Dovolenka, na akú sa nezabúda: Všetko, čo musíte vedieť o Santorini

Ostrov Santorini všetci poznajú vďaka jedinečnej architektúre.

FOTO: archív verne.sk

Grécky ostrov Santorini si podmaní vašu fantáziu ešte skôr, ako ho uvidíte na vlastné oči. Malebné domčeky stojace na útesoch týčiacich sa do výšky až tristo metrov nad morom. Kam sa človek pozrie, tam uvidí nádherne modré Egejské more, krásnu prírodu a večer najromantickejšie západy slnka na celom svete. Aspoň to sa o nich hovorí. Celá táto nádhera je sústredená okolo svojho stredu – kaldery.

Kedysi sa na mieste, kde sa dnes rozprestiera Santorini, nachádzal starobylý ostrov Strogili. Na jeho území sa do výšky približne 1500 metrov vypínala nečinná sopka. Keď sa však okolo roku 1613 pred naším letopočtom prebudila k životu, spôsobila najväčšiu vulkanickú erupciu v histórii ľudstva. Po jej výbuchu sa stred sopky prepadol a vytvorila sa obrovská diera, ktorú zalialo more. Tak vznikla kaldera. Zo Strogili sa vytvorili viacero ostrovov, z ktorých najväčší je práve Santorini. Dnes je ostrov klenotom Stredozemného mora, kam vedú kroky zamilovaných párov počas svadobných ciest.

 foto

Po obrovskom sopečnom výbuchu sa pôvodný ostrov rozdelil na niekoľko menších. Jedným z nich je aj Therasia, kam sa môžete vybrať na výlet loďou.

FOTO: archív verne.sk

Na Santorini je veľmi príjemne na jar, keď je krajina ešte krásne zelená, more sa pomaličky zahrieva a na každom kroku nestretnete davy turistov. Počas skorej jesene zasa dosahuje teplota mora najvyššie hodnoty. Po treťom septembrovom týždni sa ale mnoho zariadení zatvára, hrozia častejšie búrky a aj trajekty premávajú menej pravidelne.

Ktorú časť Santorini si vybrať

Západná strana ostrova Santorini, ktorá je bližšie ku kaldere, je viac komerčne rozvinutá. Lemujú ju biele domčeky, reštaurácie a taverny, z ktorých mnohé stoja v závratných výškach. Výhľady z týchto miest každému vyrazia dych.

V tejto časti ostrova sa nachádza aj hlavné mesto ostrova Fira, ktoré je zároveň strediskom kultúry a obchodu. Milovníkov histórie poteší tradičná kykladská architektúra, kostoly či kláštory. Po dni plnom spoznávania dobre padne posedieť si v príjemnej taverne alebo bare pri tradičnom jedle alebo nápoji. No a večer sa môžete presvedčiť o tom, že nočný život na Santorini tiež stojí za to.

V meste nájdete hneď niekoľko hotelov, kde prežijete príjemnú dovolenku. Výhľad, aký poznáte z internetu, ponúka napríklad hotel The Volcano View****. Nachádza sa priamo na okraji krátera (kaldery). Od hlavného mesta Fira je vzdialený asi dva kilometre. Vybrať sa sem môžete aj s cestovnou agentúrou verne.sk.

foto

Chcete prežiť nádhernú dovolenku na Santorini? Vyskúšajte hotel The Volcano Views neďaleko Firy.

FOTO: archív verne.sk

Asi 15 minútová prechádzka zavedie hostí z rušného centra do dedinky Firostefani. Približne polhodinová cesta vedie do mestečka Imerovigli, ktorý je najvyšším bodom na hrane kaldery. Cesta okolo týchto miest je plná luxusných hotelov, reštaurácií s terasami a nekonečných možností na jedinečné fotografie. Tieto tri mestá spoločne s očarujúcou dedinkou Oia na severe Santorini sú najčastejším cieľom turistov, ktorí trávia svoju dovolenku na Santorini.

V mestečku Firostefani prežijete nezabudnuteľné chvíle v hoteli Cliff Side Suites****. Len pár metrov od hotela nájdete všetko, čo môžete počas dovolenky potrebovať – reštaurácie, obchodíky, tradičné taverny, bary či kaviarne.

 foto

Tradičná architektúra vás osloví v hoteli Cliff Side Suites.

FOTO: archív verne.sk

Východné pobrežie ostrova je menej rušné, no aj tu sa nájdu miesta, ktoré by turisti mali vidieť na vlastné oči. Pláže na východe sú posiate sopečným pieskom a spoločne so strediskami, ktoré tu vyrástli ponúkajú úplne iný pohľad na Santorini. K najznámejším mestám patria Kamari a Perissa. Tie ponúkajú turistom aj tradičné možnosti, ako stráviť svoju letnú dovolenku: pláže plné ležadiel, vodné športy, bary a taverny lemujúce pobrežné promenády.

Krátkou prechádzkou je od centra Kamari vzdialený novší hotel La Mer Deluxe Hotel Spa Resort & Conference Center*****. Len 50 metrov od hotela nájdete krásnu pláž s čiernym vulkanickým pieskom.

foto

Hotel La Mer Deluxe na Santorini vás očarí.

FOTO: archív verne.sk

Pláže na juhu Santorini preslávil viacfarebný piesok. Najväčší lákadlom je pre turistov Red Beach – pláž s červeným pieskom. Vnútrozemie ostrova je posiate vinicami a tradičnými dedinami, ktoré sú malými drahokamami ukazujúcimi tradičný život ľudí sídliacich na ostrove. Urobte si zastávku v mestečku Pyrgos, kde si vás získa skvelé domáce jedlo a prechádzky pôvabnými uličkami.

Najkrajšie pláže Santorini

Dôvodom, ktorý nás najčastejšie láka na letnú dovolenku, sú pláže a more, ktoré nám doma tak veľmi chýbajú. Aj počas dovolenky na Santorini objavíte množstvo krásnych zákutí a pláží s príjemným pieskom. Z ostrovných pláží, na ktorých je najčastejšie tmavošedý vulkanický piesok, je najviac pestovanou a pôvabnou pláž Kamari.

Od krásnej pláže je len pobrežnou promenádou oddelený RK Beach Hotel****. Zábavné a nákupné možnosti sú dostupné hneď vedľa hotela postaveného v tradičnom štýle.

foto

Príjemnú dovolenku na Santorini prežijete v pohodlnom RK Beach hotel.

FOTO: archív verne.sk

Na juhovýchode v okolí Perivolos sú pláže plné barov, ktoré vyhľadávajú predovšetkým mladší návštevníci. Nachádzajú sa na juh od rušnejšej pláže Perissa.

V blízkosti mesta Oia môžete navštíviť dve pozoruhodné pláže – Baxedes a Kouloumbos.

Neďaleko mesta Akrotiri sa nachádza známa červená pláž. Dočervena sfarbený lávový útes, ktorý ju obklopuje, sa strmo zvažuje k piesočnému pobrežiu. 

Aktivity počas dovolenky na Santorini

Keď sa rozhodnete stráviť svoju dovolenku na gréckom ostrove Santorini, určite ju nemôžete celú stráviť len pri hotelovom bazéne alebo na pláži.

Prechádzky sú tou najlepšou voľnočasovou aktivitou, akú si turisti vedia predstaviť. Z každého miesta Santorini je nádherný výhľad. Prechádzky v okolí mesta Fira sú veľkolepé, a to najmä smerom k Firostefani a Imerovigli. Ak vám nevadí dlhšie chodenie po vlastných, môžete sa vybrať až do mesta Oia, kam vedie asi 9-kilometrová cesta z Firy.

Mesto Oia môžete navštíviť aj s cestovnou agentúrou verne.sk. V jej ponuke nájdete napríklad hotel Kirini Suites & Spa*****. Hotel sa rozkladá na útesoch s výhľadom na sopečnú kalderu a krásne Egejské more.

foto

Hotel Kirini Suites v meste Oia urobí vašu dovolenku na Santorini nezabudnuteľnou.

FOTO: archív verne.sk

Degustáciu vína ponúka asi tucet miestnych viníc, zvyčajne za malý poplatok. V kombinácií s tradičným jedlom a jedinečným výhľadom prežijete zážitok, na ktorý budete dlho spomínať.

História Santorini siaha ďaleko do minulosti. Fascinujúce mesto Akrotiri uchovalo stopy minojského mesta, ktoré zničili sopečné erupcie v roku 1613 pred naším letopočtom. V hlavnom meste Fira zasa môžu cestovatelia navštíviť impozantné Múzeum prehistorickej Thery, ktoré pomáha skladať príbeh o Akrotiri.

Sledovať západy slnka  je na Santorini úplne iný pojem ako vo väčšine sveta. V mestečku Oia sa pri súmraku dokonca na chodníkoch stretávajú ľudia, aby si mohli spoločne vychutnať tento zážitok. Niektorí pri ňom dokonca tlieskajú.

foto

Hovorí sa, že západy slnka na Santorini sú tie najkrajšie na svete. Presvedčiť sa o tom môžete v hoteli Grace Santorini v meste Imerovigli.

FOTO: archív verne.sk

Ponorte sa do vody. Je jedno, či si vyberiete bazén v hoteli, kde budete ubytovaní počas dovolenky na Santorini, alebo more príjemnej teploty obklopené krásnymi plážami.

Pozrite si, čo sa dá. Na Santorini je množstvo agentúr, ktoré sú pripravené návštevníkom ostrova splniť každé prianie. To cestovateľské, samozrejme. Môžete si vybrať, či chcete spoznať miestne vinárstva, urobiť si výlet za históriou alebo na miesta s najkrajším výhľadom na západ slnka. Najpopulárnejšou voľbou je plavba, ktorej klasická trasa zvyčajne vedie k sopečným ostrovom Nea Kameni a Palia Kameni. Počas plavby sa zastavíte v niekdajšom kráteri a vychutnáte si horúce pramene. Neobídete ani ostrovček Therasia.

Na slnku sušené a konzervované paradajky sú ďalším produktom, ktorý preslávil Santorini. Ak vás zaujíma, ako prebieha ich výroba, vyberte sa na prehliadku niekdajšej konzervárne na južnom cípe ostrova. Dnes je v nej Múzeum priemyselného spracovania paradajok.

Jazdu na oslovi nemôžete prepásť. Patrí totiž k tradičným domácim dopravným prostriedkom. Dokonca sú mnohé miesta, kam by ste sa inak ako na jeho chrbte nedostali. Samozrejme, s výnimkou vlastných nôh.

Hovorí sa, že každý zamilovaný pár by mal aspoň raz stráviť krásnu romantickú dovolenku na Santorini. Čarovný grécky ostrov je však skvelou voľbou aj pre tých, ktorí si chcú dopriať trochu komfortnejšiu dovolenku. Vyberte sa sem s cestovnou agentúrou verne.sk!

 

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.