Doprajte zážitok svojim zmyslom. S ajurvédou na Srí Lanke

Doprajte si ajurvédsky pobyt, počas ktorého sa o vás dokonale postarajú.

FOTO: archív verne.sk

Ajurvéda je zdravý životný štýl. Ajurvéda znamená zdravo sa stravovať. Ajurvéda má priniesť lepší život. O tom všetko, ste už zrejme počuli. Z ajurvédy sa v posledných rokoch trendy životný štýl. Každý sa zrazu snaží nájsť rovnováhu, viesť lepší a plnohodnotnejší život. Najlepším spôsobom, ako naozaj spoznať ajurvédu, je navštíviť miesto, ktoré je jej „domovom“.

Tým najlepším miestom, kde sa priblížite k základom ajurvédy je Srí Lanka. No rátajte s tým, že ak sa rozhodnete pre ajurvédsky pobyt, nebude to dovolenka v exotike na pár dní. Ak chcete, aby vaše telo dobre zareagovalo na liečbu, zbavilo sa všetkého stresu a naštartovalo nový rytmus, budete potrebovať aspoň pár týždňov. Srí Lanka, nazývaná aj „slza Indie“, je známa pre svoju krásu a pokoj. Hotely na ostrove sú mierumilovnými svätyňami, ktoré poskytujú ajurvédske procedúry pre telo, myseľ a ducha.

V rovnováhe s vesmírom aj so sebou

Základnou myšlienkou tohto niekoľko tisíc rokov starého učenia je nájdenie rovnováhy. Na jednej strane vás má naučiť ako žiť v rovnováhe s vesmírom, no tiež s ostatnými ľuďmi a hlavne so sebou samým. Hotely na Srí Lanke spravidla ponúkajú kompletný program vrátane stravy, ktorá presne zodpovedá vášmu konštitučnému typu, teda „doši“. Ajurvéda pozná tri základne typy doší – váta, pitta a kapha. Každý človek má v sebe určitý pomer všetkých troch energií, ktoré sú založené na vode, ohni, zemi a vetre.  Ich kombinácia a pomer rozhoduje o tom, akí sme ľudia po fyzickej aj psychickej stránke.

foto

Na Srí Lanke si doprajete pokoj a získate späť stratenú rovnováhu.

FOTO: archív verne.sk

Neexistuje univerzálna diéta alebo liečba, ktorá vyhovuje všetkým. Podľa ajurvédskeho učenia, má každý tri doše. Zvyčajne sú dominantné jeden alebo dva typy energie. Alternatíva, ktorú ponúka ajurvéda, spočíva v tom, že každý človek je vnímaný ako samostatná bytosť so špecifickými potrebami. Preto aj vaša liečba či procedúry môžu byť úplne iné, ako tie, ktoré sa hodia pre vášho partnera alebo kamarátku.

Intenzívna ajurvéda na Srí Lanke

Hoci je za vlasť ajurvédy považovaná India, tento druh alternatívnej medicíny je doma obzvlášť na Srí Lanke. Jej princípy sú univerzálne, no konkrétna liečba a ošetrenia sa v jednotlivých regiónoch líšia. Niektoré rodiny na Srí Lanke majú dokonca originálne ajurvédske recepty, ktoré si predávajú z generácie na generáciu. Aj následkom toho existuje po celom ostrove neuveriteľne široká škála ajurvédskych receptov.

Najpopulárnejšie kompletné ajurvédske ošetrenie v Indii a na Srí Lanke je panchakarma. Táto liečba sa zameriava najmä na detox. Trvá minimálne dva až tri týždne a jej doplnkom jej vyvážená ajurvédska strava. Liečba je veľmi individuálna a predpisuje ju lekár, ktorý určuje všetky procedúry, lieky a stravu. Panchakarma môže byť podporená jógou, ktorú ponúka väčšina rezortov na Srí Lanke. Takmer všetky hotely zamerané na ajurvédu majú svojho vlastného lekára. Ten vám pri príchode urobí niečo ako vstupnú prehliadku – zhodnotí váš celkový stav a tomu prispôsobí liečbu. Ale nemusíte sa báť, že budete celý deň zavretí v nejakej malej izbietky. Liečba aj procedúry sú rozvrhnuté tak, aby ste mali čas venovať sa počas svojej dovolenky na Srí Lanke aj iným veciam.

foto

Nezáleží na veku ani na pohlaví. Ajurvédske pobyty sú pre každého.

FOTO: archív verne.sk

Pobyt na ostrove poskytuje to, čo mnohí označujú ako „jednoduchý luxus“. Veď úprimne, nie je aj pre vás luxusom, keď môžete uniknúť svojmu mobilnému telefónu a počítaču? Keď pod bosými nohami pocítite jemný piesok na pláži a pridáte procedúry, ktoré vám pomôžu nájsť pokoj, pohodu a vyrovnanosť, budete mať pocit ako v inom svete. A práve to ponúka ajurvéda. Ak je to presne taký pobyt, po akom ste už dlho túžili, doprajte si ho práve teraz. V ponuke verne.sk si môžete vybrať rezort, ktorý sa vám najviac zapáči!

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.