Sardínia, kráľovná ostrovov v Stredozemnom mori

Dovolenka na Sardínii očarí každého.

FOTO: archív verne.sk

Druhý najväčší ostrov v Stredozemnom mori ostáva so svojim členitým pobrežím, plážami s bielym pieskom, dramatickými žulovými útesmi a horským vnútrozemím jedinečný a tajomný. Očarujúce strediská ležia v krátkej vzdialenosti od tichých, stredovekých dedín. Zrúcaniny hradov a starobylé kostoly svedčia o pohnutej histórii. Pozdĺž pobrežia je cítiť vplyv cudzích kultúr, ktoré sa tu v minulosti premleli, ale vo vnútrozemí prekvitá hrdá sardínska kultúra.

Letoviská na Sardínii patria k tým drahším, ale na oplátku majú čo ponúknuť. Jemný piesok a čistá voda lákajú každého dovolenkára. Najznámejšie sú tie pozdĺž Costa Smeralda, pri ktorom kotvia tie najluxusnejšie jachty z celého sveta. Je to zároveň pýcha Sardínie. Pobrežie a more je krásne a vzácne ako smaragd, podľa ktorého dostala pomenovanie. V 50. rokoch minulého storočia objavil pobrežie úplnou náhodou princ Aga Khan. Vysníval si ho ako raj na zemi pre seba a svojich priateľov, čo sa mu aj splnilo. Na pobreží Costa Smeralda vyrástli luxusné hotely, súkromné rezidencie a rozľahlé vily. Tunajší golfový klub Pevero patrí k najznámejším na svete. Filmové hviezdy zasa ľahko stretnete v prístavnom mestečku Porto Cervo. O Costa Smeralda sa hovorí aj ako o Karibiku Stredomoria. A nechýba mu nič z luxusu – butiky svetových značiek, vyhlásené bary a diskotéky. Nad Sardíniou sa jednoducho vznáša atmosféra tak trochu noblesného letoviska boháčov, ale dovolenku si tu môže dovoliť každý, treba len vedieť, kde hľadať! :)

Porto Cervo

Jedno z najvyhľadávanejších miest Sardínie Porto Cervo je ako vystrihnuté z filmu.

FOTO: archív verne.sk

Mestá, ktoré stoja za to

Sardínia ale nie je len o najznámejšom pobreží Costa Smeralda. Na juh od hlavného mesta Cagliari sa rozprestierajú krásne mestá, ktoré by ste mali počas svojej dovolenky na Sardínii navštíviť.

Najväčšie mesto ostrova Cagliari sa nachádza na brehu širokého zálivu. Jeho historické centrum siaha od pobrežného Via Roma až po časť Castello. S barokovými kostolmi, kamennými palácmi, skvelými reštauráciami a nedotknutými plážami je Cagliari ideálny východiskový bod pre spoznávanie južného pobrežia. Najskôr sa však zastavte a aspoň na chvíľu poobdivujte jeho barokové kostoly. Sant‘ Anna zaujme mimoriadnou fasádou. V Palazzo Vicaregio objavíte úžasný interiér, pozlátené zrkadlá, fresky na stropoch. Na svoje si prídu aj všetci, pre ktorých je nakupovanie najväčším koníčkom. Vyberte si zo štýlových značiek Fendi, Chloé a MSGM. Túžite po zlatých alebo strieborných šperkoch? Zo Sardínie si prinesiete jedinečné kúsky. Neobíďte ani obchody s regionálnymi vínami a miestnymi špecialitami. Doma vám budú ešte dlho pripomínať vašu dovolenku.

Costa Rei je malé prímorské mesto, kde v kopcoch stoja súkromné vily a od diania na pláži odvzádza pozornosť len pár hotelov a reštaurácií. K najlepším plážam v Costa Rei patrí Cala Sinzias so zlatým pieskom. Popoludnie môžete stráviť aj leňošením na brehu zátoky Cala Pira, ktorú obklopujú útesy a staré veže.

sardinia

Sardínia je známa krásnymi plážami.

FOTO: archív verne.sk

Hlavné pobrežné mesto na západ od Cagliari je Pula. Mesto plné autentických butikov a reštaurácií pod holým nebom. V lete sa večer miestni obyvatelia stretávajú na námestí Piazza del Popolo, kde sa konajú živé koncerty. Z Puly sa jednoducho dostanete aj do starobylého prístavného mesta Nora.

Jedny z najkrajších pláží na Sardínii nájdete aj v meste Chia. Zakrivené oblúky svetlozlatého prachového piesku ústia do tyrkysových lagún. Úžasným zážitkom je najmä začiatok leta, keď sem prichádzajú plameniaky. Aj keď okrem „plážovania“ nie je v meste veľmi čo iné robiť, len málokto by sa sťažoval. Pre mnohých je top regiónu pláž Tuerredda s klubom Poseidon.

Hotely, ktoré stoja za to

Do strediska Budoni vás zláka hotel Baia Dei Pini****. Ak chcete prežiť bezproblémovú rodinnú dovolenku, potom sa vydajte práve sem. Deti sa zabavia vďaka bohatému animačnému programu, vy si oddýchnete na pláži alebo v spa. Ani Costa Smeralda nie je ďaleko, tak sa neváhajte vybrať na výlet. Nemusíte mať obavy ani v prípade, že cestujete s malým bábätkom. V hoteli nájdete všetko potrebné v dojčenskom kútiku, ktorý môžete využívať zdarma.

baia dei pini.

Baia Dei Pini je obľúbený rezort Slovákov na Sardínii.

FOTO: archív verne.sk

Ak si chcete vychutnať dovolenku len vo dvojici a chcete si dopriať aj trochu viac luxusu, porozmýšľajte nad hotelom The Pelican Beach Resort & Spa*****. Leží na ceste z Olbie do Golfo Aranci. Je ideálnym východiskovým bodom pre výlety na pobrežie Costa Smeralda. Z hotela je nádherný výhľad na more, hotelová reštaurácia je už niekoľko rokov uvedená v Michelinskom sprievodcovi.

pelican beach

Túžite po romantickej dovolenke na Sardínii? V hoteli Pelican Beach Resort & Spa ju prežijete.

FOTO: archív verne.sk

O niečo lacnejšou alternatívou je hotel Eden Village Li Suari****. V domčekoch obklopených kvetinovou záhradou a píniovým lesíkom sa nachádzajú izby zariadené v tradičnom sardínskom štýle. Počas dňa ani večer sa nebudete nudiť vďaka animáciám, turnajom, kabaretom a vystúpeniam v amfiteátri.

Eden village

Rezort Eden Village Li Suari je miestom na príjemnú dovolenku na Sardínii.

FOTO: archív verne.sk

Výlety, ktoré stoja za to

Maddalenské súostrovie tvorí sedem ostrovčekov, z ktorých je obývaný len jeden. Sú tu najkrajšie pláže na celej Sardínii s prekrásnym tyrkysovým morom. Okolo ostrova vás povozí loďka, v centre La Maddalena sa môžete zastaviť na nákupy alebo si posedieť v reštaurácii.

Pohorie Gennargentu je najväčším horstvom ostrova. Národný park je skvelým miestom na turistiku, ale tiež na jazdu na bicykli, horolezectvo či jazdu na kajaku. Populárna trasa zavedie amatérskych turistov do Gola di Gorropu, veľkolepej vápencovej tiesňavy, ktorej sa hovorí aj „európsky Grand Canyon“. Obľúbenou destináciou v tejto oblasti je prehistorická dedina Tiscali, ktorá leží ukrytá v údolí Valle di Lanaittu.

Sardínia by nebola Sardíniou bez nuragov. Tieto starobylé pevnosti dohliadajúce na obchodné cesty sú charakteristickým znakom takmer celého ostrova. Najznámejší je komplex nuragov pri meste Baruminu. Nuragy, nachádzajúce sa na zozname UNESCO, sa datujú do obdobia 1500 rokov pred naším letopočtom.

nuragi.

Nuragy sú jedným z poznávacích znamení Sardínie.

FOTO: archív verne.sk

Pláže, ktoré stoja za to

Najkrajšou plážou v San Teodoro je Cala Brandinchi, ktorá sa často označuje ako „malé Tahiti“. Oblúk jemného piesku obmýva v zátoke tyrkysová voda a obklopuje ho borovicový les.

Kosáčik Golfo di Orosei je hitom, čo sa týka pláží. Ak budete mať voľnú chvíľu, vydajte sa na plavbu pozdĺž „Modrého polmesiaca“, ktorý je pretkaný jaskyňami a skrytými zátokami, kde sa nad morom dvíhajú vápencové útesy.

Úchvatnú pláž s jemným bielym pieskom Spiaggia della Pelosa nájdete 2,5 km severne od Stintina. Farba plytkého mora sa mení od akvamarínovej až po topásovú. A keď už tu budete, nasadnite na loď na ostrov Asinara s národným parkom, ktorý je pomenovaný po svojich obyvateľoch – albínskych osloch. Ostrov je najlepšie preskúmať pešo alebo na bicykli.

sardinia

Ak ešte stále premýšľate, či je dovolenka na Sardínii tá pravá, jej pláže vás presvedčia.

FOTO: archív verne.sk

Tú najlepšiu dovolenku na Sardínii môžete prežiť aj vy s cestovnou agentúrou verne.sk! V našej ponuke si vyberie každý a objednať si ju môžete aj hneď. Možno sa vám bude hodiť ako darček pod vianočný stromček. ;)

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.