6 vecí, ktoré musíte vedieť, keď sa chcete naučiť potápať

 

Vyskúšajte si potápanie počas dovolenky v Egypte na jednom z najkrajších miest - v Červenom mori.

FOTO: archív verne.sk

Spoznávať svet pod hladinou mora je jedna z najúžasnejších vecí, aké človek môže zažiť. Potápanie ale ešte stále patrí skôr k extrémnym športom, preto je dôležité dobre sa naň pripraviť. Najmä začiatočníci by mali byť opatrní. Prinášame vám niekoľko rád, ktoré by ste mali poznať predtým, ako sa ponoríte do hlbín mora.

Podmienky, ktoré musíte splniť

Ak sa chcete potápať, musíte byť fit najmä po zdravotnej stránke. Aj zdraví ľudia by si mali nechať u lekára preveriť svoje schopnosti a dať si vystaviť potvrdenie o tom, že v ich zdravotnom stave nie sú žiadne prekážky, ktoré by bránili v potápaní. Ak sa chcete naučiť potápať v zahraničí, napríklad počas letnej dovolenky, stačí v niektorých krajinách vyplniť dotazník, niekde od vás ale môžu požadovať osvedčenie o zdravotnom stave

Nepodceňujte prípravu

Základné pravidlo je jasné asi každému – kto sa chce naučiť potápať, musí sa vo vode dobre cítiť. Pomôcť môže šnorchlovanie, pri ktorom zadržíte dych a skúsite sa ponoriť do hĺbky pár metrov. Spolok nemeckých športových potápačov podľa portálu Travelbook.de radí, aby si záujemcovia o kurz trénovali pravidelné plávanie s plutvami. Získate tým kondíciu a silu na to, aby ste zvládli aj potápanie proti prúdu. Mnoho hotelov, najmä v Egypte, má pre hostí pripravené špeciálne potápačské kurzy, kde si v bazénoch vyskúšate úvodné ponory v bezpečí. Aj vďaka tomu môžete zistiť, či sa na potápanie naozaj hodíte.

Ktorý kurz si vybrať?

Rozmýšľate nad tým, či ísť na kurz doma alebo vyskúšať ten, ktorý ponúka dovolenková destinácia, ale neviete sa rozhodnúť? Výcvik doma býva zvyčajne komplexnejší. Dôvod je jednoduchý – máte viac času, aby ste sa všetko dôkladne naučili a aj si to precvičili. Naopak, na dovolenke musia inštruktori často zmestiť všetko potrebné do niekoľkodňovej výučby. Výhodou učenia sa priamo v destinácii je napríklad to, že sa človek môže hneď ponoriť do pestrofarebného života pod hladinou mora. V súčasnosti už mnohé tréningové centrá ponúkajú možnosť e-learningu, takže sa potrebnú teóriu môžete naučiť ešte pred dovolenkou.

Kurzy pre začiatočníkov sa veľmi nelíšia

Kurzy dnes už ponúka veľa spoločností. Zásadné rozdiely v nich však nie sú. Takže nech si vyberiete ktorýkoľvek z nich, naučia vás všetko dôležité veľmi podobným spôsobom.

Koľko to bude stáť?

Rátajte s tým, že potápanie nie je lacný špás, preto sa treba pripraviť na to, že kurz vás môže vyjsť aj niekoľko sto eur. V zahraničí hrá dôležitú úlohu najmä krajina, kde sa rozhodnete pre výučbu. A tiež to, či napríklad neponúka kurzy hotel v rámci služieb all inclusive. Väčšinou ale bývajú za doplatok.

Rozoznajte dobrý potápačský kurz

Aby ste svoje peniaze nevyhodili zbytočne von oknom, najskôr si preverte školu, do ktorej sa chcete prihlásiť. Hoci napríklad v juhovýchodnej Ázii nebolo nič nezvyčajné, keď ste pred obyčajným domom našli ručne urobenú tabuľu, ktorá ukazovala na školu potápania, dnes si viete všetko overiť. Najlepšie je pohľadať si dôveryhodné kurzy na internete a nájsť skutočných odborníkov.

Najlákavejšou destináciou na potápanie je Červené more plné koralov a pestrofarebného života. Vyberte si svoju dovolenku v Egypte s cestovnou agentúrou verne.sk a vráťte sa nielen opálení, ale aj s množstvom zážitkov!

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.