More, pláže, slnko a... Etna! Dovolenka na Sicílii je plná zážitkov

Etnu je vidieť takmer z každej časti Sicílie.

 FOTO: depositphotos.com

Objavte Sicíliu a objavíte svet! Kozmopolitný taliansky ostrov v minulosti ovládali Ázijci, Afričania aj Európania. Sicília je čierna a biela, no okrem toho má aj ďalších milión (nielen päťdesiat J) odtieňov šedej. Ostrov je plný umenia, archeológie, histórie, folklóru a úchvatných scenérií. O tom poslednom sa presvedčíte už pri pristávaní, keď zbadáte „rozďavené ústa“ Etny, najvyššej sopky v Európe. Práve ona udáva charakter celého ostrova.

Najzaujímavejšie miesta

Etna je záhada a jej presná výška nikdy nie je celkom istá. Mení sa s každou novou erupciou. Jediné, čo sa dá s istotou povedať, je, že jej výška presahuje tritisíc metrov nad morom. Je nevyspytateľná a neustále sa hlási o slovo. Vďaka svojej výške je viditeľná takmer z každej časti ostrova a stará dáma sa symbolicky stala srdcom Sicílie. Prívlastkom stará pritom vôbec nepreháňame. Jej sopečná činnosť sa datuje na obdobie pred pol miliónom rokov. Etna je opradená antickými legendami. Podľa niektorých v nej boh vetra Éol zajal vetry, iná mytologická báj ju spojila s Vulkánom, bohom kováčov, ktorý si vytvoril dielňu v jej útrobách. 

Spôsobov, ako sa dostať na túto majestátnu horu je hneď niekoľko. Milovníci turistiky sa môžu vybrať na pešiu túru, tí pohodlnejší sa môžu nechať vyviesť do výšky približne 2500 metrov lanovkou a treťou možnosťou je jazda na džípoch, ktoré vezmú návštevníkov až takmer na vrchol. Niekoho možno prekvapí, keď pri ceste na vrchol uvidí vinice, olivové, figové a citrusové sady. Vo vyšších polohách je zasa pokrytá píniovými hájmi. Vrchol je odlesnený, pokrývajú ho lávové prúdy a vulkanický popol.

etna

Vidieť stúpať dym z Etny nie je ničím nezvyčajným.

FOTO: archív verne.sk 

Od osemnásteho storočia bola Catania druhým najdôležitejším mestom Sicílie. O prvenstvo súperí s hlavným mestom Palermom. Jedným zo zásadných rozdielov je, že Catania je trochu priemyselnejšia. Na druhej strane je aj menej chaotická a ulice a námestia sú čistejšie. Aj obyvatelia mesta sú prívetivejší a otvorenejší. V meste objavíte dva rímske amfiteátre. Menší z nich stojí kúsok od ulice Via Vittorio Emanuele neďaleko námestia Sv. Františka z Assisi. Väčší amfiteáter je bližšie k obchodnému centru mesta na námestí Piazza Stesicoro. Dnes je z neho však viditeľná iba malá časť. Jedinečnosť mesta dopĺňajú široké ulice a majestátne paláce.

Catania je však pre mnohých cestovateľov len krátkou zastávkou na ich ceste do Taorminy, Syrakúz či Palerma. Posledné je hlavné a zároveň najväčšie mesto Sicílie, ktoré sa dá asi najlepšie prirovnať k drsnému neopracovanému šperku. Katedrála Monreale je jedným z najobľúbenejších miest turistov. Bronzové dvere sú zdobené desiatkami biblických výjavov, ktoré navrhol rovnaký architekt ako šikmú vežu v Pise. Vstup do katedrály je zdarma, no niektoré jej časti sú sprístupnené za poplatok. Teatro Massimo je miestom, kde sa ozývajú opery Pucciniho, Belliniho alebo Verdiho. Pre množstvo návštevníkov je ale oveľa zaujímavejší fakt, že sa tu nakrúcali niektoré scény kultového filmu Krstný otec.

Snáď najznámejšie stredisko Taormina ponúka výhľad na Iónske more. Je plné reštaurácií a obchodov a láka aj na okolité pláže. Okrem toho sa však v meste stretnete aj s množstvo historických pamiatok. Grécky amfiteáter s panoramatickým výhľadom na Etnu a pobrežie sa dnes využíva na koncerty a divadelné hry. Stredoveké hrady obklopujú kamenné uličky Starého Mesta, z ktorých mnohé sú pre verejnú dopravu neprístupné. Ak si chcete vychutnať jeden z najlepších pohľadov na Etnu, vyberte sa na hrad Castelmola. Mesto je plné pizzerií, kaviarní a reštaurácií, v ktorých si môžete pochutnať na tradičných sicílskych špecialitách.

taormina

Taormina je jedno z najkrajších sicílskych miest.

FOTO: archív verne.sk

Archimedes aj Platón milovali Syrakúzy a mali na to dobrý dôvod. Bolo to jedno z najdôležitejších miest starovekého gréckeho sveta a najdôležitejšie mesto Sicílie počas gréckeho a rímskeho obdobia. Zároveň bolo jedným z najkrajších. Dnes sú obľúbenými časťami rozsiahly archeologický park a staré mesto Ortygia, s pôvabnými úzkymi uličkami. 

Na juhozápade Sicílie je položené mesto Agrigento so svojím slávnym Údolím chrámov (Valle dei Templi). V skutočnosti však nejde o údolie, ale o hrebeň pokrytý siedmymi chrámami postavenými v dórskom slohu. Jeden bol zasvätený Diovi, ďalší bohyne Here alebo hrdinovi Herkulovi. Obzvlášť ohromujúce sú chrámy v noci, keď sú krásne nasvietené.

agrigento

V Údolí chrámov v Agrigente stoja pozostatky chrámov zasvätených bájnym bohom a hrdinom.

FOTO: archív verne.sk

Najlepšie hotely

Sicília pripomína tropický ostrov. Jemné vlny rozlievajúce sa na piesočnatých brehoch, slnečné dni, šum mora a v diaľke sopky, z ktorých občas vystúpi oblak dymu. Pridajte k tomuto obrázku svieže, zvlnené kopce zakončené zrúcaninou zo staroveku. A nakoniec vôňa a chuť čerstvých morských rýb, cestovín, sladkých vín a neopakovateľných dezertov. Práve tento obraz často rozhodne o tom, že Sicília sa pre vás stane miestom pre najbližšiu rodinnú dovolenku. Najlepším obdobím na dovolenku na Sicílii je máj a jún, prípadne september až október. To hlavne pre tých, ktorí neznášajú úplne najlepšie vysoké horúčavy. No ak vám teplo nevadí, určite je Sicília dokonalou destináciou aj na letnú dovolenku pri mori. Navyše je aj ľahko dostupná. Lety z Bratislavy trvajú približne dve hodiny, čo je určite výhoda najmä pre rodiny s deťmi. 

Dovolenku na Sicílii prežijete aj s cestovnou agentúrou verne.sk. U nás nájdete množstvo ponúk s odletmi zo slovenských miest. Jedným z obľúbených hotelov je Sikania Resort and Spa**** stojaci priamo na pláži v nádhernej prírodnej krajine. Krištáľovo čisté more s jemnými zlatými dunami piesku v chránenej oblasti Tenutella vás doslova ohromia.  Hotel ponúka vkusne zariadené izby v jednopodlažných budovách. Nájdete tu všetko, čo potrebujete – reštauráciu, dva bary, a la carte reštauráciu na pláži, amfiteáter, bazén, wellness aj obchodíky.

sikania

V hoteli Sikania Resort and Spa prežijete príjemnú rodinnú dovolenku na Sicílii.

FOTO: archív verne.sk

Chcete si dopriať luxusnejšiu dovolenku? Potom si vyberte Minareto Seaside Luxury Resort***** v Syrakúzach. Stojí oproti ostrovu Ortigia na samostatnom výbežku. Hotel je situovaný pri piesočnatej pláži Delle Latomie vo vlastnom zálive. Ak sa nechcete deliť o bazén s ostatnými hosťami, nemusíte. Vyberte si izby junior suite alebo suite s privátnymi bazénom. Do oboch sa pohodlne zmestí štvorčlenná rodina a navyše si oddýchnete aj vo vlastnej záhrade.

minareto seaside

Minareto Seaside Luxury Resort je pre náročných, ktorí si chcú dovolenku na Sicílii vychutnať v absolútnom komforte.

FOTO: archív verne.sk

Najlepšie víno

Dovolenku na Sicílii nemusíte stráviť len opaľovaním a leňošením pri bazéne či na pláži. Ostrov sa veľmi rýchlo stáva jedným z talianskych najdynamickejších vinárskych oblastí. Miestni vinári používajú jedinečné sicílske odrody a pôvodné techniky, vďaka ktorým sú ich pivnice plné lahodného alkoholu. Známe vinárstvo Planeta dáva možnosť ochutnať vína zo šiestich rôznych oblastí – Melfi, Sambuca di Sicilia, Vittoria, Noto, Etna a Capo Milazzo. Najviac dramaticky sú umiestnené vinice Feudo di Mezzo, posadené na severnom svahu Etny. Pestujú sa tu primárne červené odrody révy, Nerello Mascalese.

Divoký severný svah Etny je miestom aj pre ďalšie vinice, Frank Cornelissen. Svoje víno nechávajú dozrieť v terakotových nádobách uložených v podzemí pri vulkanickej hornine. Ich viniče sa neštepia, neupravujú sa kvasinky, nepoužívajú nerezové nádrže ani oxid siričitý. Ak navštívite pivnicu, nechajte sa viesť vôňou. Tieto pravidlá odrážajú snahu o zachovanie takého čistého vína, ako je to len možné.

vino

Ochutnajte sicílske víno, neoľutujete.

FOTO: depositphotos.com

Predstaviteľom bio-dynamickej vinárskej scény je vinárstvo Arianna Occhipinti. Svoje vinice majú na juhovýchode Sicílie a vyrábajú prírodné vína. Tie zrejú v dubových sudoch, ktoré pomáhajú vytvárať elegantnú chuť.

Najkrajšie pláže

Samozrejme, že na letnú dovolenku sa nikto nevyberie len preto, aby strávil celý čas zavretý na izbe alebo schovaný pri bazéne. Platí to najmä na Sicílii s krásnymi piesočnatými plážami. Za jednu z najlepších pláží je označovaná Mondello, ktorá sa nachádza pár kilometrov od Palerma. Aj keď sa už určite tešíte na slnko a piesok, nezabudnite si od niektorého z potulných predavačov vypýtať „ciambelle“, delikátnu šišku zaliatu cukrom. Západ slnka môžete pozorovať z niektorej z kaviarní pozdĺž pláže. Po zotmení sa mení na jedno zo sicílskych najhorúcejších miest pre nočný život.

Nad teplým pieskom pláže San Vito Lo Capo sa vznášajú vápencové skaly Mount Cofano, ktoré sú jedinečnou kulisou. Ak si náhodou zabudnete v hoteli svoj obed, nič sa nedeje. Zapadnite do niektorej reštaurácie, ktorých je okolo pláže plno. Café Európa je známa pre svoje vynikajúce talianske sendviče, najmä panini con panelle, alebo sicílske cícerové lievance. Každoročne sa tu dokonca koná preslávený Kuskus festival.

Pláž Cefalu tvorí dlhý polmesiac mäkkého zlatého piesku, kde dovolenkári hľadia cez tyrkysovú vodu na palmami obklopenú stredovekú katedrálu. Pokojné teplé more je ideálne pre rodiny s deťmi. Na pláž vedie asi hodinová cesta vlakom z Palerma.

Pláž Scala dei Turchi dostala svoj názov vďaka arabským pirátom, ktorí sa tu podľa legendy ukrývali v búrlivom počasí. Pláž obklopuje biely masív pripomínajúci schody, vytvárajúci oslnivé pozadie. Od Agrigenta je vzdialená asi 15 kilometrov. Na začiatku je more plytké, čo vyhovie rodinám s deťmi. Tí starší ale asi ťažko odolajú lezenie na okolitú skalu, odkiaľ môžu skákať do mora.

Scala dei Turchi

Kto by odolal vyskúšať si skok do mora?

FOTO: depositphotos.com

Vyberte si svoju dovolenku na Sicíliicestovnej agentúre verne a už teraz sa môžete tešiť na nové zážitky, ktoré si z nej prinesiete.

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.