10 miest z vašich obľúbených seriálov. Vydajte sa za ich poznávaním!

K obľúbeným televíznym seriálom patrí aj Walking Dead.

FOTO: amc.com

Televízne seriály sa menia neuveriteľnou rýchlosťou. Kým pred pár rokmi viedli rebríčky sitcomy a telenovely, dnes sa na televíznych obrazovkách objavujú stále kvalitnejšie seriály. V mnohých prípadoch je dôkazom aj to, že dostávajú prestížne ocenenia. Ani „áčkoví“ herci už dnes nemajú predsudky pred televíznymi seriálmi, takže ich v nich môžeme vidieť čoraz častejšie.

Čo sa ale nemení, je, že tvorcovia seriálov si stále musia dať záležať na tom, aby vybrali priestory, ktoré budú dopĺňať celkový dojem. Portál Travel and Leisure dal dokopy miesta, kde sa nakrúcali mnohé známe seriály. Niekoľko z nich sme pre vás vybrali.

Hra o tróny

Krásna príroda Severného Írska učarovala aj tvorcom seriálu Hra o tróny.

FOTO: flickr.com/ horslips5

Eddard Stark, ktorého v seriáli hral Sean Bean, hovorí, že „v týchto dňoch je more bezpečnejšie ako Kingsroad.“ Veta, ktorá možno platí v televíznom spracovaní, v skutočnosti je to ale úplne inak. Tieto scény sa totiž natáčali v tajuplnej časti Severného Írska Dark Hedges, ktorá je úplne bezpečná a návštevníci sa sem môže bez obáv vydať na prechádzku. 

Breaking Bad

foto

Dom, v ktorom sa odohrával príbeh učiteľa – drogového magnáta, je miestom, ktoré môžu seriáloví nadšenci sami navštíviť.

FOTO: flickr.com/ Sam

Dom, kde sa neslávny učiteľ stal drogovým magnátom, je skutočným obydlím, ktoré sa nachádza v Albuquerque v Novom Mexiku. Dom sa stal takým populárnym, že si domáci museli nechať nainštalovať bezpečnostný systém. Dom má aj svoju vlastnú web stránku. Podľa komentárov ľudí, ktorí sa tu už boli pozrieť, je fotografovanie v poriadku, ale vstup do interiéru zrejme záujemcom nebude umožnený.

True Blood

foto

Dom, ktorý poslúžil pre exteriéry seriálu True Blood.

FOTO: HBO

Rovnako ako hlavná postava seriálu Bill Compton aj rezidencia Roseneath Plantation, kde sa nakrúcali exteriéry seriálu, má okolo 150 rokov. Ďalšou podobnosťou so skutočnosťou je, že Bil bol vojakom v občianskej vojne a podľa historických záznamov slúžil tento dom počas vojny ako nemocnica pre zranených vojakov. Pôvodný dom stojí v americkej Lousiane. Keď sa však jeho majitelia rozhodli, že so žiadnym ďalším nakrúcaním súhlasiť nebudú, postavili tvorcovia jeho repliku v Santa Monike.

Sopranovci

foto

Obľúbenú reštauráciu Sopranovcov navštevujú fanúšikovia tohto seriálu neustále.

FOTO: HBO

Fanúšikovia Sopranovcov by spoznali tento podnik hocikedy. Holsten’s Brookdale Confectionary je skutočná reštaurácia v Bloomfielde v New Jersey. Keď zomrel herec James Gandolfini, ktorý stvárnil hlavnú postavu Tonyho Soprana, nechala reštaurácia na jeden mesiac stôl, kde sedával neobsadený. Dnes je rezervovný už len počas sobôt, kedy sem chodia fanúšikovia.

Sabrina, mladá čarodejnica

foto

Dom, v ktorom bývala čarodejnica Sabrina, si môžu návštevníci bez obáv pozrieť.

FOTO: Google Street View

Teraz sme siahli poriadne hlboko (minimálne pre niektoré mladšie ročníky) do histórie televíznych seriálov. Sabrina, mladá čarodejnica zaznamenala v 90. rokoch úspech aj na Slovensku. Dom Spellmanovcov bol plný kúziel a čarov, kde dvere viedli do rôznych svetov a okrem Sabriny tu žili jej dve tety a zakliaty kocúr. V skutočnosti je dom vo viktoriánskom štýle dnes administratívnou budovou, ktorá stojí v meste Freehold v New Jersey.

Sherlock

foto

Speedy’s Café – jedno z najznámejších miest v Londýne vďaka seriálu Sherlock.

FOTO: flickr.com/ OlenkO

Kto by nepoznal seriál o Sherlockovi Holmesovi a Dr. Watsonovi? Ikonické apartmány, kde sa nakrúcalo (samozrejme z vonka), sa nachádzajú na ulici North Gower v Londýne. Rovnako ako v seriáli, sú nad slávnym Speedy's Café byty. V kaviarni si môžete kúpiť niečo na jedenie, ale aj suveníry.

Upírske denníky

foto

Seriál Upírske denníky preslávil reštauráciu Mystic Grill.

FOTO: flickr.com/ Danielle Davey

Po úspechu knižnej série Twilight a jej filmovom spracovaní sa roztrhlo vrece so seriálmi a knihami na podobnú tému. Upírske denníky sú skôr pre tínedžerov a vidieť sme ich mohli aj na obrazovkách jednej zo slovenských televízií. Reštaurácia Mystic Grill existuje aj v skutočnosti, má dokonca rovnaké meno a rovnaký exteriér. Všetci fanúšikovia seriálu ju nájdu v meste Covington v americkom štáte Georgia. Hoci si tu zrejme nepripijú s jedným z hlavných hrdinov, reštaurácia sa môže pochváliť dobrou kuchyňou, takže z nej nikto neodíde hladný.

Priatelia

foto

Exteriéry, ktoré poslúžili pri nakrúcaní seriálu Priatelia.

FOTO: flickr.com/ Mark Lagola

Ďalší z hitov 90. rokov. Kto by nepoznal Moniku, Rachel,  Phoebe, Rossa, Chandlera a Joeyho? Všetko najpodstatnejšie sa odohrávalo v byte Moniky a Rachel. Aj v skutočnosti sa nachádza budova, ktorá poslúžila na nakrúcanie exteriérov, v newyorskej časti Grenwich Village. A hoci sa seriál skončil už pred dobrými pár rokmi, ešte aj dnes môžete pred budovou stretnúť jeho fanúšikov, ktorí si tu robia selfie.

Walking Dead

 

foto

Na nakrúcanie seriálu Walking Dead upozorňujú v meste Senoia v Georgii viaceré tabule.

FOTO: flickr.com/ Joanna Poe

Ďalším veľkým hitom medzi seriálmi je príbeh zo sveta, kde sa zrazu takmer všetci obyvatelia stali zombie. V tretej sérii seriálu sa objavilo mestečko Woodbury, ktoré mal pod palcom Guvernér. Scény, ktoré sa odohrávali vo Woodbury, sa nakrúcali v meste Senoia v Georgii. Napriek tomu, že vyzerajú trochu odlišne od ich stvárnenia v seriáli (musíte si domyslieť brány, ktoré boli obranou pred zombíkmi), určite nájdete aj podobné znaky.

Hannibal

foto

Fara kostola poslúžila ako exteriér pre miesto, kde sa konali tie najohavnejšie zločiny.

FOTO: flickr.com/ mark.watmough

Televízny seriál stanice NBC (ktorý už medzičasom zrušili) ukazoval, aký diabolský mohol byť v skutočnosti Hannibal Lecter. Jeho „netradičné chute“ sa prejavili aj pri výbere domu, ktorý je naozaj impozantný. Fanúšikovia ho nájdu v Toronte (hoci v seriáli sa nachádza v Baltimore). Trochu zarážajúci je fakt, že v skutočnosti ide o faru.

Trafili sme niektorý z vašich obľúbených seriálov? Ak radi cestujete a spoznávate nové miesta, vyberte sa s cestovnou agentúrou verne za svojím cieľom. Radi vám vyskladáme pobyt presne podľa vašich predstáv. V našej ponuke nájdete ubytovanie v Spojených štátoch amerických, v Londýne, aj v Toronte. Tak kam sa vyberiete najbližšie? :)

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.