9 dôvodov, prečo je dovolenka na Zanzibare to pravé

Kto by odolal dovolenke na Zanzibare? 

FOTO: archív verne.sk

Čo vám ako prvé napadne, keď počujete Zanzibar? Niekomu pirátske príbehy, inému exotická dovolenka, ďalšiemu vôňa klinčekov. A prečo práve klinčekov? Lebo tie ho preslávili po celom svete. Zanzibar je ostrov korenia, je ako Marakéš so štipkou Kuby. Ostrov s vlastným životom, palácmi sultánov, indickými obchodnými domami, tisícročnou históriu.

Metropola Stone Town je trochu hlučné a zaneprázdnené mesto so žiarivou exotickou atmosférou, ktoré je pamiatkou UNESCO. Najslávnejším „synom Zanzibaru“ je Farrokh Bulsara, ktorý sa tu narodil 5. septembra 1946. Myslíte si, že ho nepoznáte? Tak to ste na veľkom omyle! Vo svete prerazil pod menom Freddie Mercury. Pláže na Zanzibare sa od seba síce líšia, ale jedno majú spoločné – krištáľovo čistú vodu a ako prach jemný piesok. Niektoré z nich sú také pokojné a vzdialené od ostatného života, že jediným zvukom, ktorý naruší pokojné ticho, je šum oceánu. Potrebujete aj ďalšie dôvody, aby ste sa presvedčili, že dovolenka na Zanzibare je to pravé? Tu sú!

1. Relax na bielych plážach a v tyrkysovom mori

Chcete si natiahnuť hojdaciu sieť medzi dve palmy a vychutnávať si výhľad na tyrkysový Indický oceán? Nech sa páči, na Zanzibare nič nemožné. Pomedzi listy presvitá teplé tropické slnko a mäkký vánok roznáša vôňu korenia zmiešanú s vôňou kokosových orechov a ovocia. Na najlepšie pláže láka východné pobrežie s ochranným bariérovým útesom. Priamo na najseverenejšom bode ostrova leží ohromujúca pláž Nungwi. Na všetkých návštevníkov čaká azúrovo modrá voda a biely piesok. Pláž je známa svojou príjemnou atmosférou, barmi a klubmi, ale stále na nej prevláda zanzibarský štýl. Na severozápade sa rozprestiera krásna pláž Kendwa, z ktorej sa môžete vydať objavovať ostrov Tumbatu s jemným bielym pieskom. Pláž je oveľa tichšia, pretože okolo nej stojí len zopár hotelov. Pláž v rybárskej dedine Bwejuu síce nie je úplne najlepšia na plávanie, ale vyznačuje sa jedinečnými prírodnými krásami. Jedna z najlepších pláží na severovýchode Tanzánie je Kiwengwa. Stoja na nej niektoré z najmódnejších hotelov.

zanzibar

Na Zanzibare si budete pripadať ako v raji.

FOTO: archív verne.sk

2. História a kultúra v Stone Towne

Stone Town je hlavné mesto ostrova Zanzibar, vyhlásené za svetové dedičstvo UNESCO. Starobylá metropola si zachovala stopy väčšiny historických udalostí, ktoré sa v nej odohrali. Anglikánske a katolícke kostoly pripomínajú koloniálnu éru, kým mešity, ománske paláce, stará pevnosť a delá odkazujú na obdobie sultánov. Na trhu sa predáva čerstvé korenie, ktoré hovorí o jeho starovekom význame. Kúpite si tu dokonale vyrezávané artefakty, krásne šperky, rozmanité morské ryby, ovocie pozberané na neďalekej farme, tradičné oblečenie a ešte oveľa viac. Hneď vedľa Starej arabskej pevnosti stojí Dom divov, postavený v roku 1883 ako ceremoniálny palác. Bol prvou stavbou na ostrove, ktorá mala elektrinu. Za návštevu stoja aj záhrady Forodhani, bohato zdobené s nádherným výhľadom na prístav.

3. Najlepšie miesto na potápanie

Zanzibar nie je len jeden ostrov, ale súostrovie mnohých menších aj väčších ostrovov. Niektoré z tých menších sú tvorené koralmi, takže v nich žije mnoho jedinečných tvorov. Spoločne vytvárajú podmanivo krásnu podvodnú morskú ríšu. Nájdete tu hlbšie aj plytkejšie miesta, ktoré sú vhodné na šnorchlovanie aj potápanie. Vraky pri pobreží Zanzibaru obrástli koralmi, takže skúseným potápačom ponúkajú úžasné zákutia. Vynikajúcou lokalitou na potápanie je Mnemba Atol na severovýchode neďaleko ostrova Matemwe. Chumbe Marine Park umožňuje len šnorchlovanie, aby sa zabezpečila maximálna ochrana nízko položených koralových útesov. Pri dobrodružnej ceste do hlbín oceána uvidíte skaláre, chobotnice, korytnačky, murény a množstvo druhov rýb.

4. Výlet na farmy s korením

V modernej dobe, rovnako ako v minulosti, je korenie jedným z hlavných dôvodov pre dovolenku na Zanzibare. Ostrov je ideálny na pestovanie škorice, čili, muškátového orieška, čierneho korenia, zázvoru, klinčekov, kurkumy, citrónovej trávy a mnohých ďalších. K najlepším výletom, aké sa dajú počas pobytu podniknúť je návšteva fariem, kde sa tieto koreniny pestujú. Dozviete sa všetko o procese pestovania a vlastnostiach korenia. Nielen, že sa hodia do všetkých typov kuchyne, mnohé majú liečivé účinky, ale používajú sa aj v kozmetike. Extrahovaná farba z korenín sa využíva aj pri farbení látok a oblečenia.

zanzibar

Na ostrove nájdete koreniny od výmyslu sveta.

FOTO: depositphotos.com

5. Luxusný zážitok v kvalitných hoteloch

Na ostrove máte kopec možností na dokonalý zážitok z ubytovania. Počas svojho pobytu môžete očakávať pokojné chvíle pri tyrkysovo modrom Indickom oceáne, na pláži so sypkým bielym pieskom, obklopenej zelenajúcou sa tropickou vegetáciou. Priamo na pláži Nungwi stojí hotel Doubletree by Hilton Resort Zanzibar**** s all inclusive službami. V príjemnom prostredí si jedlo môžete vychutnať priamo na pláži, poležať si pri bazéne alebo vyskúšať niektorý zo športov.

zanzibar

Hotel Doubletree by Hilton Resort Zanzibar.

FOTO: archív verne.sk

V Nungwi stojí aj hotel Gold Zanzibar Beach House*****. V hoteli sa nebudete cítiť obklopení turistami, má totiž len 67 izieb. Občerstvenie nájdete v niekoľkých reštauráciách a baroch, oddýchnete si pri bazéne alebo na pláži a za poplatok môžete vyskúšať potápanie, windsurfing, kanoistiku alebo katamarán.

zanzibar

Chcete prežiť romantickú dovolenku? Doprajte si ju v hoteli Gold Zanzibar Beach House.

FOTO: archív verne.sk

Aj rodiny s deťmi si na Zanzibare nájdu svoje miesto. Najlepšie v hoteli Royal Zanzibar Bech Resort****. Komu by nestačil krištáľovo čistý oceán, môže využiť niektorý zo štyroch hotelových bazénov. Na dvoch podlažiach sa nachádza 96 izieb zariadených v tradičnom štýle. O zábavu sa večer postará živá hudba a rôzny program. Ani deti sa nebudú nudiť, zabavia sa v oddelenom detskom bazéne alebo v mini klube.

zanzibar

Hotel Royal Zanzibar Beach Resort je ideálny na rodinnú dovolenku.

FOTO: archív verne.sk

6. Rybárske výlety v Indickom oceáne

Okolo Zanzibaru je množstvo zákutí, kde je oceán poriadne hlboký. Práve tu si môžete vyskúšať svoje rybárske zručnosti. Amatéri aj skúsení rybári môžu využiť možnosť objednať si loď s kapitánom, ktorý ich zavedie do najlepších lokalít. Zároveň sa postará o to, aby ste nerybárčili okolo chránených útesov a nepoškodili tak koraly. Skúsený kapitán navyše pomôže začiatočníkom nabrať prvé skúsenosti. Na ostrovoch však platí, že ryba sa po vylovení označí a pustí naspäť na slobodu, svoj úlovok si rybár môže ponechať len v špeciálnych prípadoch. A čo môžete chytiť? Od novembra do marca napríklad veľkých tuniakov či barakudy, od augusta do novembra žltoplutvých tuniakov. Vaše rybárske výlety si možno všimnú aj niektoré druhy žralokov, ktoré v tejto oblasti žijú. A to vám možno pridá trochu adrenalínu.

7. Fascinujúce zážitky

Stone Town, farmy s korením, potápanie, šnorchlovanie a rybárske výlety. To všetko sú aktivity, pri ktorých nazbierate množstvo nových skúseností. No nimi sa to nekončí. Predstavte si, ako sa prechádzate na vycvičenom koni po niektorej z pláží. Alebo máte radšej trochu adrenalínovejšie zábavky? Tak prečo nevyskúšať dobrodružstvo na štvorkolkách! Pre tých, ktorí chcú dopriať relax aj svojej mysli, sú ideálne hodiny jogy, ktoré ponúkajú na celom ostrove. Trochu odlišná je exkurzia do Centra morských rias v Paje, kde sa návštevníci dozvedia o fascinujúcej práci a ekologickom pestovaní morských rias.

8. Trvalo udržateľná eko-turistika

Chumbe Island Coral Park je súkromná prírodná rezervácia, ktorá vznikla v roku 1991. Jej hlavným cieľom je zachovanie neobývaného ostrova Chumbe neďaleko Zanzibaru, jedného z posledných nedotknutých koralových ostrovov v regióne. V lesoch sa ukrývajú vzácne druhy divokej zvery, pre návštevníkov je k dispozícii vzdelávacie centrum a podniknúť môžu aj prechádzky v prírode. Všetky budovy využívajú eko-technológie zamerané na nulový dopad na životné prostredie – využívajú dažďovú vodu, fotovoltaickú energiu, solárny ohrev vody či biologické toalety.

9. Prírodná rezervácia Jozani Forest

Plochu s rozlohou päťdesiat kilometrov štvorcových v srdci Zanzibaru pokrýva prírodná rezervácia Jozani Forest. Park je domovom vzácnej guarézy červenej, ktorá sa vďaka tomuto miestu pomaly zotavuje z ohrozenia vyhynutia. Odhadom žije v rezervácii 2500 týchto opičiek. Turisti ich môžu vidieť, ako sa hojdajú na stromoch alebo skrývajú v kroví. Jozani Forest je súčasťou Národného parku Jozani Chwaka Bay s mnohými jedinečnými druhmi stromov a rastlín. Prechádzky vám spestria chameleóny, jašterice, žaby, antilopy aj rôzne druhy vtákov.

zanzibar

Guarézu červenú si môžete odfotiť v jej prirodzenom prostredí.

FOTO: depositphotos.com

Nalákali sme vás na dovolenku na Zanzibare? Objednajte si svoj pobyt v našej cestovnej agentúre verne.sk a všetky dobrodružstvá si môžete užívať už o pár dní!

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.