Čakajte nečakané. Dovolenka na Madeire je plná prekvapení

Predstavujete si Madeiru len ako plážovú destináciu, kde budete počas letnej dovolenky ležať na pláži? Omyl! Na portugalskom ostrove objavíte množstvo zaujímavých atrakcií, ktoré musíte vyskúšať. Nechajte sa inšpirovať niekoľkými tipmi, ktoré vám prinášame!

1. Madeira, ideálny ostrov na dobrodružstvo

Najlepší spôsob, ako uvidieť všetky najznámejšie miesta Madeiry, je požičať si auto. Vyberte sa na sever ostrova do São Vicente a navštívte kostol zo 17. storočia v centre mesta. Odtiaľ sa vydajte rovno na kamienkovú pláž, kde si vyskúšate jedny z najlepších vĺn v Európe. Ak surfovanie nie je nič pre vás, nevadí. Stačí, keď sa rozhliadnete okolo seba a vychutnáte si úžasný výhľad z útesu. Neobíďte ani jaskyne Grutas de São Vicente, vytvorené podzemným kanálom lávy z erupcie, ktorá nastala pred asi 400-tisíc rokmi.

2. Jazda lanovkou a sánkami

Jeden z najlepších spôsobov, ako si užiť výhľad na Funchal je naskôčiť na lanovku a nechať sa vyviezť až do botanickej záhrady alebo Monte Palace. Cesta späť je ešte väčšia zábava. Z mesta Monte do Funchalu vedie netradičná trať, po ktorej sa spustíte na tradičných prútených saniach „babosas“. Od roku 1850 išlo o veľmi populárny spôsob dopravy. Jazda prechádzajúca niekoľkými zákrutami nie je nič pre slabé povahy. Tak čo, cítite sa na to?

 zahrada

Nádherná botanická záhrada, ku ktorej sa odveziete lanovkou.

FOTO: archív verne.sk

3. Vyjdite nad oblaky

Zdolajte vrch hory Pico do Arieiro alebo sa nechajte vyviezť turistickým autobusom. Turistika je zábavkou aj na celý deň, z vrchu Pico Arieiro môžete prejsť na najvyšší vrchol Madeiry Pico Ruivo. Ak sa na to necítite, pokojne sa poprechádzajte medzi mrakmi a vychutnajte si nápoje v reštaurácii na vrchole hory.

4. Nepite len víno, vyskúšajte poncha

Ešte ste o ňom nepočuli? Poncha je jeden z tradičných alkoholických nápojov na Madeire. Vyrába sa z aquardente (destilovaný alkohol z cukrovej trstiny), medu, cukru, citrónovej kôry a citrónovej šťavy. Tento tradičný nápoj sa dá kúpiť takmer kdekoľvek na ostrove, ale najautentickejší pochádza z Taberna da Poncha, malej krčmičky asi 20 minút autom z hlavného mesta Funchal.

5. Ochutnajte exotické ovocie

Už sme si zvykli (alebo aj nie?), že Európska únia hovorí do všetkého – od žiaroviek až po zakrivenie uhoriek. Na jedno z jej pravidiel doplatila aj Madeira, ktorá bola v minulosti veľkým európskym vývozcom banánov. Tie však nespĺňajú normy Únie, preto ich už viac na európskych trhoch nekúpite. Ostrovania ale veria, že ich „malé“ banány chutia oveľa lepšie ako veľké a sú na ne hrdí. Našťastie, rozhodnutie únie neviedlo k zastaveniu pestovania tohto druhu ovocia, a tak si ho návštevníci počas dovolenky na Madeire môžu dopriať aj dnes. Ďalším exotickým plodom pestovaným na ostrove je anglická paradajka alebo tamarilo, ktoré rastie spravidla len vo vysokých nadmorských výškach. Červené ovocie vyzerá ako kríženec slivky a paradajky. S čím ste sa ale možno ešte nestretli je pudingové jablko (custard apple). Ovocie vyzerá ako jablko a chutí ako broskyňový puding. A nezabudnite ani na plody filodendronu, ktoré sa podobajú ananásu a chutia ako banán.

6. Najlepšia turistická atrakcia? Levady!

Najzaujímavejším fenoménom Madeiry je jeho zavlažovací systém vodnými kanálmi, nazývanými levady. Popri kanáloch vedú turistické chodníčky rôznych náročností – od tých najjednoduchších vhodných na ľahkú prechádzku až po poriadnu turistiku.

7. Sopečný ostrov, ktorý je bližšie k Afrike

Portugalský ostrov ležiaci v Atlantickom oceáne má bližšie k Afrike, od ktorej je vzdialený len 520 km. Od európskeho kontinentu ho delí až tisíc km. Súostrovie sa skladá z jedného veľkého a niekoľkých menších ostrov, z ktorých všetky sú sopečného pôvodu.

 kvety

Z hlavného mesta Madeiry, Funchalu, je aj takýto krásny výhľad.

FOTO: depositphotos.com

8. Miesto, kde maľoval Churchill

V roku 1950 navštívil Madeiru Winston Churchill. Podľa legendy po ostrove jazdil na rolls-royce a rád maľoval rybársku dedinku Camara de Lobos. Na východnej strane prístavu nájdete plaketu, ktorá označuje miesto, kde mal Churchill postavený svoj maliarsky stojan.

Aj vy ste si našli niečo, čo by ste radi vyskúšali? Tak neváhajte, dovolenku na Madeire môžete podniknúť v ktoromkoľvek ročnom období. Vďaka jeho polohe sa nekonajú žiadne veľké výkyvy teplôt, ani v zime neklesne teplota nižšie ako 18 stupňov Celzia. V našej cestovnej agentúre verne.sk nájdete množstvo ponúk, vyberte si tú svoju!

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.