Cestovanie bez stresu. Zvládnite ho aj s diétou a potravinovými alergiami!

 

Aj keď nemôžete zjesť všetko, na čo máte chuť, nemusíte sa cestovania s diétou báť.

FOTO: depositphotos.com

Oriešky, morské plody, červené mäso, múčne alebo mliečne výrobky a tak ďalej. Alergie, diéty a intolerancie už dostatočne ovplyvňujú náš život doma, nie ešte keď sa chceme vydať na dovolenku. Už sa vidíte, ako budete celý čas jesť len sucháre, ktoré ste si priniesli so sebou? Hm, naozaj „lákavá“ predstava... Ale čo iné vám ostáva, keď pretekáte s časom, aby ste stihli lietadlo, klasickú hotelovú stravu nemôžete ani vidieť a neviete si predstaviť, ako budete čašníkovi v cudzom jazyku vysvetľovať všetky svoje požiadavky? Našťastie, existuje pár jednoduchých tipov, ktoré vás na cestovanie s diétou pripravia.

Lieky, lieky, lieky

Tým prvým a najdôležitejším, na čo by ste nemali zabudnúť, sú zásoby liekov. Hlavne, ak trpíte alergiami, ktoré by naozaj mohli ohroziť váš život. Lieky majte vždy po ruke, najlepšie v príručnej batožine a zabalené v originálnom obale. Cestovné poistenie by malo byť úplnou samozrejmosťou, no ak cestujete niekam do exotiky po prvý raz, je dobré zájsť do poisťovne a o všetkom sa poradiť.

Nahláste svoje problémy leteckej spoločnosti

Dostať občerstvenie pri dlhom lete je fajn, ale už menej dobrá je alergická reakcia. Preto radšej vopred oznámte, ak trpíte napríklad alergiou na oriešky, mliečne výrobky alebo hocičo iné. Vo väčšine prípadov je posádka schopná pripraviť pre vás jedlo bez toho, aby ohrozilo vaše zdravie. Navyše, niekedy môžu byť aj ostatní cestujúci požiadaní, aby počas letu nejedli orechy alebo výrobky z nich. Absolútnou istotou je objednať si špeciálne jedlo minimálne 24 hodín vopred.

Použite správne slová

Viete, že domáci sa k vám správajú milšie, keď sa im správne prihovoríte v ich domácom jazyku, však? Podobný princíp platí aj pri alergiách. Keď sa chystáte na cestu do zahraničia, určite si naštudujte, ako sa správne povedia napríklad výrobky bez mlieka, vegetariánske jedlo alebo celé frázy typu „Som alergický na mäkkýše“. V prípade, že si nie ste svojimi jazykovými schopnosťami úplne istí, môžete si do peňaženky vložiť kartu s popisom všetkých jedál, ktoré nemôžete jesť. Dobrou pomôckou môže byť napríklad stránka allergytranslation.com.

Varte si sami

Chápeme, že v prvom momente sa vám asi pred očami mihne mama či babka, ktorá sa počas rodinných dovoleniek niekde v Bulharsku ani nepohla od dvojplatničky. Kým ste sa vy jašili v mori, ona nachystala pomaly trojchodový obed. Teraz túto predstavu zažeňte a skúste si povedať všetky výhody, ktoré vlastná príprava jedál prináša. Aj v ponuke verne.sk nájdete množstvo hotelov či apartmánov s vlastným stravovaním. A nikto od vás predsa nechce, aby ste pri sporáku strávili pol dňa. Naopak, na miestnom trhu nájdete množstvo čerstvej zeleniny a ovocia a navyše sa zapojíte do miestneho koloritu. V supermarkete si zasa urobíte zásobu vhodných surovín aj na dlhší čas. Je len na vás, aby ste si pripravili jedlo, ktoré je rýchle a ľahké. Ak žijete s alergiou alebo intoleranciou už nejaký ten čas, určite máte pripravených aj zopár takýchto receptov.

„Zmixujte“ si menu

Hoci vy trpíte alergiou, v prípade vášho partnera alebo kamarátov to tak byť nemusí. Netreba ich preto ťahať len do reštaurácií s vegetariánskym alebo bezgluteínovým menu. V klasickej reštaurácii si často môžete vybrať z príloh alebo predjedla. Kuchár či čašník tiež často poradí pri identifikácii vhodných surovín. Často vám vyjdú v ústrety a nakombinujú presne také jedlo, aké potrebujete.

Zbaľte si malé občerstvenie 

Nie je nič horšie, ako keď vás prepadne vlčí hlad uprostred túry alebo na nejakej vysokohorskej chate, kde si z jedla veľmi nenavyberáte. Preto je dobré pribaliť si do batoha rôzne cereálne tyčinky, sušené ovocie, orechy, krekry... Jednoducho niečo, čo môžete. Maličkosti vás udržia v pohode a hlavne bez hladu.

Urobte si výskum

Rovnako ako viete, že vo Francúzsku si pôjdete pozrieť Eifelovku a v Rio de Janeiro sa musíte vydať k soche Krista, urobte si zoznam vhodných reštaurácií. Stránky ako Alergy Safe Travel alebo Gluten Free Passport vám môžu pomôcť nájsť tiež obchody s vhodnými potravinami, miestne trhy a dokonca aj zdravotnícke zariadenia v prípade núdze.

Alergie a intolerancie už tak dosť obmedzujú váš život. Dôležité ale je, aby ste ich nenechali obmedzovať aj vašu chuť na cestovanie. Vidíte, že s trochou pokročilého plánovania zvládnete všetko bez starostí aj vy. Vyskúšajte si to už teraz a vyberte si svoju dovolenku z ponuky cestovnej agentúry verne.sk!

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.