TOP 5 emirátov, v ktorých si dovolenku užije každý

Horúce počasie, piesočnaté pláže, nádherné pamiatky aj moderné hotely. Všetko nájdete na dovolenke v Spojených arabských emirátoch.

FOTO: depositphotos.com

Spojené arabské emiráty sú pre nás najbližšou exotikou s nádychom luxusu a jedinečnosti. Púštne podnebie, teplé more a krásne pláže z nich urobili obľúbený cieľ dovolenkárov. Lenže vybrať si ten správny nie je len tak. Hoci väčšina z nás sníva o dovolenke v Dubaji či v Abu Dhabi, sú tu aj ďalšie emiráty. Ras Al Khaimah si získava stále viac turistov, kým Fujairah a Sharjah zatiaľ nie sú až také populárne. A možno práve niektorý z nich by sa dokonale hodila na vašu dovolenku v SAE.

Abu Dhabi, hlavné mesto Emirátov

Abu Dhabi tvorí takmer dvesto prírodných ostrovov. Objavíte tu piesočnaté pláže a duny, svieže zelené oázy, modernú architektúru, ale aj zachovalé tradície. Navštíviť by ste mali Mešitu šejka Zayeda, tretiu najväčšiu mešitu na svete. Interiér je zdobený ručne viazanými kobercami a lustrami so Swarovského kameňmi. Najväčší luster v mešite je zároveň najväčším na svete. V hlavnej modlitebni je položený koberec, ktorý má viac ako 5600 metrov štvorcových. Ručne ho vyrábalo asi 1300 remeselníkov. Tvorí ho viac ako dva milióny uzlov.

Turisti by ale nemali obísť ani ďalšie atrakcie ako Heritage Village, dedinu kultúrneho dedičstva, ktorá je replikou tradičného beduínskeho tábora. Biela pevnosť, Old Fort, bola postavená ako sídlo vládnucej rodiny a vlády. Jedna z hlavných atrakcií Abu Dhabi je Yas Island s luxusnými hotelmi, piesočnatými plážami a indoorovým zábavným parkom Ferrari World. Navyše, milovníci seriálu F1 by sa mali zastaviť aj na okruhu Yas Marina Circuit.

Ideálnym miestom na dovolenku v Abu Dhabi je hotel Le Méridien Abu Dhabi**** stojaci priamo na pláži. K dispozícii v ňom máte deväť reštaurácií s medzinárodnou kuchyňou, viaceré bary, kaderníka, obchod, bazén. Komu to nestačí, k najbližším nákupným možnostiam sa dostane desaťminútovou prechádzkou.

top-5-emiratov-v-ktorych-si-dovolenku-uzije-kazdy

 

Hotel Le Méridien Abu Dhabi.

FOTO: archív verne.sk

Dubaj, miesto superlatívov

Dovolenka v Dubaji je ako zmes tisíc a jednej noci a objavovania moderného veľkomesta. Počas výletov sa dajú preskúmať fantastické pláže, obrovské nákupné centrá a luxusné hotely. Dubaj je po Abu Dhabi druhý najväčší emirát, ktorý si získal celosvetovú pozornosť vďaka stavbe hotela Burj Al Arab alebo najvyššej budovy sveta Burdž Chalífa.

Na umelom ostrove v tvare palmy s názvom The Palm stojí ďalší nezvyčajný hotel Atlantis spoločne s mnohými nákupnými centrami. Početné veľké nákupné strediská v Dubaji lákajú na utrácanie peňazí. K tým najväčším a najznámejším patria Mall of the Emirates, Dubai Mall a Ibn Batutta Mall. Skutočný pocit ako z rozprávok 1001 noci získate pri ceste púšťou cez piesočnaté duny, po ktorej nasleduje tradičný brušný tanec pri západe slnka a ochutnávanie tradičných kulinárskych lahôdok. A to všetko pod hviezdnou oblohou arabskej púšte.

Dubaj je domovom aj jedného z najväčších vodných parkov na svete. Vo Wild Wadi Aquaparku si môžete vyskúšať okrem iných atrakcií aj bodyboarding na umelých vlnách. Aj keď nebudete ubytovaní v hoteli Atlantis The Palm, môžete sem prísť obdivovať jedno z najpôsobivejších akvárií na svete. Pri prechádzaní priestormi inšpirovanými potopenou Atlantídou strávite aj niekoľko hodín. Nevšedným zážitkom je aj lyžovanie „v púšti“, keď je vonku horúcich 40 stupňov Celzia, ale vo vnútri indoorového ski parku je okolo nuly.

Výhodou dovolenky v Dubaji je krátky let z Bratislavy, Viedne alebo Prahy. Zostáva už len vybrať si hotel, v ktorom tých niekoľko dní prežijete. V ponuke našej cestovnej agentúry verne.sk máme aj príjemný Grandeur Hotel**** s výbornou polohou. Mestský hotel leží len päťsto metrov od nákupného centra Mall of the Emirates s množstvom obchodov a skvelými atrakciami. Relaxovať môžete na pláži Jumeirah.

 top-5-emiratov-v-ktorych-si-dovolenku-uzije-kazdy

Grandeur Hotel v Dubaji.

FOTO: archív verne.sk

Ras Al Khaimah, prázdninová destinácia s tradíciami

Emirát Ras Al Khaimah poznalo pred pár rokmi len málo turistov a ako vhodnú lokalitu na dovolenku pri mori ešte menej. Ale za niekoľko posledných rokov niekoľkonásobne vzrástla popularita oblasti v severnej časti Spojených arabských emirátov. A nadšenie je pochopiteľné – je tu teplo, more je krištáľovo čisté, pláže sú biele a slnečné počasie je zaručené. Priamy let trvá len okolo päť a pol hodiny, čo je ideálne pre rodiny s deťmi.

Kto by si však mal vybrať na dovolenku v SAE emirát Ras Al Khaimah? Hotely a rezorty sú navrhnuté tak, aby tu bolo pre každého niečo. Rodiny si užívajú mierne sa zvažujúcu pláž a aktivity pre deti. Športovci nájdu veľa možností na odreagovanie. A kto sa chce nechať hýčkať, zájde do priestranných kúpeľov alebo na niektorú z tunajších pláží. Domáci nezabúdajú ani na staré tradície, zážitkom sú tak ťavie dostihy či sledovanie sokoliarov.

Hovoríte si, že keď ste už v „púštnej“ krajine, chcete to pocítiť naplno? Vydajte sa na púštne safari. Či už džípom, na koni alebo na ťave. Môžete sa tiež potápať a šnorchlovať, more okolo Ras Al Khaimah ponúka množstvo príležitostí na tieto aktivity. Ak si radi obzeráte pamiatky, pozrite si pevnosť Dhayah. Z vyhliadkovej plošiny sa naskytá krásny výhľad na oceán. Za prehliadku stojí aj mesto Ras Al Khaimah s Národným múzeom a mešitami. Kto chce zažiť niečo viac, môže sa vybrať do Dubaja, ktorý je vzdialený len hodinu cesty.

Hotely a rezorty v Ras Al Khaimah toho majú veľa spoločného. Sú príjemne navrhnuté a luxusne zariadené. Ponúkajú prvotriedne služby a chutné jedlo. Na ostrove Al Marjan stojí hotel Rixos Bab Al Bahr*****, ktorému sa hovorí aj „dovolenkové mesto“, pretože ponúka obrovskú plochu na uspokojenie dovolenkových predstáv svojich hostí. Sám kúpeľný areál Rixos Royal Spa zahŕňa niekoľko tisíc metrov štvorcových. K dispozícii je tiež šesť barov a deväť reštaurácií.

 

top-5-emiratov-v-ktorych-si-dovolenku-uzije-kazdy

 

Rixos Bab Al Bahr v Ras al Khaimah.

FOTO: archív verne.sk

Fujairah, oáza pokoja

Malebná krajina na východnom pobreží Arabského polostrova je ideálna na dlhé prechádzky po pláži. Obzvlášť krásne sú počas dovolenky východy a západy slnka. Hotely okolo pláže majú vonkajšie terasy, kde si môžete vychutnať tieto chvíle pri skorých raňajkách alebo večeri.

Ponúka nielen krásne pláže, skvelé miesta na potápanie a dychberúce útesy pre šnorchlovanie, ale aj staré pevnosti a impozantné mešity, archeologické a historické pamiatky, hory s nádhernými scenériami a vodopády. Najlepším východiskovým bodom na výlety je Fujairah City, pomerne malé hlavné mesto so 65-tisíc obyvateľmi. Na okraji mesta bola v minulosti postavená pevnosť Fujairah, ktorá mala chrániť pobrežie.

Za návštevu stojí Fujairah Heritage Village, múzeum dediny s tradičnými domami z palmových listov. Vo Fujairah Seaport môžete obdivovať tretí najväčší zásobovací prístav na svete, centrálny trh ponúka ovocie, zeleninu, mäso a všetky druhy potravín. Fujairah je známy aj pre býčie zápasy, ktoré sa konajú na námestí Bull Fighting Square. Asi 30 kilometrov od centra stojí mešita Bidiya, najstaršie mešita v celých Emirátoch. Vstup majú povolení aj nemoslimovia, je však potrebné dodržiavať zásady obliekania.

Medzi tri územia – Fujairah, Sharjah a Omán, je rozdelené mesto Dibba. Kedysi rybárska dedina má stále väčší význam. Malebné zátoky a piesočnaté pláže sú dokonalým miestom pre dovolenku v Spojených arabských emirátoch. Skalnaté a koralové útesy s bohatým podmorským životom lákajú stále viac a viac potápačov. Jedným z obľúbených hotelov v tejto oblasti je Radisson Blu Resort Fujairah*****. V jeho blízkosti sa nachádza aj vyhľadávané miesto na potápanie Rock Island. Ideálny je každého, kto hľadá únik od stresu, spa centrum Zen dodá všetkým novú energiu. Dobrú dovolenku tu prežijú aj rodiny s deťmi, pre ktoré sú v areáli dva samostatné bazény so sladkou vodou, ihrisko a miniklub.

top-5-emiratov-v-ktorych-si-dovolenku-uzije-kazdy

Hotel Radisson Blu Ressort Fujairah v Dibbe.

FOTO: archív verne.sk

Sharjah: Objavte čaro neznámeho

Nádherné pobrežie, púšte, kráľovské paláce, nákupné centrá, a to všetko za oveľa nižšie ceny ako v susedných emirátoch. Sharjah je ešte stále pomerne neznámy, len málo turistov si vyberie tretí najväčší emirát za miesto svojej dovolenky v SAE. Jedným z „naj“, ktorým sa emirát môže pochváliť, sú najstaršie mangrovníky v celej Arábii. Má dve pobrežia – na západe sa tiahne Perzský záliv, na východe Ománsky záliv. To poteší najmä milovníkov pláží, ktorí si môžu vybrať medzi pobrežím s bielym pieskom a zlatými plážami so skalnatými zátokami. Bez ohľadu na stranu, more je jasné a príjemne teplé všade. K najkrajším miestam patria umelo vytvorené zátoky Khor Al Mamzar, Khor al Khan a Khor Khalid.

História emirátu siaha do obdobia pred šesťtisíc rokmi a za ten čas nazbieral Sharjah bohaté kultúrne dedičstvo. Svojou krásou ohuruje viac ako štyristo mešít. Pritom len jedna – mešita Al Noor, postavená podľa vzoru Modrej mešity v Istanbule, je prístupná aj pre nemoslimov. Dokonalým obrazom islamských stavebných tradícií s mozaikami a zdobenými klenutými oknami je dvojposchodový Modrý souk. Najfotografovanejší motív na Arabskom polostrove predstavuje spojenie železnice Belle-Époque a islamského paláca.

Pre rodiny s deťmi boli v emiráte vybudované príjemné miesta vhodné na zábavu a relax. Malí dovolenkári objavia množstvo atrakcií v zábavnom parku Al Jazeera Park, v planetáriu a užasnú pri sokolej šou vo Wildlife Centre. Spojenie púšte a ľadu je síce len ťažko predstaviteľné, no aj to sa v Sharjahu podarilo vybudovaním športového klubu Sky 24, kde si stačí obuť korčule a užiť si radosť z korčuľovania na ľade.

Aj vy sa už vidíte, ako si užívate rodinnú dovolenku v emiráte Sharjah? Skvelý relax nájdete v hoteli Sheraton Sharjah Beach Resort & Spa*****. Najväčšími lákadlami sú určite spa centrum s rozlohou tisíc metrov štvorcových, čerstvé špeciality z morských plodov a palmami lemovaná súkromná pláž. Treba si dať pozor len na jednu vec – v hoteli sa nepredáva alkohol hosťom mladším ako 21 rokov.

top-5-emiratov-v-ktorych-si-dovolenku-uzije-kazdy

Hotel Sheraton Sharjah Beach Resort & Spa.

FOTO: sheratonsharjah.com

Dovolenku v Spojených arabských emirátoch určite neoľutujete. V ponuke našej cestovnej agentúry verne.sk nájdete aj ďalšie skvelé tipy na komfortné hotely. Vyberte si pre vás ten pravý!

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.