5 dôvodov, prečo ísť na dovolenku do Turecka

Turecko sa oplatí navštíviť aj kvôli Istanbulu.

FOTO: depositphotos.com

 

Miesto stretnutia rôznych ríš, križovatka medzi dvoma kontinentmi. Turecko je krajinou, kde je históriu cítiť na každom kroku. Pridajte si k tomu živú kultúru, pobrežie, ktoré je turistickým magnetom, a máte recept na jednu z najpopulárnejších destinácií pre letnú dovolenku.

1. Dva kontinenty za jeden deň

Koľko miest vám umožní dať si raňajky v Európe a na obede si pochutnávať v Ázii? Počas návštevy Istanbulu sa vám presne toto podarí. Kozmopolitné mesto, ktoré sa hemží životom, sa klenie cez Bosporskú úžinu a rozprestiera sa na oboch kontinentoch.

2. Zrúcaniny Efezu

Turecko je obdarené nespočetným množstvom historických pamiatok vďaka vplyvom rôznych civilizácií, ktoré sa na tomto území vystriedali počas tisícročí. Gréci, Rimania, Byzantínci, Peržania, Osmani. Všetci v krajine zanechali svoje stopy. Jedna z najlepšie zachovaných pripomienok minulosti stojí v Efeze. Pôvodne grécke sídlisko sa neskôr stalo jedným z najvýznamnejších centier v Turecku. Zachované a nekonečne fascinujúce mesto bolo domovom jedného zo siedmich divov sveta – Artemidinho chrámu.

Celsova knižnica v Efeze

Zrúcaniny v Efeze lákajú množstvo turistov.

FOTO: depositphotos.com

 

3. Hagia Sophia

Jedna z najznámejších budov v Turecku predstavuje v mnohých ohľadoch históriu krajiny za posledné dve tisícročia. Pôvodne išlo o grécky ortodoxný kostol, ktorý svojmu prvotnému účelu slúžil asi tisíc rokov. Neskôr sa z neho na ďalších päťsto rokov stala mešita a dnes v ňom turisti nájdu múzeum. Hagia Sophia je „must see“ pre každého počas dovolenky v Turecku.

4. Modrá mešita

Mešita sultána Ahmeda, známa tiež ako Modrá mešita, bola postavená v roku 1616 a ešte aj dnes ostáva najdôležitejším náboženským miestom v Istanbule. Je považovaná za najkrajšiu budovu v meste a zapísaná aj medzi pamiatkami svetového dedičstva UNESCO. Medzi turistami je obľúbeným cieľom, len si treba zapamätať, že je počas dňa päťkrát na pol hodiny uzavretá, pretože v nej prebieha modlitba.

Mešita sultána Ahmeda, Modrá mešita, Istanbul

Modrá mešita je jednou z najkrajších stavieb v Istanbule.

FOTO: depositphotos.com

 

5. Pamukkale

Tento prírodný zázrak ostáva jednou z tureckých najpopulárnejších turistických atrakcií. Jeho meno v preklade znamená „Bavlnený hrad“, čo vychádza z jeho krásnych travertínových terás, horúcich prameňov a nápadnej bielo sfarbenej krajiny. Okrem toho sem chodia turisti aj za ruinami grécko-rímskeho kúpeľného mesta Hieropolis, kde sa môžu kúpať v prírodných prameňoch rovnako ako po celé tisícročia predtým.

Travertínové horúce pramene Pamukkale

Pamukkale sú jednou z najvyhľadávanejších atrakcií.

FOTO: depositphotos.com

 

Hotely ideálne pre dovolenku v Turecku

Kam by ste sa počas dovolenky v Turecku vybrali, už viete. Ale otázkou ostáva, kde ju strávite. Ale aj s týmto problémom vám v cestovnej agentúre verne.sk veľmi ľahko pomôžeme. Prinášame vám tri tipy na overené hotely.

Pre všetkých, ktorí okrem dobrej lokality hľadajú aj nižšiu cenu, je ideálny hotel Kirman Sidera Luxury & Spa*****. Tento moderný hotel sa nachádza na pláži Karaburun, kde sa spája krása Tureckej riviéry so stredomorskou klímou, ospalými zátokami, krištáľovo čistou vodou, borovicovými, oleandrovými, pomarančovníkovými a citrónovými hájmi. Najbližšie reštaurácie bary a obchody sú vzdialené len päť minút od hotela. Autobusom sa do centra mesta dostanete asi za desať minút.

Hotel Kirman Sidera Luxury and Spa, Turecká riviéra

Hotel Kirman Sidera Luxury & Spa stojí priamo na pláži.

FOTO: archív verne.sk

V hoteli nájdete 18 apartmánov a 380 dvojlôžkových izieb. V horúcom tureckom podnebí je klimatizácia na izbe samozrejmosťou. K dispozícii vám je 24-hodinová recepcia, wi-fi vo verejných priestoroch, ako aj supermarket a ďalšie obchody, krásna záhrada a detské ihrisko. Veľkou výhodou hotela Kirman Sidera Luxury & Spa je, že je bezbariérový.

V blízkosti Beleku vás zaujme hotel Sentido Zeynep Resort***** s all inclusive službami. Stojí priamo na pláži, tvorí ho päťpodlažná budova a niekoľko dvoj- až trojposchodových bungalovov, kde je spolu 371 izieb. Hotel je ideálny na rodinnú dovolenku v Turecku, najmä najmladší členovia rodiny určite ocenia malý aquapark s tromi toboganmi, plavcov osloví olympijský bazén a mamičky si rady oddýchnu na slnečnej terase pri bazénoch.

Hotel Sentido Zeynep Resort, Belek, Turecká riviéra

V hoteli Sentido Zeynep Resort strávite skvelú dovolenku.

FOTO: archív verne.sk

V hoteli sa dobre postarajú aj o váš žalúdok. K dispozícii je až päť à la carte reštaurácií a tiež bar pri bazéne a bar s občerstvením. Môžete si zahrať šípky, bocciu, zájsť do herne či na diskotéku alebo sa zapojiť do denných a večerných animačných programov. A o všetky zážitky sa hneď podelíte aj na facebooku či instagrame vďaka bezplatnej wi-fi.

Posledný hotel, ktorý vám predstavíme je Delphin Diva***** v meste Lara. Rodinný hotel stojaci priamo na pláži sľubuje dovolenku v luxusnom prostredí s vynikajúcimi službami. Štýlový hotelový komplex má šesť poschodí, kde je situovaných 481 izieb. Ak budete bývať na niektorom z vyšších poschodí, určite si radi vyskúšate panoramatický výťah. K dispozícii je však aj ďalších šesť výťahov.

Hotel Delphin Diva, Lara, Turecká riviéra

Hotel Delphin Diva ponúka niečo pre deti aj dospelých.

FOTO: archív verne.sk

Raňajky, obedy aj večere si môžete vychutnať na terase niektorej z ôsmich reštaurácií, okrem nich sa o hostí postarajú aj v piatich baroch a kaviarni. Ak sa na dovolenke pri mori radi zabávate, určite sa aspoň raz vyberte na diskotéku, ktorú usporadúva hotel. Využiť môžete tiež kaderníctvo a malý supermarket. Vonku nájdete dva bazény so slnečnou terasou a barom. Zrelaxujete sa v tureckom kúpeli, saune alebo pri masážach a za poplatok si môžete vybrať aj z ponuky kozmetických procedúr. Hotel je pripravený aj na deti, pre ktoré je detský bazén, ihrisko, mini klub, detské menu alebo minidiskotéka.

Vybrali ste si? Potom neváhajte a objednajte si svoju dovolenku v Turecku ešte dnes. Ak vám náhodou žiadny zo spomínaných hotelov nevyhovoval, na našej stránke verne.sk nájdete aj ďalšie hotely!

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.