Ako chutí Grécko: TOP jedlá, ktoré musíte počas letnej dovolenky vyskúšať

K letnej dovolenke v Grécku patrí okrem mora aj dobré jedlo.

 

FOTO: archív verne.sk

Grécko má všetkých „päť P“, ktoré z neho robia dokonalé miesto pre letnú dovolenku pri mori: obmýva ho Stredozemné more, odvšadiaľ dýcha história, jeho obyvatelia sú milí a pohostinní, je miestom dokonalého pokoja aj večierkov, a to jedlo... Hmmmm!

Zavrite oči a predstavte si, že ste sa ocitli o stovky kilometrov ďalej, na vašej dovolenke v Grécku. V ústach cítite sladkú chuť šťavnatých pomarančov, datlí, granátových jabĺk či fíg. V hlave sa vám objavujú obrazy skrútených olivovníkov či rozmarného viniča. Tieto a ďalšie dobroty patria ku Grécku rovnako ako slnko, more a pláže.

Tradícia varenia siaha v Grécku hlboko do minulosti. Jedlá boli ovplyvnené východom aj západom, čo sa prejavilo v ich pestrosti a nevšedných kombináciách. Peržania im a ďalším národom predstavili jogurt, ryžu a sladkosti vyrobené z orechov, medu a sezamových semienok. Rimania priniesli jedlá typické pre dnešné Taliansko – cestoviny a rôzne omáčky. Arabský vplyv zanechal svoje stopy v južnej časti Grécka. Korenie ako rasca, škorica, nové korenie i klinčeky hrajú významnú úlohu vo výžive týchto regiónov. O niečo neskôr ich u Turkov omámila vôňa kávy. Zemiaky a paradajky sem boli prinesené z „Nového sveta“, teda z Ameriky.

K tomu všetkému treba prirátať čerstvú zeleninu a ovocie, ktoré hrajú v stravovaní Grékov veľkú úlohu, rovnako ako ryby a ďalšie morské plody. Mäso nepovažujú za také dôležité a často sa používa len ako prísada do zeleninových jedál. Rozdiel v strave je cítiť aj medzi pobrežnými a vnútrozemskými oblasťami. Kým na ostrovoch a na pobreží uprednostňujú ľudia ľahšie jedlá zo zeleniny a rýb, vo vnútrozemí si radšej pochutnajú na mäse a syroch.

Ak sa aj vy vyberiete na dovolenku do Grécka, určite počas nej vyskúšajte viaceré tradičné jedlá. Niektoré z tých, ktoré by ste nemali prepásť, vám prinášame v našom zozname!

Taramasalata

foto

K žiadnemu gréckemu jedlu nemôže chýbať klasický dip ako tzatziky (jogurt, uhorky, cesnak), melitzanosalata (baklažán, cesnak, olivový olej, citrón) a fava (krémové hráškové pyré). Delikatesou je však aj taramasalata – dip z rybích ikier. Táto krémová zmes ružovej alebo bielej farby (podľa ikier) sa podáva buď so zemiakmi alebo chlebom, najlepšie jemne pokropeným olivovým olejom a pár kvapkami citróna.

Dolmades

Nielen každý región v Grécku, ale doslova každá domácnosť má svoju vlastnú variáciu tradičného jedla, ktorým sú plnené hroznové listy. Niekto do nich pridáva mleté mäso s ryžou, iný uprednostní opojnú kombináciu tymiánu, kôpra, feniklu, oregana a píniových orieškov.

Moussaka

Variácie moussaky nájdeme na celom Balkáne a v Stredomorí. Jedno však ostáva zachované – jedlo je založené na vrstvení surovín. K tým patrí restovaný baklažán, mleté mäso, paradajkové pyré, cibuľa, cesnak a koreniny ako škorica a nové korenie, trochu zemiakov a na vrch zálievka zo syru a bešamelu.

Grilované mäso

foto

Gréci sú majstri v grilovaní na drevenom uhlí a pečení mäsa. Souvlaki je obľúbené jedlo gréckych fast foodov. Či už si vyberiete gyros napichnutý na špajli alebo zabalený do pitty s paradajkami, cibuľou a tzatzikmi, pochutíte si rovnako. V tavernách zasa dominujú jedlá z jahňaciny a bravčoviny.

Čerstvé ryby

Usaďte sa v prímorskej taverne a jedzte to, čo miestni obyvtelia už dlhé storočia. Čerstvé ryby a kalamáre zo Stredozemného a Egejského mora sú neuveriteľne chutné a ich príprava si vyžaduje minimálne úsilie – môžu sa grilovať celé a preliať dressingom z citrónovej šťavy a oleja. Chutné menšie ryby ako slede a pramice sú ideálne ľahko vypražené.

Cuketové guľôčky – kolokythokeftedes

Niekedy majú formu placky, inokedy sú to ľahko vypražené loptičky. Uistite sa, že počas svojej dovolenky v Grécku si toto predjedlo vychutnáte. Zvyčajne sa pripravujú zo strúhanej cukety alebo cuketového pyré, ktoré sa zmieša s kôprom, mätou alebo inými „top secret“ ingredienciami. Dokonalá kombinácia je s vychladenými tzatzikmi.

Chobotnice

Chobotnice visiace v stánkoch pozdĺž prístavov sú ikonickým obrazom, ktorý sa vám automaticky spojí s dovolenkou v Grécku. Grilované alebo marinované sú skvelým predjedlom. Dusené vo vínovej omáčke podávané s cestovinami vás zasýtia aj ako hlavné jedlo.

Feta a syry

V Grécku nezabudnite ochutnať širokú škálu čerstvých syrov. Na trhu si vypýtajte fetu, uchovávanú vo veľkých sudoch. Takú krémovú a chutnú nenájdete nikde mimo Grécka. Jedinečné sú ale aj ďalšie syry – tvrdý, bielo-zlatý syr graviera, ktorý je skvelý aj vyprážaný. Tyropita, teda syrový koláč, nájdete vo všetkých pekárňach.

Med a baklava

Gréci milujú svoje sladkosti, ktorých základ často tvorí kombinácia medu a olivového oleja s lístkovým cestom. Klasická baklava vznikne vrstvami medu, cesta a arašidov. Galaktoboureko je hriešne dobré pečivo plnené pudingom. Jednoduchá, ale chutná kombinácia vznikne zmiešaním miestneho tymiánového medu a čerstvého gréckeho jogurtu.

Káva a ouzo

foto

No nielen jedlom je človek živý. K dobrému naštartovaniu dňa potrebuje veľa ľudí svoju dávku kávy. Tá grécka je nielen zážitok, ale má aj poriadnu silu. Popíjanie kávy patrí v Grécku k rituálom, takže zabudnite na to, že si svoju šálku rýchlo vypijete. Musíte si vychutnať každý jeden dúšok. O gréckej káve sa hovorí, že poteší všetky vaše zmysly – najskôr oči, keď sa na ňu pozriete. Potom hmat, keď sa dotknete svojej šálky. Čuch, keď sa k vám donesie jej lahodná vôňa. Sluch, pretože Gréci ju popíjajú naozaj hlasno. A nakoniec chuť, keď sa z nej napijete.

Počas príjemného večera pri gréckej hudbe dobre padne pohárik gréckeho národného nápoja – ouzo. Zvláštny je najmä vďaka vôni a chuti anízu. V baroch sa ouzo podáva zmiešané s citrónom, vodou a sirupom. Po zmiešaní s vodou dostane mliečno bielu farbu. Okrem anízu sa do pálenky pridávajú aj ďalšie aromatické byliny alebo korenie ako fenikel, koriander, mäta, škorica, lieskové oriešky a niekde dokonca aj hrozienka.

Už teraz si predstavujete, ako trávite pohodový večer so všetkými špecialitami, ktoré máte najradšej? Najlepšie chutia priamo v ich domovine, tak nestrácajte čas a vyberte si svoju letnú dovolenku v Grécku s cestovnou agentúrou verne.sk ešte dnes!

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.