Lanzarote, ostrov, kde jeden človek zachránil tradície a prírodu

Na Lanzarote sa ukrýva množstvo zaujímavých miest, ktoré stoja za objavenie.

FOTO: flickr.com/Anna Marija Bulka

Možno vás to prekvapí, ale Lanzarote, jeden z Kanárskych ostrovov, sa stáva stále žiadanejšou destináciou. Neočakávajte nič pompézne alebo honosné. Jeho krása sa skrýva predovšetkým v elegantných a ekologických miestach. Svoje dni tu strávite na bicykli, turistikou, surfovaním alebo ochutnávkou miestnych vín.

K najväčším prednostiam Kanárskych ostrovov patrí jednoznačne počasie. Samozrejme, že občas býva veterno a búrky tiež nie sú úplne neznámym pojmom. No väčšinu času je na ostrovoch slnečno a teplota dosahuje príjemných 22 stupňov. Dokonca ani počas leta sa teploty zvyčajne nevyšplhajú vyššie ako okolo 25 stupňov Celzia. Takže kedykoľvek sa vyberiete na dovolenku na Kanárske ostrovy, je takmer vždy dosť teplo na to, aby ste sa mohli kúpať a opaľovať.

Jedna z prvých vecí, ktorá každému počas dovolenky na Lanzarote udrie do očí, je vplyv vizionárskeho umelca, architekta a ekológa Césara Manriqueho. Zachránil ostrov pred búrlivým pustošivým rozvojom. Vďaka nemu tu nenájdete žiadne mrakodrapy a dokonca ani budovy vyššie ako tri poschodia. Jeho mimoriadne kreácie podčiarkujú jedinečnú geológiu ostrova a dnes sú jeho hlavnými turistickými atrakciami.

Reštaurácia, pod ktorou prúdi láva, aj neobvyklé jaskyne

Na to, aký je Lanzarote malý ostrov, ukrýva množstvo turistických atrakcií. Najlepšie, čo môžete počas dovolenky na Lanzarote urobiť, je prenajať si auto a prejazdiť krajinu krížom-krážom. Najpopulárnejšou turistickou atrakciou je Volcano park Timanfaya. Cez jedinečnú lávovú krajinu vedie trasa, ktorú navrhol César Manrigue. Jeho dielom je aj reštaurácia posadená v hornej časti Islote de Hilario s názvom El Diablo. Ponúka nádherný panoramatický výhľad, obzvlášť pôsobivý pri západe slnka. Zaujímavosťou je, že reštaurácia El Diablo využíva teplo sálajúce spod zeme na grilovanie mäsa a rýb pre návštevníkov.

timanfaya

Po Národnom parku Timanfaya sa môžete povoziť aj autobusom.

FOTO: flickr.com/ Samuel Auguste

Najkrajší nočný klub na svete. Tak sa zvykne označovať Jameos del Aqua, zrejme najväčší príklad Manrigueho práce na Lanzarote. Legendárna hollywoodska filmová hviezda Rita Heywort ho označila za „ôsmy div sveta“. Jameos del Aqua je súčasťou 6 km dlhého lávového kanála, ktorý vznikol pred asi štyritisíc rokmi, keď vybuchla sopka Montana La Corona. Po povrchu zatvrdnutej lávy aj ďalej prúdila tekutá láva, čím sa vytvoril kanál vedúci až do Atlantického oceána. „Jameo“ vlastne označuje veľké otvory, ktoré vznikli, keď sa časť strechy kanálu zrútila. V nich videl Manrigue potenciál, a tak kým na iných ostrovoch vyrastali golfové strediská, on vybudoval kamenné schodisko vedúce do prvej jaskyne známej ako „Jameo Chico“, ktorá sa zmenila na neobvyklý bar. Známa je aj „Jameo Grande“ s veľkou otvorenou jaskyňou lemovanou tropickými rastlinami a s najúžasnejším jazierkom na plávanie, aké ste kedy videli. Paradoxom je, že plávanie je v ňom zakázané. Údajne jediný, kto tu má povolené plávať je španielsky kráľ.

Vzadu za jazierkom je dokonca vytvorené hľadisko určené pre klasické koncerty, pretože má vynikajúcu akustiku. Používa sa aj na filmové projekcie a v roku 2010 tu mal svoju lanzarotskú premiéru film Pedra Almodovara „Broken Embraces“.

Návštevu Jameos del Aqua je najlepšie spojiť aj s výletom do Cueva de Los Verdes, jedného z najdlhších vulkanických tunelov na svete. V minulosti slúžil ako úkryt pre miestnych obyvateľov, ktorí sa tu skrývali pred pirátmi. Rovnako ako všetky ostatné jaskynné systémy, má aj Cueva de Los Verdes svoje vlastné optické ilúzie. Je to zároveň jediné miesto na objavenie Zelených jaskýň. Ak však trpíte klaustrofóbiou, pripravte sa na to, že sa tu môžete cítiť trochu stiesnene. A to aj napriek tomu, že jaskyňa je celkom veľká.

Cueva de Los Verdes

V Cueva de los Verdes objavíte nezvyčajné optické ilúzie.

FOTO: flickr.com/ Jocarlo

Napätie aj ostré pichliače

Hľadáte trochu adrenalínu? V tom prípade zamierte na sever ostrova a navštívte Mirador del Rio. Rozhľadňa vo výške 479 metrov bola na svoj účel používaná už stovky rokov. Kedysi sa vďaka nej stihli domáci ukryť pred pirátmi, neskôr tu bola postavená malá pevnosť so zbraňami, ktorá mala odradiť invázie amerických plavidiel. Dnes sú v Castillo de San Jose uložené moderné umelecké predmety.

Lanzarote je slávne aj vďaka svojej Jardín de Cactus (záhrade kaktusov). Nachádza sa na severe ostrova v Guatize. Tiež vznikla pod vedením Césara Manrigueho. Je domovom viac ako desaťtisíc rôznych rastlín. Obsahuje jednu z najlepších zbierok kaktusov na svete. Výber rastlín, dizajn a konečná podoba je dielom významného botanika, ktorý zhromažďoval informácie o kaktusoch a sukulentoch. Tie tunajšie pochádzajú z Kanárskych ostrovov, Madagaskaru a Ameriky.

jardin de cactus

Jeden z najväčších zážitkov počas dovolenky na Lanzarote je návšteva záhrady Jardin de Cactus.

FOTO: flickr.com/ Patrick

Pre milovníkov pláží

Dovolenka na Lanzarote je pre každého, kto obľubuje slnenie na krásnych plážach. Na takom malom ostrove sa rozprestiera viac ako stovka pláží a niektoré patria do zoznamu najlepších na Kanárskych ostrovoch. Väčšina z nich sa môže pochváliť zlatistým pieskom, nie tým čiernym sopečným, aký je na iných ostrovoch. V hlavných letoviskách Puerto del Carmen, Costa Teguise a Playa Blanca sú vynikajúce pláže, ktoré vznikli privezením piesku zo Sahary. Tieto pláže sú často ocenené modrou vlajkou, sú dobre udržiavané a ponúkajú ležadlá, slnečníky a toalety.

Ak túžite po nefalšovanej čiernej sopečnej pláži, vyberte sa na Playa Quemada v blízkosti Puerto del Carmen alebo El Golfo, ktorá sa nachádza na ceste do Playa Blanca. Ak to už však býva, tie najkrajšie pláže sú tak trochu mimo „vychodených chodníčkov“. Bývajú menej zaplnené, no na druhej strane sú často ponechávané v pôvodnom stave, takže žiadne slnečníky ani nič podobné nečakajte. Za najkrajšie domáci označujú Papagaya a Famara. Kým Papagayo tvorí malebná zbierka zátok, Famara je deväť kilometrov dlhý úsek piesku. Papagayo má vo všeobecnosti lepšie počasie, pretože leží na juhu ostrova. Famara je pláž na severe ostrova, takže v zime by ste sa tu opaľovali len ťažko. Aj počas zvyšku roka tu fúka silnejší vietor, vďaka čomu je ideálnym miestom na vodné športy ako windsurfing alebo kitesurfing.

puerto del carmen

 

V stredisku Puerto del Carmen nájdete nádherné pláže.

FOTO: flickr.com/ Wolfgang Staudt

 

Ak hľadáte práve divokejšie pláže, potom je Orozola na severnom cípe ostrova najlepším miestom. Najznámejšia tunajšia pláž je Caleton Blanco. Severne od Orozola nájdete pláž ideálnu pre surferov – Playa de la Canteria. Asi najdivokejšia pláž na ostrove je Playa El Risco.

Niečo pre seba si tu však nájdu aj rodiny s deťmi. Pre tie je najlepšia Playa Garita. Je dlhá asi jeden kilometer a má niekoľko reštaurácií postavených priamo na piesku. Nájdete tu aj dobre udržiavané sprchy a toalety.

Top hotely pre dovolenku na Lanzarote

V oblastiach ako Playa Blanca, Puerto del Carmen a Costa Teguise stoja kvalitné rodinné hotely. V iných častiach nájdete aj butikové hotely, apartmány alebo bungalovy postavené v tradičnom štýle. K najlepším hotelom patrí all inclusive hotel Sol Lanzarote**** v oblasti Puerto del Carmen, ktorý je ideálny na rodinnú dovolenku. Pre deti je pripravené detské stredisko, akčné dni plné aktivít, ihriská inšpirované starými mýtmi a legendami. Vďaka výhodnej polohe majú hostia po ruke bary, reštaurácie, obchody, nákupné centrá a kluby. Atmosféru v areáli spríjemňujú vysoké palmy, takže budete mať pocit, akoby ste boli na dovolenke v Karibiku.

sol lanzarote

Hotel Sol Lanzarote sa nachádza v jednej z najvychytenejších častí Lanzarote – Puerto del Carmen.

FOTO: archív verne.sk

Na okraji Puerto del Carmen pri pláži Playa de Matagorda stojí aj hotel Beatriz Playa & Spa****. Pochváliť sa môže najmä novým a moderným spa a wellness centrom, ktoré sľubuje tú najlepšiu starostlivosť o vaše telo aj myseľ. Vyskúšate masáže, vírivku, saunu alebo kozmetické procedúry? Výber je len na vás. A ak už budete dostatočne „vyoddychovaní“, vyberte sa do Národného parku Timanfaya, ktorý je vzdialený len desať kilometrov.

beatriz

 

V hoteli Beatriz Playa & Spa si užijú dovolenku na Lanzarote rodiny s deťmi aj páry.

FOTO: archív verne.sk

Chcete si dopriať luxusnejšiu dovolenku? Potom je tu pre vás hotel Hesperia Lanzarote***** v Puerto Calero. Rezort, kde nájdete pokoj a relax, sa rozprestiera priamo pri mori nad skalnatým pobrežím. K nádhernej prírodnej zátoke vedie schodisko. Vychutnajte si všetko, čo vám okolie ponúka, zájdite do reštaurácií, barov a obchodov. Stredisko Puerto del Carmen je známe svojou dlhou nákupnou ulicou Avenida de las Playas.

hesperia

Hotel Hesperia Lanzarote splní očakávania aj náročných klientov.

FOTO: archív verne.sk

Dobre vedieť, že...

  • Opaľovanie „hore bez“ je na Lanzarote takmer štandard, ale nudizmus je obmedzený skôr na pokojnejšie pláže.

  • Pripravte si zopár kópií svojho európskeho zdravotného preukazu a cestovného pasu, pretože ich budete potrebovať pri akomkoľvek lekárskom vyšetrení.

  • Svoj pas by ste mali mať vždy pri sebe. Vypýtať si ho od vás môžu aj pri platbe kreditnou alebo debetnou kartou.

Zlákali sme vás na dovolenku na Lanzarote? Sľubujeme, že nebudete ľutovať! ;) A ak ste si náhodou nevybrali žiaden z hotelov, ktoré sme vám predstavili, v našej ponuke ich nájdete ešte oveľa viac. Neváhajte a vyberte si svoju dovolenku v cestovnej agentúre verne.sk.

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.