Potápanie, na ktoré nezabudnete: V najväčšom podmorskom múzeu na svete

Najväčšie podmorské múzeum na svete je plné sôch.

FOTO: facebook Aquaworld

Väčšina dovolenkárov sa do Mexika vydáva preto, aby si užila exotickú dovolenku na krásnych plážach, kúpanie v teplom mori a nechala sa uniesť úplne iným životným štýlom. Mexiko je ale tiež skvelým miestom pre tých, ktorí sa radi potápajú a šnorchlujú. Juhoamerická krajina totiž láka aj na najväčšie podmorské múzeum na svete.

Jednou z najznámejších dovolenkových destinácií v Mexiku je Riviera Maya a práve pri pobreží Isla Mujeres vyrástlo Museo de Arte Subacuático. V hĺbke viac ako osem metrov sa ukrýva viac okolo 500 sôch v životnej veľkosti. To znamená, že jediný spôsob, ako môžete miesto preskúmať, je potápanie a šnorchlovanie.

Projekt vznikol v roku 2009 ako snaha ochrániť Mezoamerický koralový útes (druhú najväčšiu koralovú bariéru na svete). Každý rok sa sem totiž potápalo množstvo zvedavcov, ktorí chtiac-nechtiac obmedzovali podmorský život. Múzeum malo byť miestom, ktoré odkloní záujem potápačov.

aquaworld2

Podmorské múzeum zaujme každého potápača.

FOTO: facebook Aquaworld

Sochy ako skutoční ľudia

Jeden zo zakladateľov múzea, Roberto Díaz Abraham, ho opisuje ako „umenie zachovania“. Každá socha má špeciálne zákutia, ktoré podporujú život podmorských živočíchov a zároveň im poskytujú bezpečný úkryt. Diela, ktoré v MUSA uvidíte, dalo dokopy šesť umelcov. Ak by sa k sochám ponoril niekto z domácich obyvateľov, možno by našiel aj svojho dvojníka. Jeden z umelcov dal totiž sochám tvár ľudí z blízkeho mestečka Puerto Morelos. Sochy pokrýva cement s neutrálnym PH, ktorý podporuje rast koralov. Vďaka tomu sú postavy pokryté riasami a koralmi a pohľad na ne je ohromujúci.

Niektoré sochy však majú aj hlbší význam. Zopár ich vyjadruje satirický názor na ľudstvo. Sochár Jason deCaires Taylor vytvoril niekoľko „bankárov“ – mužov oblečených v oblekoch, ktorým ponoril hlavy do piesku. Tieto sochy vznikli po konferencii o klimatických zmenách, ktorá sa konala v Cancúne. „Predstavujú hlasné potvrdzovanie problematiky, ale keď príde na prijímanie opatrení, nikto nechce „vystrčiť hlavu“ a niečo urobiť,“ komentoval svoje výtvory umelec.

 aquaworld

Sochy majú pomôcť pri udržiavaní zdravého podmorského života.

FOTO: facebook Aquaworld

Pre potápačov aj šnorchlistov

Ďalšie diela symbolizujú nový život, niektoré zobrazujú známych ľudí. Najzaujímavejšie je však to, že každé z jeho diel je postavené na pomoc pri ochrane morského života. Časť s názvom „Ucho“ (The Ear) predstavuje hydrofón a pevný disk, ktoré umožňujú biológom študovať život pod hladinou mora vďaka zvukom. „Antropocén“ alebo, ak chcete, socha Volkswagenu je vyrobená špeciálne pre homáre. Auto má niekoľko otvorov, cez ktoré sa dostanú dnu a vo vnútri je priestor vyplnený regálmi, kde zvieratá rady spia.

aquaworld

V podmorskom múzeu v Mexiku nájdete aj takéhoto Chrobáka.

FOTO: facebook Aquaworld

Podmorské múzeum v Cancúne je miestom, kde môžete preniknúť do sveta s mnohými tajomstvami. „Dve tretiny našej planéty tvorí voda, ale v tomto neuveriteľnom svete je ešte stále množstvo záhad,“ opisuje myšlienku projektu sochár. Nemusí vás odradiť ani to, ak sa neviete potápať. Časť priestoru, hlboká len štyri metre, je vhodná aj pre šnorchlistov.

Ak ste teda doteraz váhali, či sa vybrať na dovolenku do Mexika alebo nie, teraz máte o dôvod viac. Na exotickej dovolenke si nielen oddýchnete, ale tiež si prinesiete jedinečný zážitok. Svoju dovolenku v Mexiku si môžete vybrať aj u nás. V ponuke verne.sk si zaručene vyberie každý a plutvy na nohy si pokojne môžete obúvať už o pár dní!

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.