Zážitok pre náročných: Večera pod hladinou mora v reštaurácii Ithaa na Maldivách

Podvodná reštaurácia Ithaa ponúka jedinečný zážitok.

FOTO: http://conradhotels3.hilton.com

Určite ste aj vy už videli fotky, na ktorých si počas večere hostia v reštaurácii vychutnávali pohľad na žraloky a morské živočíchy. Reštaurácia Ithaa (čo v domácom jazyku znamená „Matka periel“) na Maldivách je ale predsa trochu odlišná. Je totiž prvá, ktorá ponúka 180-stupňový výhľad na koraly a podmorský život okolo.

Ithaa dostala v roku 2014 ocenenie od časopisu New York Daily News ako najkrajšia reštaurácia na svete. Už samotný vstup do nej je čarovný a vyzerá tak trochu ako z príbehu Alice v Krajine zázrakov. Hostia sú uvedení cez drevené mólo do malého slameného pavilónu, odkiaľ sa dostanú trochu tmavým schodiskom do samotnej reštaurácie. Tá je, mimochodom, umiestnená päť metrov pod hladinou mora. Priestor na sedenie tvorí v podstate malá priehľadná miestnosť, len deväť metrov dlhá a päť metrov široká. Súčasne sa do nej zmestí štrnásť hostí. Len kúsok za sklom plávajú ryby všetkých farieb, stolovníci občas zazrú korytnačky a raje a niekedy aj žraloky.

 

parik ludi

 

Reštauráciu prenajímajú aj na špeciálne príležitosti, napríklad svadby.

FOTO: http://conradhotels3.hilton.com

Keď ju v roku 2005 otvorili, bola Ithaa jednou z prvých podmorských reštaurácií a vôbec prvá vyrobená výhradne zo skla. Reštaurácia je súčasťou luxusného maldivského rezortu Conrad Maldives Rangali Island******, ktorý nájdete aj v ponuke našej cestovnej agentúry verne. Vybudovanie reštaurácie bola náročná úloha. Celý 175 tonový kolos postavili v Singapure pár mesiacov predtým, ako ho loďou preplavili do cieľa a potopili. Uložili ho pritom na oceľové nohy na morskom dne. Ani údržba reštaurácie nie je jednoduchá, napríklad všetky sklá sa musia čistiť každý deň.

 

vecera

 

Naraz sa do reštaurácie Ithaa zmestí spolu 14 hostí.

FOTO: http://conradhotels3.hilton.com

V reštaurácii sa podáva skutočne exkluzívne jedlo, a to aj napriek tomu, že Maldivy nie sú veľmi bohaté na poľnohospodárske produkty. Reštaurácia dostáva každý týždeň dodávku piatich ton potravín, v ktorej je všetko od austrálskeho hovädzieho mäsa cez francúzsku čokoládu až po kaviár z Kaspického mora. Ponuka jedál je prispôsobená najmä európskej strave. Kto sa rozhodne pre ryby, nemusí mať výčitky svedomia, že si na nich pochutnáva „pred očami ich súrodencov“. Všetky ryby sú chytené na inom mieste, na Maldivách totiž rybárske siete zakázané.

 

postel pod morom

 

Na špeciálnu požiadavku dokážu reštauráciu zmeniť na spálňu.

FOTO: archív verne.sk

Jedinou nevýhodou reštaurácie je, že je prístupná len pre hostí rezortu, ktorý je o niečo drahší. Možno vás ale práve ona inšpiruje, aby ste si našetrili niečo navyše a aspoň raz si dopriali skutočne luxusnú dovolenku. Rezort Conrad Rangali sa rozkladá na dvoch ostrovoch spojených mostom a ponúka širokú škálu ubytovania od plážových domov až po tradičné drevené domčeky sediace na koloch nad hladinou tyrkysového mora.

 

domček na vode

 

Rezort ponúka ubytovanie aj v tradičných domčekoch postavených na koloch.

FOTO: http://conradhotels3.hilton.com

Maldivy sú vo všeobecnosti považované za jednu z najromantickejších destinácií. A je jedno, do ktorej časti sa vyberiete. Dovolenku na Maldivách určite neoľutujete. Môžete si dopriať luxusnejšie zážitky, ale už samotné kúpanie v čistom mori, opaľovanie a šnorchlovanie vám zaručia perfektne strávený čas. Vyberte si aj vy svoju dovolenku na Maldivách z ponuky verne.sk!

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.