Symbol Zakyntosu: Obrovské korytnačky karety obyčajné

 

Na Zakyntos sa každý rok vracia až 80 percent populácie kariet obyčajných v Stredozemnom mori.

FOTO: zanteisland.com

Dovolenku na Zakyntose si mnohí vyberú pre krásne pláže a čisté more. Typickým znakom gréckeho ostrova sú však aj korytnačky caretta caretta (kareta obyčajná), ktoré tu môžete pozorovať v ich prirodzenom prostredí.

Záliv Laganas na juhozápadnom pobreží ostrova Zakyntos je považovaný za najväčšie hniezdisko týchto korytnačiek v Stredozemnom mori. Na ich ochranu bolo toto územie vyhlásené za Národný morský park (National Marine Park). Karety dorastajú do značných rozmerov, najväčšie jedince majú hmotnosť aj okolo 140 kíl a dĺžku do 120 centimetrov. No aj napriek tomu sú veľmi rýchli plavci, dokážu dosiahnuť rýchlosť až 30 kilometrov za hodinu. Majú veľké hlavy so zobákom silnejším ako iné morské korytnačky. Rozvoj cestovného ruchu je jedným z hlavných dôvodov, prečo sa stali ohrozeným druhom.

Prežije len jedna z tisícky

Karety vždy kladú vajcia na rovnakom mieste, kde sa samy narodili. Preto je veľmi dôležité zachovávať na týchto miestach podmienky vhodné pre prežitie hniezd. Vajíčka kladú od júna do augusta. Samice sú veľmi starostlivé, kontrolujú vzdialenosť od mora, teplotu a kvalitu piesku, aby vybrali to najvhodnejšie miesto. Keď sú si isté, že sú na správnom mieste, vyhĺbia približne päťdesiat centimetrovú jamu, do ktorej nakladú vajíčka. Tie potrebujú približne päťdesiat dní, kým sa z nich vyliahnu malé korytnačky.

Ich prvá cesta vedie do mora. Orientujú sa podľa mesiaca a obzoru, no dnes to už nemajú také jednoduché. Korytnačky dokáže pomýliť svetlo na pláži alebo svetlo prichádzajúce z reštaurácií a barov. Aj keď sa napokon dostanú do mora, ani tu nie sú úplne v bezpečí. Nakoniec sa dospelosti dožije len asi jedna korytnačka z tisícky.

Aj turisti môžu pomôcť

Ochrancovia z Národného morského parku na Zakyntose tvrdo pracujú na tom, aby sa im podarilo korytnačky čo najviac ochrániť. Tým najpodstatnejším je minimalizovať ľudský vplyv. Kiosky morského parku sú umiestnené na celom južnom pobreží ostrova od Laganasu, cez Gerakas, ostrov Marathonisi až po pláž Sekania. Park tiež vydal niekoľko jednoduchých pokynov pre turistov. Prístup na hlavnú pláž v zálive Laganas a Gerakas je zakázaný medzi západom a východom slnka, vo vyznačených zónach sa nemôžu do piesku zapichnúť slnečníky, odpadky musia byť odstránené, aby neprekážali korytnačkám v ceste do mora, v okolí pláže nesmú byť zapnuté jasné svetlá, na chránených plážach sú zakázané vozidlá a tiež vodné športy, ktoré by mohli vyrušovať korytnačky.

VIDEO: Pozrite sa, ako vyzerá život karety obyčajnej

V období, keď sa liahnu malé korytnačky, si turisti môžu privstať a prísť na pláž pomáhať pri liahnutí alebo pozorovať z bezpečnej vzdialenosti ich prvú cestu do mora. Tento neopakovateľný zážitok len ťažko zažijete inokedy ako počas dovolenky na Zakyntose. Aj ďalšie jeho atrakcie môžete objaviť už toto leto, keď si vyberiete dovolenku v ponuke našej cestovnej agentúry verne.sk.

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.