Pláže, cyklistické trasy aj kajaky. Prežite dovolenku na Menorke naplno

Poradíme vám, čo všetko musíte vidieť a zažiť počas dovolenky na Menorke.

FOTO: depositphotos.com

Nedotknuté idylické pláže, lesknúci sa piesok, tyrkysové more. K tomu patria pomalé prechádzky, teplé slnečné lúče, tóny španielskej hudby. Všetky klišé, s ktorými si letnú dovolenku spájame, sa naplnia na Baleárskom ostrove Menorka.

Aj mimo hlavnej sezóny je na ostrove príjemne teplo, aby ste sa mohli posadiť do piesku na pláži a vychutnávať si svieži morský vánok. Jeho jemná príroda je dokonalým miestom na športové aktivity ako sú jazda na bicykli alebo na koni. Kamenné pomníky, ktorých vek sa datuje na niekoľko tisíc rokov, sú roztrúsené po celej krajine a nájdete v nich skvelé cieľové body pre vaše turistické plány. Ak sa aj nemôžete pochváliť príliš veľkou kondíciou, rozhodne nad prechádzkami neváhajte. Okolitá príroda vás neprekvapí žiadnymi desivými stúpaniami ani náročným terénom.

Sezóna na Menorke sa rozbieha už v máji a končí sa až v októbri, no ostrov je krásny aj skoro na jar, kedy všetko začína kvitnúť. Keď sa sem vydáte počas leta, nájdete prostredie vhodné na aktívnu letnú dovolenku pri mori, či už máte radi ľahšie alebo náročnejšie aktivity. Navyše na všetkých Baleárskych ostrovoch budete obdivovať krásnu faunu aj flóru. Jediné, na čo sa treba pripraviť, ak sa chcete vybrať na dovolenku na Menorku na jeseň, je, že musíte rátať s občasným dažďom a ani slnečné lúče nie sú zaručené.

foto

Na Menorke si určite požičajte bicykel, dostanete sa vďaka nemu na mnohé miesta.

 

FOTO: depositphotos.com

No počas priaznivého počasia je Menorka skvelým miestom, kde sa zabavíte na vode – či už pri plávaní, potápaní, jazde na kajaku, plachtení alebo paddleboardingu. Keď sa prejete mora, obujte si turistické topánky a vydajte sa na výlet okolo pobrežia alebo po cestičkách, ktoré križujú celú krajinu. Ak strávite ráno pomalou prechádzkou okolo elegantných miest ako Ciutadella alebo Mahon (na opačných stranách ostrova) a potom sa usadíte v príjemnej reštaurácii v prístave, kde si doprajte porciu morských plodov, zistíte, ako vyzerá život, keď sa nikto nikam neponáhľa.

Najkrajšie pláže ostrova

Aj keď je Menorka maličký ostrov (má rozlohu približne 668 kilometrov štvorcových), turisti na nej nájdu piesočnaté pláže, kde sa dajú stráviť pohodové chvíle plné oddychu a relaxu. Nejde však o klasické pláže, na aké sme zvyknutí, ale skôr o fantastické zátoky. K niektorým z nich sa dostanete len pešo po hrboľatých cestičkách alebo loďou.

Pregonda – dlhá pláž s červenkasto zlatým pieskom a ružovými skalami vytvára efekt mesačnej krajiny. Lemujú ju piesočnaté duny a zelené polia. Nájdete ju v blízkosti Es Mercadal. Vybrať by sa sem ale mali len tí, ktorým nerobí problém polhodinová túra, počas ktorej sa nebudete mať ukryť pred páliacim slnkom. Ale keď túto prekážku zdoláte, odmena bude o to krajšia. Miesto je vhodné na šnorchlovanie a potápanie a svoj domov tu majú kolónie vzácneho druhu čajok. Vezmite si sebou aj niečo na pitie a pod zub, pretože priamo na tejto pláži nie je žiadny bar alebo možnosť rýchleho občerstvenia.

foto

Pregonda, jedna z najkrajších pláží na Menorke.

 

FOTO: depositphotos.com

Cala Macarella – je idylická zátoka s jemným bielym pieskom, kde je tyrkysovo modré more pokojné. Pláž chránia kopce pokryté borovicami a dubmi. Počas leta na tejto pláži stretnete množstvo ďalších turistov, no ak sa sem vydáte na jar alebo na jeseň, nájdete pokojné miestečko. Koho už nebude baviť plávanie v mori, môže sa prejsť po ceste k menšej Macarelleta zátoke, ktorá je tiež krásna a obľúbená u nudistov. Priamo na pláži sa nachádza reštaurácia Susi, kde si pochutíte na väčších porciách tapas. Pláž nájdete na západnom pobreží Menorky, asi 16 kilometrov od mesta Ciutadella.

Banyul a Bellavista – sú idylické pláže v oblasti Son Saura, ktoré obľubujú najmä domáci obyvatelia. Trblietavý piesok sa jemne zvažuje do priezračného mora v oboch zátokách, ktoré pripomínajú Karibik. V zátoke Bellavista máte možnosť prenajať si kajaky, čo určite využite, keďže more je tu zvyčajne pokojné. Počas svojej letnej dovolenky na Menorke objavíte tieto pláže na juhozápadnom pobreží ostrova medzi mestami Son Xoriguer a Cala Galdana.

V meste Cala Galdana je príjemným ubytovaním hotel Cala Galdana Hotel & Villas d‘ Aljandar. V krátkej vzdialenosti od hotela nájdete nákupné možnosti, reštaurácie aj bary. K výhodám hotela patrí, že v cene je už započítaný prenájom malého autíčka, vďaka ktorému pre vás nebude pohyb po ostrova žiadnym problémom.

foto

V hoteli Cala Galdana strávite príjemné chvíle počas dovolenky na Menorke.

FOTO: archív verne.sk

Pláž Santo Tomas – Letovisko Santo Tomas sa rozlieha za dunami, ktoré lenujú nádherné pláže s bielym pieskom a zafírovým morom. Kúpanie je bezpečné a na pláži sú pre prípad potreby aj záchranári. Na pláži nájdete všetko, čo by ste mohli potrebovať – detské ihrisko, miesto na pikniky aj požičovňu vodných bicyklov. Občerstvenie si môžete kúpiť v bare priamo na pláži, ktorý ponúka aj jedlá vhodné pre deti. Ak si chcete užiť trochu súkromia a príjemne si zaplávať, vyberte sa sem po šiestej večer, keď sa väčšina návštevníkov vracia do hotela na večere.

Príjemnú letnú dovolenku na Menorke v okolí Santo Tomas na južnom pobreží ostrova si vychutnáte aj s cestovnou agentúrou verne.sk. Ubytovať sa môžete v hoteli Globales Lord Nelson****, ktorý je od pláže oddelený len promenádou. Od centra mesta je hotel vzdialený len 200 metrov, takže po ruke budete mať bary, reštaurácie aj obchody. O zábavu sa navyše postará aj diskotéka priamo v hoteli.

foto

Vychutnajte si svoju dovolenku na Menorke v hoteli Globales Lord Nelson.

FOTO: archív verne.sk

Dovolenka na Menorke: Musíte zažiť!

Dovolenka na Menorke je skvelým tipom pre rodiny s deťmi, ale aj pre páry. Každý si tu nájde niečo, čo ho zaujme a niečomu novému sa aj priučí. Čo by ste si na tomto Baleárskom ostrove nemali nechať ujsť?

1. Pobrežná cesta Camí de Cavalls

Stredová cesta prechádza okolo pobrežia v dĺžke približne 185 kilometrov. Vďaka nej objavíte skryté časti pobrežia a niektoré krásne pláže. Vybrať sa sem môžete pešo alebo na koni. Cesta je dobre značená, vedie cez mokrade a údolia, prerušujú ju len strážne veže a majáky. Jeden z najkrajších a najjednoduchších úsekov vedie od Cala Algaiarens na severnom pobreží smerom na západ do Cala Morell. Mestá sú od seba vzdialené necelých päť a pol kilometra.

V Cala Morell nájdete príjemné ubytovanie v apartmánoch Sa Cala Cala Morell. Apartmány sú vhodné aj pre rodiny s deťmi, keďže deti majú samostatný detský bazén aj ihrisko.

foto

Apartmány sa nachádzajú približne 700 metrov od piesočnato-kamenistej pláže.

FOTO: archív verne.sk

2. Jazda na kajaku do jaskýň a zátok

More okolo ostrova Menorka ponúka vynikajúce a bezpečné podmienky pre jazdu na kajaku. Podniknite ju spolu so svojimi ratolesťami a tie na tento zážitok nikdy nezabudnú. Dôležité je vybrať si správnu požičovňu. Portál telegraph.co.uk odporúča Menorca en Kayak, ktorá má svoje základne v mestách Es Grau a Cala en Porter. Pre záujemcov organizuje spoločné stretnutia, na ktorých sa naučíte, čo treba robiť. Z Cala en Porter je nádherný výlet ku skalám a jaskyniam na celom pobreží, kde si môžete zaplávať, vyskúšať šnorchlovanie alebo sa opaľovať.

3. Archeologické dobrodružstvo na džípoch

Dovolenku na Menorke si môžete vybrať kvôli príjemnému počasiu, teplému moru a krásnym plážam, no ostrov toho ponúka oveľa viac. Napríklad aj archeologické pamiatky. Pozostatky niektorých sa datujú až do roku 2000 pred naším letopočtom. Roztrúsené sú po celej krajine. Ak sa rozhodnete pre výlet so sprievodcom, dozviete sa veľa o prírode a histórii ostrova.

4. Aquapark a zoo

Medzi mestami Mahon a Alaior nájdete malú zoo s tradičnými zvieratkami, ktoré žijú na Menorke, ako sú ovce, kozy alebo kravy, ale nájdete tu aj lemury, makaky, klokany, emu, množstvo vtákov alebo plazov. Jej návštevu si užijú najmä najmenšie deti.

Na západnom cípe Menorky zasa môžete navštíviť aquapark Los Delfines. Nie je to síce žiadny megalomanský projekt, ale má dostatok šmykľaviek, tunelov aj bazénov, kde sa deti dokonale vybláznia. Aquapark sa nachádza v blízkosti mesta Ciutadella, kde sa môžete výhodne ubytovať aj s cestovnou agentúrou verne.sk, napríklad v hoteli Vista Blanes**. Apartmánový komplex sa nachádza len približne 150 metrov od pláže.

foto

Apartmánový komplex Vista Blanes na Menorke.

FOTO: archív verne.sk

Zaujímavosti o ostrove Menorka

-          Celý ostrov je od roku 1993 biosférickou rezerváciou UNESCO.

-          Viac ako päťkilometrový záliv okolo hlavného mesta Mahon je druhý najväčší prirodzený prístav na svete.

-          Vedeli ste, že na Menorke pravdepodobne vznikla majonéza? Ešte aj v súčasnosti je to veľmi obľúbená ingrediencia v menorkínskej kuchyni.

-          Slnko na Menorke svieti viac ako 2800 hodín ročne.

Dobré tipy verne.sk

-          Hlavná sezóna trvá na Menorke od polovice júla do polovice septembra. Ak sa sem vydáte pred ňou alebo po nej, rátajte s nižšími cenami. Ale pozor! Od novembra do marca je veľa miest uzavretých.

-          Keďže na Menorke nie je veľa kopcov, je to skvelá príležitosť oprášiť svoje cyklistické umenie. J Požičajte si bicykel a spoznajte prírodu tohto krásneho ostrova z jeho sedadla.

-          Skúste nebezpečne osviežujúci nápoj – menorkínsky gin s limonádou a množstvom ľadu.

Krásny ostrov Menorka musíte spoznať na vlastnej koži. Zažite svoju dovolenku na Menorke s cestovnou agentúrou verne.sk!

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.