Dovolenka na Mauríciu: Objavte poklad, ktorý ukrýva exotický ostrov

Dokonalým miestom na exotickú dovolenku je ostrov Maurícius.

FOTO: archív verne.sk

Tropický ostrov Maurícius bol kedysi strašiakom kvôli pirátom, dnes je známy pre luxusné hotely na bielych piesočnatých plážach, za ktorými sa dvíhajú sopečné kulisy. Je to ostrov ako stvorený nielen na exotickú dovolenku, ale aj na skúmanie indických chrámov, koloniálnych domov, botanických záhrad, spoznávanie vzácnych vtákov lietajúcich medzi ebenovými stromami, prechádzky s levmi alebo plávanie s delfínmi. Zvyšky britskej koloniálnej éry je cítiť najmä na čajových plantážach alebo v tom, že na ostrove sa jazdí vľavo. Nádych exotiky pridáva všadeprítomná ikona ostrova – dnes už vyhynutý vták dodo.

Ostrov ležiaci len 20 stupňov od rovníka sám seba prezentuje ako celoročnú dovolenkovú destináciu. U nás je však zatiaľ známy skôr ako miesto na dovolenku počas zimných mesiacov. Vrchol sezóny prežíva od októbra do apríla, kedy je počasie horúce, vlhké a s miernou hrozbou cyklónov od januára do marca. "Zima" na ostrove je od mája do septembra. Rozhodne však počas nej nevládne počasie, na aké sme v zime zvyknutí my - naopak, je teplá a suchá, navyše s menším množstvom komárov. Aj keď určite nebude jednoduché opustiť all inclusive rezorty stojace priamo na pláži v tieni paliem, ak sa rozhodnete stráviť dovolenku na Mauríciu, určite neostaňte len za bránami hotela. Ostrov má množstvo nádherných miest, ktoré sa oplatí spoznať. 

Botanická záhrada

Jedna z najpopulárnejších atrakcií na ostrove, známa aj ako Pamplemousses Garden, sa nachádza v blízkosti hlavného mesta Port Louis. Botanickú záhradu založil v roku 1767 Pierre Poivre. Zaberá plochu asi 37 hektárov, je známa najmä vďaka obrovským vodným ľaliám, záhrade s koreninami a 85 druhom paliem z oblasti centrálnej Ameriky, Ázie, Afriky a ostrovov v Indickom oceáne.

Národný park Black River Gorges

Národný park má rozlohu viac ako 6-tisíc hektárov a nachádza sa na juhozápade ostrova. Bol vytvorený na ochranu prírodných druhov rastlín, vďaka čomu sa z neho stala jedna z najdôležitejších oblastí Maurícia. Najvyšším bodom parku je Black River Peak. Ak sa rozhodnete pre návštevu parku, nemusíte sa obávať, že by ste sa stratili. Turistom sú k dispozícii dve informačné centrá. V parku strávite príjemný deň na pikniku v niektorej z oblastí určených na tento účel. Ak sa vám nechce chodiť veľa po vlastných, nasadnite na vlak, cez 60 kilometrov parku vedie železnica. Základom tejto oblasti je časť dažďového pralesa, kde žijú aj vzácne druhy zvierat a vtákov. Park je tiež domovom mnohých endemických rastlín.

Ostrov Île aux Cerfs

Ostrov ležiaci na východnom pobreží Maurícia je známy najmä pre krásne piesočnaté pláže, nádhernú lagúnu, množstvo aktivít a vysokú úroveň služieb. Je zárukou dňa plného relaxu a zábavy na pláži ako z pohľadnice. Plávanie a šnorchlovanie v lagúne je doslova povinnosťou. Ak by ste túto časť vynechali, prišli by ste o veľký zážitok.

mauricius

Z dovolenky na ostrove Maurícius si odnesiete spomienky aj na krásne západy slnka.

FOTO: archív verne.sk

Port Louis

Hlavné a v súčasnosti aj najväčšie mesto ostrova bolo založené v roku 1735 francúzskym guvernérom. Prístavné mesto obkolesuje horsky masív Port Louis Moka Range. Jednou z historických pamiatok mesta je pevnosť Fort Adelaide alebo La Citadelle, ktorú postavili Briti v roku 1835. Ďalšími turistickými atrakciami sú nábrežie Caudan, Port Louis Bazaar, maurícijské „Chinatown“ a staré mestské divadlo. Ak sa zaujímate o históriu, potom sa zastavte v niektorom z troch múzeí – Blue Penny, Maurícijské prírodovedecké múzeum a Múzeum známok. Centrum mesta zdobí mnoho budov vo francúzskom štýle, ktoré zvyšujú šarm mesta.

Grand Bassin

V srdci ostrova Maurícius, v odľahlej horskej oblasti Savanna, sa ukrýva jazero Grand Bassin známe aj ako Ganga Talao. Je to najposvätnejšie miesto pre hinduistických veriacich. Podľa legendy voda v jazere „komunikuje“ s posvätnou vodou v indickej rieke Ganga. Každý rok sa tu počas sviatku Maha Shivaratri stretávajú státisíce hinduistov, ktorí si uctievajú boha Šivu, púšťajú po rieke loďky vyrobené z listov a umývajú sa posvätnou vodou. Stojí tu tiež socha boha Šivu, vysoká 33 metrov, ktorá je najvyššou sochou na Mauríciu.

Chamarel Park – Sedemfarebná krajina

„Sedem“ farieb parku Chamarel je geologickou kuriozitou a veľkým turistickým lákadlom ostrova. Krajina okolo Chamarelu je vskutku unikátna. Geologická formácia vulkanického pôvodu v rôznych odtieňoch ružovej, hnedej a purpurovej až po modrozelenú žiaria ako skrytý drahokam. No nie je to jediná zaujímavosť dedinky Chamarel. Tou druhou je vodopád padajúci do rokliny z takmer stometrovej výšky. Mnohí obyvatelia tvrdia, že je to najkrajší vodopád celého ostrova. Ak sa vyberiete na exotickú dovolenku na Maurícius, sami sa o tom presvedčíte.

Trou aux Cerfs

Vyhasnutá sopka vysoká 605 metrov sa je poznávacím znamením oblasti Curepipe. V strede krátera hlbokého 85 metrov a s priemerom 300 metrov je malé jazierko. Z vyhliadky na kráteri sa vám naskytne ten najkrajší pohľad na hlavnú časť ostrova. Žiadne nebezpečenstvo na sopke nehrozí, keďže bola vytvorená pred miliónmi rokov a naposledy bola aktívna pred 600- až 700-tisíc rokmi.

Ile aux Aigrettes

Za skutočne jedinečnou prírodou sa treba vydať na malý ostrov Aigrettes, ktorý sa nachádza len kúsok od pobrežného mesta Mahebourg. Ostrov vyhlásený za prírodnú rezerváciu je chránený maurícijskou organizáciou na záchranu divokého života. Vzhľadom na pozoruhodnú prácu ochranárov sa ostrov stal štandardom v ochrane vzácnych druhov. O tom, že to nie sú prehnané slová, vás presvedčí fakt, že tu žijú niektoré z najvzácnejších vtákov na svete. Týka sa to aj vzácnych druhov rastlín, niekoľko z tých, ktoré nájdete v tejto rezervácii, nerastú nikde inde na svete.

Ostrov Gabriel

Na samom severe Maurícia sa ukrýva ďalší poklad – ostrov Gabriel. S rozlohou 42 hektárov a najvyšším bodom s 28 metrami by ste si mohli povedať, že to nebude nič zaujímavé. No ak by ste ho pri dovolenke na Mauríciu vynechali, prišli by ste o veľa. Ostrov je chránenou prírodnou rezerváciu s tými najkrajšími plážami, aké si viete predstaviť. Krásne čistá voda priam láka, aby ste si nasadili šnorchel a ponorili sa spoznávať krásy koralov. Len ťažko by ste našli miesto, ktoré by bolo ideálnejšie na relaxovanie na nádhernej pláži.

Dom Eureka

Medzi ostatnými stavbami obzvlášť vyniká kreolský dom Eureka postavený v roku 1830, obklopený nádhernou záhradou a vodopádmi. Jeho jedinečnosť nespočíva len v tom, že ide o pravdepodobne najväčší dom na ostrove so 109 dverami a oknami. Od roku 1986 sa z domu stalo múzeum prístupné verejnosti. Je rozdelené do častí, ktoré sa venujú hudbe, umeniu, antickým mapám alebo čínskym a indiánskym doplnkom.

Ak ste si mysleli, že dovolenka na Mauríciu bude len leňošením na pláži, mýlili ste sa. Pre dovolenkárov, ktorí radi spoznávajú nové miesta a chcú si odniesť čo najviac jedinečných zážitkov je ostrov ako stvorený. Poďte sa o tom presvedčiť sami, z ponuky cestovnej agentúry verne.sk si vyberiete hotel, aký sa vám bude páčiť a potom sú už poznávaniu dvere otvorené!

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.