Aby vás letná dovolenka nezruinovala. 10 tipov, s ktorými ušetríte

Poznáte to – túžite po tom, aby ste sa konečne v lete mohli vybrať k moru. Máte svoju vysnívanú destináciu, ale stále sa bojíte, že vás bude letná dovolenka pri mori stáť veľa. 

Podobne rozmýšľajú cestovatelia na celom svete. Portál travelchannel.com preto oslovil odborníkov, ktorí dali dokopy niekoľko zásad, ako na letnej dovolenke ušetriť. Skúste ich tipy aj vy!

1. Kupujte menej zbytočností

Skúste nekupovať veľa vecí. Pozrite sa na to tak, že radšej miniete svoj čas a peniaze na cestovanie, než pracovať ako blázon len preto, aby ste mohli kupovať veci. Keď uvidíte niečo, čo by ste naozaj radi vlastnili, pomyslite si na miesta, kam by ste sa za utratené peniaze mohli vybrať. Spomienky na zážitky na letnej dovolenke vám žiadne veci nenahradia.

2. Cestujte mimo hlavnej sezóny

Je to jednoduché, počas sezóny sú v dovolenkových destináciách zvyčajne drahšie služby aj ubytovanie. Naopak, mimo sezóny sa vám podarí pekne ušetriť. A nemusíte sa pritom vzdať ani pekného počasia, stačí si všetko dobre premyslieť. Napríklad aj do Karibiku sa môžete vybrať v letnej sezóne a nezastihnúť ešte obdobie hurikánov. Výhodou budú rôzne zľavy, či už na ubytovaní, trajektoch alebo výletoch.

Aj letnú dovolenku v Karibiku si budete môcť dovoliť, ak si všetko správne premyslíte.

FOTO: archív verne.sk

3. Zabookujte si svoje aktivity vopred

Ak čakáte na last minute zľavy, môže sa vám podariť ušetriť. Na druhej strane ale ponuka už nikdy nebude taká široká ako v prípade, že si všetko zabezpečíte vopred. Teraz ale hovoríme predovšetkým o aktivitách, ktoré by ste počas svojej letnej dovolenky chceli zažiť – či už je to napríklad rafting v Slovinsku alebo iný adrenalínový zážitok.

letna dovolenka, dovolenka pri mori, leto, verne, bali

Svoje aktivity si naplánujte vopred.

FOTO: depostiphotos.com

4. Vyhnite sa prenájmu auta

Hoci patrí prenájom auta k tým lacnejším alternatívam pri spoznávaní krajiny, vyskúšajte niekedy využiť služby miestnej dopravy. Výhodou je, že nemusíte s mapou v jednej ruke a s volantom v druhej hľadať cieľ svojho výletu.

5. Vyberte si miesto, kde si občas niečo uvaríte

Aj keď si len málo z nás predstavuje svoju letnú dovolenku tak, že ju strávi pri sporáku, je to ďalší spôsob ako ušetriť. Nakupovanie v miestnych supermarketoch je oveľa lacnejšie ako drahé obedy alebo večere v reštauráciách. A navyše navariť sa dajú aj jedlá, ktoré sú hotové za pár minút. Pre tieto prípady je vhodné zvoliť napríklad bývanie v aparthoteloch, či štúdiách, ktoré majú k dispozícii aj malú kuchynku.

6. Keď ste v Ríme, jedzte ako Rimania

Miestna kuchyňa býva vždy lacnejšia ako medzinárodná. Bonusom je, že si vyskúšate tradičné jedlá, na ktorých si pochutia aj domáci. V Taliansku preto uprednostnite pizzu či cestoviny, v Mexiku sa zasa dobre najete v rôznych pouličných stánkoch.

foto

Miestne špeciality bývajú lacnejšie ako medzinárodná kuchyňa.

FOTO: Depositphotos.com

7. Pite zodpovedne

Počas letnej dovolenky nájdete v hotelovej izbe často aj minibar. Ale pozor! Práve ten vás môže stáť poriadny balík. Istejšie je dať od neho ruky preč.

8. Využite vstupy zadarmo

Veľa múzeí, galérií alebo pamiatok máva dni, kedy je vstup zdarma. Napríklad Galéria Uffizi v talianskej Florencii ponúka voľný vstup počas prvej nedele v mesiaci. Rovnako je to aj v prípade Louvru. Múzeum zlata v Bogote môžete navštíviť zdarma každú nedeľu v mesiaci. Treba však ale rátať s tým, že nebudete jediní, ktorí využijú túto príležitosť ušetriť. Pripravte sa teda aj na dlhé rady a tlačenicu.

9. Náboženské pamiatky ako múzeá

Hoci nemusíte byť veriaci, návšteva kostola alebo mešity znamená často to isté, ako keď s vyberiete do miestneho múzea. Ide totiž o staré stavby, kde nájdete mnoho umeleckých diel.

foto

Kostoly sú skvelým miestom, kde spoznáte históriu.

FOTO: archív verne.sk

10. Jediné slovo: prechádzka

Miesto, kam ste sa vybrali na letnú dovolenku nikdy nespoznáte lepšie, ako keď ho objavujete pri prechádzkach. Vaše úspory sú v porovnaní s využívaním taxíkov obrovské.

Ušetrite aj pri výbere letnej dovolenky

Vidíte, že spôsobov ako ušetriť je veľa. Letnú dovolenku pri mori tak zvládnete aj s menším rozpočtom a pritom sa z nej vrátite plní spomienok a zážitkov.

S cestovnou agentúrou verne.sk ušetríte aj pri výbere dovolenkovej destinácie. Za skvelú cenu nájdete letnú dovolenku na Tureckej Riviére, či už vyberiete odlet z Viedne alebo z niektorého zo slovenských letísk. Ak vás viac lákajú krásy pobrežia Egejského mora, ani to nie je problém. Vybrať si z lákavých ponúk môžete TU.

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.