Letná dovolenka v Egypte: Miesta, ktoré musíte vidieť!

Keď sa povie Egypt, každý si ako prvé predstaví do neba sa týčiace pyramídy, obrovské sfingy s hlavou človeka a telom leva, rieku Níl, po ktorej sa kedysi plavila krásna Nefertiti.

Egypt je však aj synonymom bohatého podmorského života, kam už roky zvádza turistov túžba po objavovaní krás a záhad Červeného mora.

Je jedno, či niekoho láka história, alebo je jeho koníčkom potápanie, letná dovolenka v Egypte dokonale skĺbi priania všetkých cestovateľov.

Červené more

Pestrofarebný život v Červenom mori.

FOTO: archív verne.sk

Milovníci potápania a všetci, ktorí obdivujú nádherný a pestrofarebný život pod hladinou mora si práve v Červenom mori na pobreží Egypta prídu na svoje. Kryštálovo čistá voda v okolí Sharm el-Sheikhu je ako stvorená na pozorovanie života rybiek mihajúcich sa sem a tam a bujných koralov, aké sa nájdu len na málo miestach na svete. Nezabudnite si preto pred letnou dovolenkou v Egypte zbaliť aj všetko potrebné na šnorchlovanie či potápanie. Komu chýbajú potrebné potápačské zručnosti, môže sa zveriť do rúk odborníkov, od ktorých sa naučí základy. A potom už len hurá do vody... alebo skôr pod vodu.

Hurgada

Jedno z obľúbených turistických centier v Egypte je Hurgada, ktorá sa nachádza na pobreží Červeného mora. Mesto sa naplno začalo rozvíjať až v 80.-tych rokoch 20. storočia, keď sem postupne prichádzali americkí, európski aj arabskí investori.

Hurgada sa skladá z niekoľkých oblastí. Dahar je stará časť mesta s mešitami, kde funguje aj najväčší bazár v meste. Najväčšia koncentrácia turistov je v Sakkale, ktorá pozostáva prevažne z hotelov a hotelových komplexov. Dovolenkári si tu radi vyjdú do obľúbených barov a reštaurácií, zabavia sa na diskotéke a zájdu do obchodov. Najlepšie nákupné možnosti však ponúka južná časť Hurgady, kde sa nachádzajú nákupné arkády a hotely vyššej kategórie.

Ak je práve Egypt miestom, kde by ste si radi oddýchli, vyberte sa sem na letnú dovolenku s cestovnou agentúrou verne. V jej ponuke nájdete desiatky hotelov, z ktorých si vyberiete.

Makadi Bay

Približne tridsať kilometrov od Hurgady leží letovisko Makadi Bay, ktoré sa dostáva do povedomia ako miesto luxusných štvor- a päťhviezdičkových hotelov so službami all inclusive na vysokej úrovni. Vybrať si niektorí z nich na svoju letnú dovolenku v Egypte môžete aj s verne.sk.

Na toto miesto smerujú každý rok najmä cestovatelia, ku ktorých hobby patrí potápanie. Tu nájdu pestrý podmorský život a koralové útesy. Ostatní si oddýchnu na nádherných plážach alebo sa vyberú za nákupnými možnosťami do malého centra, kde je niekoľko obchodov, reštaurácií, ale aj zmenáreň či diskotéka.

Luxor

Z histórie sa vieme nielen poučiť, ale zároveň sa vďaka pamiatkam z dávnych dôb prenesieme do minulosti a dokážeme si predstaviť, ako kedysi žili naši predkovia. Inak to nie je ani v Luxore, v jednom z najstarších a najkrajších miest v Egypte.

Dejiny Luxoru siahajú do čias pred naším letopočtom, kedy bol spočiatku len malým mestečkom na brehu Nílu. Postupne ale naberal na dôležitosti až sa pár storočí pred Kristom stal významným náboženským a správnym strediskom krajiny.

Celá architektúra mesta je prispôsobená pravidlám náboženstva. Na východnom brehu Nílu stoja chrámy a domy, na západnom brehu Nílu sú situované pohrebiská. Ak sa vyberiete na letnú dovolenku do Egypta, výlet do Luxoru si rozhodne pridajte do kolónky „must see“.

Údolie kráľov

foto

Údolie kráľov je miestom posledného odpočinku egyptských faraónov.

FOTO: archív verne.sk

Ruka v ruke vedľa seba kráča dávna história starovekého Egypta, krásna príroda a dobrodružstvo, keď zavítate do Údolia kráľov. Jedno z najznámejších pohrebísk sveta, kde odpočívajú faraónovia.

Archeológovia na tomto mieste odkryli niekoľko desiatok hrobov, len menšia časť z nich patrí kráľom. Rovnako nie sú všetky ani prístupné verejnosti, a to aj napriek tomu, že ide o jedno z najnavštevovanejších miest Egypta. Najznámejšia je Tutanchamonova hrobka, ktorá ostala až do roku 1922 ochránená pred zlodejmi. Vtedy ju našiel Howard Carter a jeho objav vyvolal senzáciu na celom svete.

Všetky hrobky sú ozdobené hieroglyfmi a maľbami, ktoré ešte aj v súčasnosti pôsobia, akoby ich na steny namaľovali len včera.

Hora Sinaj

Hoci so stopercentnou istotou nikto nevie, kde sa naozaj nachádza hora Sinaj, s najväčšou pravdepodobnosťou ide o horu Jabal Musa. Náboženský význam hory Sinaj je obrovský. Práve na tomto mieste totiž (podľa Biblie) odovzdal Boh Mojžišovi Desať Božích prikázaní. Aj preto sa jej hovorí Mojžišova hora. Pútnické miesto zahŕňa aj Kláštor svätej Kataríny.

Na vrchole stojí malá kaplnka zasvätená Najsvätejšej trojici. Postavili ju v roku 1934 na ruinách kostola zo 16. storočia. Mnohí veria, že skala, ktorá sa v kaplnke nachádza je presne tá istá, z ktorej Boh urobil tabule so svojimi prikázaniami. 750 krokov pod vrcholom hory sa nachádza Eliášova jaskyňa, kde Eliáš podľa náboženského učenia strávil 40 dní a 40 nocí modlitbami a rozprávaním a s Bohom.

Na začiatku nášho letopočtu sa z miesta stal cieľ mnohých pútnikov. Záznamy, ktoré sa tu našli, naznačujú, že medzi 12. a 14. storočím nášho letopočtu sem prúdili tisíce a tisíce ľudí. Cesta z Káhiry pešo a na ťavích chrbtoch trvala osem dní. Dnes sú už dopravné prostriedky modernejšie a hoci aj nepatríte k náboženstvám, ktoré toto miesto uctievajú ako posvätné, jeho návštevu by ste nemali zavrhnúť. Ak vás neláka viera, možno vás presvedčia východy Slnka, ktoré sú na tomto mieste úchvatné.

Marsa Alam

foto

V Marsa Alam vyrástli nové hotelové komplexy priamo na krásnych plážach.

FOTO: archív verne.sk

V minulosti to bola malá rybárska dedina, kam sa turisti často nezatúlali. Všetko sa zmenilo, keď tu vyrástlo medzinárodné letisko a tým sa aj niekoľkonásobne zvýšil aj počet prichádzajúcich dovolenkárov. Aby dedinka z nového potenciálu vyťažila maximum, začali sa tu stavať drahé, veľké hotely a celé hotelové komplexy. Ponúkajú služby, na ktoré ste v Egypte zvyknutí – to znamená, že počas celej letnej dovolenky v Marsa Alam nemusíte ani päty vytiahnuť z vášho komplexu. Postarajú sa tu o vás do poslednej bodky.

Ak by ste sa predsa chceli pozrieť na život za bránami hotela, nadýchať sa trochu miestneho koloritu a spoznať život Egypťanov máte k dispozícii mestečká Port Ghalib a El Quiser. V Port Ghalib objavíte prístav, do ktorého smerujú jachty z celého sveta. Ocitnete sa tu na správnom mieste aj v prípade, že si chcete vyskúšať niektorú z vodných športových aktivít.

verne.sk sa môžete vybrať aj do niektorého z hotelov v stredisku Madinat Coraya s krásnymi plážami, farebnými koralmi, ale aj aquaparkom, kam majú vstup zdarma všetci klienti z hotelov v tomto stredisku.

Plavba po Níle

Časom preverený spôsob ako spoznať krajinu faraónov je plavba po najdlhšej rieke sveta. Na Níle nie je nič predvídateľné. V jednej chvíli natrafíte na osamelého rybára, ktorý vesluje pomaly domov. Pokojný obrázok len o chvíľu neskôr vystriedajú drzí tínedžeri, ktorí sa bezuzdne premávajú na svojej rýchlolodi. A to všetko len preto, aby vás upútali a nalákali na obchod.

Niekedy cítite pri úsvite na palube lode svieži a čistý vietor a všetko okolo je mokré. Ďalšie ráno je všetko okolo vás suché, vidíte iba žlté kopce a vzduch je horúci, plný ťažkého prachu.

Biela púšť

Už ste si niekedy predstavovali, aké by to bolo prechádzať sa krajinou na Mesiaci? Aspoň malý náznak vám môže ukázať Biela púšť v Egypte, ktorá sa nachádza asi 45 kilometrov od mesta Farafra. Ak sem prídete v noci, všade pred vami sa bude rozprestierať len piesok a občas nejaké skaly. Prirovnanie k mesačnej krajine teda nie je bezdôvodné. Môžete si byť istí, že Biela púšť v Egypte sa zaradí k najunikátnejším miestam, ktoré počas svojich cestovateľských výletov navštívite.

Čierna púšť

Pri letnej dovolenke v Egypte nenájdete len Bielu, ale aj Čiernu púšť. Táto nevyzerá ako mesačná krajina, ale svoju stopu tu zanechala erupcia vulkánu, ku ktorej došlo už veľmi dávno. Pamiatka na ňu však ostala dodnes v podobe čiernych kopcov a skál. Už samotné pomenovanie Čierna púšť z nej robí zaujímavú atrakciu, ktorá by nemala chýbať v zozname miest, ktoré chcete v Egypte navštíviť.

Pyramídy a sfingy

foto

Bez návštevy pyramíd z Egypta ani nemôžete odísť.

FOTO: archív verne.sk

Čo si ako prvé predstavíte, keď sa povie Egypt? Pravdepodobne vám pred očami hneď vyskočia obrazy sfíng a pyramíd. Do svetového dedičstva UNESCO patrí lokalita Pyramídy v Gíze. Ide o druhé významné miesto, kam sa pochovávali vládcovia Egypta.

Najznámejšia a zároveň najvyššia je Cheopsova pyramída, ktorá je vysoká 137 metrov. Len o niečo nižšia je Rachefova pyramída a treťou je Menakaureho pyramída. Celkovo je ich však v Egypte evidovaných niečo medzi 80 až 111.

Pyramídy majú tvar ihlanu, ktorý starí Egypťania považovali za ten správny, aby sa faraónova duša dostala do nebies. Súčasťou komplexu v Gíze je aj Veľká sfinga vytesaná z jedného bloku kameňa a vôbec najväčšia sfinga v Egypte.

Nezabudnite, ešte stále platí veta, že kto bol v Egypte a nevidel sfingy, nevidel všetko.

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.