Exotická dovolenka s deťmi: Takto ju hravo zvládnete aj vy!

Deti si okrem zážitkov prinesú z dovolenky aj nové kamarátstva.

FOTO: depositphotos.com

Dieťa prinesie do každej rodiny veľa zmien, ktorým sa treba prispôsobiť. Niektorí rodičia sa napríklad vzdajú svojho obľúbeného koníčka – cestovania. Len preto, aby sa dieťaťu nič nestalo. Aby ste ho príliš nezaťažovali. Aby bolo v pohode a v poriadku. Ak by ste sa však úplne vzdali cestovania, pripravili by ste ho o množstvo zážitkov. Pritom to vôbec nie je potrebné. Ak si všetko vopred premyslíte a naplánujete, užije si cestu celá rodina spoločne. Prinášame vám niekoľko bodov, vďaka ktorým bude vaša dovolenka v exotike s deťmi oveľa jednoduchšia.

1. Vyberte si osvedčeného experta

Spoľahlivá cestovná agentúra vám pomôže so všetkými podrobnosťami vašej dovolenky. Vo verne.sk vám vieme poradiť s tým, ktorá krajina, oblasť či hotel bude pre vás ideálna, či už chcete len ležať na pláži alebo naopak plánujete aj nejaké adrenalínové dobrodružstvo. Zabezpečíme vám transfery, pomôžeme s takými drobnosťami, ako je napríklad prenájom auta a mnohé ďalšie. Vašu dovolenku vám dokážeme ušiť na mieru, potrebujeme len poznať vašu predstavu.

2. Vzbuďte záujem dieťaťa

Nestavajte sa k vašej dovolenke tak, že vy ste ju vybrali a hotovo. Zapojte do plánovania aj deti. Vezmite si napríklad mapu a ukážte mi, kadiaľ budete letieť. Alebo si na internete vyhľadajte rôzne atrakcie, ktoré sa v krajine dajú podniknúť a rozhodujte sa spolu, ktoré si pôjdete pozrieť. Ak majú z niečoho strach, obráťte ho na pozitívny zážitok.

3. Svoj zoznam prianí odložte nabok

Snívate celý život o tom, že si pôjdete pozrieť Machu Picchu alebo sa budete potápať so žralokmi? Rodinná dovolenka s dieťaťom asi nie je ten pravý čas na to, aby ste si splnili vlastné túžby. Radšej sa zamyslite nad tým, v akej krajine sa vám páčilo, kde ste sa cítili dobre a chceli by ste sa tam vrátiť. Na mieste, ktoré je vám aspoň trochu známe, sa budete cítiť oveľa sebavedomejšie a ľahšie zvládnete aj požiadavky svojho potomka.

4. Zbytočne nekombinujte

Ležanie na pláži a kúpanie v mori je fajn, ale vás láka aj poznávanie? Ak si vyberiete exotickú dovolenku kombinovanú s poznávaním, zbytočne si nedávajte veľa cieľov. Teda miest, ktoré chcete vidieť. Zbytočne by ste sa naháňali a ponáhľali. Doprajte si dostatok času na nové zážitky, ale aj na oddych.

5. Naplňte svojimi zážitkami knihu

Vyrobte spoločne v podstate malý denník vašej cesty. Stačí si so sebou vziať poznámkový blok, ktorý bude mať dieťa stále pri sebe. Môže si doňho kresliť zaujímavé veci, ktoré vidí po prvý raz alebo si zapísať príbehy, ktoré vám domáci obyvatelia iste radi porozprávajú. Niektoré strany nechajte prázdne, aby ste do nich doma mohli nalepiť fotky. Vďaka denníku bude mať aj najmladší člen rodiny pocit, že sa na celom dianí aktívne zúčastňuje, lepšie si zapamätá, čo všetko ste spolu prežili a v škôlke či škole sa potom môže svojím výtvorom pochváliť aj ostatným kamarátom.

6. Netrápte sa dlhým letom

V lietadle hrozí, že sa vaše dieťa bude nudiť. A čím väčšia a dlhšia nuda, tým otravnejšie dieťa. Nenechajte sa tým ale odradiť. V lietadlách dnes nájdete množstvo možností na to, ako sa zabaviť – môžete počúvať hudbu, pozerať filmy. Vezmite si so sebou cestovnú verziu vašej obľúbenej hry, knihu, ktorú radi čítate. A hlavne, myslite na to, že hoci je let dlhý, je to len zlomok celkového času vášho výletu.

7. Nešetrite na hračkách

Aj u vás doma platí trik s novými hračkami? Pripravte si ho aj na svoju dovolenku v exotike. Zabaľte si na každý deň vašej cesty jednu novú hračku, ktorú použijete ako lákadlo, keď sa vášmu drobcovi nebude chcieť podniknúť ďalší výlet alebo keď si budete chcieť oddýchnuť. Nemusí to byť pritom nič veľké. Balóny sú skvelým príkladom – sú ľahké a malé, takže ich môžete pribaliť hneď niekoľko. A radosť po ich nafúkaní býva zväčša obrovská.

8. Uprednostnite pohyb pred pozeraním

Všetko, do čoho aktívne zapojíte deti, bude mať oveľa väčší úspech, ako keď sa budú diania len pasívne zúčastňovať. Ponúkne mu sprievodca v morskom akváriu, aby nakŕmil ryby? Nechajte ho, nech si to vyskúša. Uvidíte, koľko zábavy mu takáto malá vec urobí. Ak budete na mieste, kde sa nebude dať robiť nič iné, len pozerať na pamiatky pred vami, požičajte mu aspoň svoj fotoaparát. Minimálne na ďalšiu polhodinu sa bude mať s čím zabávať.

9. Každý deň si dajte do programu aspoň jednu detskú aktivitu

Hotely v exotických destináciách sú na rodiny s deťmi pripravené do posledného detailu. V mnohých nájdete tobogany a aquaparky, minizoo a ďalšie zaujímavosti určené hlavne deťom. Nehovorte stále, že sa vám nechce alebo nemáte náladu. Každý deň si urobte čas na to, aby ste vyhoveli aj detským požiadavkám.

10. Nenúťte deťom neznáme jedlo

Iste, vy si možno neviete predstaviť svoju dovolenku v exotike bez toho, aby ste nevyskúšali všetky tradičné jedlá krajiny. V prípade dieťaťa to ale neplatí. Ak chcete udržať jeho dobrú náladu, vyberajte mu jedlá, ktoré sa aspoň podobajú na tie naše. Samozrejme, že ak bude chcieť vyskúšať niečo exotické, tak mu v tom nebráňte, len ho trochu usmernite. Nikdy neviete, ako zareaguje detský žalúdok. A stráviť niekoľko dní na izbe v boji s bolením brucha by ste asi nechceli.

11. Upravte trochu rodičovské pravidlá

Aj keď doma trváte na tom, že s tabletom či smartfónom sa môže hrať len pár minút, nebuďte na dovolenke takí striktní. Malé uvoľnenie pravidiel nikomu neublíži. Nelámte si hlavu ani nad tým, ak sa občas budete musieť zmieriť s malým „úplatkárstvom“. Balíček cukríkov za to, že bez plaču prejde ďalšia prehliadka, predsa nie je tak veľa. :)

Či už chcete na exotickej dovolenke len relaxovať alebo aj poznávať históriu a kultúru, je len na vás. Ak by ste ju však zavrhli len kvôli svojmu dieťaťu, uškodili by ste aj jemu. Lásku k cestovaniu môžete v dieťati prebudiť kedykoľvek. Spozná nové miesta, zistí, že nie všade na svete fungujú a vyzerajú veci rovnako. Uvidíte, že váš výlet si bude pamätať ešte dlho a už sa nebude vedieť dočkať ďalšieho!

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.