Miesta, ktoré musíte vidieť skôr, ako úplne zmiznú

Na zemi nájdeme mnoho miest, ktoré hrali významnú úlohu v dejinách ľudstva. Niektoré z nich sú dnes už ale len spomienkou na svoju zašlú slávu. Napriek tomu sú ešte stále ich príbehy zaujímavým a atraktívnym spestrením každej dovolenky. Predstavujeme vám miesta, ktoré tu už možno dlho nebudú a stoja za to, aby ste ich navštívili predtým, ako definitívne zmiznú.

The Maunsell Forts, Veľká Británia

FOTO: Flickr.com/Kelvin Trundle

Bizarné pevnosti postavili počas druhej svetovej vojny v Temži. Nemecké vojská sa pokúšali rieku využívať na to, aby sa vďaka nej jednoduchšie dostali k Londýnu. Keďže im Briti chceli v ich vojenskom ťažení zabrániť, postavili tieto malé pevnosti, v ktorých boli zbrane na útok proti lodiam aj lietadlám.

Ešte aj dnes tu stoja ako monumenty pripomínajúce našu krvavú históriu. Ak sa vyberiete do Veľkej Británie, rozhodne si toto miesto nenechajte ujsť. Svoj pobyt si určite vyberiete z ponuky cestovnej agentúry verne. Myslieť treba len na to, že pevnosti sa dajú navštíviť len na lodi, preto je dôležité nielen počasie, ale aj príliv a odliv.

Vrak parníka SS America, Fuerteventura

foto

FOTO: Flickr.com/Planet Exodus

Zaoceánsky parník má za sebou bohatú históriu. Prvý raz ho spustili na vodu v roku 1939. To, že išlo o výnimočnú udalosť, potvrdzuje aj fakt, že loď pokrstila americká prvá dáma Eleanor Rooseveltová. SS America niesla počas svojho života niekoľko mien, jej posádku tvorili nacistickí vojaci aj relaxujúci dovolenkári.

Od roku 1993 si ju môžu turisti obzrieť pri pobreží ostrova Fuerteventura, ktorý je súčasťou Kanárskych ostrovov, kde loď stojí od svojho stroskotania. Ostrov okrem toho ale ponúka aj mnoho ďalších zaujímavostí. Vyskúšajte letnú dovolenku na Fuerteventure. To najlepšie si vyberiete zo širokej ponuky verne.sk.

Hotel del Salto, Kolumbia

foto

FOTO: Flickr.com/Milagros Mata Gil

V časoch svojej najväčšej slávy bol kolumbijský hotel vyhľadávanou destináciou boháčov a milovníkov luxusu. Nakoniec, koho by nelákal úchvatný výhľad, ktorý ponúkala budova umiestnená na skale v blízkosti vodopádov?

Voda sa ale napokon stala aj prekliatím tohto miesta. Po postavení priehrady na rieke Bogota, zasiahol okolie neznesiteľný zápach, ktorý odstrašil všetkých potenciálnych zákazníkov od toho, aby sa na tomto mieste ubytovali.

No aj napriek tomu je dnes Hotel del Salto miestom, ktoré si určite treba pozrieť, ak sa vyberiete na dovolenku do Kolumbie. Exotická destinácia ponúka mnohé zaujímavé lákadlá, ktoré sa zapáčia každému cestovateľovi. Kolumbia síce nie je tradičnou dovolenkovou destináciou, ale verne.sk každému záujemcovi radi vyskladajú ponuku presne na mieru.

Chateu Miranda v Belgicku

foto

FOTO: Flickr.com/Cristopher Daniel

Zámok, ktorý volali aj Chateu Noisy (Zámok hluku), sa nachádza v meste Celles v Belgicku. Zvláštny názov nesie aj napriek tomu, že je tichý a opustený už viac ako 25 rokov. Schátraná budova prežila požiare aj silnú búrku, ktorá ju vážne poškodila.

V súčasnosti hrozí, že zámoček, ktorý sa v minulosti stal útočiskom šľachticov, napokon zbúrajú. Hoci dnes už nie je vo veľmi zachovalom stave, kým príde definitívne rozhodnutie o jeho ďalšom osude, ešte stále stojí za to, aby ste ho navštívili.

Zemeguľa Unisphere v New Yorku, USA

foto

FOTO: Flickr.com/Eddie Crimmins

Pamiatka na svetovú výstavu, ktorá sa v newyorskom parku Flushing-Meadow Corona Park konala v roku 1964, tu stojí dodnes. Guľa z nehrdzavejúcej ocele je národným pokladom a pamiatkou na túto významnú udalosť.

Hoci park, kde sa nachádza, nie je tradičným cieľom turistov, keď sa vyberiete do New Yorku napríklad s cestovnou agentúrou Verne Travel, neobíďte ju. Aj Unisphere je dôkazom toho, že zaujímavé diela môžete nájsť aj na miestach, kde by ste to najmenej čakali.

Zábavný park Wonderland v Pekingu, Čína

foto

FOTO: Flickr.com/Arie Boeve

Park, ktorý chcel byť všetkým tým, čo vo svete znamená Disneyland – zábava pre deti, rodiny, mladých aj starých. Wonderland plánovali ako najväčšiu stavbu v Ázii a to vo všetkom, nielen čo sa rozlohy týka. Prepychové mali byť aj služby.

K naplneniu tohto sna ale napokon neprišlo. Dôvod je úplne prozaický – staviteľom došli peniaze. Dnes si môžete park obzrieť v podobe, v akej ho zanechali na konci minulého storočia. Čo s týmto miestom bude ďalej, zatiaľ stále nie je jasné.

Čína je pre mnohých z nás ešte stále nepoznanou destináciou, no veľa cestovateľov sníva o tom, že ju raz navštívi. Okružnú poznávaciu jazdu po tejto zaujímavej krajine môžete podniknúť aj s verne.sk.

Väznica vo Filadelfii, USA

foto

FOTO: Flickr.com/里卡豆 Ricardo

A teraz niečo pre tých, ktorí sa radi trochu boja. Jedno z najstrašidelnejších miest na svete, väznica vo Filadelfii, v sebe nesie ozvenu krutosti a utrpenia, ktoré si tu v minulosti prežili mnohí trestanci. Väznicu otvorili ešte v roku 1829. Ľudí v nej držali zatvorených v oddelených kobkách, v tzv. samoväzení. Kruté boli aj praktiky, ktorými väzňov trestali, ak sa dopustili prehreškov proti pravidlám. Dozorcovia spôsobovali trestancom doslova muky. Nakoniec väznicu definitívne zatvorili v roku 1971.

V súčasnosti si ju chodia obzerať turisti, ktorých láka trocha mysterióznosti. O tom, že podľa mnohých na tomto mieste straší, asi ani netreba presviedčať. Ak máte radi záhady a paranormálne javy, nenechajte si toto miesto ujsť.

Michiganská centrálna stanica, Detroit

foto

FOTO: Flickr.com/Chris Luckhardt

Kedysi bola najvyššou vlakovou stanicou na svete, veľkolepá budova symbolizovala bohatstvo a prosperitu Detroitu. Postavili ju v roku 1913, kedy zažívalo mesto rozmach. Po rokoch slávy ale prišiel úpadok a stanicu v roku 1988 uzavreli. Dnes sú polorozpadnuté zvyšky domovom vandalov.

Aj napriek tomu je ale zaujímavým miestom, ktoré dotvára históriu jedného z najúspešnejších amerických miest. Na potulkách po Spojených štátoch, kam sa môžete vybrať aj s verne.sk, si ju preto zaznačte do svojho itinerára.

Mesto Kayaköy v Turecku

foto

FOTO: Flickr.com/ChihPing

Kedysi bolo mesto plné veselých Grékov, dnes je z neho len mesto duchov, ktoré sa stalo obľúbenou turistickou atrakciou. Láka ich sem niekoľko stoviek opustených domov, odkiaľ sa museli v roku 1923 vysťahovať prevažne grécki kresťania. Dôvodom bolo vrcholiace napätie medzi Tureckom a Gréckom.

Návštevou tohto miesta si ale ešte stále môžete spestriť letnú dovolenku v Turecku. V cestovnej agentúre verne nájdete pobyty len za vyše sto eur. Ak patríte k tým, ktorí majú radšej all inclusive, svoju dovolenku v Turecku tiež nájdete na verne.sk.

Zábavný park Jazzland, New Orleans

foto

FOTO: Flickr.com/Jason Knight lostlosangeles

Jazzland alebo Six flags malo byť miestom v New Orleans, kam budú chodiť rodičia so svojimi deťmi, aby si užili kopec zábavy a dobrej nálady. Keď ho v roku 2000 otvorili, radosť bola obrovská. Netrvala však dlho, o päť rokov neskôr ho vážne poškodil hurikán Katrina.

Dnes je park už len pamiatkou svojej zašlej slávy, no turisti si ho aspoň z diaľky stále radi obzerajú. Pridať sa k nim môžete aj vy, stačí, ak si vyberiete niektorý z pobytov v USA, ktoré ponúka verne.sk.

To najzaujímavejšie z aktuálnej ponuky viac ako 60 cestovných kancelárií nájdete na stránke verne.sk. Vyberte si tú najlepšiu letnú dovolenku pre seba.

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.