5 exotických kúskov raja, kde sa chceš na chvíľu stratiť

Obrázok 1: Filipiny @hype-hube.com

Ak by boli Adam s Evou vyhnaní z raja dnes, mohli by sa udomácniť na niektorom z týchto ostrovov. Pretože na svete je hneď niekoľko kúskov raja, ktoré drapnú za srdce a už nikdy nepustia. Každý leží v inom mori, v inom kúte planéty. Pozrite sa s nami na miesta, kde sa budete chcieť stratiť, aspoň na chvíľu.

 

5. FILIPÍNY

Filipíny to je presne 7107 ostrovov v juhovýchodnej Ázii. Ide o jeden z najusmiatejších národov vôbec. Pohostinnosť a vrelé privítanie na ostrovoch vás rozmaznajú natoľko, že si po návrate domov budete pripadať, ako by ste boli na dovolenke v inej galaxii. Filipínci oslavujú svetské, kresťanské, čínske aj moslimské sviatky, takže sa zdá, že neustále žúrujú. Pikoškou je, že Vianoce začnú oslavovať už v septembri a končia na Troch kráľov v januári. Tieto ostrovy majú snáď všetko, čo si pomenovanie „raj“ zasluhuje: tyrkysovú farbu mora, snehobiele pláže, stále aktívne sopky, krásne a premyslené ryžové polia, pralesy, pokojné jazerá, vodopády... Filipíny sa hrdia statusom biologicky najrozmanitejšou krajinou sveta, čo sa fauny a flóry týka. Len v poslednom desaťročí tam bolo objavených 16 nových druhov cicavcov. Najdrahšia a najvzácnejšia mušľa pochádza priamo z Filipín. Prvý stroj na karaoke zostrojil Filipínec. Hudba a tanec vás budú sprevádzať na každom kroku. Pokiaľ pri karaoke započujete falošné tóny, vedzte, že je to turista. Domáci vedia spievať. Ostrovania majú ešte jedno prvenstvo – žijú tu machri na selfie a sociálne siete.

Tip verne.sk: ostrov Coron – jedno z najpríťažlivejších miest Filipín s jazerom Kayangan lake! Šnorchlisti a potápači si prídu na svoje, je tam potopený vrak japonskej lode z II. svetovej vojny.

www.verne.sk (dovolenku ušijeme na mieru na vyžiadanie)
 

4. JAMAJKA


Obrázok 2: Jamajka @islands.com

Presuňme sa do Karibiku, na tretí najväčší, karibský ostrov. Asi 2500 rokov dozadu prišli na ostrov Arawakci a tento kúsok zeme pomenovali Xaymaca, teda „krajina dreva a vody“. Jamajka nie sú len dredoví rastafariánci, reggae hudba, cigary a biely rum. Ak máte pocit, že angličtina nemôže byť nijakým spôsobom zábavná, skúste sa pozhovárať s miestnymi :) Neohrabaný, spevavý, s vlastnými pravidlami, taký je jazyk Jamajčanov. Nákazlivý optimizmus domorodcov vás vytrhne z letargie všedných dní. Ostrov vám umožní poležať na krásnej karibskej pláži (napr. Negril),  zagolfovať si (napr. v Montego Bay), vyliezť na vodopády (napr. Dunn´s River), zasurfovať si na východe (Port Antonio). Stále málo? Skúste beztiaž na zipline vo vnútrozemí, splav rieky, pešiu turistiku v Modrých horách. Keď už sme pri jamajských Modrých horách. Najvoňavejšia káva pochádza priamo odtiaľ. Jamajka sa hrdí prvenstvom v komerčnej výrobe rumu, preto nečudo, že má aj najväčší počet rumových barov na obyvateľa. A paradoxne aj najväčší počet kostolov na metre štvorcové. Jamajskí bobisti nie sú len vo filme Kokosy na snehu, jamajský Bobsled skutočne existuje, aj keď zatiaľ bez medailí. Jamajčania na Zimných olympijských hrách vždy potešia. Rodisko najuznávanejšieho dreďáka Boba Marleyho, či najrýchlejšieho z rýchlych, Usaina Bolta, nesklame! Ya mon.

Tip verne.sk: kúpačka v Black river s krokodílmi, ale aj okolitý, jednoduchý, srdečný vidiek.

Dovolenky na Jamajke tu: http://bit.ly/Jamajka_verne_sk
 

3. HAVAJSKÉ OSTROVY


Obrázok 3: Hawaii @bkcphoto.com

Tichý oceán v sebe ukrýva poklad s názvom Havaj. Nie, nie je to obec pri Stropkove, ale 19 koralových ostrovov. Môžeme ich rozdeliť na náveterné (keď vám vietor rozfúka účes do všetkých strán) a záveterné (kde vám neodfúkne nafukovačku). Na ostrovoch nájdete pláže od snehobielych, cez zelené, až po čierne. Pikoškou je Glass Beach, zložená z čadiča a vyhodeného skla, po rokoch opracovaného morom. Bolo by veľkou škodou vyraziť na ostrovy len kvôli plážam. Gurmáni ocenia farmárske lahôdky, čerstvé ryby, ovocie a zeleninu. Vystresovaní našinci si tu nájdu pohodu, akční zase vodné športy a tí, ktorí chcú vidieť ešte „ďalej“ istotne navštívia jeden z najväčších hvezdárskych komplexov na svete. Havajčania si zasluhujú potlesk za chýbajúce billboardy, keďže sú zakázané. Príjemné tváre, nenútené úsmevy, skromnosť, dobrotivé pohľady, ale aj zmysel pre umenie, či hudbu vás budú hriať pri srdci aj o pár rokov neskôr. Nechajte sa uniesť bohatou mytológiou, príbehmi o bohyni Pele a havajskými tradíciami. Aloha.

Tip verne.sk: Mauna Kea, najvyšší vrch Havajských ostrovov, konkrétne na veľkom ostrove Hawaii s výškou 4.205m, ktorého vrcholky sú občas aj zasnežené. Ak by sme mali vrch odmerať od morského dna, porastie do výšky 10,2 km, teda vyššie, než najvyšší Mount Everest.

Dovolenky na ostrove Hawaii tu: http://bit.ly/Hawai_Big_Island_verne_sk (dajte šancu aj menším havajským ostrovom, ako sú Maui, Oahu, Kauai...)
 

2. MALDIVY


Obrázok 4: Maldivy @luxurylifestylemag.co.uk

Vypnite mobil, vyložte nohy, nechajte si svietiť slnko do tváre, relaxujte, híkajte a divte sa. Hovorí sa tomu dovolenka na Maldivách. Snáď neexistuje TOP rebríček, v ktorom by sa Maldivy neocitli medzi „10 naj“. Ostrovná republika v Indickom oceáne pozostáva z 1100 ostrovčekov. Niektoré sú také malinké, že pri väčšom šprinte môžete poľahky zabrzdiť až v lagúne. Najmenší z nich má 80m na dĺžku a 40m na šírku. Maldivy sú dostatočne odizolované z každej strany, aby mohli pútať ešte viac. Koralové útesy, barefoot hotely, vilky na vode, úžasná kuchyňa, priateľskí domorodci, prekrásny podmorský svet a nenútená romantika. Tu sa stanete romantikmi aj proti vlastnej vôli. Híkať budete aj pod vodou, keďže si tu lebedí cez 700 druhov rýb. A konečne krajina, kde začína víkend už od piatku :) No trvá len do soboty. Na Maldivy sa zbalíte najrýchlejšie: žabky, šnorchel, okuliare, plutvy a partner. Nič viac netreba, o všetko ostatné sa postará hotel.

Tip verne.sk pre neplavcov: ponorte sa do hlbín Indického oceána ponorkou Veľryba a cíťte sa chvíľu ako bádatelia z National Geographic.

Tip verne.sk pre gurmánov: unikátna reštaurácia pod vodnou hladinou v rezorte Conrad Maldives Rangali Island.

Tip verne.sk pre wellnessákov: Spa pod vodnou hladinou rezortu Huvafen Fushi.

Dovolenky na Maldivách tu: http://bit.ly/Maldivy_verne_sk
 

1. BORA BORA


Obrázok 5: Bora Bora @forbes.com

Našli sme skutočný raj! Jeden zo 118 ostrovov Francúzskej Polynézie v Tichom oceáne. Bora Bora znie tak trochu nedostupne. Ešte pred 1. svetovou vojnou to však všetko mohlo byť trochu inak. Čo by ste povedali na to, keby má Slovensko svoju „pobočku“ necelých 20km od Bora Bora? Áno, M. R. Štefánik bol na najlepšej ceste osídliť ostrov Tupai v tvare srdca Slovákmi, žiaľ, plány zhatila vojna. Predstava čičmianských dreveničiek na ostrove nemusí byť až tak uletená, keďže gigantické hotely sú tu zakázané. Malé, súkromné vilky, naopak, vítané. Späť k Bora Bora. Samotný James Cook ho v 18. storočí označil za Perlu Pacifiku. Ostrovček neveľkých rozmerov je prekrásny vo vnútri, aj po okolí. Uprostred stúpa spiaca sopka obkolesená džungľou a plytkou lagúnou. Akční si na ostrove môžu naleštiť šnorchle, tí ešte akčnejší sa zúčastnia každoročných pretekov medzi ostrovmi na plavidlách va'a. Ak ste sa nestali romantikmi na Maldivách, tak tu zaručene. Krehké západy slnka, kvalitná kuchyňa výrazných chutí. Tu si budete želať, nech sa sekundy stanú minútami, najideálnejšie, nech sa čas zastaví.

Tip verne.sk: pohľadajte historické, kamenné maľby ukryté len tak, v prírode.

www.verne.sk (dovolenku vám ušijeme na mieru)

 

 

Autor: Helena Králová

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.