Novinka na Zugspitze: Rekordná lanovka skoncuje s dlhým čakaním

 

Na Zugspitze povedie už onedlho nová lanovka.

FOTO: fkn

Lyžiarske strediská každú sezónu prichádzajú s niečím novým, lepším, krajším, modernejším. Platí to aj v prípade Nemecka, kde momentálne prebieha stavba novej lanovky na najvyšší vrch krajiny Zugspitze. A nepôjde len tak o nejakú lanovku. Pri spustení bude mať na svojom konte hneď niekoľko rekordov.

Zugspitze s výškou 2962 metrov je obľúbenou lokalitou pre lyžovačku. Nachádza sa medzi Rakúskom a Nemeckom a v súčasnosti k nej vedú tri lanovky – Eibsee-Seilbahn, Tiroler Zugspitze a Gletscherbahn. Najdlhšia lanovka Eibsee-Seilbahn slúži lyžiarom už viac ako 50 rokov. V sezóne 2017-2018 ju nahradí úplne nová lanovka, ktorá sa plánuje už od roku 2011. „Aj keď je stará dáma stále v dobrom stave, nemá moderné technológie,“ obhajuje nový projekt obchodný riaditeľ Bayerische Zugspitze Bahn Matthias Stauch.

Všetko väčšie, všetko lepšie

Architekti do novinky zakomponovali niekoľko vylepšení, vďaka ktorým sa z lanovky na Zugspitze stane rekordmanka. Podľa plánov má byť dlhá takmer štyri a pol kilometra a bude ju podpierať len jediný stĺp s výškou 127 metrov, vďaka čomu má byť najvyššia na svete. Podopierať ju má len jeden pilier, čo znamená, že od nosníka až po novú horskú stanicu prekoná vzdialenosť 3207 metrov. To zatiaľ nedokáže žiadna iná lanovka na svete.

zugspitze

Na vrchole Zugspitze sa pracuje už niekoľko mesiacov.

FOTO: zugspitze.de

Dve nové stanice – v údolí a na vrchole kopca, majú ponúknuť všetko, čo môžu lyžiari potrebovať. Pri hornej stanici navyše vznikne vyhliadková plošina „s nádherným výhľadom“. Aspoň to tvrdí podľa portálu merkur.de jeden z architektov projektu Ernst Hasenauer. Panoramatický výhľad ponúkne aj reštaurácia.

Tým hlavným dôvodom, ktorý ale zrejme najviac zavážil pri rozhodovaní, je fakt, že pred súčasnou lanovkou sa tvoria dlhé rady. „V špičke musia hostia čakať na niektorú z dvoch kabín aj dve a pol hodiny. To je veľmi dlho,“ dodal technický riaditeľ Peter Huber. Dnes sa do jednej kabíny zmestí 40 ľudí, nové by mali mať kapacitu až 120 ľudí. Lanovka by tak za hodinu mala prepraviť na vrchol viac ako 500 lyžiarov. V súčasnosti navštívi Zugspitze za sezónu asi pol milióna turistov. Cieľom projektu je zvýšiť tento počet o desať percent, čo je zároveň aj celková kapacita vrchu.

Novinka však bude stáť aj nemalé peniaze. Do jej výstavby sa má investovať až 50 miliónov eur. Termín dokončenia je v roku 2017, aj keď stavebné práce do značnej miery komplikuje počasie. Nie je sa čomu čudovať, na vrchole sa teploty ani v lete nedostanú často nad hranicu desiatich stupňov. Koncom tohto roka by ale mali byť hotové betonárske práce. Začne sa tiež výstavba hornej stanice.

zugspitze

Takto má po výstavbe vyzerať nová a moderná lanovka na Zugspitze.

FOTO: fkn

Stará lanovka bude v prevádzke až do mája 2017. Potom ju definitívne odstavia. Pre turistov to však bude znamenať trochu menej moderný zážitok – cez chýbajúci úsek ich bude voziť zubačka, rovnako ako v 30. rokoch minulého storočia.

Na novú lanovku si síce lyžiari ešte chvíľu počkajú, ale lyžovačku v Nemecku si môžete s cestovnou agentúrou verne.sk užiť už túto sezónu! Stačí si vybrať z našej ponuky. J Ak vás viac láka lyžovačka v Taliansku alebo Rakúsku, aj tú si môžete vybrať u nás.

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.