarilo utiecť z Kráľovho prístaviska.

foto

Známa alej v Severnom Írsku, ktorú môžete vidieť aj v seriáli Hra o tróny.

FOTO: depositphotos.com

Hrad Ward sa stal domovom klanu Starkovcov, ktorí tu už po tisícročia majú svoje sídlo zvané Zimohrad. Ak sa rozhodnete pre výlet alebo dovolenku v Severnom Írsku, môžete sa tešiť na veľa možností pre pešiu turistiku a dobre vybudovanú sieť cyklotrás. Aj to sú dôvody, ktoré na toto miesto každoročne lákajú množstvo turistov. Miest, ktoré súvisia so seriálom Hra o tróny, je v Severnom Írsku tiež dostatok. Pláž, ktorú objavíte v grófstve Londonderry, je nielen jedna z najdlhších v Severnom Írsku, ale je to zároveň miesto, kde Stannis Baratheon spálil drevené sochy bohov. Za prehliadku stojí aj množstvo hradov, ktoré sa v seriáli objavili – hrad Shane’s Castle, hrad Doune, ktorý bol v pilotnej časti použitý ako exteriér Zimohradu, Carncastle, kde nechal Edd Stark sťať dezertéra.

K pamätným scénam patrí aj tá, v ktorej Melisandra porodila vražedné dieťa z tieňa. Toto miesto nájdete v jaskyniach Cushenden. Ak sa rozhodnete urobiť si výlet do Severného Írska, spoznáte aj miesta, ktoré poslúžili ako kulisy pre Búrkovú krajinu, Dotracké more, Čierny hrad a ďalšie.

Ľadová krajina za múrom

V seriáli Hra o tróny je krajina, ktorá sa nachádza na severe za obrovským múrom zlovestná a nebezpečná. Island, kde sa nakrúcala väčšina scén, je však miestom, ktoré majú turisti veľmi radi. Samozrejme, dôležité je, aby boli pripravení na poriadnu zimu. Počas nakrúcania prvej série ešte filmári Islandu úplne neverili, preto dokonca využívali umelé zasnežovanie. Od druhej série sa už však spoliehajú na divokú prírodu.

Nakrúcalo sa napríklad v národnom parku Thingvellir, v blízkosti jazera Mývatn aj mesta Vik, ktoré sa premenilo na zamrznuté pustatiny Západozeme. V seriáli nemohli obísť ani ľadovce, vďaka ktorým je Island známy. A tak sa niektoré scény odohrávali v blízkosti ľadovca Svínafellsjökull alebo najväčšieho ľadovca v Európe Vatnajökull.

foto

Pri pohľade na národný park Thingvellir si hneď vieme predstaviť dej seriálu Hra o tróny.

FOTO: depositphotos.com

Na Islande je jednoduché preniesť sa do deja seriálu, pretože aj v skutočnosti sú mnohé miesta úplne zasnežené a studené. Spoznať ľadovce a odniesť si nezabudnuteľné zážitky nie je žiadny problém, ak podniknete výlet na Island s cestovnou agentúrou verne.sk. Potom si už len stačí naplánovať trasu, ktorou sa vydáte.

Novinky šiestej série

V šiestej sérii sa veľkého priestoru dostalo španielskym lokalitám. Svoj debut prežili miesta ako Bardenas Reales, Castell de Santa Florentina v mestečku Canet de Mar či hrad Zafra. No Španielsko sa objavovalo aj v predchádzajúcich sériách, keď sem filmári zasadili najmä scény odohrávajúce sa v Dorne, najjužnejšom zo siedmich kráľovstiev, a na kontinente Essos pozdĺž pobrežia Úzkeho mora. Andalúzske mesto Osuna sa stalo bojovými jamami Meereenu, Alcazar v Seville bol ideálnou náhradou za Sunspear, hlavné mesto Dornu. Rímsky most v Cordobe sa zasa stal Dlhým mostom Volantisu.

foto

Bardenas Reales – jedno z nových miest, ktoré sa objavilo v šiestej sérii seriálu Hra o tróny.

FOTO: depositphotos.com

Návrat Samwella Tarlyho do Hornhillu v šiestej sérii predstavil divákom palác Castell de Santa Florentina. Hrad pochádza z 11. storočia, no bol postavený na základoch starorímskeho dómu. Rozšírili ho v 14. storočí, keď mu pridali opevnenie vrátane dvoch veží, aby bol chránený pred pirátmi. Hrad je v súčasnosti súkromným majetkom, no prístup doňho má aj široká verejnosť. Prehliadku je ale dobré si vopred objednať prostredníctvom e-mailu. Dokonca je miesto možné si prenajať na svadby alebo iné významné udalosti.

V tretej epizóde nás dej seriálu zaviedol aj do Veže Radosti, kde si vo vízii Brana Starka skrížili meče mladý Ned Stark a jeho strážca s prisluhovačmi Targeryenov. Veža je v skutočnosti hrad Zafra, ktorý objavili filmári na pieskovcovom výbežku v nadmorskej výške 1400 metrov v španielskej provincii Guadalajara.

foto

Rímsky most v Cordobe, ktorý sa v seriáli premenil na Dlhý most Volantisu.

FOTO: depositphotos.com

Ak sa teda chystáte na letnú dovolenku do Španielska, určite ju nestrávte celú len na pláži pri mori. Tým, ktorí doteraz nevedeli, ako stráviť letné chvíle, sme možno ukázali, kam sa vyberú na svoju najbližšiu dovolenku alebo výlet. Cestovná agentúra verne.sk vám pomôže aj s ubytovaním v Španielsku, stačí si len vybrať.

Kde sa bude nakrúcať najbližšie?

Okrem Chorvátska, Severného Írska, Islandu a Španielska zavítali filmári aj na Maltu, do Maroka a Škótska.

foto

Pre exteriéry Zimohradu poslúžil aj hrad v Škótsku. Ten asi veľa úpravy nepotreboval.

FOTO: depositphotos.com

Ako sme už spomínali, predtým než objavili Dubrovnik, umiestnili Kráľovo prístavisko do maltského mesta Mdina. Počas svadby Daenerys a Droga sa v zábere objavil známy skalný oblúk Azure Window, ktorý je ozdobou pobrežia ostrova Gozo.

Mestu Yunkai prepožičalo svoju tvár marocké mesto Aït Benhaddou. Ako kulisy mesta Pentos slúžilo ďalšie marocké mesto Ouarzazate.

foto

Jedno z miest v Maroku, kam tiež zavítali tvorcovia seriálu Hra o tróny - Aït Benhaddou.

FOTO: depositphotos.com

Na siedmu sériu Hry o tróny si fanúšikovia budú musieť počkať, pretože nakrúcanie sa ešte ani nezačalo. Už teraz sa ale hovorí o nových miestach, kam by mohol filmový štáb zavítať. Pred krátkym časom sme vám aj my priniesli informácie o ostrovoch, po ktorých tvorcovia údajne poškuľujú. A ktoré to sú? Prečítajte si v našom článku! :)

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.