Najlepšie tipy a triky... alebo všetko, čo musíte vedieť pred vašou prvou dovolenkou na Bali

Vyberte sa na exotickú dovolenku na Bali pripravení.

FOTO: depositphotos.com

Vydať sa na letnú dovolenku do exotiky je snom nejedného cestovateľa. Keď sa ale vyberiete na miesto, kde ste ešte nikdy doteraz neboli, je dobré zistiť si o ňom čo najviac informácií. Dnes sa pozrieme na to, čo by ste mali vedieť o Bali.

Z viacerých dôvodov je Bali, ktorému sa hovorí aj Ostrov bohov, najobľúbenejšou prázdninovou destináciou v indonézskom súostroví. V jedinečnej kombinácií sa tu stretávajú piesočnaté pláže a krásne more, obyvatelia, ktorí sú známi svojou pohostinnosťou, exotické chrámy a paláce kontrastujú s ohromujúcimi prírodnými krásami. Vo vnútrozemí sa ukrývajú sopky a nedotknutá džungľa. Na Bali je plno miest, ktoré patria do kategórie „must see“. Nekonečný výber jedla z miestnej kuchyne prinesie jedinečný zážitok rovnako ako nočný život v podobe vzrušujúcich klubov a tanečných parketov.

Obdobie dažďov vás nemusí odradiť

Väčšina cestovateľov sa vyberá do exotiky nielen za výletmi, ale hlavne preto, aby si oddýchli na mieste, kde vládne pokoj a harmónia. Presne takýto relax sa dá prežiť na nádherných plážach ostrova Bali. Na juhu sú pláže s bielym pieskom lemované vysokými plamami. Najznámejšie sú Kuta, Nusa Dua alebo Sanur. Útesy zasa chránia brehy Uluatu, Padang Padang, Dreamland a Bingin. Severné a západné pobrežie sa vyznačuje plážami s takmer čiernym pieskom, medzi ktorými ležia ospalé zátoky.

 foto

Bali je rajom surferov. Ešte ste surfovanie nevyskúšali? Možno práve tu sa odhodláte!

FOTO: depositphotos.com

Letná dovolenka na Bali je stále viac žiadanou, čomu sa prispôsobila aj krajina. Na plážach vyrástli komfortné hotelové komplexy s vysokou úrovňou služieb. Dovolenkári ocenia možnosť preskúmať malebnú centrálnu vysočinu Ubud plnú ryžových polí, údolí a riek obkolesených lesom. Bali je dobrým tipom aj pre dobrodruhov a, samozrejme, „shopaholicov“.

Dovolenková sezóna na Bali je takmer bez obmedzenia, vybrať sa sem môžete viac-menej počas celého roka. Najsuchšie obdobie tu panuje od apríla do októbra. Od novembra do marca trvá obdobie dažďov. Ani tie ale nemusia turistov odradiť od cestovania, treba byť len pripravený na to, že sa občas znenazdajky objaví lejak, ktorý však netrvá dlho a hneď po ňom opäť vykukne slnko.

foto

Bali je ostrov plný miest na spoznávanie aj relax.

FOTO: depositphotos.com

Do ktorého regiónu sa vybrať

Vybrať si miesto, ktoré sa na Bali stane vaším dočasným domovom, nie je jednoduché. Každá oblasť má v sebe niečo, prečo by ste sa mali rozhodnúť práve pre ňu. V čom sú teda odlišné?

1. Región Kuta

Kuta je oblasťou, kde sa na Bali sústreďuje väčšina cestovného ruchu. Západ slnka na tomto mieste vám vezme dych a budete sa naň tešiť každý deň. Ubytovanie v Kuta sa dá nájsť u milej domácej rodiny, ale rovnako aj v parádnom päťhviezdičkovom rezorte. Kuta je presne niečo pre dovolenkárov, ktorí radi nakupujú, zabávajú sa v baroch, reštauráciách a zábavných parkoch.

2. Región Ubud

V centrálnej časti Bali sa nachádza oblasť Ubud. Je to miesto, ktoré je domovom tradičného umenia. Nájdete tu rôzne maľby, rezbárske výrobky, remeselníkov a mnoho ďalšieho. Romantickú atmosféru dopĺňa krása okolitej krajiny a hlavne jej pokoj. Ubud je často voľbou párov, ktoré sa sem vyberú na svadobnú cestu. Okrem romantiky je ale tiež miestom pre športové vyžitie od raftingu až po bicyklovanie, trochu miestnej kultúry sa na vás nalepí pri hodinách tanca alebo varenia, no a samozrejme nechýba priestor na poznávanie krajiny. Tými najlepšími miestami sú slonia jaskyňa, safari park, slonie safari, vtáčí park alebo park s plazmi.

3. Región Nusa Dua

Oblasť Nusa Dua nájdete na juhu ostrova. A je to pravá oblasť, ktorá sa pýši luxusom – samozrejmosťou sú najštýlovejšie päťhviezdičkové hotely. Ak sa vaša túžba po letnej dovolenke začína pri ubytovaní v luxusnom rezorte s vysokou kvalitou služieb, potom ste na správnom mieste.

foto

Na Bali je množstvo nádherných miest, ktoré treba spoznať.

FOTO: depositphotos.com

Čo musíte vedieť pred prvou dovolenkou na Bali

Keď už ste si ujasnili miesto, kam povedie vaša cesta, je dobré pripraviť sa aj na to, čo vás na Bali čaká. Portál Lonely Planet dal dokopy niekoľko tipov, ktoré uľahčia prvú cestu na Bali. Prinášame vám tie najdôležitejšie z nich.

Čakajte rady

Ako sme už napísali vyššie, Bali je medzi turistami veľmi vyhľadávané, preto nečakajte, že objavíte nedotknutý raj. Juh ostrova a oblasť Ubud budú zrejme plné ďalších dovolenkárov, no nedajte sa odradiť. Urobte si niekoľko výletov mimo týchto turistických centier a nájdete pokojné zákutia. Najlepší chill-out ponúka severné a západné pobrežie.

Dobre si vyberte miesto ubytovania

Svoju letnú dovolenku na Bali môžete stráviť buď v rezorte a dokonale si oddýchnuť, alebo prežiť dni voľna trochu dobrodružnejšie – ubytovať sa na viacerých miestach, či precestovať celý ostrov a odniesť si tak nezabudnuteľné zážitky.

Problémy so žalúdkom nehrozia

V minulosti patrilo na zoznam nebezpečných potravín takmer všetko – šaláty, krájané ovocie, kocky ľadu aj väčšina mäsa. Našťastie sa hygienické návyky na ostrove zlepšili a mnohé kuchyne dokonca ponúkajú bio produkty vysokej kvality. Napriek tomu nič nepokazíte, keď sa budete vyhýbať notoricky známemu alkoholu arak a pouličné jedlo vyskúšate len striedmo.

Vhodné oblečenie

Plážové oblečenie sa nehodí na všetky miesta na Bali. Mnohé bary, reštaurácie a kluby „vyššej kategórie“ vyžadujú určitý dress code. Ak si nie ste istí, je lepšie vopred sa opýtať, ako si urobiť zbytočnú hanbu. Pri návšteve chrámov sa vyžaduje oblečenie, ktoré zahaľuje ramená aj kolená.

Rešpektujte náboženské zvyky

Na Bali žije množstvo veriacich, čomu zodpovedajú aj náboženské tradície krajiny. Môže sa vám preto stať, že budete svedkami zablokovanej ulice kvôli sprievodu či váš taxikár pôjde v strednom pruhu, aby dostal požehnanie. Aj toto však patrí ku krásam krajiny.

Dávajte si pozor na divoké a túlavé zvieratá

Hoci môžu tieto zvieratká na prvý pohľad vyzerať milo, na Bali je ešte stále vysoké riziko besnoty a ďalších ochorení, ktoré môžu prenášať. Opice sú navyše notoricky známe pre svoje „dlhé prsty“, takže pozor na šperky :)

Naučte sa pár domácich výrazov

Rovnako ako v iných krajinách, aj pri letnej dovolenke na Bali platí, že ak sa niekomu pozdravíte alebo poďakujete v jeho rodnom jazyku, ľahšie si ho získate. Naučte sa preto niekoľko základných fráz. Napríklad: selamat pagi (dobré ráno), tolong (prosím), terima kasih (ďakujem).

foto

Na Bali nájdete množstvo čarovných miest, ktoré musíte spoznať.

FOTO: depositphotos.com

Zjednávajte úctivo

Rovnako ako inde môžete aj pri nákupoch na Bali zjednávať. Treba sa však pri tom tváriť milo a úctivo, priateľský úsmev nebude na škodu. Zistíte aj to, kedy predávajúci dosiahol svoju hranicu. Ak si predsa nebudete istí a rozhodnete sa pre odchod, buď vás zastaví a pristane na nižšiu cenu, alebo vás nechá ísť a vy budete vedieť, že väčšiu zľavu nedosiahnete.

Polícii radšej neodporujte

Ak vás miestny policajt chytí za porušenie predpisov, spravíte najlepšie, keď bez zbytočného reptania zaplatíte pokutu. Zahrávať sa na tomto mieste s drogami by sa mohlo skončiť veľmi zle.

Myslite na prírodu

Pokiaľ sa dá, vyhnite sa nakupovaniu vody v plastových fľašiach. Podľa odhadov sú na Bali vyhodené až tri milióny pet fliaš mesačne, čo je ohromné množstvo. Radšej si zaobstarajte nerezovú fľašu, ktorú môžete neustále dopĺňať. Mnohé reštaurácie a kaviarne majú k dispozícii filtre, ktoré môžete použiť zadarmo alebo len za malý poplatok. Aj na pláži sa správajte ohľaduplne a nenechávajte po sebe odpadky ani cigaretové ohorky.

Hotely na Bali, ktoré stoja za to

Keď už viete tie najdôležitejšie informácie, ostáva posledná úloha – vybrať si správny hotel! Na prvý pohľad sa vám zapáči malý rodinný hotel Cooee Bali Reef Resort**** obklopený tropickou záhradou.

foto

Cooee Bali Reef Resort je častým cieľom novomanželov.

FOTO: archív verne.sk

Bar hneď vedľa bazéna vám ušetrí námahu, takže hneď po kúpaní si môžete dopriať osviežujúci drink. Nádherným výhľadom na more sa pokocháte v bare priamo na pláži, ktorý je otvorený 24 hodín denne. Zabavíte sa aj pri tematických večeroch, ktoré hotel organizuje dvakrát do týždňa. Hotel si často vyberajú aj novomanželia, preto majú pre nich pripravenú aj špeciálnu ponuku.

Skvelou voľbou pre všetkých, ktorí si chcú dopriať aktívny odpočinok, je Mercure Resort Sanur****.

foto

Hotel sa nachádza na dlhej piesočnatej pláži letoviska Sanur.

FOTO: archív verne.sk

Ohromujúca je okolitá záhrada s rozlohou päť hektárov. Spokojní budú turisti, ktorí radi relaxujú pri bazéne alebo na pláži či vo wellness, ale aj tí, ktorí nechcú prísť o aktivity ako tenis, potápanie alebo golf. Nezabudnuteľné zážitky si odnesú aj deti. Veď, kde inde by si mohli púšťať draka priamo na pláži? Okrem toho sa v hoteli nachádza aj detský klub.

Do oblasti Kuta sa môžete vybrať, keď si objednáte letnú dovolenku v hoteli Wina Holiday Villa***, ktorý sa nachádza len dve minúty od širokej piesočnatej pláže. Do centra, kde nájdete mnohé reštaurácie a obchodíky, to máte doslova na skok.

foto

Nové sily načerpáte oddychom pri bazéne. Pre deti je určený detský bazén.

FOTO: verne.sk

Supermarket sa nachádza aj priamo v areáli hotela, spolu s ďalšími reštauráciami, barmi a kaviarňami. Neváhajte so sebou vziať ani svojho drobca, bude tu o neho dobre postarané. V rámci areálu je totiž detské ihrisko a hotel navyše ponúka aj službu stráženia detí.

Oblasť Nusa Dua je domovom luxusných rezortov, o čom presvedčí aj hotel Melià Bali The Garden Villas Hotel*****. Komplex má takmer 500 izieb, ktoré sú rozložené do štvorposchodových viliek. Samozrejmosťou sú bary a reštaurácie, bonusom nákupná pasáž.

foto

Prostredie Melià Bali The Garden Villas Hotel pôsobí priam rozprávkovo.

FOTO: archív verne.sk

O tom, že nie ste len na takej obyčajne letnej dovolenke, vás presvedčí ďalšie vybavenie hotela. Hlavný bazén sa rozprestiera priamo na pláži, ďalšie bazény sú rozdelené podľa ubytovania. Vďaka tomu je zaručené, že sa v ňom nikdy nebude tlačiť s ďalším húfom dovolenkárov.

Aj keď je oblasť Ubud známa viac ako tradičná, aj jej robia dobré meno hotely s kvalitnými službami. Dôkazom je Maya Ubud Resort Bali*****. Spája v sebe ducha umeleckého regiónu s modernými službami. Nachádza sa na samote, ale hneď ako ho uvidíte, nebudete chcieť odísť. Zasadený v bujnej vegetácii ponúka nádherný výhľad do okolia na zelené údolia a tradičné terasovité ryžové polia.

foto

Na slnečnej terase pri bazéne si dokonale oddýchnete a zabudnete na všetok stres.

FOTO: archív verne.sk

Nemusíte ale mať strach, že by ste boli odrezaní od zvyšku sveta. Od hotela premáva pravidelná kyvadlová doprava, ktorá vás odvezie do 1,5 kilometra vzdialeného centra mesta Ubud. Ani v hoteli sa však nebudete nudiť. Komu nebude stačiť relaxovať pri bazéne, môže si požičať bicykel, vyskúšať niektorý z vodných športov, zacvičiť si pri aqua fitness alebo sa nechať rozmaznávať pri tradičnej masáži.

V nádhernej tropickej záhrade sa nachádza Bumi Ayu Bungalows***. Hotel postavený v štýle bungalovov sa nachádza v obľúbenej časti Sanur len pár minút od pláže. Od mesta Denpasar je komplex vzdialený asi 15 minút autom, ktoré si môžete požičať priamo v hoteli.

foto

Komplex je postaveným v tradičnom štýle.

FOTO: archív verne.sk

Okrem pláže si doprajete oddych aj pri bazéne, môžete si dať urobiť pedikúru či manikúru. Svoj vlastný bazén majú aj detskí návštevníci.

Nalákali sme vás na letnú dovolenku na Bali? S cestovnou agentúrou verne.sk si ju určite užijete. Pozrite si aj ďalšie zaujímavé ponuky dovoleniek na Bali!

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.