Kanárske ostrovy: Miesto, kde si svoju dovolenku vyberie každý

Kanárske ostrovy sú ideálne na dovolenku počas celého roka.

FOTO: depositphotos.com

Mix európskej, africkej a juhoamerickej kultúry je synonymom pre Kanárske ostrovy. Každý deň sa môžete ocitnúť v úplne inej krajine – najskôr si oddýchnete na plážach v karibskom štýle, potom navštívite tropické plantáže, ktoré sú domovom nezvyčajných zvierat, a nakoniec vystúpite na zasnežené sopky. Dovolenka na Kanárskych ostrovoch by nebola úplná bez ochutnávky najlepších španielskych vín, šnorchlovania a tanca v niektorom z horúcich ostrovných klubov.

Najlepšia vec na Kanárskych ostrovoch je ich klíma. Teplú zimu zmierňujú vetry prúdiace od Atlantiku, ktoré sú najsilnejšie na Fuerteventure a Lanzarote. No ani tie nezabránia tomu, aby ste sa na „Kanároch“ mohli kúpať počas celého roka. Využívajú to najmä turisti zo severských krajín Európy. A priznajme sa, že po teple sa už pomaly, ale isto začíname obzerať aj my. Dovolenkárov je na ostrovoch pomerne dosť – na Gran Canarii alebo Tenerife je dokonca častejšie počuť angličtinu a nemčinu ako domácu španielčinu. Na druhej strane sú turisti dôvodom, kvôli ktorému vzniklo množstvo reštaurácií s medzinárodnou kuchyňou, požičovne áut, vodné zábavné parky alebo golfové ihriská. Tí, ktorí už prežili dovolenku na Kanárskych ostrovoch, sa zhodujú v jednom – najlepšie je požičať si auto a vyraziť na cestu okolo ostrova.

Každý zo siedmych Kanárskych ostrovov je akoby samostatným svetom s unikátnym čarom. Štyri najväčšie sú zároveň najnavštevovanejšie – Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura a Lanzarote. Aj zvyšné tri – El Hierro, La Gomera a La Palma, majú čo ponúknuť. Z hlavných ostrovov sa na ne často podnikajú výlety loďou. La Gomera, El Hierro, časť La Palmy a Gran Canarie sú úrodné, zarastené exotickou tropickou vegetáciou, kým Lanzarote, Fuerteventura a časť Tenerife sú suché, s lávovými jaskyňami a púštnymi piesočnými dunami.

Tenerife: Zo všetkého niečo

Vyhľadávaný ostrov dovolenkárov je rozdelený na dve časti. Južné pobrežie s oblasťami Playa de las Americas a Costa Adeje je plné moderných výškových hotelov. Daždivejšie severné pobrežie ukrýva malé nedotknuté dediny. Pre cestovateľov má pripravených množstvo zaujímavostí od výletov lanovkou na svahy Pico del Teide (sopka a najvyšší vrch Španielska), cez plávanie v obrovskom umelom jazere, prechádzky botanickou záhradou až po tancovanie na diskotékach.

Turistika a zábava pre rodiny

Vrch Pico del Teide sa nachádza v Národnom parku Teide, kde je tiež množstvo možností na pešiu turistiku. Navštíviť môžete aj observatórium, ale hlavne si tu vychutnáte nádherný výhľad na krajinu a dychberúce západy slnka.

Zábavou pre celú rodinu je návšteva niektorého z vodných parkov. V Playa de las Americas sa nachádza Siam Park, ktorý už niekoľko rokov po sebe skončil na prvom mieste v rebríčku portálu Trip Advisor o najlepší vodný zábavný park v Európe. Loro Parque je zoologická záhrada v Puerto de la Cruz, kde žijú rôznorodé druhy zvierat. Umeleckým dielom Césara Manriqueho je Parque Maritimo v Santa Cruz, veľmi populárny a cenovo dostupný aquapark.

tenerife

Najvyšší vrch Kanárskych ostrovov aj Španielska - Pico del Teide.

FOTO: depositphotos.com

Pre športových nadšencov

Jedna z najlepších vecí, ktoré sa dajú na Tenerife robiť je potápanie. Vyhľadávaná aktivita priláka na dovolenku na Tenerife každý rok množstvo turistov. Vznikli tu preto potápačské školy, kde sa naučíte to najdôležitejšie a požičiate si potápačskú výstroj. Väčšina škôl sa nachádza na juhu a západe ostrova v mestách ako Costa del Silencio, Los Cristiano a Puerto Santiago. Okrem potápania je Tenerife ako stvorené na rybárčenie, vodné lyžovanie, jazdu na kajaku, plachtenie alebo paraglajding. Pobrežie Tenerife počas celého roka obývajú delfíny a veľryby. Výlety za nimi ponúka viacero spoločností. Úžasným zážitkom je nielen klasické safari na džípoch, ale aj safari pod vodou, kde objavíte okrem húfov pestrofarebných rýb tiež manty.

Dovolenku na Tenerife vyhľadávajú aj milovníci golfu. Po celom ostrove je rozmiestnených niekoľko golfových ihrísk. Tie najznámejšie sú Golf del Sur v meste San Miguel de Abona, Golf Costa Adeje alebo Golf Buenavista del Norte, ktorý navrhol jeden z najlepších golfistov svojich čias Severiano „Seve“ Ballesteros.

Kde si vybrať hotel

Pláže na Tenerife sú prevažne malé, s čiernym sopečným pieskom. Zaujímavosťou je, že biely piesok sa na niektoré pláže dováža až zo Sahary. Oblasti Playa de las Americas a Costa Adeje sú plné hotelov. A práve v druhej spomínanej oblasti nájdete tie najluxusnejšie na ostrove.

Gran Canaria: Samostatný kontinent

Na Gran Canarii je tá najrozmanitejšia prírodná scenéria spomedzi všetkých Kanárskych ostrovov. Piesočnaté Maspalomas na juhu, subtropické lesy vo vnútrozemí, drsné hory a hlavné mesto Las Palmas s rušným nočným životom a piesočnatými plážami. Na Gran Canariu sa vyberte tiež vtedy, ak máte radi turistiku. Ostrov je plný dobre značených turistických trás.

Kde si vybrať hotel

Mesto Maspalomas je obklopené obrovskými dunami, ktoré pripomínajú Saharu. Najlepšie si ich človek vychutná, keď príde skoro ráno, keď ešte nie sú plné turistov. Pokoj a ticho, aké tu nájdete, sú na nezaplatenie. Maspalomas je prepojené s ďalšími dvomi obľúbenými turistickými centrami – Playa Del Ingles a Meloneras. Vďaka ich spojeniu môžete plynule prejsť z jedného konca na druhý. Ak sa rozhodnete pre dovolenku na Gran Canarii, nemusíte si bezpodmienečne vybrať all inclusive. Radšej si zvoľte polpenziu alebo len raňajky, prenajmite si auto a precestujte ostrov krížom-krážom. V Playa Del Ingles nájdete množstvo hotelov panelákového typu alebo aparthotelov, ktoré sú prispôsobené na takýto typ dovolenky. Keďže jedlo v reštauráciách je dobré a za pomerne slušné ceny, určite sa oplatí ho vyskúšať.

las palmas - gran canaria

Hlavné mesto Gran Canarie - Las Palmas.

FOTO: depositphotos.com

Pláž, ktorú nemôžete obísť

K najkrajším plážam patrí mestská pláž Las Canteras. Je na nej všetko, na čo si pomyslíte – veľké vlny aj pokojné vody vhodné na šnorchlovanie. Výhodou je jej poloha v meste, takže kúsok od svojho ležadla si skočíte do baru pre osviežujúci drink alebo do reštaurácie na obed. Najlepší čas na trochu romantiky je večer, keď zapadá slnko a na obzore sa črtá Pico del Teide.

Pravá Gran Canaria

Keď strávite deň v údolí Agaete, uvidíte Gran Canariu, ako ju milujú domáci – s vysokými útesmi, malými bielymi dedinami, kávou, mangom a vínom. Množstvo jaskynných domov a kostolov objavíte v Guayadeque, odkiaľ určite neodíďte bez večere v známej jaskynnej reštaurácii. Návšteva Guayadeque vám „zavonia“ ešte viac koncom januára, keď začínajú rozkvitať mandľové kvety a okolie naplní ohlušujúci bzukot včiel.

Záhrqada, ktorú musíte vidieť

Na Kanárskych ostrovoch rastie šesťsto jedinečných druhov rastlín, z toho viac ako sto nájdete práve na Gran Canarii. Ak by ste si ich chceli pozrieť v ich prirodzenom prostredí, trvalo by vám roky, všetky ich nájsť. Jednoduchšie je zájsť do záhrady Jardín Canario, vzdialenej od Las Palmas sedem kilometrov. Je to jediné miesto, kde žije kriticky ohrozený dračí strom. S lesmi, rybníkmi a trávnikmi je to skvelé miesto na „vypnutie“.

Fuerteventura: Pre milovníkov vodných športov

Druhý najväčší z Kanárskych ostrovov leží necelých sto kilometrov od afrického pobrežia. Fuerteventura je vyprahnutá ako púšť, no jej pobrežie je pre dovolenkárov obrovským lákadlom. Spomedzi všetkých Kanárskych ostrovov je Fuerteventura najveternejšia, čo je dobrým znamením pre všetkých surferov, windsurferov a kitesurferov.

Sever alebo juh?

Na severe vyniká stredisko Corralejo. V pravom španielskom rezorte sa miešajú miestni obyvatelia s turistami z celého sveta. Vyberte si ubytovanie s raňajkami alebo polpenziou a neoľutujete. V malých tapas baroch a reštauráciách si pochutnáte na miestnych špecialitách.

Na juh láka dovolenkárov polostrov Jandia. Hlavným strediskom je mestečko Morrojable so štyrmi kilometrami pláží. Ale, pozor! V niektorých častiach budú aj plavky nadbytočným odevom. :) Zlaté duny sú také rozsiahle, že aj „plachí“ nudisti si nájdu diskrétne miesto, kde zahodia všetko nepotrebné oblečenie. Ak sa chcete vyhnúť nuda plážam, najlepšie urobíte, keď sa budete držať blízko dovolenkových stredísk.

Slováci si užijú dovolenku na Fuerteventure najmú v strediskách Costa Calma a Caleta de Fuste, ktoré sú presne také, na aké sme zvyknutí – komplexy s dobrými službami a rezorty stojace priamo na pláži. V blízkosti Caleta de Fuste stojí za návštevu Soľné múzeum, venované histórii soli. Čisté biele lôžka plné soli, salinas, sú tým pravým lákadlom. Obyvatelia ostrova tu pracovali od konca 19. storočia.

las teresitas

Na Kanárskych ostrovoch nájdete krásne pláže.

FOTO: depositphotos.com

Syr, ktorý musíte vyskúšať

Na Fuerteventure vládnu kozy. Doslova. Hlavné mesto Puerto Del Rosario bolo kedysi známe ako Puerto des Cabras – Prístav kôz. Na celých Kanárskych ostrovoch je vďaka pikantnej chuti preslávený kozí syr Majorero. Najlepšie chutí grilovaný s trochou palmového medu. Odvážlivci môžu vyskúšať aj likér z kozieho mlieka, aj keď za sangriu ho asi nevymenia.

Najlepší výlet

Miestni obyvatelia tvrdia, že na Fuerteventure rastie to najlepšie aloe vera na svete. Počas dovolenky na Kanárskych ostrovoch to môžete vyskúšať aj sami – či už si s ním umyjete vlasy, použijete pri sprchovaní alebo ako ochranu pred slnečným žiarením. Výlet do továrne, kde sa aloe vera spracováva, je nielen fascinujúci, ale po jeho absolvovaní možno budete vyzerať aj mladšie.

Lanzarote: Ostrov Césara Manriqueho

Najmladší zo siedmich ostrovov má zlaté pláže, biele dediny, jaskyne a sopečný národný park, kde stále stúpa z puklín v zemi teplo. O ostrove sa hovorí, že neprial poľnohospodárom, no predsa je niečo, čomu sa tu mimoriadne darí. Z hrozna pestovaného v sopečnom popole sa produkuje charakteristické kanárske víno. Ochutnať ho môžete vo vinárstvach alebo miestnych reštauráciách.

S Lanzarote sa však najviac spája meno vizionára a architekta Césara Manriqueho. Jeho rukopis je viditeľný v mnohých projektoch, ktoré na ostrove vznikli. Najviac mu patrí vďaka za to, že neústupčivo bojoval proti výstavbe vysokých domov, preto tu dnes okrem jednej výškovej budovy nenájdete žiadne domy, hotely ani kancelárie vyššie ako dve – tri poschodia.

Kam sa vybrať na výlet

Na juhozápade Lanzarote sa týčia Montañas del Fuego (Ohnivé hory), ktoré sú súčasťou Národného parku Timanfaya. Zaujímavosťou, akú dokáže vytvoriť len príroda sú Jameos del Aqua – prepadnuté lávové tunely, ktoré sú dnes jaskynným labyrintom končiacim v mori. K špecialitám národného parku patrí jazda na ťave a hlavne reštaurácia El Diabolo, kde vám ponúknu jedlo, ktoré zrejme neochutnáte nikde inde – mäso pripravené na sopečnom grile.

Rovnako ako na Gran Canarii aj na Lanzarote môžete navštíviť botanickú záhradu. El Jardín del Cactus sa nachádza na juhu ostrova a je domovom pre viac ako tisíc druhov kaktusov, sukulentov a iných rastlín. Za zastávku stojí aj pláž Playa del Papagayo so zlatistým pieskom, kde sa zapáči najmä rodinám s deťmi.

La Palma: Ostrov s dobrodružnou minulosťou

V meste Santa Cruz de la Palma bol v minulosti lodiarsky prístav. Práve v časoch, keď cez oceán prechádzali dobrodruhovia do Nového sveta a tieto končiny vyhľadávali piráti. Ostrov je známy tiež pod menom La Isla Bonita. Kvôli svojej jedinečnej krajine bol vyhlásený za biosférickú rezerváciu UNESCO. Niektoré časti ostrova sú dramaticky sopečné, ďalšie svieže ako dažďový prales. V Národnom parku Caldera de Taburiente vytvára neskutočnú scenériu sopečný vrch vysoký 2400 metrov a láva zostupujúca až k moru. Zalesnené plochy s potokmi dopĺňajú vodopády a strmé svahy.

Caldera de Taburiente, la Palma

V Caldera de Taburiente objavíte úžasnú prírodu.

FOTO: depositphotos.com

La Gomera: Najlepšia turistika

Prísť na trajekte z južných stredísk Tenerife a ocitnúť sa v prístavnom meste San Sebastian de la Gomera, je ako dostať sa do iného sveta. Na hornatej La Gomere si musíte obuť turistické topánky, zabudnúť na pláže a vydať sa spoznávať zákutia ostrova. Turistické trasy sú naozaj veľkolepé s dobre značenými chodníkmi, ktoré sa kľukatia cez celý ostrov.

El Hierro: Dokonalý únik

Tento polomýtický ostrov je miestom, kde dal Krištof Kolumbus zbohom Európe. Aj dnes je to dramatické miesto so strmými skalami, robustnými kopcami a cestami s množstvom zákrut. Rušné strediská s barmi a klubmi tu ani nehľadajte. Toto je pravé miesto pre tých, ktotí túžia po samote a chcú aspoň na chvíľu uniknúť od moderného sveta.

Ktorý ostrov vás zaujal najviac? Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote alebo Fuerteventura? V ponuke cestovnej agentúry verne.sk nájdete všetky, stačí si len vybrať!

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.