Ponorte sa do iného sveta: Najlepšie miesta na potápanie a šnorchlovanie v Egypte

 

Červené more je rajom pre potápačov a šnorchlistov.

FOTO: depositphotos.com

Pestré farby, krásne koraly, ryby mihajúce sa sem a tam, jedinečné korytnačky, priateľské delfíny, ale aj nebezpečne vyzerajúce žraloky. Jedným z najlepších miest, kde sa k nim môžete ponoriť a obdivovať ich zblízka, je pobrežie Červeného mora. Egypt je doslova raj pre potápačov a šnorchlistov. Na jeho území sa rozprestiera až 1500 kilometrov pobrežia. O skvelú dovolenku v Egypte sa postarajú aj krásne pláže, teplé počasie po celý rok, komfortné hotely a krátky let.

Lokalít vhodných na šnorchlovanie je na egyptskom pobreží nespočetne veľa. Mnohé z nich ako okolie Hurgady, Marsa Alam alebo Sharm el Sheikhu sú potápačom dobre známe. Ale nie sú to jediné miesta, odkiaľ si odnesiete nádherné fotografie podmorských scenérií.

Pharaoh’s Island, Taba

Koraly veľké ako stôl a známy Picassov útes. To sú poznávacie znamenia Pharaoh’s Islandu, na ktorý turistov prevážajú loďky z Taby. Žulový atol obklopujú koralové útesy, preto sa mu často hovorí aj Koralový ostrov.

Fjord Bay, Taba

Chránená zátoka s oslnivými koralovými útesmi sa nachádza 15 kilometrov južne od mesta Taba. Je to miesto, ktoré jednoducho musíte vidieť. Skúsení potápači objavia v hĺbke 16 metrov obrovské koraly pripomínajúce postele.

Sharm el Naga

Pokojná zátoka ako stvorená na celodenný výlet leží približne štyridsať kilometrov od Hurghady. Samotní Egypťania hovoria, že tunajší koralový ekosystém je ešte stále v perfektnom stave. Zátoka s plytkou vodou a dokonalou viditeľnosťou je ideálna pre začiatočníkov. Ale ani ostatní neodídu zo Sharm el Naga sklamaní, keď uvidia množstvo koralov, rýb, chobotníc a krabov.

Najlepšie je mať hneď po ruke aj ubytovanie. Vyberte si hotel Viva Blue Resort & Diving**** z ponuky cestovnej agentúry verne.sk, ktorý stojí v oblasti patriacej k národnému parku, a máte to bez starostí. Hotel organizuje aj výlety loďou a kurzy potápania.

foto

V hoteli Viva Blue Resort si vychutnáte pohodovú dovolenku v Egypte, v mori sa pokocháte podmorským životom.

FOTO: archív verne.sk

Gassouss Bay

Prírodný záliv s piesočnatým dnom sa len postupne prehlbuje, preto si ho obľúbia aj rodiny s deťmi. O záchranu a lepší život koralov sa tu kvalitne starajú. Vďaka vynaloženému úsiliu je podmorský život bohatý a pestrý. K najväčším lákadlám patria okrem morských koníkov, korytnačiek a rají aj delfíny a dugongy.

Na pláži pred zátokou stoja hotely Coral Sun Beach ****Coral Garden**. Oba hotely, ktoré nájdete v ponuke cestovnej agentúry verne.sk, majú dokopy len 150 izieb. Na pláži je tak vždy dostatok miesta na príjemné leňošenie a tlačenica v mori tiež nehrozí.

Careless Reef, Hurghada

Veľmi populárne miesto na šnorchlovanie a potápanie sa nachádza hodinu cesty od Hurghady a asi päť kilometrov od ostrova Giftun. Toto miesto je považované za jedno z najlepších na potápanie a šnorchlovanie. Úhory, tuniaky, barakudy či chobotnice sú bežným javom, natrafiť ale môžete tiež na delfíny alebo útesové žraloky.

foto

Podmorský život v Egypte je bohatý a pestrý.

FOTO: depositphotos.com

V Hurghade je tiež množstvo hotelov, ktoré ponúkajú prežitie príjemnej dovolenky v Egypte. Obľúbeným je Jaz Aquamarine Resort****, ktorý stojí priamo na súkromnej pláži. Je vhodný pre náročnejších klientov aj pre rodiny s deťmi, pre ktoré sú pripravené detské bazény, dva aquaparky a animácie.

Potopené mesto – Sahl Hasheesh

K historickej podmorskej atrakcii, Potopenému mestu, sa môžete ponoriť každý deň, ak sa ubytujete v hoteli Dessole Pyramisa Beach Resort*****. Sahl Hasheesh je jedným z najväčších projektov postavený, aby sa stal vyhľadávanou prázdninovou lokalitou pre dovolenku v Egypte. Potopené mesto bolo inšpirované bájnou Atlantídou a predstavuje mesto faraónov. Vrch atrakcie je viditeľný aj z pláže, ale snáď by ste si nenechali ujsť príležitosť šnorchlovať medzi sochami a sledovať, ako na tomto umelo vybudovanom priestore vzniká podmorský život.

foto

Skvelá voľba pre dovolenku v Egypte: Hotel Dessole Pyramisa Beach je kombináciu oddychu a možností na potápanie.

FOTO: archív verne.sk

Ras Mohamed, Sharm el Sheikh

Národný park Ras Mohamed je chránenou oblasťou od roku 1983 a nachádza sa asi dvadsať kilometrov južne od Sharm el Sheikhu. Ide o prvý a najlepšie strážený národný park v Egypte s najlepšími podmienkami na šnorchlovanie. Nájdete tu jeden z najbohatších podmorských svetov a možno uvidíte aj žraloka obrovského.

Ostrov Tiran, Sharm el Sheikh

Ku každej správnej dovolenke v stredisku Sharm el Sheikh patrí návšteva ostrova Tiran. Priezračné more je potápačským rajom, kde si môžete zaplávať s korytnačkami. Často sa tu vyskytujú aj delfíny, manty a žraloky.

foto

Zaplávajte si spoločne s korytnačkami pri útesoch ostrova Tiran.

FOTO: depositphotos.com

Cestovná agentúra verne.sk má pre všetkých dovolenkárov veľa možností, kde sa ubytovať v Sharm el Sheikhu. Veľmi dobrým hotelom je Falcon Naama Star**** v zátoke Naama Bay.

Marsa Egla, Marsa Alam

Ak máte radi rodinné šnorchlovanie, Marsa Egla je pre vás ako stvorené. Veľká piesočnatá zátoka sa postupne zvažuje a poskytuje dostatok miesta pre všetkých. A čo tu môžete očakávať? Napríklad murény, korytnačky, morské koníky, dugongy a občas aj žraloky. Na severnej strane útesu je viac menších rybiek, na južnej nájdete väčšie. Kvôli prúdom tu však môže byť horšia viditeľnosť.

Útes Sataya, Marsa Alam

Tomuto miestu sa často hovorí aj „Delfíní útes“. Lode do Sataya vyrážajú z prístavu Hamata a cesta trvá cca. dve hodiny. Celodenný výlet odmení nielen potápačov a šnorchlistov, ale aj všetkých, ktorí si chcú vychutnať nádherne modré more a kúpanie v krištáľovo čistej vode. Keďže sa útes nachádza uprostred Červeného mora, podmorský život je pestrý s množstvom koralov, veľkých húfov rýb a korytnačiek. Najväčším lákadlom je pozorovanie delfínov v ich prirodzenom prostredí. Tie sa dokážu celý deň zabaviť hraním okolo útesu a plávanie s nimi bude vaším celoživotným zážitkom. Sataya je však chránená oblasť a počet návštevníkov je obmedzený, preto je lepšie si prehliadku rezervovať vopred.

foto

Plávanie s delfínmi je nezabudnuteľný zážitok.

FOTO: depositphotos.com

Podniknúť tieto výlety bude jednoduché, ak si vyberiete hotel v letovisku Marsa Alam. Priamo na dlhej pláži stojí hotel Fantazia Resort Marsa Alam****. Ak si budete chcieť oddýchnuť od šnorcholovania a potápania, zaujmú vás aj ďalšie aktivity, ktoré hotel ponúka: aerobik, plážový volejbal, jacuzzi, sauna. Raz za týždeň sa koná orientálny večer s vystúpením brušnej tanečnice.

Záhrada úhorov, Dahab

Ako už napovedá názov, toto miesto je domovom úhorov. V piesočnatej lagúne ich zbadáte, keď vystrčia hlavu, no keď sa priblížite, hneď zmiznú. Ak si ich chcete odfotiť, musíte byť ticho a trpezlivo čakať.

Aktívny oddych spojený s poznávaním podmorského sveta je tým najväčším lákadlom pre dovolenku v Egypte. Vyberte si tú svoju z ponuky cestovnej agentúry verne.sk!

 

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.