Ďalšia záhada Tutanchamóna: Mal dýku vyrobenú z meteoritu?

Egyptský faraón Tutanchamón stále neprestáva prekvapovať.

FOTO: wikipedia.org/MykReeve

Tutanchamón je jeden z najznámejších egyptských faraónov. Tomuto faktu však nevďačí svojej vláde, ako skôr svojej smrti. Jeho osud fascinuje ľudí na celom svete, odkedy v roku 1922 otvoril archeológ Howard Carter faraónovu hrobku. Odvtedy sa okolo Tutanchamóna už vyskytlo množstvo legiend a záhad. Jednou z posledných je tajomstvo jeho dýky.

Dýka pochovaná vedľa múmie slávneho faraóna totiž bola podľa vedcov vyrobená zo železa, ktoré pochádzalo z meteoritu. Zbraň je jednou z dvojice dýk, ktoré v hrobke objavil Carter. Pôvod železného noža archeológa zaskočil, preto takáto práca so železom bola v starovekom Egypte vzácna.

Súčasné metódy výskumu však dokázali, že železo spoločne s niklom a kobaltom „silne naznačujú mimozemský pôvod“. Porovnávali zloženie dýky so známymi meteoritmi, ktoré sa našli v blízkosti dvetisíc kilometrov okolo pobrežia Červeného mora. Jeden z nich, ktorý sa našiel asi 240 kilometrov západne od Alexandrie, obsahoval podobné množstvo niklu a kobaltu.

Pre starých Egypťanov malo meteoritické železo veľký význam. Vyrábali sa z neho jemné, okrasné aj ceremoniálne objekty. Obyvatelia starovekej krajiny dokonca dobre vedeli, s čím pracujú. Dokazuje to aj fakt, že v 13. storočí pred naším letopočtom zaviedli do svojej abecedy nový hieroglyf, ktorý v preklade znamená „železo z neba“.

Dýka, ktorá sa vyznačuje zdobenou zlatou rukoväťou a zlatým plášťom s motívom ľalií na jednej strane a vzorom peria na druhej strane, je v súčasnosti umiestnená v Egyptskom múzeu v Káhire.

Chcete si ju obzrieť na vlastné oči? Nie je nič jednoduchšie, vyberte si dovolenku v Egypte z ponuky našej cestovnej agentúry verne.sk a navštíviť Egyptské múzeum môžete už o pár dní. A navyše, Egypt toho ponúka počas dovolenky ešte oveľa viac!

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.