Nenechajte si pokaziť exotickú dovolenku! Tieto tipy vám pomôžu v boji proti komárom

Vyhnite sa na exotickej dovolenke štípancom od komára.

FOTO: archív

Komáre  vedia poriadne znepríjemniť život doma, nie ešte na dovolenke v exotike. Nepríjemné je už len zobudiť sa v noci na bzukot komára, ktorý vám lieta okolo hlavy. Ešte horšie sú červené a svrbiace štípance, ktoré vás potrápia niekoľko dní. Aj na dovolenke v exotike ale môžete vyskúšať niektorý z tipov proti komárom.

  1. Používajte repelent

Azda najčastejšie používaným prostriedkom proti komárom sú repelenty. Ak si vás napriek jeho použitiu hmyz nájde, môže za tým byť hneď niekoľko dôvodov. Pri nanášaní repelentu mnohí často podceňujú pravidelnosť. Nastriekate si ho na telo ráno, prípadne ešte večer pred spaním a máte pocit, že ste urobili všetko potrebné. No podľa odborníkov takéto používanie nie je dostatočné. Niektorý repelent môže účinkovať pár hodín, iný pár minút. Istotu preto budete mať, keď novú vrstvu pridáte viackrát za deň. Najbežnejšie účinné látky používané v repelentoch sú DEET a picaridin. Používajú sa aj zložky rastlinného pôvodu ako napríklad citronela.

  1. Používajte moskytiéru

Každý z nás pozná moskytiéry zavesené nad posteľou, ktoré nás chránia počas spánku. Sú však dostupné aj v menšom „vydaní“ a používajú sa ako ochrana tváre, keď sa pohybujete vonku. Oceníte ich hlavne pri návšteve tropických lesov, kde sa to hmyzom len tak hemží.

  1. Vhodné oblečenie

Čím viac je koža zakrytá, tým menej ju nepríjemný hmyz zacíti. Nepodceňujte preto dlhé nohavice alebo dlhé rukávy. Hoci vám môže štipanec pribudnúť aj napriek tomuto „opatreniu“, nebude taký veľký. Snažte sa tiež vyhnúť tmavému oblečeniu, ktoré komáre priťahuje.

  1. Elektrické odpudzovače

Drobnosťou, ktorú si nezabudnite pribaliť na dovolenku do exotiky, je elektrický odpudzovač proti hmyzu. Vďaka nemu budete môcť spať pokojne aj pri otvorenom okne. Len si pred cestou nezabudnite overiť, či je kompatibilný so zásuvkami vo vašom rezorte, aby ste ho so sebou nebrali zbytočne. V takom prípade môžu byť riešením odpudzovače na baterky.

  1. Voňavé oleje

Veľa miesta v kufri nezaberú ani esenciálne oleje. V boji proti komárom najlepšie zaberajú levanduľa, eukalyptus, aníz, tymián či mäta. Určite máte vždy po ruke aj papierovú vreckovku, ktorú použijete pri výrobe tohto vlastného odpudzovača. Nalejte na ňu pár kvapiek olejčeka a postavte na parapet, prípadne na nočný stolík.

  1. Citrón a klinčeky

Hmyz nemá veľmi rád ani vôňu klinčekov. Prekrojte na polovicu citrón, zapichnite doňho klinčeky a nechajte pôsobiť. Komáre a iný dotieravý hmyz sa vašej izbe oblúkom vyhnú.

Ak vás už nejaký dostal

Aj napriek tomu, že urobíte všetko pre to, aby ste sa štípancu vyhli, môže vám nejaký pribudnúť. Na zmiernenie svrbenia existuje niekoľko pomôcok:

  1. Na štípanec priložte kocku ľadu. Ľad pomáha nielen svrbeniu, ale tiež spomalí šírenie jedu do krvného obehu.

  2. Do studenej vody pridajte sódu bikarbónu. Obe zložky zmiešajte tak, aby vznikla hustá pasta, ktorú nanesiete na začervenané miesto a nechajte zaschnúť.

  3. No a samozrejme fenistil gél by ste mali mať v kabelke alebo batohu vždy so sebou.

Takto vyzbrojení sa môžete bez obáv vydať na dovolenku do exotiky. Tú svoju si určite vyberiete v ponuke cestovnej agentúry verne.sk!

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.