Malorka, Ibiza, Menorka alebo Formentera? Vyberte si ostrov presne pre seba!

 plaz

Vyberte si na svoju dovolenku ten pravý Baleársky ostrov.

FOTO: depositphotos.com

Baleárske ostrovy sú jedny z najkrajších ostrovov v Stredozemnom mori. Všetky majú niečo spoločné – nádherné pláže a zátoky. Zároveň sú ale také odlišné, ako len blízki susedia môžu byť. Ak sa neviete rozhodnúť, ktorý ostrov sa najlepšie hodí na letnú dovolenku práve pre vás, nechajte si poradiť!

Všestranná Malorka, kráľovná Baleárov

Najväčší z Baleárskych ostrovov je najpopulárnejší a tiež najuniverzálnejší. Na rozlohe 3600 kilometrov štvorcových sa rozprestierajú nádherné útesy, očarujúce vnútrozemie, v horách stoja romantické domy, na pobreží zasa komfortné hotely. Palma de Mallorca, hlavné mesto ostrova, je perlou Stredozemného mora. Nájdete tu reštaurácie s Michelinskou hviezdou aj obdivuhodné golfové ihriská.

Každý rok trávia dovolenku na Malorke tisíce turistov. Na malom ostrove však žije necelých 900-tisíc obyvateľov a tak ešte stále existujú miesta, kde nepocítite masy turistov. Medzi malým prímorským letoviskom Sant Elm úplne na západe a mestečkom Cala Ratjada na východe stoja pôvabné dediny, staré kostoly a kláštory. Niektoré zátoky nie sú vôbec zasiahnuté výstavbou, za to je na nich jemný piesok a krištáľovo čistá voda.

Golfisti a gurmáni si na Malorke prídu na svoje mimo hlavnej sezóny, rodiny s deťmi si užijú najmä v lete. Ostrov je jednoducho univerzálny, každý si počas dovolenky na Malorke nájde presne to, čo ho baví.

Predstavujete si svoju dovolenku na príjemnom mieste s all inclusive službami? Potom je presne pre vás Seramar Sunna Park Hotel & Apartments**** v Paguere. Pláž s jemným pieskom je vzdialená asi dvesto metrov od hotela, promenáda s obchodmi, barmi a reštauráciami je len pár metrov od hotela.

 malorka

 

Dovolenka na Malorke je pre každý typ dovolenkára.

FOTO: archív verne.sk

Menšia Menorka, pokojná a krásna

Členité pobrežie na severe, nádherné piesočnaté pláže na juhu a vidiecky pokoj medzi tým. Asi 95-tisíc ľudí je obyvateľmi takmer 700 kilometrov štvorcových, ktoré tvoria ostrov Menorka. Svoj prívlastok „menšia“ si vyslúžila len pri porovnávaní s Malorkou. Pre fanúšikov plávania a milovníkov prírody je najvýchodnejší Baleársky ostrov určite najväčší.

Najdlhšia pláž na ostrove, Playa Son Bou, je dlhá 2,4 kilometra. Je ideálna na slnenie, pre rodiny s deťmi, plávanie aj šnorchlovanie. Na severnom pobreží zasa vytiahnu svoje „dosky“ všetci surferi, ktorí chcú pokoriť tunajšie vlny. Nemusíte však ostať len na plážach, cieľov na výlet je na Menorke množstvo. Ciutadella, bývalé hlavné mesto na západe ostrova, má malebné centrum. Navštíviť môžete malé prístavy, prehistorické miesta a, samozrejme, hlavné mesto Mahón. Najvyšší vrch Menorky, Monte Toro, má výšku len 357 metrov, takže výstup na ňu zvládnete aj za horúceho počasia. Odmenou bude krásny výhľad na ostrov a more. Na vrchu stojí malá kaplnka a známa socha Krista s roztiahnutými rukami. Pamätník je spomienkou na menorských mužov, ktorí zahynuli v bojoch v Maroku.

Ak potrebujete vypnúť a dopriať si pokoj, je dovolenka na Menorke presne pre vás. Ideálnu destináciu ocenia rodiny s deťmi, ale tiež všetci, ktorí majú radi turistiku a pokojné pláže.

Ak si chcete vychutnať dovolenku bez kričiacich detí a ich rodičov, vyberte si hotel Vanity Eden Binibeca & Spa****. Moderný a elegantný hotel ponúka nielen krásny výhľad na more, ale aj kvalitné služby. Za pár minút sa dostanete do malebnej dediny s malými obchodmi s typickými bielymi ulicami a rybími reštauráciami.

 menorka

Vychutnajte si dovolenku s úžasným výhľadom.

FOTO: archív verne.sk

Všetko okrem nudy: Ibiza, najznámejší párty ostrov

Tanec, zábava a cez deň „chill“ na príjemných plážach, tak nejako vyzerá dovolenka na Ibize. Skutočný život sa odohráva v noci, je to niečo ako tradícia. Krásny, bohatí, hipíci, umelci a tanečníci, títo všetci milujú baleársky ostrov, ktorý je domovom gigantických párty klubov, kde vystupujú najznámejší DJ sveta. Ibiza má aj krásnu krajinu a idylické dediny, no tie zaujímajú len minimum návštevníkov.

Svojou láskou k Ibize sa netají princ Harry, milionárska dedička Paris Hilton či manželia Geissenovci. Dovolenkovali tu však aj napríklad Nicole Scherzinger, Cristiano Ronaldo, Kim Kardashian, Sarah Jessica Parker alebo George Clooney so svojou manželkou Amal. Stretnúť niektorú zo známych osobností tak naozaj nie je problém. Pacha Ibiza, Ushuaïa, Ibiza Rocks Hotel, Heart Ibiza alebo Amnesia. Tak toto sú mená, ktoré by ste si mali zapamätať – tie najlepšie párty kluby na Ibize. Minulý rok v nich vystupoval aj Avicii, Craig David, Paul Van Dyke či Fatboy Slim. A o zvučné mená určite nebude núdza ani tento rok.

Okrem toho však ostrov ponúka dvesto kilometrov členitého pobrežia, biele dediny, luxusné vily, butikové hotely, zelené kopce, krásne a opevnené historické centrum mesta Ibiza a najvyrovnanejšie podnebie zo všetkých Baleárskych ostrovov. A hoci sú to všetko krásne miesta, kde by ste si mohli aj oddýchnuť a načerpať nové sily, dovolenka na Ibize je hlavne pre tých, ktorí považujú dovolenku a párty za synonymá.

Pohodlnú dovolenku na Ibize môžete stráviť aj s našou cestovnou agentúrou verne.sk. Jedným z kvalitných hotelov v našej ponuke je Cooee Cala Llenya Resort Ibiza**** v Santa Eulalia. Asi tristo metrov od hotela sa nachádza obľúbená pláž s modrou vlajkou. Oddychovať na jemnom zlatom piesku môžete v chránenej zátoke, ktorá je obklopená skalami a borovicami.

 cooee

 

V hoteli Cooee Cala Llenya Resort Ibiza strávite aj príjemnú rodinnú dovolenku.

FOTO: archív verne.sk

Formentera, tichá krása

Formentera je najjužnejší zo štyroch Baleárskych ostrovov. Hoci sa v jednom bode nachádza len päť kilometrov od Ibizy, má jedinečný charakter. Ostrov je plochý, má široké piesočnaté pláže a vďaka nedostatku priemyslu a priaznivým vodným prúdom je tu more také čisté ako takmer na žiadnom inom mieste v Stredozemnom mori. Na ostrove nájdete dve jazerá spojené s morom, mnoho prírodných kamenných múrov a tiež veľa oviec. :)

Formentera bola vyhľadávaná od staroveku. Najskôr ju obsadili Feničania, po nich Rimania, Mauri a nakoniec kresťania. Neskôr sa ostrov stal útočiskom maliarov, spisovateľov a ľudí utekajúcich pred vojnami. Aj dnes je Formentera stále považovaná najmä za cieľ individualistov.

Dostať sa na tento pokojný ostrov nie je také jednoduché ako v predchádzajúcich prípadoch, na Formenteru sa totiž nelieta. Dovolenkári najskôr priletia na Ibizu a odtiaľ ich čaká trajekt na ostrov. Možno aj to je jeden z dôvodov, prečo nie je až taký vychytený medzi dovolenkármi. Pritom aj cesta trajektom môže byť začiatkom úžasného dobrodružstva.

Ak patríte k cestovateľom, ktorí sú ochotní pre dokonalú dovolenku aj niečo obetovať, potom si Formenteru určite vyberte. Jedným z najlepších hotelov na ostrove je Insotel Hotel Formentera Playa****. Sklamaní nebudete ani v najmenšom, hotel má vlastný plážový klub, školu potápania, surfovania a plachtenia. Stojí priamo na čiastočne skalnatej prírodnej pláži Mitjorn, od prístavu La Savina je vzdialený asi dvadsať minút cesty.

 formentera

 

Insotel Hotel Formentera Playa je skvelým miestom na rodinnú dovolenku na Formentere.

FOTO: archív verne.sk

Tak už viete, ktorý z Baleárskych ostrovov je pre vás ten pravý? Ak áno, neotáľajte zbytočne a objednajte si svoju letnú dovolenku v našej cestovnej agentúre verne.sk ešte dnes! Aspoň sa budete mať v týchto chladných dňoch na čo tešiť. :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.