Dovolenka na Kube: Najlepšie turistické atrakcie v Havane

 

Počas dovolenky na Kube nemôžete obísť hlavné mesto ostrova Havanu.

FOTO: depositphotos.com

Hlavné mesto Kuby, Havana, vyvoláva predstavy o španielskych dobyvateľoch, revolučných hrdinoch a spisovateľoch, ktorí sa kedysi vyhrievali na pobreží ostrova. V každej časti Havany dnes čaká na turistov, cestovateľov a dovolenkárov niečo – dláždené ulice starej Havany plné histórie, nádherné kubánske barokové stavby, historické pevnosti, múzeá, legendárne reštaurácie a živé námestia.

Fiesta pre všetky zmysly

Havana je ako stvorená na prechádzky. Vypočujte si živé tóny rumby na rohu ulice, zastavte sa v reštauráciách, kde kedysi sedával Ernest Hemingway alebo vdychujte slaný vzduch na slávnom Malecóne. Havana to sú aj priateľskí a ústretoví ľudia. Miestni obyvatelia sú hrdí na svoju kultúru a radi sa podelia o svoje historické poklady. V Havane je množstvo zaujímavých miest, ktoré by turistom nemali uniknúť. Tu sú tie najznámejšie!

1. Stará Havana (Habana Vieja)

Časť mesta nazývaná Stará Havana je svetovým dedičstvom UNESCO. Elegantné klasicistické a barokové stavby ohraničujú dláždené námestia a úzke uličky. Mnohé z nich boli starostlivo obnovené do svojej bývalej krásy. Kubánskou oslavou barokového slohu je Catedral de San Cristobal. Je to miesto, kam sa upierajú zraky všetkých turistov v Starej Havane. Hovorí sa, že v rokoch 1796 až 1898 v nej boli uložené ostatky Krištofa Kolumba, hoci oficiálne to nikdy nebolo potvrdené. Pred útokmi pirátov mal mesto ochrániť hrad Castillo de la Real Fuerza, postavený v 16. storočí. Svojmu účelu však nikdy neslúžil, pretože bol umiestnený príliš ďaleko vo vnútri mesta. Namiesto toho bolla pevnosť skladiskom pre cennosti. Castillo de la Real Fuerza je doslova inžinierskym zázrakom s hlbokou priekopou, padacím mostom a stenami, ktoré sú šesť metrov hrubé a desať metrov vysoké.

Jedným z najživších miest na stretávanie obyvateľov Havany je dnes námestie Plaza Vieja. Pôvodne bolo postavené v polovici 16. storočia a slúžilo na vojenské cvičenia aj ako populárne trhovisko. V roku 1950 pohltila námestie výstavba, ktorá ho premenila na podzemné parkovisko. Vďaka občanom a podpore vlády sa ale nakoniec podarilo Plaza Vieja obnoviť a dnes je jedným z najpopulárnejších námestí v Starej Havane. Ďalším spoločenským centrom je námestie Plaza de Armas. Kaviarne, reštaurácie a tienisté záhrady lákajú domácich aj turistov, aby si v nich oddýchli od tropického tepla. Na námestí stojí nádherný Palacio de los Capitanes, ktorý hostil viac ako 60 španielskych generálov. Dnes je v ňom Museo de la Ciudad (Mestské múzeum), na ktorého nádvorí sa koná množstvo koncertov.

foto

Habana Vieja – Stará Havana je miesto, kde zažijete pravý život miestnych.

FOTO: depositphotos.com

2. La Bodeguita del Medio

Legendárna reštaurácia, kde si fanúšikovia pripomenú slávneho Ernesta Hemingwaya. Otvorili ju v roku 1942 a navštívila ju snáď každá známa osobnosť, ktorá sa ocitla na Kube, vrátane Pabla Nerudu, Gabriela Garcíu Márqueza, Nata King Colea a samozrejme Ernesta Hemingwaya. Turisti si sem radi prídu posedieť pri pohári chladného nápoja, pochutnať si na šťavnatých plodoch mora a počúvať kubánsku živú hudbu. Na každom centimetri stien visia podpisy a odkazy niektorých z najznámejších návštevníkov reštaurácie.

3. Hotel Ingaterra

Hotel Inglaterra bol otvorený v oku 1895 a je najstarším kubánskym hotelom. Pochváliť sa môže zoznamom slávnych hostí ako Anna Pavlova, Jose Marti alebo Winston Churchill. Má vzhľad neoklasického hotela, no zdobia ho aj krásne andalúzske mozaiky. Je to pravé miesto pre milovníkov histórie, ktorí sa chcú aspoň na chvíľu ocitnúť na mieste, kde sa plánovali kubánske vojny za nezávislosť. Ak by ste práve v ňom chceli prežiť svoju exotickú dovolenku na Kube, vyberte si tento hotel v ponuke cestovnej agentúry verne.sk!

foto

Hotel Inglaterra má jedinečný nádych histórie.

FOTO: archív verne.sk

4. Malecón

Prechádzky pozdĺž Malecónu pri západe slnka sú skvelým spôsobom, ako nasať atmosféru tohto miesta a vidieť niektoré pamiatky pozdĺž cesty. Slávny bulvár sa nachádza asi sedem kilometrov od Starej Havany. Malecón poskytuje výhľad na farebnú kolekciu dobre zachovaných budov z 20. storočia, ktoré sú kombináciou architektonických štýlov - od art deco až po neomaurský štýl. V žiare zapadajúceho slnka si urobíte tie najkrajšie fotky.

Je to tiež výborné miesto na stretnutia s miestnymi obyvateľmi. Chodia sem rybári aj rodiny s deťmi. Ak budete hľadať oddych pre svoje unavené nohy, zastavte sa v historickom hoteli Nacional de Cuba. Pamiatku UNESCO a tiež národnú pamiatku Kuby vyhľadávali aj známe osobnosti ako Frank Sinatra, Marlene Dietrich a Marlon Brando. S cestovnou agentúrou verne.sk sa v hoteli môžete rovno aj ubytovať.

foto

Nacional de Cuba, hotel, ktorý hostil aj známe hviezdy šoubiznisu.

FOTO: archív verne.sk

5. Castillo de los Tres Reyes del Morro

Pevnosť známu ako El Morro postavili na prelome 16. a 17. storočia ako ochranu pred pirátmi. Ešte aj dnes vyzerá podobne ako v 17. storočí. Niekoľko zmien sa dotklo najmä majáku, ktorý bol niekoľkokrát prestavovaný a nakoniec ho v polovici 19. storočia nahradil nový. Dnes je pevnosť otvorená pre návštevníkov, ktorí si chcú odniesť pár záberov krásneho výhľadu na oceán a mesto Havana.

6. Fortaleza de San Carlos de la Cabana

Asi 15 minút chôdze od El Morro stojí na vrchole kopca La Cabana pevnosť, ktorá bola v čase svojej výstavby najväčšou španielskou pevnosťou. A tiež najnákladnejšou. Zvyčajne sa označuje len skrátene ako La Cabana. V minulosti v nej bolo väzenie a po revolúcii sa stala sídlom Che Guevaru. Dnes je v nej niekoľko múzeí, z ktorých najpôsobivejšie je Museo de Comandancia del Che. Mnoho vecí je tu zachovaných presne tak, ako keď tu Che Guevara žil. Cez deň je to miesto s nádherným výhľadom na mesto a more, v noci sem turisti chodia sledovať historické predstavenie s hercami odetými do kostýmov z 19. storočia.

7. Gran Teatro de la Habana

Počas exotickej dovolenky na Kube zrejme neplánujete návštevu opery. Keď však uvidíte nádherné Gran Teatro de la Habana, jeden z najväčších svetových operných domov, zmeníte názor. Navštíviť niektoré z tunajších divadelných predstavení je nezabudnuteľný zážitok. Divadlo je súčasťou väčšieho komplexu v Parque Central. Príjemne vás prekvapí jeho baroková fasáda so štyrmi sochami od Giuseppeho Morettiho.

8. El Capitolio

Veľkolepá budova je kombináciou klasicizmu a secesnej architektúry. Mnohým pripomína budovu amerického Kapitolu vo Washingtone, od ktorého sa odlišuje kupolou. Tú inšpiroval Pantheón v Paríži. El Capitolio bolo až do roku 1959 sídlom kubánskej vlády. V súčasnosti sídli v budove Akadémia vied a stojí tu aj socha Republiky, ktorá je tretím najväčším sochárskym dielom na svete umiestneným v uzavretom priestore. Vysoká je 17,5 metra, pokrývajú ju pláty 22-karátového zlata a váži 49 ton. Väčšie ako ona sú len socha Budhu v Nave (Japonsko) a Lincolnov pomník vo Washingone.

9. Paseo del Prado

Podľa mnohých domácich aj turistov je to najkrajšia ulica v celej Havane, ktorá hraničí so Starou Havanou. Vizáž veľkého bulváru z minulého storočia jej dodávajú mramorové lavice, bronzové levy a železné stĺpy verejného osvetlenia. A nie je to len pocit prepychu, ulica bola v minulosti naozaj domovom pre niektoré z najbohatších havanských rodín. Na ulici boli obnovené mnohé elegantné staré kiná, vily a hotely z 19. a 20. storočia. Stojí tu aj najznámejšia svadobná kaplnka v Havane, Palacio de los Matrimonios.

10. Plaza de la Revolución

Za návštevu stojí najmä kvôli svojmu historickému významu. V roku 1998 počas návštevy Kuby, slúžil na tomto námestí omšu pápež Ján Pavol II. a viac ako milión ľudí sa tu zhromaždilo, aby si vypočulo prejavy Fidela Castra. Stojí tu tiež pamätník kubánskeho národného hrdinu Joseho Martiho.

11. Museo de la Revolución

Najväčšie a najdôležitejšie múzeum na Kube. Sídli v bývalom prezidentskom paláci a jeho zbierka je plná artefaktov, ktoré ukazujú boj Kuby za nezávislosť. Sú tu sochy Che Guevaru a Camila Cienfuegosa v životnej veľkosti. Pozornosť si zaslúži aj jachta Granma, ktorá priviezla Fidela Castra a jeho prívržencov z Mexika na Kubu. Nájdete tu aj tank, ktorý použil Castro počas bojov v Zátoke svíň. No múzeum nie je len o vojnových pozostatkoch. Kochať sa môžete na interiéri, ktorý zdobil zlatník Tiffany a v zrkadlovej sieni Salón de los Espejos si budete pripadať ako v rovnakej sieni vo Versailles, ktorá bola inšpiráciou.

12. Napoleónovo múzeum

V blízkosti Havanskej univerzity sa nachádza Napoleónovo múzeum so súkromnou zbierkou zberateľa Julia Loba. Turisti tu objavia osobné predmety patriace Napoleónovi, vrátane jedného jeho zuba a prameňa vlasov. Okrem toho je v múzeu aj Napoleónova posmrtná maska, knižnica, zbrane a portréty dvoch slávnych francúzskych vojvodcov. Kolekcia obsahuje celkovo viac ako sedemtisíc kusov, vďaka čomu je jednou z najlepších zbierok artefaktov mimo Európy.

13. Playas del Este

Aj keď to nie je práve Varadero, aj na plážach kúsok od centra Havany môžete prežiť exotickú dovolenku. Playas del Este ponúkajú dlhý úsek pláží lemovaných palmami. Nájdete tu hotely, reštaurácie, bary a všetko, čo patrí k letoviskám. Pláž je rozdelená do sekcií, pričom jedným z najlepších úsekov je Santa Maria del Mar. Ďalším krásnym miestom je Guanabo, obľúbené najmä u domácich obyvateľov.

14. Hemingway a Kuba

Aj keď sme už spomenuli jeden z obľúbených barov, kam rád chodieval Ernest Hemingway, nie je to jediné miesto na ostrove spojené s jeho menom. Asi 16 kilometrov východne od Havany leží mesto San Francisco de Paula, kde mal spisovateľ svoj dom. Vo Finca La Vigia prežil dvadsať rokov života, a to aj napriek zmätku, ktorý v tom čase v krajine vládol. Po jeho smrti sa z domu stalo Hemingwayovo múzeum. Dom zostal presne tak, ako ho známy spisovateľ zanechal – s viac ako osemtisíc knihami, umeleckými dielami, loveckými trofejami, písacími strojmi a ďalšími osobnými vecami.  

Jeho fanúšikovia by mali zájsť aj do rybárskej dediny Cojimar, asi 20 minút východne od Havany autom. Práve tu zbieral Hemingway námety na svoju azda najslávnejšiu knihu Starec a more. Sám mal rybársky čln menom Pilar, ktorý kotvil práve v Cojimare.

Havana je miestom, kde máte minulosť na dosah. Tóny rumby znejú námestiami, veterány sa preháňajú ulicami, historické pevnosti a múzeá rozprávajú dávne príbehy. Zistite viac o histórii mesta pri rozhovoroch s miestnymi obyvateľmi, precíťte pulz hudby a vychutnajte si kávu v kaviarni na niektorom z malebných námestí. Exotickú dovolenku na Kube a v Havane prežijete s cestovnou agentúrou verne.sk!

 

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.